Agenții economici sunt obligați prin lege să îndeplinească anumite ținte de reciclare a ambalajelor. Îndeplinirea obiectivelor pe cont propriu poate fi dificilă, însă companiile pot transfera responsabilitatea unei OTR. Află în continuare care sunt mai exact obligațiile la Fondul de Mediu, cât trebuie să reciclezi și cum îți poți îndeplini obiectivul anual.
Care sunt obligațiile la Fondul pentru Mediu?
Agenții economici trebuie să respecte o serie de măsuri implementate pentru protejarea mediului. Legea se bazează pe principiile „responsabilitatea producătorului” și „poluatorul plătește”: cel care introduce pe piață ambalajele trebuie să le gestioneze, nu consumatorul final. Astfel, producătorii sau importatorii sunt nevoiți să prevină, reutilizeze, recicleze și valorifice deșeurile de ambalaje.
Pentru a încuraja atingerea obiectivelor impuse, Administrația Fondului Pentru Mediu (AFM) aplică o serie de taxe, contribuții și sancțiuni celor care aduc pe piața bunuri ambalate care generează deșeuri.
Care sunt obiectivele anuale de reciclare?
În acest moment (până în anul 2022 inclusiv), conform legii 249/2015, țintele anuale de reciclare sunt:
60% din greutate pentru hârtie și carton;60% din greutate pentru sticlă;50% din greutate pentru metal;22,5% din greutate pentru plastic și 55% pentru PET;20% din greutate pentru aluminiu;15% din greutate pentru lemn
Dacă aceste ținte nu sunt... mai mult
Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 16:08
Când vine vorba despre economisirea banilor, suntem toți plini de bune intenții. Ne spunem că, dacă am câștiga mai mulți bani sau dacă momentul ar fi cel potrivit, am putea, în cele din urmă, să punem ceva deoparte. De fapt, nu este niciodată prea devreme pentru a începe să economisești. Gestionarea cheltuielilor tale este cea mai bună modalitate de a-ți asigura un viitor financiar sănătos, care să îți permită să trăiești liniștit.
Planifică și stabilește-ți obiective
Nu poți să planifici o strategie fără a avea un motiv pentru care vrei să economisești bani. Așadar, este important să îți stabilești un obiectiv. Începe prin a te gândi la cheltuielile pe termen mediu și lung pentru care s-ar putea să ai nevoie de niște bani în plus. De exemplu, poate intenționezi să te căsătorești, să pleci într-o vacanță sau să-ți lansezi propria afacere. Află de ce sumă ai nevoie și calculează cât va dura să economisești suma respectivă. Ține evidența acestor obiective și revizuiește-le regulat. Încearcă să economisești lunar și vei vedea că acest lucru va deveni treptat un obicei în sine. De exemplu, poți stabili o sumă fixă, oricât de mică, de pus deoparte lunar. Dacă economisești lunar 30 de euro, la sfârșitul anului, vei avea 360 de euro și nu este o sumă de neglijat.
Folosește-te de facilitățile bancare
Economisirea banilor poate deveni dificilă atunci când te bazezi doar pe... mai mult
Luni, 27 Septembrie 2021, ora 16:44
Majoritatea marilor economii mondiale functioneaza sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, in pofida "accelerarii" cresterii in trimestrul doi din 2021, se arata intr-un raport publicat luni, 30 august, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), transmite DPA.
PIB-ul in statele membre OECD ramane la 0,7% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, inainte de izbucnirea pandemiei, in pofida unei cresteri economice de 1,6% in G7 (grupul tarilor puternic industrializate) in trimestrul doi din 2021, dupa un avans de 0,4% in primele trei luni ale anului, informeaza institutia cu sediul la Paris.
"Exista variatii semnificative" in randul G7 (Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Germania si SUA), apreciaza OECD. Cel mai rapid avans al economiei se inregistreaza in Marea Britanie, aproape 5% in perioada aprilie-iunie 2021, dupa un declin de aproape 2% in primele trei luni ale anului. Germania si SUA au raportat cresteri de 1,6%, in timp ce Canada a fost singura tara membra a G7 a carei economie s-a contractat in trimestrul doi din 2021. Franta si Japonia au inregistrat cresteri mai lente, de 0,9% si, respectiv, de 0,3%.
In pofida revenirii pe crestere, Marea Britanie este la 4,4% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, Italia la 3,8%, in timp ce PIB-ul SUA s-a redresat la nivelul de dinaintea pandemiei.
Desi economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere solida anul acesta, atat Banca Mondiala cat si OECD se asteapta ca... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 15:20
Ministerul Economiei Claudiu Năsui a anunțat marți, 24 august, că urmează să lucreze la o Ordonanță de Urgență prin care să desființeze administratorii speciali care ar trebui să pregătească pentru privatizare companiilor de stat.
"La Ministerul Economiei reforma companii lor de stat continuă. Astăzi punem pe circuitul de avizare o Ordonanţă de Urgenţă prin care desfiinţăm sinecurile administratorilor "speciali" pentru privatizare din companiile de stat. Ce sunt administratorii "speciali"? O găselniţă a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid. Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic. Din 2002 aceşti aşa-zis administratori tot pregătesc privatizări şi se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat", a scris Năsui.
Administratorii speciali au fost creaţi prin Legea nr. 137 din martie 2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.
În context, Claudiu Năsui atrage atenţia că, după 20 de ani, aceste companii nu sunt privatizate şi nici privatizabile. Mai mult, potrivit ministrului Economiei, atât timp cât compania nu este privatizată administratorul special poate câştiga un salariu de până la 19.000 lei pe lună.
"Din companiile "noastre" au făcut companiile "lor" şi le-au transformat în găuri... mai mult
Marti, 24 August 2021, ora 10:46
Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari. Acest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.
Însă trebuie subliniat faptul că, în prezent, China a întrecut SUA în clasamentul care ține evidența globală a ”parității puterii de cumpărare” (PPP) – o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari – unde Beijing-ul are 24,16 trilioane de dolari față de Washington cu 20,81 trilioane de dolari, în 2020, potrivit wbj.
Pentru a deveni independenți de China, țările europene ar trebui să își diversifice procesele de aprovizionare, pentru a-și menține activitatea de producție. China, ca ”fabrică a lumii”, este un element de neînlocuit al lanțului de aprovizionare global și de aceea va fi foarte dificil să se abată de la acest model.
”China este deja prima economie din lume în funcție de PPP și până în 2030, are șansa să devină cea mai mare economie și în ceea ce privește PIB-ul nominal”, a declarat Marek Wasinski, șeful echipei de comerț exterior de la Institutul de Economie din Polonia.
China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 11:43
Ionel Georgescu, unul dintre bugetarii „de lux” epurați de către ministrul Claudiu Năsui din structurile ministerului Economiei, a fost preluat de ministerul Energiei pentru a conduce direcția antifraudă și integritate. Conform declarației de avere, acesta primește o pensie specială de la MAI, după ce în trecut a lucrat ca polițist în Strehaia. În 2014, Georgescu a fost audiat de DNA într-un dosar de corupție.
Conform declarației de avere publicate în 2020, Georgescu deține două terenuri de peste 1.000 de mp, și două apartamente, unul în București iar altul în Strehaia. Acesta nu are conturi bancare cu mai mult de 5.000 de euro, cu toate că a avut venituri impresionante: peste 100.000 de lei de la Ministerul Economiei, peste 150.000 de lei de la UM Cugir S.A. și aproape 3.800 de lei de la ROMARM. La acestea se mai adaugă și pensia specială de la MAI de 200.000 de lei.
„Fost poliţist rutier şi şef al Poliţiei Strehaia, ajuns în 2002 şef Serviciu la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi detaşat în perioada 2004 – 2007 ofiţer la Direcţia Naţională Anticorupţie, Georgescu a avut o carieră fulminantă ulterior, potrivit propriului cv, fiind numit din 2007 şi până în 2009, director general adjunct la Direcţiei Generale Anticorupţie, iar o scurtă perioadă, aprilie – octombrie 2009, chiar şef plin al Direcţiei, de unde s-a şi pensionat, continuând să fie propulsat, însă, în paralel, în funcţii... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2021, ora 09:56
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunţă, miercuri, închiderea altor două ”sinecuri”, respectiv eliberarea din funcţie a administratorilor speciali pentru privatizare de la Tohan şi Carfil. Cele două persoane încasează lunar aproximtiv 9.000 de lei salariul, deşi ambele companii înregistrează pierderi.
”Azi mai închidem două sinecuri. Eliberăm din funcţie administratorii „speciali” pentru privatizare de la Tohan şi Carfil (…) Salariile lor erau de 8.962 de lei şi 9.000 de lei pe lună.
De unde bani? Din banii companiilor, care mai departe fac pierderi şi generează datorii la stat. Datorii care sunt şterse periodic. Deci din banii noştri, ai contribuabililor”, a scris NAsui, miercuri, pe Facebook.
Acesta explică şi cât de ”utili” au fost aceşti administratori speciali pentru aceste două companii: ”Tohan SA este pe pierderi. În 2020 a avut pierdere de 3.6 milioane de lei. Şi are datorii la stat de peste 30 de milioane de lei. Carfil SA este şi ea pe pierderi, 11 milioane de lei în 2020 şi are datorii de peste 15 milioane de lei, tot la stat”.
”La un moment dat va trebui să ne oprim cu toate sinecurile şi toate categoriile „speciale”. În Ministerul eEconomiei şi în companiile care au rămas la economie, reforma continuă. Trebuie să punem stop găurilor negre şi companiilor de stat căpuşate”, a mai scris Năsui.
Marţi, acesta a anunţat eliberarea din funcţie a altor trei administratori... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 09:45
Proverbul „Desperate Times Call for Desperate Measures” (adaptat pentru România ar fi „Vremurile grele creează oameni puternici”) s-a potrivit mănușă situației economice internaționale din 2020, din cauza apariției virusului SARS-CoV-2, când oamenii s-au speriat și au pus banii la „saltea” în stil record.
Nici anul acesta nu este scutit, chiar dacă simțim revirimentul și optimismul, consumul este încă fragil din cauza restricțiilor pandemiei de coronavirus. Totuși, banul economisit trebuie să circule ca să genereze alți bani și cel mai indicat este ca el să fie investit.
Ziare.com iți explică, în cadrul rubricii Banii tăi, în ce domenii de activitate poți face investiții în pandemie.
Și pentru că diversificarea este cea mai inteligentă manieră de maximizare a câştigurilor financiare pentru un investitor, indiferent de perioada istorică, observăm că bursa şi aurul au adus cele mai însemnate câştiguri, în decursul timpului. Cu toate acestea, evoluţiile lor sunt puternic volatile, putând să înregistreze scăderi semnificative.
Segmentul rezidenţial rămâne, totodată, un plasament financiar profitabil, indiferent de evoluţia preţurilor, luând în considerare randamentele care pot fi obţinute din închiriere sau din timpul fazelor de construcţie.
O altă variantă ar fi investițiile în piața de artă, obiecte de lux și ceasurile de colecție, care sunt certificate de o autoritate în... mai mult
Luni, 26 Iulie 2021, ora 08:30
Functiile de conducere din Ministerul Economiei vor fi reduse cu 39%, iar cele de executie cu 30%, a anuntat miercuri ministrul de resort, Claudiu Nasui, care a precizat ca acesta va fi unul dintre cele mai importante eforturi de taieri de posturi din randul institutiilor statului din ultimii zeci de ani.
"Ministerul Economiei va fi reformat, intr-unul dintre cele mai importante eforturi de taieri de posturi din randul institutiilor statului din ultimii zeci de ani. Reducem 39% din functiile de conducere si 30% din cele de executie, printr-un plan pe care l-am pus la punct saptamanile acestea. Actualul Minister al Economiei este rezultatul multiplelor despartiri si comasari de ministere. Ministere inutile create numai pentru a oferi sinecuri in negocieri politice. De aceea, Ministerul Economiei a ajuns sa aiba foarte multe structuri si, mai ales, foarte multi sefi", a scris, pe Facebook, Claudiu Nasui.
El a aratat ca statul roman e masiv supra-dimensionat, iar in ultimii ani numarul de bugetari si de institutii noi in Romania a crescut pentru ca fiecare politician a vrut sa-si creasca puterea, posturile si bugetul la dispozitie pe spatele contribuabilului.
"De aceea cheltuielile statului au tot crescut. De aceea am ajuns sa avem mii de structuri, institutii si agentii inutile. Le cunoastem bine pe cateva dintre ele: institute ale levantului, academii de cercetare, agentii fara numar si pentru orice motiv etc. Sunt efectiv sute de astfel de structuri infiintate... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 09:50