In Romania, Produsul Intern Brut va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021, potrivit previziunilor economice publicate miercuri de Comisia Europeana.
Raportul arata insa ca o pandemie mai severa si mai indelungata decat se preconizeaza in prezent ar putea duce la o scadere a PIB in statele membre mult mai mare decat cea estimata in scenariul de referinta pe care se bazeaza actualele previziuni.
"Pandemia de coronavirus reprezinta un soc major pentru economii, in UE si la nivel mondial, cu consecinte foarte grave din punct de vedere socioeconomic.
In ciuda raspunsului politic rapid si amplu, atat la nivelul UE, cat si la nivel national, economia UE va cunoaste anul acesta o recesiune de proportii istorice.
Potrivit previziunilor economice din primavara anului 2020, in Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021", arata un comunicat emis de CE.
Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de un procent de 3,1% in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% in 2020 si la 5,4% in 2021.
Zona euro, picaj de 7,7%
Economia zonei euro va inregistra o contractie record de 7,7%, urmand ca in 2021 sa cunoasca o crestere de 6,3%, in timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scadea cu 7,4% in 2020, dar va creste cu aproximativ 6% in 2021.
Previziunile in materie de crestere pentru UE si zona euro au fost revizuite in sens negativ cu aproximativ noua puncte procentuale fata de... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 14:34
Europa trebuie sa vina cu un plan "masiv" de stimulare economica pentru a face fata impactului epidemiei de coronavirus, a declarat luni ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, adaugand ca va propune o serie de masuri la reuniunea de saptamana viitoare a omologilor sai din zona euro, transmite Reuters.
Apelul lui Bruno Le Maire pentru o actiune coordonata la nivelul Europei a venit la scurt timp dupa ce premierul Italiei a anuntat o majorare a cheltuielilor pentru a diminua impactul economic al epidemiei de coronavirus.
"Europa trebuie sa isi dovedeasca utilitatea si eficacitatea politica si in consecinta ma astept din partea Europei la un raspuns puternic, masiv si coordonat pentru a evita riscul unei crize economice dupa epidemie", a declarat Bruno Le Maire pentru postul radio France Inter.
"Trebuie sa decretam mobilizare generala. Trebuie sa lucram la un plan de relansare care ar putea sa includa masuri fiscale, masuri bugetare, scaderi de impozite pentru ca sa putem depasi criza epidemiologica si sa putem relansa economia", a adaugat Bruno Le Maire.
De asemenea, oficialul francez a apreciat ca Banca Centrala Europeana, al carei Consiliu al guvernatorilor se va reuni joi, dispune de o "marja de manevra" pentru a sustine economia si ca ar trebui sa stimuleze bancile comerciale sa acorde mai multe credite IMM-urilor intr-un moment in care epidemia a provocat un val foarte violent care afecteaza sectorul IMM-urilor.
In conditiile in care... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:28
Cresterea economica ramane slaba in zona euro, a afirmat luni noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, fara a spune daca ia in considerare noi stimulente si sustinand ca masurile luate de predecesorul ei sprijina economia, transmit AP si Reuters.
Lagarde a declarat, la prima sa audiere in Parlamentul European, ca firmele din industrie au fost cele mai afectate "de incertitudinile si incetinirea" economiei mondiale, care au redus cererea de bunuri de la firmele din zona euro, dar consumul, datorita masurilor de stimulare ale BCE, sprijina avansul economiei.
Noul sef al BCE le-a cerut parlamentarilor sa-i acorde timp pentru a se pune la punct cu noul sau loc de munca si pentru a remodela politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Incerc, intr-adevar, sa invat limba germana, dar de asemenea incerc sa invat limbajul Bancii Centrale. Deci, aveti rabdare cu mine, aratati putina ingaduinta, nu-mi interpretati vorbele, daca pot spune asa", a afirmat Lagarde.
Oficialul a adaugat ca intentioneaza sa revizuiasca tinta de inflatie a BCE si modul in care se realizeaza acest obiectiv, dar a precizat ca o revizuire strategica va lua probabil timp.
Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie in pofida cresterii economice slabe din zona euro si de peste hotare.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in noiembrie, de la 0,7% in octombrie, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul European de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:00
Cresterea economica in partea de est a Uniunii Europene a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut in conditiile in care PIB-ul a fost afectat de incetinirea cererii pentru exporturile regiuni, sustin economistii intervievati de Bloomberg.
Din cele sase state care urmeaza sa dea publicitatii saptamana aceasta datele privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul patru 2018, economistii sustin ca Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia ar urma sa raporteze cresteri mai modeste in timp ce in Romania si Cehia a ramas, probabil, nemodificat.
Cu toate acestea, chiar si tara est-europeana cu cel mai slab avans al economiei va inregistra o performanta dubla fata de ritmul de crestere din zona euro, care potrivit economistilor a fost de 1,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Economistii avertizeaza insa ca ritmul de crestere in regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producatorilor din zona euro, a depasit nivelul maxim, in conditiile in care incetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.
Aceasta incetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare inasprire a politicii monetare, asa cum arata deciziile de saptamana trecuta de a mentine nemodificat costul creditului in Cehia, Polonia si Romania. Insa pe de alta parte se constata o inflatie mai mare, de exemplu in luna ianuarie inflatia de baza in Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea sa ii... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:06
Banca Centrala Europeana (BCE) si-a imbunatatit, joi, estimarile privind cresterea economica inregistrata de zona euro in acest an si si-a revizuit in jos estimarile de inflatie pentru 2019.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a dezvaluit ca, in conformitate cu noile estimari ale institutiei, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere de 2,4% in acest an, fata de un avans de 2,3% cat estima in luna decembrie, informeaza AFP si Reuters.
Ritmul de crestere a economiei zonei euro ar urma sa incetineasca la 1,9% in 2019 si 1,7% in 2020, in acest caz estimarile BCE fiind identice cu cele din luna decembrie.
Presedintele BCE, Mario Draghi a avertizat ca protectionismul ar putea ameninta cresterea economica din zona euro, dupa ce in ultimele zile presedintele Donald Trump a amenintat ca va introduce taxe vamale de 25% pentru importurile de otel si 10% pentru importurile de aluminiu, ceea ce ar putea genera un razboi comercial.
Riscurile in scadere la adresa perspectivelor de crestere in zona euro "sunt legate in principal de factorii globali, incluzand cresterea protectionismului si evolutiile de pe pietele valutare si alte piete financiare", a declarat Draghi la conferinta de dupa reuniunea de politica monetara de joi.
In ceea ce priveste inflatia, BCE estimeaza ca preturile de consum in zona euro ar urma sa creasca cu 1,4% in acest an, la fel cum estima in decembrie.
In schimb, BCE si-a revizuit usor in scadere prognoza de inflatie... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 11:02
Procesul de revenire economica a zonei euro, in special ii statele care dau semne ca ar fi reusit sa treaca peste socul crizei datoriilor, cum sunt Irlanda, Spania si Portugalia, este pus sub semnul intrebarii de aprecierea prea rapida a monedei unice, avertizeaza mai multi economisti.
Daniel Gros, economist al Centrului pentru Studii Politice Europene, crede ca aprecierea euro in fata dolarului poate frana evolutia pozitiva marcata de statele de la periferia zonei euro in ultimele luni, relateaza CNBC.
"Este principalul punct de risc pentru ele. Cata vreme moneda euro nu va depasi pragul de 1,20 dolari vor putea sa continue astfel, dar daca se depaseste acest plafon vor avea o problema cu plata datoriilor", opineaza acesta.
Pe fondul tensiunilor dintre SUA si Coreea de Nord, euro a depasit saptamana aceasta pragul critic estimat de Gros, iar acesta este un semn ingrijorator pentru exporturile tarilor vizate de analiza acestuia.
Spania, spre exemplu, isi bazeaza redresarea economica din ultimul an pe exporturi masive, din acest punct de vedere regatul iberic evoluand mai bine decat economiile Germaniei, Frantei sau Italiei, conform unei nalize prezentate de TS Lombard.
O solutie este asteptata de la Banca Centrala Europeana, al carei presedinte, Mario Draghi, este asteptat sa anunte ajustari ale politicii monetare, pentru a face fata dezechilibrului inregistrat in ultimele luni intre euro si dolar.
Programul de relaxare cantitativa initiat in 2015 de... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 10:09
Tratatul (parteneriatul) Comercial si de Investitii Transatlantic (TTIP) pare sa fie impotmolit bine, cum rezulta si din declaratii ale unor oficiali de varf europeni din Germania si Franta.
Dar nici lideri politici de peste Ocean nu sunt entuziasti, cum s-a vazut lesne in dezbaterea din campania electorala prezidentiala; candidatul Partidului Democrat a preluat accente de dezavuare.
TTIP a fost prezentat si ca modalitate de a ranforsa legaturi economice intre tarile care inseamna cel mai mult pentru Alianta Nord Atlantica, un fel de "NATO Economic". Desigur, o exagerare, dar pornind de la evenimente importante in lume.
Adancirea legaturilor economice are o dimensiune geopolitica/strategica intr-o lume in multipolarizare, cu tendinte de fragmentare (consolidare a unor blocuri economice), proliferare de conflicte conventionale si neconventionale. Argumente sunt pentru adancirea legaturilor economice.
Desi, se cuvine sa mentionam ca, intre Europa si SUA runde de liberalizare ...citeste mai departe despre "De ce este "NATO economic" in impas" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 07:09
Franta a anuntat o crestere economica de 0,2% pe trimestrul trei, tara evitand la limita recesiunea, dupa ce a anuntat si o revizuire in minus a rezultatelor de pe trimestrul doi.
Agentia nationala de statistica a anuntat pentru trimestrul doi ca PIB-ul a scazut cu 0,1%, dupa ce anterior estimase o stagnare a economiei.
Economia europeana sufera in continuare: Austeritatea nu mai este o solutie
Economia Frantei a nu a mai crescut din trimestrul trei al lui 2011, iar ulterior a fost stagnanta, scrie Associated Press.
Aceasta este o veste buna pentru presedintele Hollande, ale carui reforme de reducere a cheltuielilor bugetare si crestere a taxelor au fost criticate pentru ca nu ar stimula o crestere economica. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:16
Germania a avut o crestere economica pe trimestrul trei de doar 0,2%, la acelasi nivel cu Franta. Cea mai mare economie a Europei arata astfel ca rezista problemelor economice de pe continent, dar resimte din plin presiunea acestora.
Cresterea PIB-ului german din perioada iulie-septembrie este in scadere fata de cea din trimestrele anterioare, 0,3% pe trimestrul doi si 0,5% in perioada ianuarie-martie.
Economia europeana sufera in continuare: Austeritatea nu mai este o solutie
Potrivit agentiei de statistica, cresterea economica a fost sprijinita de cererea de pe pietele externe pentru produsele Germaniei. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:12