China a avut anul trecut cea mai slaba crestere economica din ultimele trei decenii, iar perspectivele pentru 2019 sunt chiar mai sumbre. Efectele acestei situatii puse de economisti pe seama razboiului comercial cu Statele Unite incep sa fie resimtite de cateva dintre cele mai mari companii din lume.
Printre ele se afla gigantul american Caterpillar, producator de echipamente pentru constructii, in cazul caruia rezultatele financiare raportate au fost mult sub asteptarile initiale, diferenta fiind cea mare din ultimul deceniu. Compania sustine ca acest lucru se explica partial printr-o cerere mai scazuta in China, relateaza CNN.
Producatorul de hardware Stanley Black&Decker a invocat la randul sau o cerere mai slaba in industria constructiilor din China, in timp ce compania de cipuri Nvidia si-a rectificat in scadere estimarile privind vanzarile in semestrul al patrulea, ca urmare a "deteriorarii conditiilor macroeconomice, in special in China".
In ianuarie, Apple a anuntat ca se asteapta ca incetinirea ritmului de crestere economica in China sa-i afecteze vanzarile. Intr-o scrisoare adresata investitorilor, CEO-ul companiei, Tim Cook, a precizat ca producatorul de smartphone-uri a fost luat prin surprindere de "magnitudinea decelerarii economice" din China.
Compania americana obtine 15% din veniturile sale globale pe piata chineza.
China este importanta si pentru sud-coreenii de la Samsung, care ar putea fi la randul lor afectati de situatia economica din... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 00:00
Dupa decenii de crestere galopanta, economia Chinei da semne de incetinire, iar aceasta este o veste proasta pentru intreaga lume.
China a avut in 2018 cea mai slaba crestere economica din 1990 si lucrurile ar putea sa se inrautateasca anul acesta, spun economistii citati de CNN.
A doua mare economie a lumii resimte efectele deteriorarii perspectivelor comerciale si pe cele ale masurilor luate de guvern pentru a reduce nivelul urias al datoriilor cu care se confrunta aceasta tara.
Impactul acestor factori, o combinatie fara precedent, urmeaza sa fie resimtit complet de-abia in perioada urmatoare, spun analistii.
Piete si companii de pe intreg globul sunt afectate de ceea ce se intampla in China, cel mai mare exportator de bunuri din lume, care importa materiale din alte tari pentru a produce iPhone-uri, laptopuri, buldozere si o multime de alte produse.
Clasa de mijloc a Chinei, in plina expansiune, a devenit cea mai mare piata de pe planeta pentru bunuri de consum precum masini, smartphone-uri si bere, generand profituri de miliarde de dolari pentru companii ca General Motors si Apple.
O mare incertitudine in 2019 ramane modul in care va evolua razboiul comercial dintre Statele Unite si China, care a inceput anul trecut.
Totodata, este neclar in ce masura va interveni guvernul de la Beijing pentru a tempera incetinirea cresterii economice. Acesta a apelat deja la masuri precum facilitati fiscale, investitii in infrastructura si politici monetare mai... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 00:00
Pana recent, China a recurs la aplicarea embargoului pentru diverse produse si materii prime - carbune, somon, fructe de mango - pentru a pune la punct state care nu se aliniau politicii regionale initiate de Beijing, dar lucrurile tind sa se schimbe.
Acum, o noua arma pare sa fie folosita cu succes de liderii comunisti de la Beijing in razboaiele economice purtate cu vecinii din Asia, iar aceasta este reprezentata de turistii din China si afacerile care infloresc in urma lor, relateaza Hurriyet Daily News.
Taiwanul sau Coreea de Sud sunt printre tarile care au inregistrat pierderi considerabile in urma retragerii valului de vizitatori din China.
Cel mai recent exemplu, al Coreei de Sud, intrata pe lista neagra a Beijingului pentru acordul dat SUA de instalare a sistemelor de rachete THAAD in peninsula, arata cum turismul si comertul duty-free pot fi puse la pamant prin doar cateva decizii rapide.
China a impus interdictii pentru turistii sai de a mai vizita Coreea de Sud, acestia putand sa se indrepte spre Seul numai pe rute ocolitoare, fapt care a generat o scadere de 85% a numarului de vizitatori chinezi in capital sud-correeana.
In acelasi timp, lantul de magazine Lotte Group a fost afectat de alte restrictii dictate de Beijing, compania fiind nevoita sa inchida zeci de magazine duty-free deschise pe aeroporturile din China, in vreme ce un proiectul unui parc tematic, de 2,6 miliarde de dolari, dezvoltat cu un partener chinez bate pasul pe loc, ca urmare... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 06:42
Beijingul a dat publicitatii planul de reforma adresat mamutilor industriali neperformanti detinuti de statul chinez, printre masuri figurand privatizarea partiala a acestora, curatarea organigramei stufoase si integrarea lor in piata competitionala.
Liniile reformatoare din sectorul industrial au fost adoptate cu majoritate de voturi in cadrul plenarei sustinute de Comitetul Central al Partidului Comunist si de Consiliul de Stat (guvernul Chinei), anunta agentia Sputnik.
Planurile de reforma, care prevad si introducerea capitalului privat in sectorul industrial de stat din China, sunt asteptate sa dea rezultate in urmatorii 5 ani.
"Reforma va avea un efect pozitiv asupra impulsului de crestere economica si va asigura sustenabilitatea acesteia", a explicat Xu Hongcai, director economic al Centrului de Schimburi Economice Internationale din Beijing.
Din punctul sau de vedere, introducerea investitorilor privati in actionariatul marilor firme de stat din China va duce la un control mai bun al bilantului raportat de marii mamuti industriali si la o buna dozare a stimulentelor in cadrul marilor intreprinderi.
Firmele de stat vor fi incurajate sa atraga investitori privati pentru diversificarea actionariatului, iar unele vor fi supuse restructurarii pentru a li se pregati listarea la bursa.
Sectorul companiilor de stat va fi impartit in societati comerciale si regii nationale de interes public. In sectoarele telecomunicatii, petrol si gaze, energie electrica... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:55
Economia chineza pare contaminata cu un virus destul de pacatos care ar putea da startul unei contagiuni globale. Cea mai mare teama o resimt investitorii americani, expusi intr-o masura mare riscurilor prezentate de China.
Dupa decenii de crestere economica fara precedent, motoarele economiei chineze functioneaza la relanti, iar zvonurile privind falsificarea datelor statistice de catre Beijing nu fac decat sa dea alarma la nivel global, arata portalul CNN Money.
Piata in cadere libera
Avand titlul de a doua mare economie a lumii, China, prin incetinirea brusca a cresterii economice, reprezinta un pericol major pentru toate celelalte economii de referinta la nivel global.
Americanii sunt insa cei mai inspaimantati de o eventuala prabusire a gigantului din Asia.
Momentul este si unul nepotrivit daca tinem cont de cresterea economica anemica inregistrata la nivel global si de lipsa de solutii a guvernelor pentru a reporni motoarele economiilor din fiecare tara.
"Avem nevoie de orice plus cat de mic inregistrat pe cresterea economica din fiecare regiune. O incetinire in ritmul Chinei nu ne ajuta", explica David Joy, sef pentru strategii de piata la Ameriprise Financial.
Investitorii din lumea intreaga au intrat in alerta in momentul in care piata bursiera din China s-a prabusit brusc cu 30 de procente la sfarsitul lunii trecute. Socul s-a transmis imediat, efectele fiind vizibile in prabusirea preturilor la petrol, aur si cupru la nivel global
O... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 14:24
3Summit-ul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) desfasurat zilele acestea in Rusia da sansa Moscovei sa pozeze inca o data in initiatoarea unor masuri economice menite sa fereasca cele 5 piete emergente de influenta sistemului financiar occidental.
Inca din primele luni ale crizei din Ucraina, Rusia si-a concentrat atentia asupra pietei asiatice.
Dar, odata ce Japonia s-a alaturat tarilor care au initiat sanctiuni economice impotriva sa, iar relatia economica cu India nu a evoluat prea mult, China pare sa fi ramas principalul aliat al Moscovei.
Chiar si asa insa, relatia ruso-chineza are mai mult aspectul unui miraj, remarca analistii Reuters.
Multe hartii...
Din primavara anului trecut, Rusia a dezvoltat o multime de proiecte comune cu China: o noua metoda de transferuri interbancare, o agentie de credit comuna, ba chiar si noi alternative la Banca Mondiala si FMI.
China si Rusia fac parte din grupul statelor care au initiat aparitia bancii BRICS, intitulata Noua Banca de Dezvoltare, menita sa finanteze proiecte de infrastructura si alte investitii majore in statele membre.
Banca BRICS are in plan si asigurarea unui fond de rezerva de 100 de miliarde de dolari care sa previna o eventuala dezechilibrare a celor cinci piete emergente in cazul unei crize a lichiditatilor la nivel global.
Cel mai important pas facut a fost cel in domeniul cooperarii energetice, China semnand un contract de 400 miliarde de dolari care presupune furnizarea... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 14:17
Presedintele chinez Xi Jinping este asteptat zilele acestea in Pakistan, unde va dezvolta impreuna cu gazdele tema proiectului Coridorului Economic China-Pakistan (CECP), infiintat pe axa Gwadar-Xinjiang.
Nivelul investitiilor chineze se ridica la 46 miliarde de dolari, ocazie cu care Pakistanul spera sa isi revigoreze economia subreda si sa asigure dezvoltarea retelelor energetice din provincia Balochistan, relateaza postul britanic BBC.
Investitii mai mari decat cele americane
Vizita are ca scop intarirea relatiilor de cooperare intre cele doua tari pe teme economice si de securitate, presedintele Xi urmand sa discute aspectele programelor commune cu omologul sau din Pakistan, Mamnoon Hussain, premierul Nawaz Sharif si alti ministri.
In timpul vizitei oficiale urmeaza a fi incheiate contracte in valoare de 28 de miliarde de dolari, o suma care va depasi nivelul investitiilor americane in Pakistan.
Alte 18 miliarde de dolari vor fi investite de companiile din China in anii urmatori.
Programul CECP este finantat de statul si bancile din China, aceastea urmand sa aloce imprumuturi in valoare totala de 46 de miliarde de dolari companiilor chineze pentru dezvoltarea investitiilor si realizarea parteneriatelor chino-pakistaneze.
Coridor strategic
Pakistanul va beneficia de o infrastructura de drumuri, cai ferate si retele de energie intinsa pe 3000 de kilometri in cadrul acestui proiect.
O suma de 15,5 miliarde dolari va fi alocata de chinezi pentru... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:44
Companii precum IBM, Nike sau Starbucks se confrunta cu noi obstacole in China, in conditiile in care oficialii Partidului Comunist se contrazic in privinta directiei si profunzimii reformelor economice.
Presa chineza de stat a acuzat saptamana trecuta Starbucks ca practica preturi prea mari la cafea, iar Samsung Electronics a fost criticata pentru functionarea defectuoasa a smartphone-urilor, relateaza Bloomberg.
Veniturile IBM in China au scazut cu 22% in trimestrul al treilea, contribuind la primul declin al vanzarilor diviziei grupului pentru pietele cu dezvoltare rapida.
"Mediul operational s-a inrautatit semnificativ in ultimul an, pentru companiile straine. In cei 16 ani de activitate in China, increderea in randul directorilor straini este printre cele mai scazute", a declarat Shaun Rein, director general al China Market Research Group in Shanghai.
Directorii de companii americane reclama in primul rand cresterea costurilor si a birocratiei din China, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul de Afaceri SUA-China, din Washington.
Circa 70% din peste 100 de companii incluse in studiu anticipeaza stagnarea sau scaderea marjelor de profit. Numai 39% dintre aceste companii sunt optimiste in legatura cu perspectivele in China, in urmatorii cinci ani. In 2011, 58% dintre cei intervievati s-au declarat optimisti.
De la deschiderea economiei chineze pentru investitii straine, in anii '70, China a fost un motor de crestere care a generat multinationalelor... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 20:46
Economia Chinei va creste intr-un ritm de doar 7% in urmatoarea decada, conform oficialilor Goldman Sachs. Ea va ramane, insa, cea mai atractiva dintre tarile BRIC.
"China se afla in primele etape ale trecerii de la o lunga perioada in care totul era concentrat pe cresterea cantitativa, la o era in care focusul va fi pe o crestere calitativa", a declarat pentru Reuters Jim O'Neill, Presedintele Goldman Sachs Asset Management.
Dupa ce economia chineza a vazut constant o crestere anuala de 10%, in ultimii treizeci de ani, guvernul Chinei se concentreaza pe o serie de reforme economice structurale, care duc la o incetinire a cresterii economice.
Banca centrala a Chinei trateaza criza cu o injectie record de 46 miliarde de dolari
Bursa chineza a inregistrat, in acest an, o scadere de 2,2%, cauzata, crede O'Neill, de faptul ca investitorii inca nu au luat in calcul aceasta diminuare a cresterii economice.
In plus, investitorii se tem ca aceasta incetinire va fi accentuata de problemele economice mondiale, care au scazut semnificativ cererea pentru produsele chineze.
Companiile din sectorul de sanatate si, in general, cele orientate direct spre consumatori vor fi cele care se vor dezvolta, pe cand cele ce activeaza in industria grea vor avea de pierdut.
Nu doar China isi va incetini cresterea in urmatoarea decada, ci si Rusia si India, exceptia din grupul BRIC fiind Brazilia.
Cu toate acestea, cota parte pe care tarile BRIC o vor avea din economia... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 16:23