Cresterea economica a Romaniei va ajunge la 4,2% in 2019, dar va incetini in 2020 la 2,8%, sunt de parere expertii Euler Hermes, companie cu activitate in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor.
Conform unui studiu publicat miercuri, cresterea reala a PIB-ului Romaniei a incetinit semnificativ de la 7% in 2017 la 4,1% in 2018, "deoarece economia de supraincalzire se racise".
"Cresterea s-a vazut din nou pana la + 5% an/an in primul trimestru al anului 2019, dar s-a redus pana la + 4,4% in trimestrul II. Media + 4,7% an/an in primul semestru al anului 2019 s-a datorat in principal unei recuperari puternice a cresterii investitiilor (+ 11,4% an/an) dupa ce s-a contractat cu -3,2% in 2018, in parte datorita stimulului fiscal. Cu toate acestea, stocurile au scazut -1,1 pp de la cresterea semestrului I 2019, in principal din cauza eliminarii stocurilor din T2.
Atat cheltuielile consumatorilor, cat si cele publice au fost puternice in primul semestru (ambele + 6% an/an). Cresterea exporturilor a incetinit la + 4,1% an/an in primul semestru (+ 4,7% in 2018), deoarece cererea din Europa de Vest a scazut. Intrucat importurile s-au extins cu + 7,3%, cererea externa neta a scazut -1,4 pp de la cresterea PIB in primul semestru al anului 2019.
Privind in viitor, indicatorii timpurii arata o incetinire a economiei romanesti in urmatoarele trimestre (...) In general, pe fondul scaderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue si a cresterii mult mai reduse... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:25
Riscurile care pot afecta economia reala si, implicit, obiectivul de crestere economica din Romania sunt in principal de natura externa, iar evenimentele internationale, care amplifica tensiunile geopolitice, ar putea conduce la o depreciere a cursului de schimb, noteaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in Raportul privind situatia macroeconomica pe anul 2019 si proiectia acesteia pe anii 2020-2022, publicat joi seara.
"Riscurile care pot afecta economia reala si implicit obiectivul de crestere economica sunt in principal de natura externa. Economia romaneasca, ca parte a economiei europene, depinde de contextul economic international si, in special, de cresterea economica din principalele tari partenere din punct de vedere comercial. Un prim risc pe termen mediu il reprezinta conditiile in care se realizeaza iesirea Marii Britanii din UE. Prevederile proiectului de acord arata ca, din punct de vedere al schimbarilor comerciale, nu exista factori adversi, cel putin pana in anul 2022. Estimarile Comisiei Europene si ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza indica un impact moderat al Brexit, apreciat pana la maxim 0,2% din PIB pe ansamblul UE si mai redus in cazul Romaniei, care s-ar putea dovedi in final chiar mai mic. Mai mult, protejarea drepturilor lucratorilor romani din Marea Britanie, conform proiectului de acord, va avea un efect pozitiv asupra contului curent al balantei de plati", se precizeaza in document.
Potrivit sursei citate, o posibila... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 09:48
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, joi, ca estimeaza o crestere de 4,2% pentru economia Romaniei, in acest an, comparativ cu anul trecut, cu 0,4 puncte procentuale mai putin decat prognoza din mai.
De asemenea, BERD si-a revizuit in jos estimarea privind evolutia economiei Romaniei pentru anul viitor cu 0,6 puncte procentuale, pana la 3,6%, conform raportului "Regional Economic Prospects in the EBRD Regions", publicat joi.
"Cresterea economiei Romaniei se va tempera treptat, de la 7,3% in 2017 la 4,2% in 2018 si 3,6% in 2019, fiind mult mai apropiata de cresterea potentiala pe termen lung a economiei. (...) Bulgaria si Romania au performante bune, desi semnele de supraincalzire devin vizibile la cea din urma", se mai mentioneaza in raportul BERD.
Astfel, dupa o crestere de 7,3% in 2017, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeana (UE), economia Romaniei incetineste in 2018, in conditiile in care i-a crescut PIB-ul cu 4% in prima jumatate a acestui an, fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform BERD.
"Consumul privat a avut cea mai mare contributie la cresterea economica, determinat de incordarea de pe piata fortei de munca si de politica fiscala slabita. De asemenea, investitiile au crescut, datorita unei absorbtii mai ridicate a fondurilor UE.
Semnele de supraincalzire au aparut sub forma unui deficit comercial in crestere, impingand deficitul de cont curent la 3,4% din PIB la sfarsitul anului... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 17:43
Economia Romaniei arata semne de supraincalzire, existand riscul ca actuala traiectorie politica sa sporeasca volatilitatea macroeconomica, sa submineze capacitatea de a rezista la socurile adverse si, in cele din urma, sa incetineasca convergenta spre tarile avansate din UE, se arata in documentul publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI) la sfarsitul consultarilor cu Romania in baza Articolului IV.
Romania a inregistrat o crestere economica solida in 2017, cu un nivel scazut record al somajului si o imbunatatire a sectorului financiar.
Consumul privat, stimulat de masurile de relaxare fiscala si majorarea salariilor, a condus avansul economiei, in timp ce investitiile sunt in intarziere, iar reformele structurale incetinesc, se arata in raportul FMI.
Investitiile in sectorul public ca procent din PIB au scazut semnificativ, pe fondul absorbtiei reduse a fondurilor europene. Deficitul guvernamental si cel de cont curent s-au adancit, la 2,8% din PIB si, respectiv, 3,4% din PIB in 2017.
Reflatia isi intensifica ritmul. Desi tinta de inflatie a BNR a fost indeplinita in 2017, inflatia globala a urcat din ianuarie peste partea superioara a intervalului tinta al BNR, ajungand la 5,2% (in ritm anual) in aprilie 2018.
Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 5% in 2018 - condusa de continuarea masurilor de stimulare a consumului privat in urma relaxarii fiscale - care va fi insotita de adancirea deficitului de cont curent si de un... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:02
Economia Romaniei ar putea creste cu 4%, in 2018, in timp ce inflatia la finalul anului poate ajunge la 3,2%, iar cursul la 4,65 lei/euro, reiese dintr-o analiza realizata de OTP Asset Management.
"In anul 2018, PIB-ul tarii ar putea creste cu 4%, un castig cu siguranta impresionant in comparatie cu media asteptata a UE, in timp ce pentru 2019, proiectam un avans inca sanatos, de 3,6%. Consumul gospodariilor se asteapta sa ramana ridicat datorita conditiilor stricte de pe piata fortei de munca, insa se pot inregistra progrese mai lente, pe masura ce avansul salariilor nominale va pierde din dinamica, dupa cresterile extraordinare din 2017", se arata in document.
Potrivit acestuia, serviciile ar putea sa ramana principalul motor al cresterii si in 2018, sustinute de industrii, cum ar fi comertul cu ridicata si cu amanuntul, care pot profita de cererea interna.
"Anul trecut, productia industriala a crescut, beneficiind de o revenire a economiei UE. Se asteapta ca tendinta pozitiva sa continue si in acest an, deoarece perspectivele de crestere pentru Europa sunt cu siguranta pozitive", mentioneaza sursa citata.
Specialistii OTP Asset Management estimeaza ca indicele preturilor de consum poate sa atinga nivelul de 5% la jumatatea anului 2018 si sa termine anul la 3,2%.
"Estimam ca rata dobanzii de politica monetara a BNR se va situa la sfarsitul acestui an la 2,75%. Credem ca urmatoarea crestere ar putea veni rapid, posibil in luna februarie. Acest lucru ar... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 14:54
Confuzia provocata de modificarile Codului Fiscal, instabilitatea politica si coruptia ar putea face din Romania veriga slaba din Europa de Est, intr-un moment in care economia tarii noastre inregistreaza al doilea cel mai puternic ritm de crestere din UE.
Bloomberg atrage atentia asupra problemelor cu care ne confruntam si care ne franeaza dezvoltarea.
Georgiana Oncete este o contabila din Bucuresti care nu stie ce sa spuna clientilor despre cele mai recente modificari din sistemul de taxe si impozite.
"Guvernul a provocat haos in acest an, anuntand unele masuri pentru ca doua saptamani mai tarziu sa le retraga si ulterior sa anunte alte masuri. Cum pot lucra companiile in aceasta incertitudine?", a precizat Georgiana Oncete pentru sursa citata. Ea a mai tinut sa mentioneze ca nu a vazut atata confuzie de cand si-a infiintat firma de contabilitate in urma cu un deceniu.
Politicul submineaza dezvoltarea
Renuntarea la unele masuri de politica fiscala anuntate este doar unul din obstacolele cu care se confrunta companiile din Romania la mai putin de un an dupa ce PSD a castigat alegerile, scrie Bloomberg. Partidul este deja la al doilea prim-ministru, Mihai Tudose, dupa ce predecesorul sau a provocat cele mai mari manifestatii de strada de la caderea comunismului dupa incercarea de a relaxa pedepsele pentru coruptie.
Toate acestea intr-un moment in care economia romaneasca trece printr-o perioada de boom. Cu un avans de 6,1% in trimestrul aprilie-iunie... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 10:33
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa a declarat joi ca, fata de sfarsitul anului 2008, Romania este in prezent mult mai bine pregatita sa faca fata unui soc din punct de vedere al zonei euro, pentru ca "ritmul de crestere este mai bun, am vazut o diferenta care se va micsora pana in 2013".
"Comparativ cu sfarsitul anului 2008, acum ne aflam intr-o pozitie mai buna pentru a rezista unui soc viitor din punctul de vedere al zonei euro, pentru ca ritmul de crestere este mai bun, am vazut o diferenta care se va micsora pana in 2013 si care va face pe termen lung sa reducem aceasta "supraincalzire", a spus Cristian Popa in cadrul Summit-ul de la Bucuresti organizat de Economist Conferences.
Pe de alta parte, Popa a declarat ca, in acest moment, Turcia este "in lumina reflectoarelor". mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 11:40