Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat anul trecut un avans de 6,1%, cel mai slab ritm de crestere din ultimii aproape 30 de ani, pe fondul razboiului comercial cu SUA, iar in acest an sunt asteptate noi masuri de stimulare destinate sa evite o incetinire si mai grava, transmite Reuters.
Chiar daca o crestere de 6,1% este una pe care economiile occidentale o invidiaza, pentru China este cel mai slab avans al economiei dupa anul 1990, cand gigantul asiatic a inregistrat o crestere economica de 3,9% dupa un an foarte prost, dupa care au urmat insa ani succesivi de cresteri de doua cifre sau aproape. Insa criza financiara din 2008-2009 a redus cererea externa si a obligat Beijingul sa se indatoreze pentru a sustine economia. Ulterior, insa, cresterea gradului de indatorare a obligat autoritatile chineze sa restranga creditului pentru a reduce riscurile financiare.
Cifra anuntata vineri de Biroul national de statistica este in linie cu estimarile analistilor si cu tinta cuprinsa intre 6% si 6,5% fixata la inceputul anului trecut de Guvernul de la Beijing.
De asemenea, datele statistice mai arata ca in ultimul trimestru din 2019 economia chineza s-a stabilizat, inregistrand un avans de 6% in ritm anual, neschimbat comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce sugereaza ca masurile de stimulare adoptate in ultimii ani incep in sfarsit sa dea roade.
"Cred ca aceasta aparenta stabilizare a cresterii in trimestrul patru este sustenabila. Am vazut o imbunatatire in... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 11:19
Economia mondiala a trecut de la avant la "o incetinire sincronizata", din cauza escaladarii tensiunilor comerciale globale, a Brexitului si a incertitudinilor geopolitice, a declarat marti noul director general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, in primul sau discurs, transmit Reuters si DPA.
"In 2019, ne asteptam la o crestere mai lenta in aproape 90% din economiile lumii. Economia globala este acum intr-o incetinire sincronizata. Aceasta franare extinsa inseamna ca anul acesta cresterea economica va inregistra cel mai slab ritm de la inceputul deceniului", a avertizat Kristalina Georgieva.
Aceasta a prezentat un studiu FMI in care se arata ca efectul cumulativ al conflictelor comerciale ar putea insemna o reducere de 700 de miliarde de dolari a PIB-ului global pana in 2020, sau aproximativ 0,8%. Pierderile vin ca urmare a scaderii increderii oamenilor de afaceri si a reactiilor negative ale pietelor, a explicat seful FMI.
Ea a cerut statelor sa lucreze impreuna pentru a revizui reglementarile globale privind comertul, pentru a le face mai sustenabile.
Din cauza tensiunilor comerciale "activitatea industriala pe plan global si investitiile s-au redus substantial", ceea ce va avea efect si asupra sectorului serviciilor. Toate statele au de pierdut in cazul unui razboi comercial. Pana acum, repercursiunile au inclus intreruperea lanturilor de aprovizionare si cresterea diviziunilor digitale, a explicat oficialul FMI.
In ceea ce poate fi... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 08:32
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul doi din 2019, sporind presiunile asupra Cabinetului condus de Angela Merkel privind adoptarea unor masuri de stimulare fiscala, in conditiile in care productia industriala este puternic afectata de razboiul comercial dintre SUA si China, transmit Reuters si Bloomberg.
Economia germana a inregistrat un declin de 0,1% in trimestrul doi din 2019, dupa o crestere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat miercuri Oficiul federal de statistica (Destatis) . Datele sunt in linie cu estimarile analistilor.
Cancelarul Angela Merkel avertiza marti ca tara trece printr-o "faza dificila".
Declinul celei mai mari economii europene afecteaza semnificativ ritmul de crestere al regiunii. In majoritatea statelor din zona euro, inclusiv Franta si Spania, cresterea incetineste, in timp ce Italia este aproape de recesiune.
Industria germana a fost puternic afectata de inrautatirea temerilor privind comertul global si cresterea mai slaba a economiei mondiale, care a redus cererea pentru bunuri "made in Germany".
In ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul doi din 2019, dupa un avans de 0,7% in precedentele trei luni, in timp ce analistii se asteptau la un avans de 0,1%.
"Evolutia comertului extern a incetinit economia deoarece exporturile au inregistrat un declin trimestrial mai accentuat decat importurile". Contributiile pozitive au venit din partea cererii pe plan intern, in urma cresterii in trimestrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:26
Economia germana va inregistra in acest an un avans de doar 0,8%, fata de 1,5% cat se preconiza in luna noiembrie a anului trecut, din cauza unei cereri mai slabe pe principalele piete de export, a apreciat, marti, Consiliul inteleptilor - cei cinci economisti care sfatuiesc Guvernul de la Berlin.
In 2018, Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 1,4%, prima economie europeana incetinind insa semnificativ la finele anului trecut, un avans de 0,2% in trimestrul al treilea fiind urmat de o stagnare in trimestrul patru, transmite AFP.
"Inteleptii" sunt de parere ca unul dintre motivele pentru incetinirea ritmului de crestere sunt problemele inregistrate in sectorul chimiei si constructiei de automobile si avertizeaza ca faza de boom inregistrata de cea mai mare economie a Europei s-a terminat. Chiar si asa, economistii care sfatuiesc Guvernul de la Berlin nu se asteapta la o recesiune.
"Avand in vedere robustetea economiei interne, o recesiune nu se intrevede la acest moment", a declarat Christoph Schmidt, presedintele grupului de consilieri.
Conform celor mai recente prognoze ale Consiliului inteleptilor, ritmul de crestere al economiei germane ar urma sa accelereze in 2020 pana la 1,7%. Insa, acest pronostic este supus unor riscuri ridicate, din cauza incertitudinilor cu privire la Brexit si a disputelor comerciale dintre SUA, Uniunea Europeana si China. mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 14:12
China a avut anul trecut cea mai slaba crestere economica din ultimele trei decenii, iar perspectivele pentru 2019 sunt chiar mai sumbre. Efectele acestei situatii puse de economisti pe seama razboiului comercial cu Statele Unite incep sa fie resimtite de cateva dintre cele mai mari companii din lume.
Printre ele se afla gigantul american Caterpillar, producator de echipamente pentru constructii, in cazul caruia rezultatele financiare raportate au fost mult sub asteptarile initiale, diferenta fiind cea mare din ultimul deceniu. Compania sustine ca acest lucru se explica partial printr-o cerere mai scazuta in China, relateaza CNN.
Producatorul de hardware Stanley Black&Decker a invocat la randul sau o cerere mai slaba in industria constructiilor din China, in timp ce compania de cipuri Nvidia si-a rectificat in scadere estimarile privind vanzarile in semestrul al patrulea, ca urmare a "deteriorarii conditiilor macroeconomice, in special in China".
In ianuarie, Apple a anuntat ca se asteapta ca incetinirea ritmului de crestere economica in China sa-i afecteze vanzarile. Intr-o scrisoare adresata investitorilor, CEO-ul companiei, Tim Cook, a precizat ca producatorul de smartphone-uri a fost luat prin surprindere de "magnitudinea decelerarii economice" din China.
Compania americana obtine 15% din veniturile sale globale pe piata chineza.
China este importanta si pentru sud-coreenii de la Samsung, care ar putea fi la randul lor afectati de situatia economica din... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 00:00
Dupa decenii de crestere galopanta, economia Chinei da semne de incetinire, iar aceasta este o veste proasta pentru intreaga lume.
China a avut in 2018 cea mai slaba crestere economica din 1990 si lucrurile ar putea sa se inrautateasca anul acesta, spun economistii citati de CNN.
A doua mare economie a lumii resimte efectele deteriorarii perspectivelor comerciale si pe cele ale masurilor luate de guvern pentru a reduce nivelul urias al datoriilor cu care se confrunta aceasta tara.
Impactul acestor factori, o combinatie fara precedent, urmeaza sa fie resimtit complet de-abia in perioada urmatoare, spun analistii.
Piete si companii de pe intreg globul sunt afectate de ceea ce se intampla in China, cel mai mare exportator de bunuri din lume, care importa materiale din alte tari pentru a produce iPhone-uri, laptopuri, buldozere si o multime de alte produse.
Clasa de mijloc a Chinei, in plina expansiune, a devenit cea mai mare piata de pe planeta pentru bunuri de consum precum masini, smartphone-uri si bere, generand profituri de miliarde de dolari pentru companii ca General Motors si Apple.
O mare incertitudine in 2019 ramane modul in care va evolua razboiul comercial dintre Statele Unite si China, care a inceput anul trecut.
Totodata, este neclar in ce masura va interveni guvernul de la Beijing pentru a tempera incetinirea cresterii economice. Acesta a apelat deja la masuri precum facilitati fiscale, investitii in infrastructura si politici monetare mai... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 00:00
Banca Centrala Europeana (BCE) estimeaza ca economia globala va scadea anul viitor, dupa care se va stabiliza, in timp ce preturile vor continua sa creasca, potrivit buletinului publicat joi.
Investitorii iau in calcul o incetinire a cresterii pentru economia globala, in principal din cauza costurilor mai mari de imprumut pentru debitorii in dolari si tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, informeaza site-ul agentiei de presa Reuters.
BCE si-a argumentat noile asteptari pe baza acestor prognoze, in cel mai recent buletin economic, publicat joi, insa apreciaza ca inca exista "presiuni inflationiste" la nivel global si in zona euro.
"In perspectiva, se asteapta ca activitatea economica globala sa incetineasca in 2019 si sa ramana stabila dupa aceea. Se preconizeaza ca presiunile inflationiste globale sa creasca incet, pe masura ce rezervele se vor diminua", se arata in buletinul economic al BCE.
Buletinul prezinta argumentele pentru decizia BCE din cadrul sedintei din decembrie, cand a hotarat sa puna capat oficial programului de cumparare de obligatiuni de 2,6 trilioane de euro si sa continue sa reinvesteasca banii pe care ii primeste la scadenta pentru mult timp dupa prima majorare a ratei dobanzii cheie.
"Inflatia de baza se asteapta sa creasca treptat pe termen mediu, sustinuta de masurile de politica monetara ale BCE, de expansiunea economica continua si de cresterea salariilor", se mai precizeaza in buletinul BCE. ...citeste mai departe... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 12:59
Dominatia economica in secolul XXI este inca disputata, in contextul in care abia un deceniu si jumatate s-a scurs de la inceputul acestuia. Fara nicio indoiala, in acest moment, pretendentele la titlul de putere economica globala sunt Statele Unite si China.
In ciuda ritmului accelerat de crestere economica inregistrat de China in ultimele decenii, nu toti analistii ii dau mari sanse de a detrona SUA de pe prima treapta.
Pozitia Statelor Unite ramane intangibila, atata vreme cat China isi limiteaza singura potentialul, considera Paul Brundus intr-un editorial Market Watch.
Dominati de cenzura
Pentru chinezi, in acest moment, social media reprezinta ceea ce reprezentau, in urma cu 3-4 decenii, masinile de scris si copiatoarele in fostul bloc comunist din Europa: un instrument de propaganda a valorilor democratice privit cu ostilitate de catre autoritati.
In China, cenzura blocheaza automat postarile la teme inca fierbinti pentru Beijing: Tibet, Dalai Lama sau evenimentele din Piata Tiananmen.
Speriate de gandul ca populatia din tara ar putea schimba liber idei si informatii, autoritatile de la Beijing blocheaza site-uri si conturi personale de pe retelele de socializare intr-o incercare zadarnica de a tine populatia sub control.
Este unul dintre motivele pentru care China nu pare un urias de nestavilit in acest moment. La acesta se adauga si realitatea economica a momentului, tradata chiar de cifrele oficiale raportate de Beijing.
Panta descendenta... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:39
China va depasi Statele Unite in acest an, devenind cea mai mare economie la nivel global in functie de paritatea puterii de cumparare, in timp ce India s-a instalat deja pe locul al treilea, devansand Japonia, potrivit unui raport al Programului International de Comparatie al Bancii Mondiale.
Estimarile iau in considerare cursurile de schimb valutar si preturile, comparatia fiind efectuata la paritatea puterii de cumparare, care masoara "valoarea banului" in fiecare tara.
La nivelul anului 2011, economia Chinei reprezenta deja 87% fata de cea americana, la paritatea puterii de cumparare, potrivit datelor Bancii Mondiale.
Astfel, la paritatea puterii de cumparare, PIB-ul Chinei a fost echivalent cu 13.500 miliarde de dolari in 2011, fata de valoarea nominala de 7.300 miliarde de dolari calculata la ratele de schimb valutar din acel an. In 2011, PIB-ul SUA a fost de 15.500 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale.
In valoare nominala, Produsul Intern Brut al SUA este de aproximativ 16.200 miliarde de dolari, iar cel al Chinei de 8.200 miliarde de dolari.
Metoda paritatii puterii de cumparare este utilizata pentru a masura puterea de cumparare a unei monede in raport cu o valuta de referinta internationala, de obicei dolarul SUA, calculand o rata de schimb alternativa intre cele doua monede, care sa reflecte diferentele de pret.
America pierde suprematia
SUA sunt pe cale sa-si piarda statutul de cea mai mare putere economica a lumii in acest... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 16:05