Primul ministru al Romaniei, Emil Boc, a apreciat marti, in cadrul unei dezbateri, ca anul viitor nu este exclusa o revenire a recesiunii in UE, criticand in context Grecia ca "in loc sa ia masuri atunci cand s-a stabilit ceva la UE au plecat acasa sa faca referendum".
"Cred ca anul 2012 va fi un an economic european dificil, in care turbulentele vor persista, dar am pe de alta parte optimismul prudent ca politicienii vor putea sa impuna aceste reguli ferme de disciplina financiara", a declarat premierul Emil Boc.
In opinia sa, "nu este exclusa revenirea recesiunii in UE".
"Cred ca Europa isi joaca definitiv soarta in 2012, pentru ca la mijloc este moneda euro, simbolul UE. Destramarea sau pierderea monedei euro inseamna destramarea Uniunii Europene. Iar aceste consecinte ale destramarii UE sunt imposibil de calculat in acest moment. De aceea, nu avem alternativa. Pentru ca alternativa disparitiei UE si a monedei euro nu poate fi luata in calcul de niciun politician", a continuat seful Executivului.
Boc: Politicenii au generat criza, prin politici populiste fara acoperire
In context, Emil Boc a criticat liderii politici din Grecia ca "in loc sa ia masuri atunci cand s-a stabilit ceva la UE au plecat acasa sa faca referendum".
"Din nefericire, nimeni nu poate sa faca o predictie despre unde va duce aceasta criza in final. Eu cred ca cei care au generat-o trebuie sa si-o asume si acestia sunt politicienii. Ei au fost aceea care au generat criza datoriilor... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 14:40
Primul ministru Emil Boc a reiterat, duminica, la Iasi, ca in ultimii doi ani Romania a facut eforturi uriase pentru a ajunge la o stabilitate macroeconomica, motiv pentru care autoritatile statului, cele politice in special, nu au voie sa compromita acest lucru.
"Am atins aceasta stabilitate macroeconomica datorita eforturilor romanilor, in primul rand. In acest moment, autoritatile statului, cele politice in special, nu au voie sa compromita aceasta stabilitate castigata cu greu prin eforturile romanilor, ci trebuie sa consolideze aspectele economice pentru ca Romania sa aiba viitor", a afirmat Emil Boc, prezent la inaugurarea fabricii Delphi Diesel System de la Miroslava.
El a sustinut ca Romania se indreapta spre "al patrulea trimestru consecutiv de crestere economica", aratand ca acesta este un prilej de bucurie moderata pentru ca este semnul ca tara se afla pe directia corecta.
"Consolidarea acestui drum depinde foarte mult de ce vom face de acum inainte si in special de modul in care vom adopta bugetul pentru anul 2012 si, in mod deosebit, de modul in care reusim sa tinem populismul departe si deoparte de tot ceea ce inseamna politica responsabila a statului roman", a afirmat Emil Boc.
Potrivit acestuia, Guvernul va propune Parlamentului "un buget realist si responsabil", ale carui prioritati vor fi investitiile si locurile de munca.
Emil Boc mai spune ca autoritatile vor avea grija sa consolideze ceea ce exista in prezent si sa fereasca tara de... mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 17:39
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca Romania se afla in graficul cresterii economice de 1,5 la suta pentru acest an, usoara incetineala a exporturilor si a productiei industriale urmand sa fie compensata de agricultura si investitii, transmite Mediafax.Boc a declarat, pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relatia est Valcele-Apahida, ca principalul actor care are rolul primordial in investitii este statul si ca in acest an s-au alocat pentru acest domeniu 36 de miliarde de lei.
"Trimestrul al treilea, inclusiv luna septembrie, este decisiv pentru cresterea economica a Romaniei.
Deocamdata suntem in graficul cresterii economice de 1,5 la suta pe acest an, iar in conditiile in care, in luna iunie, am observat o usoara incetineala a exporturilor si a productiei industriale, trebuie sa compensam cu agricultura si investitiile. Principalul actor care, in investitii, are rolul primordial este statul.
In acest an avem investitii de 36 de miliarde de lei, in crestere fata de 33, cat au fost anul trecut. Anul viitor, vom avea 43 de miliarde de lei tot pentru investitii, pentru finalizarea de centuri ocolitoare, de autostrazi, de drumuri", a spus Boc.
Reprezentantii Ministerului Finantelor se vor intalni, la sfarsitul lunii septembrie, cu oficiali ai FMI si Comisiei Europene pentru a stabili daca va fi mentinuta prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, declara, joi, ministrul Gheorghe Ialomitianu. mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 14:20
Romania si-a redobandit statutul de tara in care se poate investi, aceasta fiind inca o confirmare a faptului ca in ultimii doi ani s-au luat masuri corecte din punct de vedere economic, a declarat, luni, la Ploiesti, premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, faptul ca Romania e din nou considerata tara in care se pot face investitii este benefic atat pentru cetateanul de rand, cat si pentru investitori. "Tara si-a redobandit statutul de tara in care se poate investi, ceea ce reprezinta o veste buna pentru mediul de afaceri, ca de altfel pentru fiecare roman, pentru ca, in ultima instanta, redobandirea statutului de tara in care se poate investi inseamna pentru romanul obisnuit ca va avea sansa sa isi gaseasca mai usor un loc de munca, pentru investitori - vor putea, eventual, mai usor sa acceseze un credit sau o investitie in Romania.
Pentru noi, ca si guvernanti, este inca o confirmare a faptului ca ultimii doi ani au fost ani corecti din punct de vedere economic prin masurile luate si ca acest lucru este recunoscut de catre organisme internationale care au redat Romaniei statutul de tara in care se poate investi, statut care a fost pierdut in anul 2008", a afirmat Emil Boc. Premierul a mai precizat, in cadrul unei intalniri cu mediul de afaceri prahovean, ca a primit o serie de propuneri, recomandari sau observatii de la oamenii de afaceri, in vederea imbunatatirii functionarii mecanismului statului. mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 00:27
Procesul de vanzare pe Bursa a unor pachete minoritate strategice va reprezenta o modalitate de crestere economica a Romaniei, potrivit premierului Emil Boc, informeaza Mediafax.
Boc a afirmat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca vanzarea trebuie sa aiba loc intr-o maniera transparenta, pe bursa, nu prin negociere directa, asa cum s-a procedat in cazul Petrom.
"Sunt convins ca procesul de vanzare pe bursa a unor active minoritare ale statului, ca este vorba despre Petrom, Romgaz sau Transgaz, va fi un alt element de consolidare a cresterii economice a Romaniei.
Aceste lucruri, insa, facute asa cum trebuie, intr-o maniera transparenta, pe bursa, nu in genul negocierilor directe asa cum s-a facut la Petrom, in anul 2004, cand a fost vandut practic pe o suma cu mult sub potentialul pe care Petrom il are pe piata nationala si mondiala", a spus Emil Boc.
mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 17:25
Calificativul Fitch acordat Romaniei reprezinta o recunoastere a agentiilor d erating ca masurile luate de Romania au fost corecte, a declarat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.
Boc a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca statutul de tara dobandit in urma analizei Fitch inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca.
"Se consolideaza in fiecare zi stabilitatea economica a tarii.
Prin recentul calificativ de tara obtinut de Romania din partea agentiei Fitch si dobandirea statutului de tara in care se poate investi, Romania are o recunoastere a faptului ca ceea ce a facut in ultimii doi ani a fost corect si la timp, ca este pe un drum sanatos, al cresterii economice.
Acest statut de tara inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca, sansa de a veni mai multe investitii straine in Romania, ca bugetul sa aiba mai multi bani din care sa poata sustine cresteri de salarii si pensii. Aceasta reusita este de fapt reusita romanilor, prin efortul lor a fost posibil acest lucru", a afirmat Emil Boc.
Potrivit acestuia, la nivel guvernamental, consolidarea cresterii economice si locurile de munca sunt cele mai importante prioritati pe care le are Executivul.
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit luni ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru... mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 15:41
Emil Boc le-a spus membrilor CSM ca saluta aprobarea de catre Parlament a legii de punere in aplicare a Codului Civil, sustinand ca trebuie gasite solutiile necesare pentru deblocarea cauzelor judiciare care afecteaza economia, conform NewsIn. "Salut aprobarea de catre Parlament a legii de punere in aplicare a Codului Civil, este un succes al tuturor. Analiza de impact la implementarea tuturor codurilor este o prioritate pentru noi si pana la finalizarea acestei analize de impact (n.r. de implementare a Codurilor) ar trebui sa gasim aceste solutii necesare pentru deblocarea acestor cauze judiciare care blocheaza si economia si care ne pun in dificultate cu mediul de afaceri intern si international", a aratat premierul Emil Boc in cadrul sedintei CSM, la care a participat joi.
In acest sens, el a mai spus ca exista sentinte judecatoresti care sunt in contradictie cu deciziile luate de Guvern. "Se creeza o presiune pe buget si inseamna ca se merge in alta parte, sa tai din salarii, din pensii, la investitii ca sa poti sa ai proiectia bugetara", a completat premierul in legatura cu deciziile unor instante care au avut efecte asupra bugetului statului.
Premierul a mai afirmat ca dorinta Guvernului este ca Mecanismul de Verificare si Cooperare sa fie eliminat pentru romani. "Dorinta noastra este ca mecanismul de cooperare si verificare pe justitie sa fie eliminat pentru tot ce inseamna situatia cetateanului roman si tratarea lui in Uniunea Europeana in maniera egala", a mai... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 15:14
Averea premierului Emil Boc s-a triplat, in conditiile in care prim-ministrul a reusit sa stranga, in ultimele sase luni, inca 15.000 lei pe cardurile bancare si a ajuns astfel la un total de 85.000 lei economisiti pe acestea, fiind pentru prima data in mandatul de prim-ministru cand Boc reuseste sa adune pe card mai mult de 5.000 lei pe parcursul unui semestru.Suma totala de care dispune pe card la BCR, Banca Transilvania, ING si Bancpost a crescut astfel, in intervalul 2 noiembrie 2010-20 mai 2011, de la 70.000 lei la 85.000 lei, releva ultima sa declaratie de avere, semnata in calitate de ministru interimar al Muncii.Pana in luna iunie 2010 inclusiv, premierul preciza regulat, prin declaratiile de avere depuse semestrial in calitate de prim-ministru, ca a economisit pana la 5.000 lei, pentru ca in ultimele luni ale anului trecut sa nu mai reuseasca sa adune niciun leu pe card, achitandu-si insa integral ratele pentru masina cumparata in leasing.El a si declarat in iulie 2009 ca economiseste pe card, in lei, iar cand acumuleaza "o suma" transfera banii intr-un depozit bancar.In primele luni ale mandatului de premier, Boc a mai strans 25.000 lei, dar intr-un depozit detinut la Banca Comerciala Romana.Seful Executivului detine depozite bancare la BCR (117.000 lei), Banca Transilvania (30.000 lei), BRD (36.000 lei), Bancpost (5.000 lei), la care se adauga alte economii de 11.000 euro si 2.449 dolari in depozite la ING, BRD si Bancpost.
In declaratia de avere se mentioneaza... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 17:15
Nu si la Partidul pe care, cel putin teoretic, il conduce. Primul ministru da dovada de o tarie cum rar ne-a mai fost dat sa intalnim la vreun politician in ultimii 20 de ani, fiind pe punctul de a-si vedea visul cu ochii: iesirea din recesiune.Constat ca si consilierul presedintelui Basescu este in asentiment cu mine, spunand ca Emil Boc "ar trebui declarat erou".
Nici chiar asa, dar trebuie sa recunoastem ca ambitia lui Emil Boc, sau mai bine zis consecventa cu care crede in tot ceea ce face pentru "binele" Romaniei nu au fost stirbite catusi de putin in acesti ani de guvernare, indiferent de duritatea loviturilor pe care le-a primit.
Aievea acelui Hopa Mitica, printre putinele jucarii ale copilariei noastre, Emil Boc "cade-n fund si se ridica", parca mai tenace, mai hotarat si mai puternic.
Pare a avea ceva supranatural in el acest om, calit la coasa si la pascutul gastelor pe islazul satului din Apuseni, unde, probabil, mai vietuiesc putinii sai admiratori.
Asaltul la care e supus zi de zi de catre toata presa, de catre clasa politica, sindicate si patronate il lasa nemuritor si rece, precum Luceafarul lui Eminescu.
Ma intreb de unde atata dusmanie si de unde atata ura indreptate impotriva acestui om decis totusi sa-si duca treaba pana la capat ?
De ce incep sa tin la el? Nu pentru ca m-am saturat de josnicia atacurilor indreptate asupra lui, nu pentru lipsa de argumente a contestatarilor, ci doar pentru taria cu care crede in ceea ce face.
As spune ca este, pur si... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 23:05