PIB-ul Germaniei va creste cu aproximativ 2% anul acesta, plus sau minus 0,1%, a estimat luni ministrul Economiei, Peter Altmaier.
"Am fi putut avea un avans de 3%", dar companiile nu investesc suficient pentru a inregistra rate mai mari de crestere deoarece lipsa de angajati calificati nu le permite majorarea productiei, a afirmat oficialul german, transmite Reuters.
Luna aceasta, Institutul economic Ifo si-a majorat estimarile de crestere pentru economia germana in 2018 la 1,9%, de la 1,8%, citand performantele peste asteptari din primul semestru.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a apreciat intr-un raport publicat luni ca evolutia mai slaba a economiei in timpul lunilor de vara, pe fondul reducerii productiei de masini, se va redresa dupa ce companiile auto vor implementa noile proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP).
Toti producatorii trebuie sa isi testeze vehiculele utilizand WLTP, inainte ca acestea sa fie puse in vanzare. Insa noua procedura armonizata la nivel mondial de testare a vehiculelor usoare (WLTP), bazata pe date obtinute in conditii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, intarziind certificarea oficiala si vanzarile.
"De indata ce problemele legate de WLTP sunt rezolvate, ritmul cresterii economiei ar trebui sa accelereze semnificativ", considera Bundesbank.
Avansul este sprijinit de cererea interna solida, inclusiv cresterea robusta din sectorul constructiilor si... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 17:28
Economia Germaniei va inregistra o crestere slaba in ultimul trimestru din acest an, pe fondul cererii scazute si al incetinirii revenirii economice in cele mai multe state din Uniunea Europeana, potrivit Bundesbank, care a reiterat opozitia fata de extinderea cheltuielilor bugetare.
"Inrautatirea asteptarilor privind economia germana si stagnarea volumului de comenzi noi indica o evolutie mai degraba slaba a economiei in Germania cel putin pana la finalul anului 2014", se arata intr-un raport al bancii centrale a Germaniei, citat de Mediafax.
Produsul intern brut al Germaniei a urcat cu doar 0,1% in trimestrul al treilea prin comparatie cu trimestrul anterior, ceea ce a alimentat ingrijorarile legate de faptul ca preturile scazute ale energiei, beneficiile aduse de o moneda europeana slaba pentru exporturi si cresterea consumului nu vor fi suficiente pentru a sustine elanul celei mai mari economii din UE.
De asemenea, cresterea investitiilor va fi slaba, in conditiile in care volumul comenzilor din industrie nu a mai avansat de la inceputul anului, potrivit raportului.
Cu toate acestea, Bundesbank si-a reafirmat opozitia fata de extinderea cheltuielilor publice pentru sustinerea cresterii economice.
"Un pachet suplimentar de masuri de stimulare ar aduce beneficii nesemnificative situatiei economice din Germania si din restul zonei euro", se arata in raport.
In schimb, banca centrala a Germaniei a precizat ca unele modificari aduse politicii fiscale ar... mai mult
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 16:20
Guvernul german ar trebui sa investeasca puternic in infrastructura, nu sa-si faca griji pentru echilibrul bugetar, scrie The Economist, in editia tiparita.
In ciuda renumelui sau, Germania nu a alocat foarte multe fonduri in ultimul deceniu pentru infrastructura, noteaza publicatia, situatie care devine vizibila prin aspectul fragilitatii unor poduri si sosele din sistemul rutier german sau in subdimensionarea infrastructurii scolare si prescolare din tara.
O astfel de masura ar asigura cresterea economica pe termen scurt si ar deschide oportunitati investitionale pe termen lung fara sa afecteze politica fiscala a guvernului de la Berlin.
Investitorii nu mai au incredere in Germania
De la farul care estompa peisajul dezolant lasat in Europa de criza economica, Germania este pe punctul de a trece in rolul de oaie neagra a continentului. Indicele ZEW, care subliniaza increderea investitorilor, s-a prabusit la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani.
Scaderea ritmului performantei economice este privita cu nonsalanta in interiorul granitelor Germaniei, dar da semnale acute in plan extern pe fondul unor alte crize acutizate pe pietele internationale, se arata intr-o analiza a revistei The Economist.
Au revizuit cifrele, nu si politica
Pozitia guvernului de la Berlin este transanta: fara imprumuturi externe. Ultimele cifre date publicitatii de membrii cabinetului Merkel arata o scadere a prognozelor de crestere economica de la 1,8% la 1,2% in acest ani... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 13:38
Guvernul german se asteapta la o incetinire a avansului economic in acest an, cu o crestere a PIB limitata la 0,5%, dupa 0,8% anul trecut.
"Executivul anticipeaza un avans economic de 0,5%. Prognoza a fost sustinuta de ideea ca dupa un inceput de an lent, economia germana va accelera in a doua jumatate a anului", a scris Handelsblatt, citand cel mai recent raport al Ministerului Economiei.
Raportul urmeaza sa fie publicat miercuri.
Pana in prezent, Germania se astepta la un avans economic de 1% pentru anul in curs.
La inceputul lunii ianuarie, ministerul Economiei, Philipp Rosler, a avertizat ca avansul PIB de anul trecut a fost mai redus decat se anticipa.
Germania a rezistat crizei datoriilor suverane din ultimii ani mai bine decat multe dintre statele zonei euro, sustinuta si de economia orientata spre export.
PIB a avansat cu 0,5% in primul trimestru al anului trecut, cu 0,3% in trimestrul al doilea, si cu 0,2% in trimestrul al treilea. In ultimele trei luni din 2012, economia s-ar putea sa se fi contractat. mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 11:34
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul patru din 2012 din cauza recesiunii din zona euro si a incetinirii avansului economiei mondiale, dar se va redresa in acest an, a estimat vineri Ministerul Economiei de la Berlin.
"Mediul dificil din Europa a afectat ritmul de crestere al economiei Germaniei. Conform indicatorilor, ne asteptam la un declin semnificativ al performantei economice in ultimul trimestru din 2012", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei, transmite Bloomberg.
Institutia a explicat ca cererea mai slaba pentru exporturile germane, combinata cu incertitudinile cauzate de criza datoriilor din zona euro si viitoarea directie a politicii fiscale a SUA au redus capacitatea firmelor de a face investitii.
Cei mai multi economisti sustin ca cea mai mare economie din Europa s-a confruntat cu un declin usor in trimestrul patru desi ei estimeaza ca Germania va evita intrarea in recesiune - definita ca doua trimestre consecutive de contractie a economiei - si se va redresa in primul trimestru din acest an. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 16:47
Bundesbank a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Germaniei in 2012, din cauza recesiunii din zona euro si a incetinirii avansului economiei mondiale, transmite Bloomberg.
Banca Centrala a Germaniei a estimat vineri ca Produsul Intern Brut al tarii va inregistra anul viitor o crestere de 0,4%, fata de 1,6% cat prognoza in iunie urmand ca in 2014 sa urce la 1,9%.
In acest an cea mai mare economiei din Europa ar urma sa creasca cu 0,7%, fata de 1% cat estimat Bundesbank in iunie. Institutia se asteapta ca economia germana sa se contracteze in ultimul trimestru din acest an si sa stagneze in primele trei luni din 2013.
"Perspectivele economice s-au inrautatit in Germania, ca rezultat al recesiunii din unele parti ale zonei euro si a incetinirii cresterii economiei mondiale. Totusi, exista motive sa speram ca aceasta faza de slabiciune a economiei nu va dura prea mult si Germania va reveni pe crestere", se arata in raportul Bundesbank.
De asemenea institutia a revizuit in scadere estimarile privind inflatia in 2013, de la 1,6% la 1,5% si a prognozat o crestere anuala a preturilor de consum de 1,6% in 2014. Pentru acest an se estimeaza o rata a inflatiei de 2,1%.
Aceste date ar putea atenua temerile privind inflatia in Germania si ar putea duce la o noua reducere a ratei dobanzii de catre BCE. Joi, Banca Centrala Europeana a revizuit in scadere estimarile pentru economia zonei euro, avertizand ca se asteapta la o contractie a Produsului... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:28
Economia Germaniei surprinde analistii cu o crestere de 0,5% in primul trimestru, insa Franta este in stagnare, potrivit datelor oficiale prezentate marti de cele mai mari economii din Europa.
Produsul Intern Brut al Germaniei a urcat in primele trei luni ale anului cu 0,5% fata de trimestrul al patrulea din 2011, cand inregistra o contractie de 0,2%.
Intre timp, economia Frantei a stagnat, dupa ce a crescut usor in ultimele trei luni ale anului trecut.
Media estimarilor economistilor indica o contractie economica de 0,2% la nivelul zonei euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din trimestrul al patrulea din 2011, care ar marca astfel a doua runda de recesiune in Europa in ultimii trei ani.
Evolutia neasteptat de solida inregistrata in Germania ar putea atenua insa scaderea la nivelul zonei euro, deoarece o astfel de crestere a celei mai mari economii europene nu a fost anticipata de analisti.
Performantele divergente ale celor mai mari economii europene vor alimenta dezbaterea "austeritate versus crestere" la nivelul zonei euro, aflata la marginea unei noi crize, cu epicentrul tot in Grecia.
Presedintele ales al Frantei, Fracois Hollande, va fi investit marti si va merge ulterior la Berlin, pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel.
Hollande vrea masuri de sustinere a cresterii economice in Europa si nu este de acord cu strategia de austeritate adoptata de UE sub indrumarea Germaniei. De cealalta parte, Merkel nu a indicat ca ar... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 11:24
Economia Germaniei va inregistra in acest an o crestere de peste 2,5%, a estimat, joi, ministrul Economiei, Rainer Bruderle, in conditiile in care si Comisia Europeana a triplat prognoza referitoare la avansul celei mai mari economii de pe continent, transmite AFP, precizeaza Mediafax."Evolutia economiei se va normaliza in aceasta toamna, dar Produsul Intern Brut va creste cu peste 2,5% in acest an", a afirmat Bruderle in fata deputatilor germani.
Previziunea oficiala a guvernului de la Berlin, care urmeaza sa fie revizuita in octombrie, este de 1,4%, dar a devenit depasita, avand in vederea performantele economice ale Germaniei.
Comisia Europeana a revizuit, luni, in sens pozitiv prognoza privind economia germana, aferenta acestui an, de la 1,2% la 3,4%.
In trimestrul al doilea, economia Germaniei a avansat cu 2,2%, depasind toate estimarile, ca urmare a soliditatii exporturilor.
Pentru 2011, ministrul de Finante Wolfgang Schauble a facut o prima estimare, privind un avans al PIB de 1,5%-2%. mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 13:14
Germania a impresionat o lume intreaga cu cresterea economica record din trimestrul al doilea, de 2,2%, dar nu si proprii cetateni, care nu resimt efectele refacerii economiei din cauza salariilor mici, relateaza Wall Street Journal (WSJ), informeaza Mediafax.Ritmul de dezvoltare din trimestrul al doilea este cel mai rapid de la reunificarea tarii, in 1990, sustinut de exporturi, dar majoritatea muncitorilor nu devin mai bogati.
Unul din cinci germani se afla in categoria angajatilor cu salarii mici, definita de castiguri de sub 9 euro pe ora. Aproape o treime din ofertele de munca sunt temporare si deseori prost platite.
WSJ mentioneaza cazul unui inginer de sunet din Berlin, in varsta de 45 de ani, care castiga 5 euro pe ora din productia de piese radiofonice, atunci cand este solicitat, dar are nevoie de ajutor social pentru a supravietui.
"Pentru mine nu are loc o relansare economica. Nu exista solicitari", a spus Michael Wolff, adaugand ca daca ar lucra cu norma intreaga ar castiga numai 1.000 de euro pe luna.
Cancelarul Angela Merkel a salutat "miracolul de pe piata muncii", dupa ce rata somajului a scazut sub 7,6%, cu mult sub nivelul de 10% din Statele Unite si Franta.
Dar cea mai mare parte a reducerii a fost determinata de aparitia unor slujbe part-time, deseori prost platite.
Astfel se explica de ce nivelul cererii interne a ramas scazut, in pofida cresterii comenzilor pentru exporturi.
Statele vecine, precum Franta, au acuzat Germania ca se foloseste de... mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 09:20