Economia germana se va contracta anul acesta cu 6,6%, arata estimarile revizuite ale Institutului de cercetare economica Ifo, care previzioneaza o evolutie mult mai buna in 2021, cu un avans de 10,2%.
Alte prognoze privind declinul celei mai mari economii europene in 2020 sunt mult mai sumbre, ajungand pana la o contractare de peste 10%, in timp ce Guvernul german se asteapta la un recul de 6,3%, transmite DPA.
Chiar si asa, ar fi cea mai severa recesiune din Germania, de la Al Doilea Razboi Mondial, pe fondul scaderii activitatii economice, in urma masurilor adoptate pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
"Dupa un declin de 12,4% in trimestrul doi din 2020, economia se va redresa pana la mijlocul anului viitor. Nmai atunci se va ajunge la un nivel al productiei de bunuri si servicii similar cu cel dinaintea crizei", a precizat Timo Wollmershaeuser, director in cadrul Ifo.
El a atras atentia ca estimarea depinde semnificativ de rapiditatea cu care afacerile revin la normal.
Conform celui mai bun scenariu al Ifo, in care companiile revin la normal dupa cinci luni, PIB-ul se va contracta cu doar 3,9% anul acesta, urmand sa creasca cu 7,4% anul viitor. In cel mai rau caz, normalizarea va dura 16 luni, iar economia va inregistra un declin de 9,3% in 2020, inainte de un avans de 9,5% in 2020, ceea ce insemana ca redresarea Germaniei se va prelungi pana in 2022, avertizeaza Institutului de cercetare economica.
Economia Germaniei a... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 13:49
Economia germana va inregistra anul acesta un declin intre 6% si 7%, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), cel mai sever declin din 1950, a anuntat vineri revista Spiegel, transmit Reuters si Bloomberg.
Redresarea ar urma sa se accelereze in 2021, cand PIB-ul celei mai mari economii europene este asteptat sa urce cu peste 5%, sustine Spiegel, care citeaza previziunile ce ar putea fi publicate saptamana viitoare de Ministerul Economiei.
Reprezentantii institutiei nu au comentat informatia.
Dupa impunerea masurilor de izolare la mijlocul lunii martie, Germania a inceput luni o ridicare partiala a restrictiilor, printre care redeschiderea magazinelor cu mai putin de 800 de metri patrati. Cu toate acestea, raman in vigoare regulile privind distantarea sociala.
Pentru a combate criza, Guvernul de la Berlin a anuntat ca-si va asuma noi imprumuturi, pentru prima data din 2013, ca parte a unui pachet de masuri fara precedent, ce totalizeaza 750 de miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei asupra economiei.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a avertizat luni ca economia este intr-o recesiune severa si este putin probabil ca redresarea va fi rapida, deoarece o parte dintre masurile de izolare, menite sa opreasca raspandirea pandemiei, ar putea ramane in vigoare pentru o perioada extinsa.
"Restrictiile substantiale vor ramane probabil in vigoare pana cand va fi disponibila o... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 23:00
Economia Germaniei a stagnat in trimestrul patru din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica (Destatis), pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor legate de Brexit, transmit DPA, Reuters si Deutsche Welle.
Conform noilor date, cresterea anuala a PIB-ului Germaniei s-a situat la 0,6% in 2019, cea mai slaba performanta din 2013.
Cea mai mare economie europeana a inregistrat o crestere zero in ultimele trei luni din 2019, dupa un avans de 0,2% in trimestrul trei din 2019. Analistii se asteptau la un avans al PIB-ului de 0,1% in perioada octombrie - decembrie 2019.
Consumul privat si cheltuielile guvernamentale au sprijinit evolutia economiei, iar daca aceste doua sectoare vor inregistra o incetinire anul acesta, temerile privind inflatia ar putea spori. Investitiile in sectorul constructiilor au crescut in trimestrul patru din 2019, in timp ce cheltuielile cu utilajele si echipamentele au scazut considerabil, a precizat Destatis. De asemenea, exporturile s-au redus in ultimele trei luni din 2019.
"Credem ca economia va continua sa flirteze cu recesiunea in prima jumatate a acestui an", a avertizat Andrew Kenningham, de la Capital Economics.
In ritm anual, economia Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul patru din 2019, dupa o expansiune de 0,6% in precedentele trei luni.
Analistii considera ca majorarea salariilor si nivelul scazut record al somajului au sprijinit in ultimii ani... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 11:02
Sa incepem cu vestea buna: economia germana nu va cadea in recesiune in anul ce bate la usa. Dar un sondaj in randul managerilor germani semnaleaza asteptari reduse de crestere economica.
Cu putin inaintea finalului de an, Institutul pentru Economia Germana (IW) efectueaza in mod traditional un sondaj de opinie in randul a 48 de asociatii economice germane din diverse branse, pe care le intreaba cu privire la asteptarile lor pentru anul ce vine. Ce fel de evolutii se intrevad in domenii-cheie precum productia, investitiile si angajarea fortei de munca? De data aceasta, a rezultat o imagine extrem de amestecata. Cresterea economica ce dureaza deja de aproximativ 10 ani, o perioada foarte indelungata, bate pasul pe loc. Pare sa se schimbe foaia.
"Petrecerea s-a cam terminat, perioada de crestere a ajuns la final; a fost o perioada de avant economic foarte lunga, foarte stabila, continua si constanta, in care foarte multa lume a fost angajata", spune directorul IW Michael Huther, in dialog cu DW. De la inceputul lui 2018, conjunctura economica ar fi trecut intr-o faza cu crestere mai moderata. In anumite sectoare economice, industria a cazut chiar in ultimele trimestre intr-o recesiune clara.
Sunt evolutii justificate si de faptul ca situatia in anumite domenii, precum industria auto, s-a normalizat din nou, dupa o perioada extrem de benefica. In plus, riscuri geopolitice, precum si fenomene ca digitalizarea si problemele climatice au contribuit la sporirea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 22:32
Economia Germaniei, cea mai mare economie a Europei, va stagna in trimestrul patru al acestui an, dar nu exista motive de teama privind o eventuala recesiune si in plus exista semnale ca sectorul industrial se stabilizeaza, a apreciat luni Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.
Germania a evitat la limita intrarea in recesiune, definita tehnic ca doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut, gratie unui avans de 0,1% in perioada iulie-septembrie 2019. Aceasta dupa ce in trimestrul al doilea economia germana s-a contractat cu 0,2%.
"Incetinirea economiei germane va continua, probabil, in trimestrul patru 2019. Cu toate acestea, probabil ca nu se va inrautati semnificativ. Asa cum stau lucrurile in prezent, productia economica totala ar putea stagna", sustine Bundesbank in buletinul sau economic lunar.
Bundesbank a scos in evidenta unele semne promitatoare de stabilizare: asteptarile companiilor s-au imbunatatit, iar comenzile industriale au fost constante in ultimele luni. Consumul privat ar trebui sa continue sa sustina cresterea economica in trimestrul patru gratie unei piete a muncii solide si cresterii salariilor, iar politica fiscala expansionista ar trebui sa ofere si ea un stimulent.
"In ceea mai mare parte, economia va calca apa in a doua jumatate a anului. In prezent nu exista motive sa ne temem ca Germania va intra in recesiune", sustine Bundesbank.
Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 16:25
Banca centrala a Germaniei (Bundesbank) a avertizat luni ca prima economie a Europei ar putea sa intre in recesiune in trimestrul al treilea, ca urmare a unei contractii semnificative a productiei industriale, afectata de tensiunile comerciale internationale, informeaza Reuters.
"Economia ar putea sa se contracte din nou in trimestrul al treilea", a apreciat Bundesbank in raportul sau lunar. Perioada iulie-septembrie ar fi al doilea trimestru consecutiv de contractie a economiei germane, definitia obisnuita a recesiunii, dupa un declin de 0,1% in perioada aprilie-iunie 2019.
"Principalul motiv pentru acest lucru este continuarea incetinirii in industrie", sustine Bundesbank, mentionand un declin semnificativ al comenzilor si diminuarea increderii in randul companiilor manufacturiere. Chiar daca consumul intern continua sa sprijine economia germana, piata muncii da deja semne de slabiciune iar increderea in sectorul serviciilor este deja in scadere", a adaugat Bundesbank.
Pana la inceputul acestei luni, economistii mizau in cazul Germaniei pe o crestere de 0,2% in acest trimestru. Intre timp, insa, o serie de institutii importante precum Deutsche Bank si-au revizuit estimarile. Principala ingrijorare pentru multi analisti este ca tensiunile comerciale globale vor agrava problemele din sectorul manufacturier si eventual se vor extinde si asupra sectorului serviciilor.
Chiar daca pana acum, autoritatile germane au respins ideea de a stimula cheltuielile publice... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 09:20
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul doi din 2019, sporind presiunile asupra Cabinetului condus de Angela Merkel privind adoptarea unor masuri de stimulare fiscala, in conditiile in care productia industriala este puternic afectata de razboiul comercial dintre SUA si China, transmit Reuters si Bloomberg.
Economia germana a inregistrat un declin de 0,1% in trimestrul doi din 2019, dupa o crestere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat miercuri Oficiul federal de statistica (Destatis) . Datele sunt in linie cu estimarile analistilor.
Cancelarul Angela Merkel avertiza marti ca tara trece printr-o "faza dificila".
Declinul celei mai mari economii europene afecteaza semnificativ ritmul de crestere al regiunii. In majoritatea statelor din zona euro, inclusiv Franta si Spania, cresterea incetineste, in timp ce Italia este aproape de recesiune.
Industria germana a fost puternic afectata de inrautatirea temerilor privind comertul global si cresterea mai slaba a economiei mondiale, care a redus cererea pentru bunuri "made in Germany".
In ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul doi din 2019, dupa un avans de 0,7% in precedentele trei luni, in timp ce analistii se asteptau la un avans de 0,1%.
"Evolutia comertului extern a incetinit economia deoarece exporturile au inregistrat un declin trimestrial mai accentuat decat importurile". Contributiile pozitive au venit din partea cererii pe plan intern, in urma cresterii in trimestrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:26
Economia germana a stagnat (crestere de 0,0%) in ultimul trimestru al anului trecut, dupa o contractie a PIB de 0,2% in trimestrul al treilea, a anuntat joi Oficiul federal de statistica (Destatis).
Performanta inregistrata de cea mai mare economie europeana in perioada octombrie-decembrie 2018 este inferioara estimarilor analistilor dar permite Germaniei sa evite o recesiune tehnica, definita prin doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut, transmite AFP.
"Economia Germaniei a evitat o recesiune tehnica cu cea mai mica marja posibila", a apreciat Carsten Brzeski, economist la banca ING, adaugand insa ca multe fundamente economie solide raman solide. De exemplu, o rata scazuta a somajului de 3,3% ajuta la sustinerea cererii interne.
Pe ansamblul anului trecut, economia germana a inregistrat o crestere de 1,4%, in acest caz Destatis revizuind usor o estimare preliminara publicata in ianuarie, care vorbea de un avan de 1,5% in 2018 dupa o crestere de 2,2% in 2017.
Conform celor mai recente cifre, economia germana a inregistrat in 2018 cel mai slab ritm de crestere din ultimii cinci ani. In plus, prognozele oficiale mizeaza pe o noua incetinire a ritmului de crestere la 1% in acest an precum si pe un deficit bugetar de aproximativ 25 miliarde euro pana in 2023.
Germania este unul din cei mai mari exportatori mondiali iar starea de sanatate a economiei sale este un indicator al evolutiei economiei mondiale. mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 11:05
Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit joi in scadere estimarile privind ritmul de crestere inregistrat in acest an de economia germana, de la 2,5% pana la 2,2%, explicand ca avansul protectionismului si amenintarea unui Brexit dur expun cea mai mare economie europeana la riscuri semnificative pe termen scurt.
In schimb, pentru 2019 FMI mizeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut al Germaniei de 2,1%, usor peste estimarile anterioare privind un avans de 2%, informeaza Reuters.
"Riscurile pe termen scurt sunt substantiale, in conditiile in care cresterea semnificativa a protectionismului mondial, un Brexit dur si o reevaluare a riscurilor suverane in zona euro, ar antrena noi tensiuni financiare care ar putea afecta exporturile si investitiile germane", se arata intr-un raport al FMI.
Presedintele american Donald Trump a anuntat tarife vamale suplimentare pentru o gama larga de importuri, tarife care risca sa declanseze un razboi comercial global, in timp ce Londra si Bruxelles-ul nu au ajuns inca la un acord cu privire la conditiile in care se va face iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Chiar daca a aprobat proiectele noului guvern de coalitie condus de Angela Merkel vizand majorarea investitiilor publice si sustinerea cresterii pe termen lung, FMI estimeaza ca autoritatile de la Berlin ar putea face mai mult. Tinand cont de imbatranirea rapida a populatiei Germaniei, directorii FMI recomanda continuarea cresterii investitiilor publice in... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 11:11