Economia japoneza a inregistrat o crestere de 3,5% in ritm anual in primele trei luni, o veste buna pentru premierul conservator Shinzo Abe, pentru care relansarea economica este principalul obiectiv anuntat la preluarea puterii in luna decembrie.
Potrivit cifrelor publicate joi de Guvernul nipon, a treia mare economie mondiala a inregistrat o crestere de 0,9% in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, fata de un avans de 0,3% inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2012. Analistii se asteptau la o crestere de 0,7% comparativ cu trimestrul precedent si un avans de 1% in ritm anual, transmite AFP.
Consumul privat, care este responsabil pentru 60% din economia japoneza, a crescut cu 0,9% in raport cu trimestrul anterior in timp ce exporturile, care acopera practic restul de 40% din PIB, au inregistrat un avans important de 3,8%.
"Consumul privat a fost foarte puternic iar exporturile au inregistrat performante peste asteptari. Cresterea actiunilor si asteptarile pentru salarii mai mari sunt factorii care stimuleaza consumul", a declarat Hiroaki Muto, economist sef la Sumitomo Mitsui Asset Management Co.
Optimismul consumatorilor japonezi a crescut dupa revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, dupa victoria Partidului liberal democrat in alegerile legislative din decembrie. Dupa instalarea sa, Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale a Japoniei pentru ca aceasta sa relaxeze politica monetara in ideea de a ajuta... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 09:58
Producatorii de electronice din Japonia se confrunta cu o criza severa, anuntand pierderi uriase si concedieri masive, ca urmare a preferintelor schimbatoare ale consumatorilor, adaptarii greoaie la noi si concurentei dure.
Astfel, Sharp, Sony si Panasonic au avut anul trecut pierderi in valoare totala de peste 20 miliarde de dolari si au pregatit planuri de restructurare care vizeaza zeci de mii de concedieri, potrivit Mediafax.
Consumatorii se orienteaza in primul rand asupra continutului unui produs, aplicatiilor acestuia si usurintei in manuire, in detrimentul tehnologiei.
Caracteristicile tehnice au pierdut din importanta pe care o aveau in trecut, iar companiile care produc in Coreea de Sud sau China au impins preturile tot mai jos, trend accentuat si de aprecierea puternica a yenului in ultimii ani.
In ultimii cinci ani, yenul japonez s-a apreciat cu 48% fata de dolari, in timp ce wonul sud-coreean a pierdut 18% din valoare.
Consecintele economice ale declinului producatorilor japonezi
Declinul marilor producatori japonezi de tehnologie se va reflecta la nivel economic.
Un exemplu elocvent este Kameyama, un oras cu 50.000 de locuitori care a beneficiat la jumatatea deceniului trecut de investitii masive din partea Sharp. Compania avea in 2004 o cota de piata de 22% in zona televizoarelor LCD si a adus 6,6 miliarde de dolari la Kameyama, unde a ridicat doua fabrici de ultima generatie si a creat 3.000 de locuri de munca bine platite.... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:25
Criza datoriilor din Europa afecteaza economia Japoniei deoarece provoaca aprecierea yenului, a afirmat vineri premierul nipon Yoshihiko Noda la intalnirea cu seful FMI, Christine Largarde, care se afla in vizita la Tokyo, transmite Reuters.
"Turbulentele de pe piete cauzate de problemele din zona euro, in special aprecierea yenului, care nu reflecta fundamentele economiei Japoniei, provoaca daune serioase economiei", a declarat Yoshihiko Noda.
Dolarul s-a redresat la aproximativ 80 de yeni, de cand a atins nivelul scazut record de 77,65 yeni la 1 iunie, dar guvernul nipon este preocupat de evolutia monedei nationale deoarece nu sunt semne care sa indice incheierea crizei datoriilor din zona euro. Temerile privind Europa au determinat investitorii sa-si caute refugiul in monedele nationale ale statelor considerate mai putin vulnerabile la turbulentele de pe piete, cum ar fi yenul japonez.
"Problemele zonei euro reprezinta cea mai urgenta problema a economiei mondiale care trebuie rezolvata", a afirmat premierul nipon la intalnirea cu Christine Largarde.
David Lipton, prim-director general adjunct al FMI, a recunoscut luna trecuta ca yenul este supraevaluat, iar Banca Centrala a Japoniei ar trebui sa ia in considerare interventia pe piata valutara pentru a reduce volatilitatea.
"Cursul de schimb al yenului s-a apreciat in ultimul an, in parte si din cauza intrarilor de capital in cautare de zone sigure, iar analiza noastra sugereaza ca yenul este usor... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 09:31
Economia Japoniei a inregistrat in primul trimestru din 2012 un avans de 4,1%, comparativ cu perioada similara din 2011, datorita majorarii cheltuielilor de consum, transmite AP.
Comparativ cu trimestrul patru din 2011, a treia mare economie mondiala a crescut cu 1% in perioada ianuarie-martie 2012. Investitiile publice au fost majorate cu 23,6%, reflectand cheltuielile cu reconstructia tarii in urma cutremurului din martie 2011.
"Datele arata o solida redresare a economiei Japoniei", a explicat economistul Satoshi Osanai, de la Daiwa Institute of Research, in Tokyo.
Cheltuielile de consum au crescut datorita subventiilor acordate de guvern pentru achizitionarea vehiculelor ecologice. Dar perspectivele raman incerte in acest trimestru din cauza temerilor privind evolutia situatiei din Europa.
"Cresterea economiei nipone va incetini probabil si s-ar putea inregistra chiar un declin", a avertizat Osanai.
Economia Japoniei s-a contractat cu 2,3% in trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similara din 2010, deoarece companiile au fost afectate de aprecierea yenului, de cererea slaba pentru exporturi pe fondul crizei din Europa si de inundatiile din Thailanda.
Banca Japoniei sustine ca problemele cu datoriile suverane in Europa, precum si incertitudinile cu privire la economia SUA, reprezinta riscuri pentru perspectivele de crestere ale Japoniei. In plus, aprecierea yenului, care reduce valoarea exporturilor celei de a treia economii mondiale,... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 14:16
Economia Japoniei s-a contractat in ultimul trimestrul al anului trecut cu 2,3%, mult peste estimarile initiale de 1,4%, ca urmare a aprecierii yenului in raport cu dolarul si a inundatiilor din Thailanda.
Comparativ cu trimestrul trei, economia s-a contractat cu 0,6%, potrivit BBC.
Rezultatul reprezinta o lovitura puternica pentru Japonia, care face eforturi de a-si reveni de pe urma cutremurului si a tsunamiului de anul trecut.
Unul dintre factori este legat de incetinirea economiei globale, inclusiv criza datoriilor din zona euro, ce a dus la o scadere a cererii pentru bunurile exportate de Japonia.
De asemenea, companiile japoneze au avut de suferit in urma aprecierii yenului cu peste 7% fata de dolar, incepand din aprilie, ceea ce a facut ca bunurile produse in Japonia sa fie mai scumpe pentru cumparatorii straini.
In acelasi timp, profiturile exportatorilor au fost afectate.
Mai mult, productia unora dintre cele mai mari firme din tara a scazut in urma inundatiilor din Thailanda, care au provocat intreruperi in lanturile de aprovizionare. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 15:35
Economia Japoniei a crescut, luni, la o rata anuala de 6%, pentru perioada iulie-septembrie, cresterea fiind alimentata de revenirea din exporturi si consum. Japonia pare, astfel, sa se refaca dupa dizlocarile masive suferite in urma cutremurului si tsunami-ului din 11 martie.
Cifra ajustata a Produsului Intern Brut (PIB) a recastigat increderea investitorilor si a contribuit la cresteri pe bursa din Tokyo cu 1.1%, pana la 8603.70, scrie The Wall Street Journal.
Cresterea reprezinta cel mai mare avans din ultimul an si jumatate si depaseste usor asteptarile economistilor.
Unii analisti considera, insa, ca aceasta crestere, care a depasit chiar si valorile de 2.5% inregistrate de Statele Unite pentru cel de-al treilea trimestru nu reflecta tocmai corect starea economica a Japoniei.
Economia tarii este afectata de cativa factori importanti, de la inundatiile din Thailanda, la problema datoriilor europene si pana la aprecierea yen-ului care afecteaza exporturile. Multi economisti se asteapta ca aceasta crestere a economiei Japoniei sa incetineasca, sau chiar sa se contracte, in urmatoarele luni. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 16:52
Economia Japoniei este in stare grava si nu-si va reveni prea devreme dupa cutremurul care a zguduit arhipelagul in luna martie, apreciaza guvernul nipon, citat de Reuters, anunta Mediafax.Seismul de pe 11 martie si valurile tsunami care au urmat au dus la restrictionarea furnizarii de energie electrica, la inchiderea uzinelor si scaderea accentuata a numarului de turisti, factori care au impins economia nipona in cea mai grava criza de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
In acest context, multi analisti anticipeaza ca economia va intra in recesiune in acest an.
Dezastrul a ucis 28.000 de persoane si a avariat sase centrale nucleare.
"Economia nipona se regaseste dintr-o data intr-o stare grava din cauza efectelor cutremurului", se arata intr-un raport guvernamental. Documentul mentioneaza ca increderea din sectorul serviciilor a scazut la niveluri record, atinse in timpul celei mai dificile perioade a crizei financiare globale.
Japonia se confrunta, totodata, cu ingrijorarile statelor vecine, printre care China, legate de pomparea in mare a apei radioactive provenite de la centrala nucleara Fukushima. mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 14:36
Economia Japoniei va scadea in trimestrul al doilea din cauza cutremurului devastator si valului tsunami din 11 martie, potrivit estimarilor analistilor, care variaza de la -0,6% la -10%, transmite Reuters, citat de Mediafax.Media estimarilor celor 10 economisti contactati de Reuters indica o contractie de 1,4% in trimestrul aprilie-iunie fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Distanta mare dintre estimari subliniaza dificultatea evaluarii impactului material al catastrofei.
Pe de alta parte, noua dintre analistii intervievati anticipeaza ca Japonia va reveni pe crestere economica in trimestrul al treilea, cu un avans anualizat al PIB de 2,7%.
In ultimele trei luni ale acestui an, economia nipona ar urma sa inregistreze o crestere de 3,9% fata de aceeasi perioada din 2010.
Pentru intregul an, media estimarilor indica o crestere economica modesta de 0,6%.
Noua economisti care au oferit estimari privind cheltuielile publice anticipeaza ca guvernul japonez va suporta un cost de pana la 247 miliarde de dolari in urma dezastrului, estimarea medie fiind de 185 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 10:55
Forta refacerii economice japoneze a fost pusa in discutie luni, in conditiile in care cifrele pentru cel de-al doilea trimestru au indicat o scadere brusca sub nivelurile estimate de analisti. Cresterea in PIB-ul Japoniei a scazut pana la o rata anualizata, ajustata sezonier, de 0.4 procente, in cele trei luni care s-au incheiat pe 30 iunie. Aceasta cifra a fost mult sub asteptarile revizuite de 4.4 procente anuntate in primul trimestru, dar si sub asteptarile economistilor care se situau in jurul a 2.3 procente, informeaza Reuters.Cifrele par mici inclusiv fata de cele postate vineri de catre celelalte mari economii ale lumii. Statele Unite au raportat o crestere anualizata de 2.4 procente, in vreme ce Germania a generat o robusta crestere de 9.1 procente, o rata de crestere care este cea mai rapida din momentul unificarii pana in prezent, pe fondul intariri exporturilor determinata de criza euro.Este posibil ca pe locul celei de-a doua cea mai mare economie a lumii sa fi trecut China, in locul Japoniei, dupa ce a anuntat o cresterea de la an la an de 10.3 procente in cel de-al doilea trimestru. Beijingul a publicat datele revizuite luni, iar in urma acestora PIB-ul din primul trimestru a fost mai mare.Puternica deceleratie pe care o sufera economia japoneza se datoreaza scaderii exporturilor nete si unui consum personal si rezidential mai slab. Investitiile private au avut de asemenea de suferit, desi aceasta ar putea sa insemne ca multe dintre companii isi refac... mai mult
Luni, 16 August 2010, ora 10:32