Economia Germaniei a stagnat in trimestrul patru din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica (Destatis), pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor legate de Brexit, transmit DPA, Reuters si Deutsche Welle.
Conform noilor date, cresterea anuala a PIB-ului Germaniei s-a situat la 0,6% in 2019, cea mai slaba performanta din 2013.
Cea mai mare economie europeana a inregistrat o crestere zero in ultimele trei luni din 2019, dupa un avans de 0,2% in trimestrul trei din 2019. Analistii se asteptau la un avans al PIB-ului de 0,1% in perioada octombrie - decembrie 2019.
Consumul privat si cheltuielile guvernamentale au sprijinit evolutia economiei, iar daca aceste doua sectoare vor inregistra o incetinire anul acesta, temerile privind inflatia ar putea spori. Investitiile in sectorul constructiilor au crescut in trimestrul patru din 2019, in timp ce cheltuielile cu utilajele si echipamentele au scazut considerabil, a precizat Destatis. De asemenea, exporturile s-au redus in ultimele trei luni din 2019.
"Credem ca economia va continua sa flirteze cu recesiunea in prima jumatate a acestui an", a avertizat Andrew Kenningham, de la Capital Economics.
In ritm anual, economia Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul patru din 2019, dupa o expansiune de 0,6% in precedentele trei luni.
Analistii considera ca majorarea salariilor si nivelul scazut record al somajului au sprijinit in ultimii ani... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 11:02
Sa incepem cu vestea buna: economia germana nu va cadea in recesiune in anul ce bate la usa. Dar un sondaj in randul managerilor germani semnaleaza asteptari reduse de crestere economica.
Cu putin inaintea finalului de an, Institutul pentru Economia Germana (IW) efectueaza in mod traditional un sondaj de opinie in randul a 48 de asociatii economice germane din diverse branse, pe care le intreaba cu privire la asteptarile lor pentru anul ce vine. Ce fel de evolutii se intrevad in domenii-cheie precum productia, investitiile si angajarea fortei de munca? De data aceasta, a rezultat o imagine extrem de amestecata. Cresterea economica ce dureaza deja de aproximativ 10 ani, o perioada foarte indelungata, bate pasul pe loc. Pare sa se schimbe foaia.
"Petrecerea s-a cam terminat, perioada de crestere a ajuns la final; a fost o perioada de avant economic foarte lunga, foarte stabila, continua si constanta, in care foarte multa lume a fost angajata", spune directorul IW Michael Huther, in dialog cu DW. De la inceputul lui 2018, conjunctura economica ar fi trecut intr-o faza cu crestere mai moderata. In anumite sectoare economice, industria a cazut chiar in ultimele trimestre intr-o recesiune clara.
Sunt evolutii justificate si de faptul ca situatia in anumite domenii, precum industria auto, s-a normalizat din nou, dupa o perioada extrem de benefica. In plus, riscuri geopolitice, precum si fenomene ca digitalizarea si problemele climatice au contribuit la sporirea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 22:32
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul doi din 2019, sporind presiunile asupra Cabinetului condus de Angela Merkel privind adoptarea unor masuri de stimulare fiscala, in conditiile in care productia industriala este puternic afectata de razboiul comercial dintre SUA si China, transmit Reuters si Bloomberg.
Economia germana a inregistrat un declin de 0,1% in trimestrul doi din 2019, dupa o crestere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat miercuri Oficiul federal de statistica (Destatis) . Datele sunt in linie cu estimarile analistilor.
Cancelarul Angela Merkel avertiza marti ca tara trece printr-o "faza dificila".
Declinul celei mai mari economii europene afecteaza semnificativ ritmul de crestere al regiunii. In majoritatea statelor din zona euro, inclusiv Franta si Spania, cresterea incetineste, in timp ce Italia este aproape de recesiune.
Industria germana a fost puternic afectata de inrautatirea temerilor privind comertul global si cresterea mai slaba a economiei mondiale, care a redus cererea pentru bunuri "made in Germany".
In ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul doi din 2019, dupa un avans de 0,7% in precedentele trei luni, in timp ce analistii se asteptau la un avans de 0,1%.
"Evolutia comertului extern a incetinit economia deoarece exporturile au inregistrat un declin trimestrial mai accentuat decat importurile". Contributiile pozitive au venit din partea cererii pe plan intern, in urma cresterii in trimestrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:26
Economia germana a stagnat (crestere de 0,0%) in ultimul trimestru al anului trecut, dupa o contractie a PIB de 0,2% in trimestrul al treilea, a anuntat joi Oficiul federal de statistica (Destatis).
Performanta inregistrata de cea mai mare economie europeana in perioada octombrie-decembrie 2018 este inferioara estimarilor analistilor dar permite Germaniei sa evite o recesiune tehnica, definita prin doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut, transmite AFP.
"Economia Germaniei a evitat o recesiune tehnica cu cea mai mica marja posibila", a apreciat Carsten Brzeski, economist la banca ING, adaugand insa ca multe fundamente economie solide raman solide. De exemplu, o rata scazuta a somajului de 3,3% ajuta la sustinerea cererii interne.
Pe ansamblul anului trecut, economia germana a inregistrat o crestere de 1,4%, in acest caz Destatis revizuind usor o estimare preliminara publicata in ianuarie, care vorbea de un avan de 1,5% in 2018 dupa o crestere de 2,2% in 2017.
Conform celor mai recente cifre, economia germana a inregistrat in 2018 cel mai slab ritm de crestere din ultimii cinci ani. In plus, prognozele oficiale mizeaza pe o noua incetinire a ritmului de crestere la 1% in acest an precum si pe un deficit bugetar de aproximativ 25 miliarde euro pana in 2023.
Germania este unul din cei mai mari exportatori mondiali iar starea de sanatate a economiei sale este un indicator al evolutiei economiei mondiale. mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 11:05
PIB-ul Germaniei va creste cu aproximativ 2% anul acesta, plus sau minus 0,1%, a estimat luni ministrul Economiei, Peter Altmaier.
"Am fi putut avea un avans de 3%", dar companiile nu investesc suficient pentru a inregistra rate mai mari de crestere deoarece lipsa de angajati calificati nu le permite majorarea productiei, a afirmat oficialul german, transmite Reuters.
Luna aceasta, Institutul economic Ifo si-a majorat estimarile de crestere pentru economia germana in 2018 la 1,9%, de la 1,8%, citand performantele peste asteptari din primul semestru.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a apreciat intr-un raport publicat luni ca evolutia mai slaba a economiei in timpul lunilor de vara, pe fondul reducerii productiei de masini, se va redresa dupa ce companiile auto vor implementa noile proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP).
Toti producatorii trebuie sa isi testeze vehiculele utilizand WLTP, inainte ca acestea sa fie puse in vanzare. Insa noua procedura armonizata la nivel mondial de testare a vehiculelor usoare (WLTP), bazata pe date obtinute in conditii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, intarziind certificarea oficiala si vanzarile.
"De indata ce problemele legate de WLTP sunt rezolvate, ritmul cresterii economiei ar trebui sa accelereze semnificativ", considera Bundesbank.
Avansul este sprijinit de cererea interna solida, inclusiv cresterea robusta din sectorul constructiilor si... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 17:28
Economia Germaniei va inregistra o crestere slaba in ultimul trimestru din acest an, pe fondul cererii scazute si al incetinirii revenirii economice in cele mai multe state din Uniunea Europeana, potrivit Bundesbank, care a reiterat opozitia fata de extinderea cheltuielilor bugetare.
"Inrautatirea asteptarilor privind economia germana si stagnarea volumului de comenzi noi indica o evolutie mai degraba slaba a economiei in Germania cel putin pana la finalul anului 2014", se arata intr-un raport al bancii centrale a Germaniei, citat de Mediafax.
Produsul intern brut al Germaniei a urcat cu doar 0,1% in trimestrul al treilea prin comparatie cu trimestrul anterior, ceea ce a alimentat ingrijorarile legate de faptul ca preturile scazute ale energiei, beneficiile aduse de o moneda europeana slaba pentru exporturi si cresterea consumului nu vor fi suficiente pentru a sustine elanul celei mai mari economii din UE.
De asemenea, cresterea investitiilor va fi slaba, in conditiile in care volumul comenzilor din industrie nu a mai avansat de la inceputul anului, potrivit raportului.
Cu toate acestea, Bundesbank si-a reafirmat opozitia fata de extinderea cheltuielilor publice pentru sustinerea cresterii economice.
"Un pachet suplimentar de masuri de stimulare ar aduce beneficii nesemnificative situatiei economice din Germania si din restul zonei euro", se arata in raport.
In schimb, banca centrala a Germaniei a precizat ca unele modificari aduse politicii fiscale ar... mai mult
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 16:20
Indiscutabil Germania are punctele sale forte: se bucura de prestigiul unor companii de renume mondial, un somaj scazut, un rating de credit excelent. Dar, totodata Germania are puncte slabe: o evolutie demografica sumbra, cresterea productiei destul de anemica si lipsa de perspective pentru cresterea exporturilor.
Pornind de la aceste constatari si urmarind datele statistice, putem observa caeconomia Germaniei n-a crescut decat cu 3,6% fata de anul crizei financiare globale 2008, comparabil cu Franta sau Marea Britanie, dar cam pe jumatate cat cresterea inregistrata de Suedia, Elvetia sau Statele Unite.
Euro n-a avantajat Germania
Incepand cu anul 2000, cresterea Produsului Intern Brut s-a limitat la o medie de 1,1%, clasandu-se pe locul 13 din cele 18 locuri ale zonei euro.
Se intreaba multi de unde a pornit aceasta incetinire a economiei germane, ajunsa la un moment dat printre cele mai infloritoare din intreaga Europa? Daca ne aducem bine aminte, pana la intrarea in circulatie a monedei euro, marca germana trona in finantele Europei, nesuportand comparatie cu niciuna dintre celelalte monezi nationale.
Deodata, la inceputul primului deceniu al secolului nostru, Germania a inceput sa fie prudenta in fata impactului datorat aparitiei euro. A scazut avantul economic si a adoptat o politica de reducere a costurilor, reflectata imediat in scaderea consumurilor.
In PIB, investitiile au scazut de la 22,3% in anul 2000 la 17% in anul 2013, iar scaderea... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 18:00
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul patru din 2012 din cauza recesiunii din zona euro si a incetinirii avansului economiei mondiale, dar se va redresa in acest an, a estimat vineri Ministerul Economiei de la Berlin.
"Mediul dificil din Europa a afectat ritmul de crestere al economiei Germaniei. Conform indicatorilor, ne asteptam la un declin semnificativ al performantei economice in ultimul trimestru din 2012", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei, transmite Bloomberg.
Institutia a explicat ca cererea mai slaba pentru exporturile germane, combinata cu incertitudinile cauzate de criza datoriilor din zona euro si viitoarea directie a politicii fiscale a SUA au redus capacitatea firmelor de a face investitii.
Cei mai multi economisti sustin ca cea mai mare economie din Europa s-a confruntat cu un declin usor in trimestrul patru desi ei estimeaza ca Germania va evita intrarea in recesiune - definita ca doua trimestre consecutive de contractie a economiei - si se va redresa in primul trimestru din acest an. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 16:47
Increderea investitorilor in sectorul afacerilor din Germania a crescut, pentru cea de-a treia luna consecutiv si arata ca statul german va evita intrarea in recesiune. Cea mai mare economie europeana pare imuna la criza.
Indicele lunar al ZEW care analizeaza increderea in economia Germaniei a avansat la -21,6 puncte, de la -53,8 puncte, cea mai mare crestere de la lansarea acestuia in 1991, arata Reuters.
Economistul ZEW Michael Schroeder considera ca imbunatatirea increderii se datoreaza datelor economice solide din SUA si lichiditatilor masive introduse de Banca Centrala Europeana in sistemlul bancar prin lansarea de imprumuturi nelimitate cu maturitate de 3 ani.
"Am avut inregistrat date mai bune din SUA, iar perioada mai dificila a crizei din zona euro pare aproape de sfarsit, mai ales multumita reactiei bancii centrale si mecanismului de salvare", a explicat economistul.
Parerea sa este impartasita si de unul dintre economistii ING, Carsten Brzeski. Acesta spune ca recesiunea este departe de economia Germaniei. "Indicele Ifo de azi arata ca economia germana a facut doar o mica oprire, la sfarsitul anului trecut, iar acum este din nou in expansiune", aprecieaza economistul ING.
Zvonurile potrivit carora cea mai mare economie din zona euro ar putea fi "infectata cu virusul crizei s-au oprit", mai spune Carsten Brzeski.
Economistii au precizat ca a treia crestere consecutiva inregistrata de statul german i-au determinat pe analistii din cadrul JP... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 18:30