Desi au cunoscut o tendinta de incetinire a cresterii economice trimestrul trecut, la fel ca restul Europei, tarile din estul continentului au reusit totusi, gratie unui reviriment al locurilor de munca si cheltuielilor guvernamentale, sa evite turbulentele globale responsabile pentru contractarea economiei Marii Britanii si a Germaniei, scrie Bloomberg.
Ungaria, Romania si Polonia conduc pana acum la capitolul cresterii economice in Uniunea Europeana, dintre tarile care au anuntat aceste date pentru perioada aprilie-iunie, fiecare cu un avans de peste 4% fata de anul precedent (conform datelor preliminare ale Oficiului european de statistica - Eurostat) . De asemenea, tara noastra, alaturi de Ungaria si de Cehia, a depasit asteptarile, insa, potrivit analistilor citati de Bloomberg, este posibil sa urmeze o incetinire mai pronuntata a cresterii, fiind foarte putin probabil ca acest ritm sa fie mentinut.
"Diferenta fata de cresterea inregistrata in Vest va ramane insa pozitiva", spune Zoltan Arokszallasi, analist Erste Bank Group din Viena.
In contextul in care razboiul comercial global afecteaza productia la nivel mondial, iar Uniunea Europeana primeste o noua lovitura sub forma Brexitului, tarile din estul Europei le-au luat-o inainte tarilor mai bogate din Vest. Daca in Germania, pe fondul contractarii economiei, guvernul cancelarului Angela Merkel se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a introduce stimulente fiscale, din Varsovia pana in Budapesta,... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 07:05
Cresterea economica in partea de est a Uniunii Europene a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut in conditiile in care PIB-ul a fost afectat de incetinirea cererii pentru exporturile regiuni, sustin economistii intervievati de Bloomberg.
Din cele sase state care urmeaza sa dea publicitatii saptamana aceasta datele privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul patru 2018, economistii sustin ca Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia ar urma sa raporteze cresteri mai modeste in timp ce in Romania si Cehia a ramas, probabil, nemodificat.
Cu toate acestea, chiar si tara est-europeana cu cel mai slab avans al economiei va inregistra o performanta dubla fata de ritmul de crestere din zona euro, care potrivit economistilor a fost de 1,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Economistii avertizeaza insa ca ritmul de crestere in regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producatorilor din zona euro, a depasit nivelul maxim, in conditiile in care incetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.
Aceasta incetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare inasprire a politicii monetare, asa cum arata deciziile de saptamana trecuta de a mentine nemodificat costul creditului in Cehia, Polonia si Romania. Insa pe de alta parte se constata o inflatie mai mare, de exemplu in luna ianuarie inflatia de baza in Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea sa ii... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:06
In urma cu 25 de ani, in 1989, Europa Centrala si de Est se angaja intr-o transformare istorica, de la comunismul autoritar la capitalismul democratic.
David Lipton, fost director al Consiliului National Economic si Consiliului de Securitate Nationala in Administratia Obama, actualmente adjunct al directorului FMI, analizeaza, pentru Project Syndicate, realizarile regiunii, lectiile invatate si provocarile care ii stau in fata.
Expertul este de parere ca ar fi o greseala sa credem ca succesul transformarii prin care a trecut regiunea era inevitabil. La sfarsitul Razboiului Rece, economiile Europei Centrale si de Est erau impovarate de faptul ca totul se afla in proprietatea statului si investitiile erau concentrate in industria grea.
Politicile fiscale si monetare se concentrasera pe sporirea cresterii industriale, fara a tine cont de echilibrul macroeconomic, ceea ce a rezultat in cerere excesiva si penurii larg raspandite. Mai mult, regiunea era afectata de datorii externe ...citeste mai departe despre "Cei 25 de ani de tranzitie ai Europei de Est" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 18:05
Poate ca problemele din Statele Unite si zona euro s-au reflectat asupra unora dintre economiile central si est europene, admit analistii, insa adevarata problema din cauza careia regiunea nu isi atinge adevaratul potential o reprezinta politicienii.
Cu ocazia unui eveniment organizat de grupul Erste Bank la Viena, la care au participat mai multi economisti si bancheri din Europa Centrala si de Est, seful institutiei financiare, Andreas Treichl, a propus, in gluma, si o solutie pentru aceasta problema, relateaza CNBC.
"Avem nevoie de un spital de psihiatrie pentru politicienii populisti. Ar fi o clinica uriasa, cu cel putin 6.000 de paturi", a afirmat directorul general al Erste Bank.
Cresterea economica in Europa emergenta a incetinit la aproximativ un procent in ultimul trimestru din 2012, in contextul in care criza din zona ...citeste mai departe despre "Seful Erste: E nevoie de un ospiciu pentru politicienii populisti din ECE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 09:55
Franta trebuie sa adopte reforme structuale, vizand inclusiv piata muncii si birocratia, pentru a deveni mai competitiva economic, altfel risca sa ramana in urma statelor din sudul Europei, care adopta schimbarile necesare mai rapid, a avertizat, marti, Fondul Monetar International (FMI).
Fondul a inrautatit prognoza privind evolutia economiei Frantei in acest an si anticipeaza acum o contractie de 0,2%, fata de 0,1% anterior, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Guvernul a facut "progrese semnificative in privinta reformelor structurale", dar trebuie sa continue in aceasta directie, inclusiv prin masuri care vizeaza piata muncii, noteaza insitutia internationala.
Franta a scapat de presiunile intampinate pe pietele financiare de tari ca Grecia, Italia si Spania, dar risca sa ramana in urma altor tari europene, avertizeaza FMI intr-un raport anual privind economia franceza.
"Situatia se schimba rapid, iar tarile de la periferia zonei euro inregistreaza castiguri semnificative in ce priveste competitivitatea. Este necesara o accelerare a reformelor lansate de guvern in ultimele sase luni pentru a elimina acest decalaj", noteaza FMI.
Þarile de la periferia zonei euro se afla inca in recesiune, dar castigurile legate de competitivitate sunt deja vizibile in cresterea exporturilor si reducerea deficitelor comerciale, noteaza Wall Street Journal.
FMI a cerut Frantei sa rezolve problema costurilor de munca ridicate si sa faca mai usoara angajarea... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 08:12
Proiectiile pentru 2013 ale Bancii Mondiale arata o evolutie slaba a cresterii economice in Europa Centrala si de Est si in regiunea Balcanilor de Vest, cu un ritm anual de 1,2 la suta, potrivit raportului Perspectivele economiei mondiale, publicat cu ocazia reuniunii de primavara a Bancii Mondiale si FMI.
"Este de asteptat ca tarile CIS sa aiba o crestere de peste 3,5 la suta, iar Turcia peste nivelul de 4 la suta, in timp ce cresterea in regiunea CEE si cea a Balcanilor de Vest va ramane anemica, la 1,2 la suta, putin mai mare peste nivelul de 0,9 la suta din 2012", releva raportul.
Documentul arata ca deficitele bugetare s-au redus, de la 5,5 la suta din PIB, in 2008, la o valoarea de 3,4 la suta in 2012, in Europa Centrala si de Est si de la un nivel de 4,5 la suta din PIB, in 2008, la un nivel suplimentar de 0,3 procente, in 2012, in regiunea CIS. Cu toate acestea, masurile de ajustare fiscala au devenit din ce in ce mai dificile.
Nivelul mediu al datoriei publice in CEE si Balcanii de Vest a crescut, de la 28,3 la suta, in 2008, la 45,5 la suta, in 2012.
Datoria publica este la niveluri de risc potential in mai multe tari din regiune (Ungaria - 76 la suta, Albania - 62 la suta, Polonia - 56 la suta, Serbia - 54 la suta, Croatia si Slovenia - 53 la suta) si exercita o puternica presiune pe finantele publice.
Sectorul financiar in CEE si Balcanii de Vest a fost slabit de cresterea imprumuturilor neperformante, in special in Estonia, Ungaria, Slovenia,... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 14:21
Problemele de la periferia zonei euro inverseaza fluxul imigrantilor din Europa. Daca Polonia a fost cunoscuta in urma cu doar cativa ani pentru fluxuri masive de lucratori care au emigrat din tara, acum spaniolii, portughezii si italienii sunt tentati de Europa de Est, relateaza Financial Times (FT).
"Casa mea este acum aici. Ma gandesc la Portugalia in principal legat de eventualitatea retragerii la pensie langa mare", spune Hugo Varzielas, 33 de ani, originar din Portugalia si in prezent lucrand ca analist de afaceri pentru centrul de externalizare a proceselor de afaceri Global Business al HP, in orasul Wroclaw, din vestul Poloniei.
"Daca privesti situatia pe termen lung, in Polonia lucrurile merg tot mai ascendent, in timp ce in alte tari din Europa de Vest nu atat de mult", adauga el.
Varzielas nu este singurul care procedeaza asa. Zece la suta din cele 100.000 de persoane care lucreaza acum in sectorul de externalizare a proceselor de afaceri sunt cetateni straini, potrivit lui Jacek Levernes, seful Asociatiei Liderilor de afaceri din Polonia, un grup de lobby care reprezinta sectorul cu crestere rapida. Industria de externalizare a Poloniei este de asteptat sa se extinda cu aproximativ 20% in acest an.
Statisticile oficiale arata ca aproximativ 7.000 de cetateni ai UE s-au deplasat in Polonia intr-un anumit an, dar datele nu sunt foarte solide, deoarece imigrantilor nu li se cere sa se inregistreze la autoritatile poloneze, a declarat Krystyna Iglicka,... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:09
Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45
Criza financiara, care a impins unele economii emergente spre marginea prapastiei, a dezvaluit inegalitati periculoase intre tarile din Europa de Est, la doua decenii dupa cadearea comunismului, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).Tarile din Uniunea Europeana, impreuna cu cele din sudul Balcanilor, au intrat in recesiune din cauza crizei creditelor si au pierdut investitiile straine. "Criza a scos la iveala slabiciunile acestor tari", a spus Erik Berglof, economistul sef al BERD, citat de Bloomberg. El a avertizat ca, pentru ca regiunea sa se intoarca la prosperitate, este nevoie de un angajament mai serios. "Avem de invatat cateva lectii. Este clar ca modalitatea de a gestiona aceste scaderi este de a extinde programul de tranzitie, nu de a-l inlocui", a spus Berglof. Cele 30 de tari emergente din Europa si Asia unde BERD are investitii se lupta sa scape de cea mai grava recesiune din momentul in care au adoptat regulile de piata libera. Banca a incercat sa limiteze impactul crizei financiare in aceste regiuni, convingand bancile vest-europene sa ramana pe aceste piete. Potrivit BERD, Europa de Est a avut cel mai mult de suferit, din cauza integrarii pe pietele financiare ale marilor economii. Eforturile de a ridica standardul de trai la nivelul Occidentului a incurajat un boom al creditarii, imprumuturi in exces si o tendinta de indatorare in monede straine, arata studiul BERD. Din acest motiv, Fondul Monetar International a... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 11:25