Banca Nationala a Elvetiei (SNB) este ingrijorata ca protectionismul si sporirea tensiunilor comerciale pe plan global ar putea majora cererea pentru franci, chiar daca SNB mentine politica sa monetara ultra-expansiva.
Francul elvetian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulentele de pe pietele financiare. De asemenea, francul este sub presiune dupa "Frankenschock" - decizia din 15 ianuarie 2015 a Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, transmite Reuters.
Protectionismul SUA ar putea deveni o amenintare pentru economia elvetiana, dependenta de exporturi, si ar putea majora cererea pentru franci, ceea ce va aprecia moneda Elvetiei, a avertizat presedintele SNB, Thomas Jordan.
Interventiile valutare si ratele negative ale dobanzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Nationala a Elvetiei incearca sa provoace deprecierea monedei nationale, care este in mod constant descrisa ca "semnificativ supraevaluata". Un franc prea puternic afecteaza exporturile Elvetiei si chiar avansul economiei.
Prin mentinerea politicii monetare ultra-relaxate si aprecierea francului ca "semnificativ supraevaluat", Banca Nationala a Elvetiei a indicat ca nu se grabeste sa inceapa majorarea ratelor dobanzilor, chiar daca BCE a anuntat reducerea masurilor de stimulare.
"O valoare de refugiu este ceea ce toti cautam in perioade de incertitudini politice sau de turbulente pe pietele financiare, cand... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 09:59
Economia Elvetiei a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul al doilea, sustinuta de exporturile care au rezistat neasteptat de bine la presiunea francului puternic.
PIB-ul elvetian a avansat cu 0,2% fata de primul trimestru, depasind cele mai optimiste asteptari ale analistilor, potrivit Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, relateaza Reuters.
Estimarile medii ale analistilor indicau ca economia Elvetiei se va contracta cu 0,1% in trimestrul al doilea, declin care ar fi marcat prima recesiune din ultimii sase ani a tarii.
Importurile au scazut mai mult decat exporturile, in timp ce cheltuielile de consum si investitiile in echipamente si constructii au crescut.
Exporturile de ceasuri, bijuterii si ale industriei farmaceutice au avut contributii pozitive, potrivit autoritatilor.
"Economia dovedeste o rezistenta puternica la aprecierea puternica a francului", a declarat Janwillem Acket, economist sef la Julius Baer.
Francul s-a apreciat masiv in ...citeste mai departe despre "Economia Elvetiei rezista: Surpriza din Tara Cantoanelor, in ciuda francului puternic" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 18:12
La patru luni dupa eliminarea pragului fix de 1,20 mentinut in raportul franc elvetian/euro, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) pare sa regrete amarnic miscarea facuta la mijlocul lunii ianuarie.
Economia Elvetiei s-a micsorat pana la minimul atins in ultimii sase ani, pe masura ce aprecierea monedei nationale a redus exporturile.
PIB-ul tarii a scazut cu 0,2% in primul trimestru dupa o revizuire a cresterii economice de 0,5% facuta in trimestrul anterior, arata Secretariatul de Stat pentru Economie din Berna, citat de Bloomberg.
Riscul persista
Francul elvetian este in continuare supraevaluat, dupa cum recunosc economistii BNS, iar acest lucru amplifica riscurile de slabiciune a economiei elvetiene.
Datele actuale dau mana libera criticilor programului initiat de BNS, acestia reclamand constant ca eliminarea pragului fix din cursul valutar franc/euro pune in pericol economia tarii.
Neplafonat, francul elvetian s-a apreciat la valori record in fata monedei europene creand dificultati industriasilor elvetieni in continuarea exporturilor de marfa pe pietele externe.
"Avem deja primul semn de recesiune si, cu siguranta, trimestrul a doilea nu va fa mai bun. Dar cred ca Banca Nationala va reusi sa scuture aceasta povara de pe umeri", afirma Karsten Junius, economist la banca J Safra Sarasin din Zurich.
Crestere anemica
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, prognozeaza ca economia va creste cu putin sub un procent in cursul acestui... mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 12:18
3Inca de la declansarea crizei datoriilor de stat in Europa, scenariile abandonarii zonei euro de catre diverse state s-au succedat in ritm rapid. In prima faza, au fost vehiculate numele tarilor puternic afectate: Grecia, Italia, Portugalia si Spania.
Ulterior, s-au emis diverse ipoteze privind efectul pe care l-ar avea iesirea din zona Euro a unor economii in crestere: Germania sau Finlanda.
Factorul comun al scenariilor de mai sus este efectul dezastruos pe care abandonul unui stat membru al zonei euro l-ar putea declansa.
Intr-o anumita masura, observam care sunt riscurile unui abandon prin socul declansat de Banca Nationala a Elvetiei la sfarsitul saptamanii trecute, se arata in revista Project Syndicate.
Scenariul "abandonului"
In septembrie 2011, Elvetia a impus un curs fix al monedei nationale in raport cu euro pentru a limita aprecierea rapida a francului elvetian in plina perioada de recesiune.
"Tara cantoanelor" si-a confirmat in acest fel si statutul de membru temporar al uniunii monetare europene.
La aproape trei ani si jumatate de la acel eveniment, Banca Nationala a Elvetiei a decis sa sparga plafonul limita impus monedei nationale, desfiintand cursul simbiotic de schimb existent intre euro si francul elvetian.
Bineinteles, iesirea dintr-o uniune monetara este un proces mult mai complex din punct de vedere financiar si legal decat simpla abandonare a unei rate de schimb convenita in urma unor aranjamente.
Cu toate acestea,... mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 14:00
1Decizia Elvetiei de a se debarasa de politica monetara care a impus timp de trei ani cursul monedei la valoarea fixa de 1,2 franci/ euro a declansat o adevarata furtuna in Europa.
Moneda europeana a incasat un soc puternic fiind cotata in prezent la doar 0,85 franci elvetieni, iar Banca Nationala a Elvetiei a anuntat scaderea dobanzilor la depozitele la vedere, in conditiile in care acestea erau deja negative, arata Wall Street Journal.
Victima imaginii paradisiace
Cu un renume de paradis bancar constituit de-a lungul a peste un secol, Elvetia risca sa cada prada imaginii de rai sigur al depozitelor de maxima confidentialitate.
"Este o miscare riscanta facuta de Banca Nationala Elvetiana. Problema Elvetiei este ca este supraapreciata in ceea ce priveste siguranta depozitelor bancare. Persoanele care dispun de rezerve in bani au incercat sa-si tina economiile departe de alte zone de risc, in special cele intalnite acum in zona euro.
Pe fondul unor masuri de relaxare cantitativa asteptate din partea Bancii Centrale Europene in cursul saptamanii viitoare, Banca Nationala a Elvetiei a simtit, probabil, ca numai poate sustine aceasta povara.
Insa exista un risc real ca dobanzile la depozitele bancare din Elvetia sa scada si mai mult", crede Luke Bartholomew, manager de investitii in cadrul Aberdeen Asset Management.
Pozitia sa este impartasita si de Michael Saunders, economist in cazul Citigroup, care crede ca dobanzile vor inainta si mai mult in... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 09:07
Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza ca francul va continua sa se apreciaze si sustine ca este pregatita sa ia masuri, in caz contrar, potrivit lui Gerold Buehrer, presedintele grupului de lobby Economiesuisse, care a facut afirmatiile pentru ziarul SonntagsZeitung.
"Daca nu se va intampla asta, ar putea conduce la incidente de deflatie si ar putea afecta puternic economia. Suntem pregatiti sa luam noi masuri daca perspectivele economice si riscul de deflatie le vor impune", a aratat oficialul, noteaza Bloomberg.
Banca Nationala a Elvetiei va majora limitele, pentru ca francul este "supraevaluat intr-un mod semnificativ".
In opinia lui Buehrer, cursul valutar ar trebui sa fie de 1,3 franci sau de maxim 1,4 franci pentru un euro. El a mai aratat ca impactul incetinirii cresterii economice globale si aprecierea francului sunt din ce in ce mai vizibile.
Cresterea francului a avut un efect negativ puternic asupra exporturilor Elvetiei, stat a carui economie se bazeaza in proportie de 50% pe produsele vandute peste granite.
Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului
Cei de la Merryll Lynch sunt de parere ca, atat inflatia, cat si supraevaluarea francului, puteau fi gestionate mult mai bine.
"Eliminarea tardiva a amenintarii monetare si o gestionare eronata a evolutiei monetare au dus la cresterea inflatiei in 1981.
Au existat argumente conform carora Banca Nationala a Elvetiei... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:12
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 3,5114 lei pentru un franc elvetian, in scadere fata de nivelul de 3,5344 lei din sedinta anterioara, potrivit NewsIn.Valoarea inregistrata marti, de 3,5344 lei pentru un franc elvetian, a reprezentat cel mai mic nivel atins de aceasta moneda in ultimele doua luni, scaderea survenind anuntului Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), care a fixat cursul de schimb la 1,2 franci elvetieni pentru un euro, anuntand ca intentioneaza sa achizitioneze moneda straina "in cantitati nelimitate".Banca centrala a Elvetiei a mai precizat ca tinteste o depreciere substantiala si de durata a francului, apreciind ca si un curs de 1,2 franci elvetieni/euro este prea mare."Daca perspectivele economice si riscurile deflationiste o cer, SNB va lua si alte masuri", se mai arata in comunicatul bancii.
In 8 iulie 2011, francul elvetian era cotat la 3,4792 lei. Ulterior, francul elvetian a depasit pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian.Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat in 22 august ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 13:29
Premierul ungar Viktor Orban a avertizat vineri populatia ca asteptarea unui franc mai slab ar fi "o iluzie", iar partidul de guvernare va discuta in curand noi masuri pentru a ajuta persoanele care au probleme cu creditele in moneda elvetiana, care s-a apreciat puternic, transmite Mediafax.Cresterea puternica a francului a redus bugetele populatiei ungare, puternic creditate in moneda elvetiana, si ameninta cresterea economica a tarii.
Orban a mentionat ca aceia care s-au imprumutat in valuta, atrasi de dobanzile scazute si de asteptarile optimiste privind aprecierea forintului inainte de criza financiara din 2008, se regasesc acum intr-o situatie mai grea decat daca s-ar fi imprumutat de la inceput in forinti, la dobanzile ridicate presupuse de moneda locala.
"Nu merita speculat ca situatia lor se va imbunatati, din cauza evenimentelor din economia europeana. Dimpotriva, situatia este pe cale sa se inrautateasca", a declarat Orban intr-o conferinta de presa.
El a afirmat ca partidul Fidesz va discuta saptamana viitoare noi masuri de sprijin pentru persoanele care au credite in franci.
Francul elvetian este considerat un activ cu randament scazut, insa foarte sigur in raport cu alte investitii. Speriati de criza datoriilor de stat din zona euro, de situatia economica incerta din SUA si de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondiala, investitorii au retras masiv in acest an banii din actiuni, marfuri, valute si alte active volatile, intrand puternic pe aur,... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 16:02
Banca Nationala a Elvetiei a anunta ca va lua masuri de combatere a aprecierii francului elvetian. Printre acestea se numara cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap, informeaza Mediafax."Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Banca centrala a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului.
Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0-0,25%, respectiv "cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volumul de franci din piata monetara.
Masurile de lichiditate anuntate miercuri de banca au fost folosite ultima data in 2008.
Francul a urcat la maxime istorice fata de euro si dolar, reflectand temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si situatia economica din SUA. Trendul a fost accentuat in ultimele zile de reducerea ratingului SUA de catre Standard & Poor's pentru prima data, de la AAA la AA+.
Aprecierea puternica a francului afecteaza sever cresterea economica a Elvetiei si exporturile, care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii.
Cursul francului a atins niveluri record si pe piata romaneasca, depasind marti pragul de 4 lei pentru prima data. Inaintea... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 11:03