Economia Elvetiei si-a revenit spectaculos dupa colapsul cauzat de masurile de lockdown si a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani.
Economia elvetiana a inregistrat in trimestrul trei cel mai rapid ritm de crestere din ultimele patru decenii in conditiile in care activitatea comerciala si-a revenit din colapsul cauzat de masurile de lockdown, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
Cresterea consumului si a investitiilor in echipamente si constructii a determinat o crestere cu 7,2% a Produsului Intern Brut.
Cresterea este cu atat mai spectaculoasa cu cat, in trimestrul anterior, economia s-a prabusit cu 7%. In pofida recuperarii record, economia este cu aproximativ 2% mai mica decat era inainte de pandemie.
Diferenta este mult mai mica decat decalajele observate la marile economii din zona euro.
"In comparatie cu tarile vecine, economia elvetiana a reusit sa faca fata pana acum crizei coronavirusului relativ nevatamata", arata secretariatul de stat pentru afaceri economice. ...citeste mai departe despre "In ciuda pandemiei, economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:31
Economia Elvetiei a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul trei din 2019, datorita exporturilor solide de produse farmaceutice si chimice si a consumului intern robust, ceea ce a atenuat efectele scaderii activitatii economice cu care se confrunta principalul sau partener comercial, Germania, transmit Reuters si Bloomberg.
PIB-ul Elvetiei a crescut cu 0,4% in perioada iulie-septembrie 2019, fata de o expansiune de 0,3% in trimestrul doi din 2019, a informat joi Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), in timp ce analistii se asteptau la un avans de 0,2%.
In ritm anual, cresterea economia Elvetiei a fost de 1,1% in trimestrul trei din 2019, de la 0,2% in precedentele trei luni, si fata de un avans de 0,8% previzionat de analisti.
Exporturile au inregistrat un avans de 0,8%, pe fondul sporiri exporturilor de medicamente de la companii ca Roche si Novartis. Si cresterea de 8,2% a sectorului energiei a contribuit la performanta PIB-ului in trimestrul trei din acest an.
Per ansamblu, in perioada iulie-septembrie 2019 cresterea economiei elvetiene a fost dubla fata de cea a zonei euro, cea mai mare piata de export a Elvetiei.
Economistii intervievati de Bloomberg se asteapta ca in acest an economia Elvetiei sa creasca cu doar 0,8%. Ar fi cea mai slaba performanta din ultimul deceniu. Si Guvernul elvetian previzioneaza un avans de 0,8% in acest an, urmat de o crestere de 1,7% anul viitor.A mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 14:25
Economia Elvetiei a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul al doilea, sustinuta de exporturile care au rezistat neasteptat de bine la presiunea francului puternic.
PIB-ul elvetian a avansat cu 0,2% fata de primul trimestru, depasind cele mai optimiste asteptari ale analistilor, potrivit Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, relateaza Reuters.
Estimarile medii ale analistilor indicau ca economia Elvetiei se va contracta cu 0,1% in trimestrul al doilea, declin care ar fi marcat prima recesiune din ultimii sase ani a tarii.
Importurile au scazut mai mult decat exporturile, in timp ce cheltuielile de consum si investitiile in echipamente si constructii au crescut.
Exporturile de ceasuri, bijuterii si ale industriei farmaceutice au avut contributii pozitive, potrivit autoritatilor.
"Economia dovedeste o rezistenta puternica la aprecierea puternica a francului", a declarat Janwillem Acket, economist sef la Julius Baer.
Francul s-a apreciat masiv in ...citeste mai departe despre "Economia Elvetiei rezista: Surpriza din Tara Cantoanelor, in ciuda francului puternic" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 18:12
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, pare sa fi ramas fara munitia necesara pentru a contracara recesiunea care afecteaza economia elvetiana.
Banca centrala a statului a impins deja dabanda depozitelor bancare pana la recordul de minus 0,75%, dar se confrunta cu o scadere brusca a preturilor la marfurile de consum si o contractie a economiei, cauzata de abandonarea cursului de schimb fix al francului elvetian, relateaza reporterii Bloomberg.
La limita
O analiza lunara efectuata de Bloomberg arata ca banca centrala a Elvetiei evolueaza deja pe marginea prapastiei, neputand sa opereze alte reduceri ale dobanzii de referinta fara a periclita rezervele financiare.
Limita este stabilita in jurul unui nivel de minus 1% in cazul dobanzii de referinta cred analistii Bloomberg.
"O noua reducere a dobanzii la depozitele bancare va conduce in mod cert la o cerere masiva de lichiditati, iar Banca Nationala a Elvetiei vrea sa evite acest fenomen", crede Karsten Junius, economist sef al bancii J Safra Sarasin din Zurich.
"Au atins limita de jos", completeaza economistul bancii elvetiene.
Thomas Jordan va conduce o sedinta a comitetului director al bancii centrale inainte de a anunta, la mijlocul acestei saptamani, modificarile survenite in politica monetara a institutiei si proiectiile asupra cresterii economice din semestrul II si a inflatiei.
Desi nu se intrevad schimbari majore in modul de lucru al Bancii Nationale a Elvetiei, Jordan va... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 13:44
Economia Elvetiei a stagnat in mod surprinzator in trimestrul al doilea, fata de trimestrul precedent, inregistrand cea mai slaba evolutie din ultimii doi ani, din cauza problemelor economice din zona euro, care i-au afectat exporturile, transmite Bloomberg.
Datele au fost publicate marti de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Berna.
Analistii anticipau un avans al PIB de 0,5%, similar cu cel consemnat in primele trei luni ale acestui an.
In urma cu trei ani, Banca Nationala a Elvetiei a introdus un plafon care sa limiteze aprecierea francului, masura care a ajutat economia sa aiba o evolutie mai buna decat zona euro in noua din ultimele 12 trimeste.
Francul a fost tranzactionat marti in stagnare la 1,2071 unitati pentru un euro.
Presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, a reafirmat luni importanta acestui plafon pentru protejarea economiei, pe fondul conflictului dintre Rusia si Ucraina si a celor din Orientul Mijlociu, care au un efect negativ asupra economiei globale.
"Din pacate, trebuie sa constatam ca economia elvetiana a facut un pas inapoi, daca nu doi. Principala mea ingrijorare este ca economia elvetiana a incetinit mai rapid decat am anticipat", a declarat Felix Brill, economist la Wellershoff & Partners in Zurich.
Cresterea exporturilor a fost sub cea a importurilor, in timp ce consumul intern a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru. Investitiile in constructii au scazut cu 0,7%.
Economiile Germaniei si... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 11:30
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, marti, ratingul Elvetiei la "AAA" cu perspectiva stabila, informeaza un comunicat de presa.
Potrivit Fitch, Elvetia are o economie avansata si diversificata, care este sprijinita de o inflatie scazuta si de stabilitate macroeconomica in pofida revenirii lente a economiei globale si a crizei din zona euro. In plus, finantele publice ale Elvetiei sunt intr-o stare mult mai buna decat media tarilor din categoria "AAA" cu o datorie guvernamentala generala de 35,3% din PIB si o datorie neta de 24,4% din PIB la finele lui 2012.
Perspectiva stabila reflecta evaluarea Fitch, potrivit careia in prezent nu exista riscuri semnificative in scadere la adresa ratingului Elvetiei. Cu toate acestea exista unii factorii de risc care ar putea conduce la o actiune negativa de rating.
Unul din acesti factori de risc este un soc negativ venit din partea sectorului bancar, de exemplu ca urmare a impactului peste asteptari a presiunilor internationale vizand modificarea legii secretului bancar. De asemenea, o intensificare extrema a crizei din zona euro ar afecta sectorul financiar din Elvetia si performantele economice, ceea ce ar pune presiuni asupra finantelor publice avand in vedere legaturile financiare cu restul lumii, inclusiv cu zona euro. mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 08:54
Din motive de economie, sute de functionari elvetieni din Geneva trebuie, de acum inainte, sa faca singuri curat la locul de munca si sa-si trieze deseurile din pubela, a anuntat, marti, un purtator de cuvant al Departamentului de urbanism.
Aceasta masura, introdusa in toamna trecuta, urmeaza sa fie extinsa progresiv la diferite servicii ale administratiei elvetiene. Masura vizeaza in prezent 800 de angajati ai statului, mentioneaza agentia elvetiana ATS, conform AFP.
In paralel, serviciul de curatenie in cladiri este externalizat. Operatiunea este in prezent in faza de test, dupa care se va face un bilant, a anuntat secretarul general al departamentului de urbanism (DU), Bernard Favre, confirmand o informatie dezvaluita de cotidianul La Tribune din Geneva.
Cladirile vizate de aceste masuri sunt numai imobile administrative. Scolile si sectorul medical nu sunt incluse in aceasta masura mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:23
Cresterea economica a Elvetiei se va incetini considerabil in 2012 pe masura ce francul se apreciaza si criza globala dauneaza exporturilor, conform unui institut economic.
Economia statului european va creste cu 0,2 procente in 2012 si 1,9 procente in 2013, conform Institutului Economic KOF, cu centru in Zurich, reducand astfel prognozele anterioare, relateaza Bloomberg.
Presedintele Bancii Nationale Elvetiene, Philipp Hildebrand urmeaza sa se intalneasca cu Guvernul, vineri, dupa ce joi a trebuit sa intervina pentru a mentine cursul valutar al francului la 1,2 fata de euro, intr-o incercare de a stopa deflatia si a ajuta exportatorii.
Hildebrand a declarat ca nu poate sa nu ia in calcul o inflamare a problemelor financiare ale Europei, care ameninta tari din India si pana in Marea Britanie. Banca centrala a Angliei a redus asteptarile de crestere economica pentru anul viitor. De altfel, Banca Indiei s-a abtinut de la cresterea dobanzilor, pentru prima oara in ultimile opt sedinte, avertizand asupra "mediului economic global nesigur".
"Problemele zonei euro trag pe toata lumea in jos iar Banca Nationala a Elvetiei nu poate evita acest lucru. Au aceleasi probleme ca toti ceilalti in incercarea de a se proteja impotriva crizei," a declarat un economist din Stuttgart.
Deciziile Bancii Nationale s-au intors impotriva francului
Moneda elvetiana s-a depreciat vineri fata de 12 din 16 monede majore. Joi, dupa anuntul Bancii Nationale a Elvetiei in legatura cu... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:36
Banca Centrala a Elvetiei a mentinut dobanda de politica monetara la zero, pentru a reduce pericolul unei recesiuni, si a anuntat ca este pregatita sa adopte "noi masuri", daca va fi nevoie, pentru a impiedica aprecierea francului in raport cu euro, transmite Mediafax.Institutia, condusa de Philipp Hildebrand, a mentiut la zero rata tinta Libor la trei luni, dupa ce luna trecuta a surprins prin reducereea acesteia de la 0,25%.
Analistii consultati de Bloomberg au anticipat decizia. Banca a reiterat ca va apara plafonul impus pentru cursul francului cu "maxima determinare" si a avertizat ca se asteapta la stagnarea economiei in a doua jumatate a anului, respectiv la declinul preturilor de consum anul urmator.
Banca a impus, saptamana trecuta, un plafon de 1,2 franci pentru euro si s-a angajat sa cumpere "cantitati nelimitate" de valuta pentru a proteja economia tarii. Aprecierea monedei la un nivel record in august a avut un impact puternic asupra marilor companii din Elvetia, precum Nestle, si a cauzat o incetinirea economiei in trimestrul al doilea la un avans de 0,4%.
"Sunt foarte, foarte pesimisti. Prognoza de deflatie pentru anul urmator pare exagerata. Ar putea servi doar ca justificare pentru introducerea plafonului monetar", a spus Ulrike Rondorf, analist la Commerzbank.
Francul, considerat un plasament sigur in perioade de instabilitate financiara, a atins un record de 1,0075 franci pe euro la 9 august, din cauza temerilor investitorilor ca guvernele europene ar... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 14:16