Romania trebuie sa treaca la o economie competitiva, care promoveaza know-how, este de parere premierul Florin Citu.
"Uitandu-ne la anul acesta si la ce urmeaza, ideea este ce vrem noi si ce vrea aceasta coalitie de la aceasta economie. Si, din punctul meu de vedere, este momentul sa facem tranzitia, si trebuie sa o facem rapid, catre o economie competitiva, digitalizata, care promoveaza know-how, o economie moderna. Acum trebuie sa facem tranzitia si trebuie sa facem tranzitia rapid, trebuie sa o facem in patru ani de zile", a declarat premierul.
Potrivit lui, asta este provocarea pentru Romania, pentru ca fara o economie puternica, o economie care sa fie competitiva in UE, dar si la nivel global.
"Sa nu mai avem acea atitudine de a astepta sa vina investitorii la noi, noi ne pregatim si asteptam, nu, sa mergem noi dupa investitori. Deci, trebuie sa intram in terenul de joc sa atragem investitii", a mai spus prim-ministrul.
Bloacarea listarilor de companii romanesti a fost anulata.
"Din partea Guvernului, deja, s-a adoptat un proiect de lege care a mers in Parlament pentru a anula ineptia de anul trecut care nu permitea companiilor de stat sa fie listate, acest lucru sper ca se va intampla cat mai curand. Si, dupa aceea, bineinteles, il aveti aici pe domnul ministru al Economiei care va poate spune daca exista companii in coordonarea ministerului care pot sa fie listate sau nu. Avem si la Energie si sunt mai multe sectoare de unde putem sa gasim candidati... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 13:45
Planul National de Redresare si Rezilienta, elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, va fi prezentat, joi seara, intr-un eveniment la care participa presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si membrii Guvernului. Planul prevede investitii si reforme in diferite sectoare de activitate, fiind structurat pe 12 domenii prioritare. Documentul va fi supus dezbaterii publice in perioada urmatoare si trebuie aprobat de Comisia Europeana.
"Ministerul Fondurilor Europene a finalizat propunerea de proiect a Planului National de Redresare si Rezilienta pe care il lanseaza in consultare publica, cu participarea Excelentei Sale Domnul Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, si a Excelentei Sale Domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul Romaniei", a anuntat PNL.
Evenimentul va avea loc, joi seara, de la ora 19.00.
Potrivit unui anunt al Executivului, la eveniment vor participa si membrii Guvernului.
Planul National de Redresare si Rezilienta este un document strategic, care prevede investitii si refome, structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sanatate, educatie, digitalizare si securitate cibernetica, transport durabil, combaterea schimbarilor climatice, protectia mediului, energie, eficienta energetica, mobilitate urbana, mediu de afaceri si antreprenoriat, cercetare-inovare, precum si cresterea capacitatii de rezilienta in conditii de criza in domeniul sanitar si alimentar.
Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului National de... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 07:38
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri lanseaza luni, 12 octombrie 2020, de la ora 10.00, inscrierea in cadrul masurii 1 "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, in contextul crizei provocate de COVID-19.
"Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri anunta lansarea etapei de inscriere in cadrul masurii 1 "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19", a informat ministerul.
Formularul electronic de inscriere in cadrul masurii va fi activ pe link-ul https://granturi.imm.gov.ro/auth/login.
Formularul de inscriere va ramane activ pana vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de inscriere pana la epuizarea bugetului.
De asemenea, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a publicat totodata si procedura de lucru privind introducerea solicitarii pentru Schema 1, la link-ul http://www.economie.gov.ro/procedura-de-lucru-privind-introducerea-solicitarii-pentru-schema-1.
Ce prevede OUG cu privire... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 07:16
Romania a ajuns pe locul 49, din 63, in clasamentul competitivitatii digitale, alcatuit de International Institute for Management Development (IMD) din Elvetia, una din cele mai prestigioase scoli de afaceri din lume.
Potrivit datelor IMD, Romania a cazut trei locuri in acest clasament, de pe 46, in 2019, pe 49 in 2020, relateaza Newsweek.ro.
IMD publica acest clasament din 2016, cand Romania era tot pe locul 49.
SUA, Singapore, Danemarca si Suedia ocupa primele pozitii.
Clasamentul IMD World Competitiveness Digital masoara capacitatea si disponibilitatea a 63 de economii de a adopta si de a explora tehnologiile digitale ca un factor cheie pentru transformarea economica in afaceri, guvern si societate.
Romania ocupa o pozitie catastrofala, 57 din 63, in ceea ce priveste managementul oraselor. In ceea ce priveste cheltuielile cu educatia, este pe locul 53. De asemenea, in ceea ce priveste atitudinea fata de globalizare ("Attitudes toward globalization"), este pe locul 57. La capitolul e-government, tara este pe locul 48 si este pe 60 la parteneriate public-private in sectorul IT. ...citeste mai departe despre "Romania a cazut trei locuri in clasamentul competitivitatii digitale, alcatuit de Institute for Management Development din Elvetia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 05:30
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj in cadrul evenimentului "Moment istoric: Romania emergenta" in care a transmis felicitari Bursei de Valori penru eforturile depuse. "Este nu doar o performanta istorica in sine, ci si o confirmare a potentialului de dezvoltare de care economia noastra dispune", a transmis seful statului, care a adaugat ca "este imperativ sa tinem la distanta capcanele populismului bugetar, de care Parlamentul abunda in aceasta perioada".
Mesajul a fost prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidential - Departamentul Politici Economice si Sociale.
"Felicit Bursa de Valori Bucuresti pentru efortul depus in promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta. Este nu doar o performanta istorica in sine, ci si o confirmare a potentialului de dezvoltare de care economia noastra dispune. Sper ca acest nou statut sa se transpuna in cresterea capitalizarii bursiere, pentru ca tara noastra sa devina un jucator important pe pietele financiare din regiune, tot mai dinamice si competitive.
Cu totii ne dorim sa vedem mai mult capital romanesc listat la bursa si tot mai multe companii care sa apeleze la piata de capital pentru a-si finanta proiectele de investitii. Putem spune ca astazi incepe marea provocare pentru sistemul nostru financiar si pentru actorii care formeaza arhitectura acestuia: Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori Bucuresti, societatile de investitii financiare si alti operatori.
Aveti un rol... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 11:23
Platforma unde se pot inscrie firmele care doresc sa obtina granturi in valoare totala de un miliard de euro a devenit operationala marti de la ora 10:00, a anuntat Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Guvernul a aprobat in 31 iulie OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi de un miliard de euro in total pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020.
Incepand de marti, este activa, pe linkul https://granturi.imm.gov.ro, etapa de creare profil, user si parola, etapa premergatoare lansarii celor trei masuri de sprijin. In aceasta etapa toti aplicantii interesati de oricare dintre cele trei masuri de sprijin vor avea posibilitatea preinregistrarii datelor reprezentantilor legali/imputerniciti, precum si datelor persoanelor juridice.
In aceasta prima etapa nu conteaza ordinea inregistrarii datelor si nici principiul "primul venit, primul servit". Aceasta etapa de preinregistrare va ramane deschisa pe toata perioada de inscrieri la cele trei masuri.
Pentru a putea incheia cu succes aceasta etapa de preinregistrare, creare profil, user si parola, este necesara semnatura electronica valida.
Aceasta etapa se adreseaza tuturor categoriilor de beneficiari eligibili aferenti celor trei masuri instituite de OUG 130/2020, respectiv IMM, PFA, ONG, cabinet medical individual (CMI).
Pentru etapele urmatoare, aplicantii trebuie sa aiba depuse toate situatiile... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 10:55
Romania economica risca sa se prabuseasca precum un castel de nisip, in conditiile in care autoritatile intarzie sa ofere solutii concrete la criza fara precedent care se instaleaza odata cu pandemia de coronavirus, arata o analiza realizata de Frames si Agentia de Consultanta pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA).
In ritmul in care efectele economice se amplifica, ne vom trezi rapid cu peste 2 milioane de oameni fara joburi si cu o recesiune severa din care ne va fi greu sa iesim. Romania risca sa piarda cursa pentru competitivitate in fata tarilor din regiune, precum Polonia, Ungaria si Bulgaria, care vin cu masuri concrete de sustinere a economiei, menite sa asigure continuarea business-ului dincolo de perioada starii de urgenta.
Romania economica arata precum un pacient ajuns la spital in coma, cu multiple traumatisme, caruia medicii, in loc sa il duca in sala de operatie, ii administreaza o aspirina si ii pun pansamente, pentru a-i acoperi ranile grave.
Fara tratamente medicale de specialitate, pacientul Romania risca sa moara, iar daca va fi totusi salvat printr-o minune, va ramane cu dizabilitati care nu ii vor mai permite sa duca o viata normala.
Asa arata, potrivit analistilor, radiografia economiei romanesti dupa o luna de,, coronacriza economica''.
Estimarile Frames, anuntate la inceputul crizei, privind numarul de peste 1 milion de persoane ce vor ajunge in somaj tehnic, considerate la vremea respectiva de politicieni ca fiind hazardate, au fost... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 18:29
O "lebada neagra" nu este o criza obisnuita. Singurul mod in care poate fi evitat socul unui blocaj la nivel global consta in aruncarea unui colac de salvare pentru intregul sistem, pana cand acesta poate functiona din nou, iar modul de interventie trebuie sa fie substantial, imediat si decisiv.
Daca permiti sistemului sa se defecteze, atunci anii si costurile necesare pentru ca acesta sa-si revina sunt mult mai ridicate decat insusi colacul de salvare.
Asta ne-a invatat criza din 2008. Nu difera cu nimic de un atac de cord si o operatie de bypass. Doar ca, de data aceasta, operatia are loc intr-un spital care este sub asediul unui virus.
Aflate probabil in fata celei mai importante crize economice din istoria moderna, care va urma unei crize de sanatate fara precedent, Uniunea Europeana si statele membre par din nou in stare de soc si incapabile sa actioneze rapid si decisiv pentru a oferi stabilitate si incredere unui sistem inflamat si fragil.
Din nou, nu exista nicio solutie europeana si nici finantare comuna europeana, asadar fiecare stat membru va trebui sa gandeasca un plan national de redresare economica, adaptat particularitatilor economiei sale.
In timpul Brexitului, Comisia Europeana a facut declaratii publice legate de nevoia de a reface arhitectura europeana si de a oferi motive clare si puternice statelor membre si cetatenilor lor pentru ca acestia sa contribuie la aceasta refacere.
Cred ca acum este momentul pentru un raspuns coordonat,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 10:32
Inca nu exista un consens intre specialisti daca tranzitia inceputa dupa 1990 s-a incheiat sau nu, insa cu sigurata acesti ani au adus mari schimbari in societatea si economia romaneasca.
Cel putin la capitolul economic, luate in ansamblu, aceste schimbari au fost benefice si au reusit sa puna Romania pe harta lumii occidentale.
In cei 24 de ani economia Romaniei a suferit transformari profunde care au reorientat-o in mod dramatic.
Daca inainte de 1989 exporturile noastre constau in principal in materii prime si produse finite de proasta calitate, orientate spre piete din fostul bloc sovietic si lumea a treia, astazi principalii nostri parteneri comerciali externi sunt tari din Uniunea Europeana.
Au disparut din peisaj o serie de mamuti economici (cu toate consecintele sociale care au decurs de aici) ineficienti, fiind inlocuiti de agenti economici competitivi care incet, incet, au schimbat infatisarea mediului de afaceri romanesc.
Industria IT
Practic inexistanta inainte de 1989, indutria romaneasca de IT, chiar daca este inca mult in urma celei occidentale, s-a dovedit a fi lozul castigator pentru multi antreprenori tineri care au avut inspiratia sa investeasca in acest domeniu.
Piata online a crescut constant in ultimii ani si noi oportunitati si-au facut aparitia, mai ales pentru tinerii inteligenti care au vazut in Internet o alternativa viabila la problema locurilor de munca.
Desi reprezinta un segment nesemnificativ, numarul celor care isi... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 16:18