Steve Jobs, fostul CEO Apple, a fost mai mult decat un geniu al tehnologiei si al inovatiei. El a fost si un maestru al prezentarilor in fata publicului, construind, la propriu, un nou stil de oratorie, extrem de eficient. Daca vrei ca prezentarile tale sa atinga acelasi succes ca ale lui Steve Jobs, tot ce trebuie sa faci este sa ii studiezi stilul, incepand de la tehnicile prezentate in randurile urmatoare.
El reusea intotdeauna sa ii faca pe oamenii din public sa se ridice in picioare si sa aplaude, insa adevaratul lui merit este cel de a face lucrurile complexe sa para infinit mai simple, scrie Portfolio.
Ar fi nedrept fata de Jobs sa spunem ca era un orator innascut si atat. Intr-adevar, avea carisma, dar pana si acest lucru se poate invata. Steve Jobs isi pregatea in detaliu fiecare minut al prezentarilor sale, slefuind si repetand de nenumarate ori mesajul pe care voia sa il transmita.
Asadar, chiar daca nu esti nascut cu talent de orator, iata cateva tactici marca Steve Jobs pe care le poti invata si aplica, astfel incat discursurile tale sa "fure" din succesul CEO-ului Apple.
Demonstreaza-ti entuziasmul
Pentru a-i face pe oameni sa fie entuziasmati de mesajul tau, trebuie in primul rand sa te arati chiar tu entuziasmat.
Miscarile pline de energie au un efect garantat 100%, iar Steve Jobs a demonstrat asta de atatea ori, folosind un microfon fara fir si plimbandu-se incontinuu pe scena. In pus, el apela la gesturile largi si miscari ale capului in... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:17
Biografia lui Steve Jobs a fost lansata luni, sub semnatura lui Walter Isaacson. Cartea scoate la iveala conflictele pe care Steve Jobs le avea cu rivalii sai, Google si Microsoft, dar si respectul pe care il purta pentru fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.
"Vorbim despre retelele sociale la plural, dar eu nu vad pe altcineva acolo decat Facebook. Facebook domina mediul de social networking. Il admir pe Mark Zuckerberg pentru ca nu a vandut nimic si pentru ca si-a dorit sa faca o companie de succes. Admir asta foarte mult", spunea Steve Jobs in interviurile sale cu Walter Isaacson, potrivit TechCrunch.
Cuvintele de lauda pentru Google lipsesc complet, in biografia lui Steve Jobs
El era suparat pe Google pentru tentativa lor de a copia sistemul de operare al iPhone prin sistemul Android. Dar, in momentul in care Larry Page a devenit CEO, Jobs a acceptat o intrevedere personala cu el, in care i-a dat o serie de sfaturi: "Nu lua modelul Microsoft, ci invata sa te concentrezi asupra produselor tale. Si nu te chinui sa fii prea bun ca CEO", spunea Jobs pe atunci.
Windows, "marul discordiei" intre Apple si Microsoft
Relatia lui Jobs cu Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, a avut o istorie destul de complicata, insa cei doi s-au intalnit pentru ultima data chiar inainte ca Steve Jobs sa moara, si au stat de vorba pret de cateva ore.
In aceasta ultima intalnire Gates i-a spus lui Jobs ca modelul sau de a controla toate produsele de computing de la un capat la... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 17:22
O ceremonie in memoria lui Steve Jobs va fi organizata special pentru angajati, pe 19 octombrie, a anuntat marti Directorul Executiv al Apple, Tim Cook.Evenimentul va avea loc la sediul companiei din Cupertino, statul California. "Am trecut prin cele mai grele zile din viata mea si am varsat multe lacrimi saptamana trecuta", le-a marturisit Cook angajatilor.
El a fost miscat de numarul impresionant de oameni de pe tot globul care au transmis firmei condoleante si spune ca s-a simtit foarte bine atunci cand a putut sa spuna si sa asculte povesti despre Steve Jobs. Cook le-a scris o scrisoare membrilor ce alcatuiesc echipa companiei Apple in care ii invita la evenimentul care va celebra viata lui Steve Jobs.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:19
Sta in natura firii umane sa ignoram cel mai important lucru din lume si anume existenta prezentului. Momentul „aici si acum” nu se mai intoarce, iar ignorarea lui poate dauna, pe termen lung, chiar propriului business. Steve Jobs a stiut cum sa profite de toate avantejele pe care le-a avut, de-a lungul timpului, si isi impartaseste din intelepciune. Iata ce ii sfatuieste geniul din spatele Apple pe antreprenori.1. Cele mai durabile inovatii sunt formate din „mariajul” artei cu stiinta
Steve Jobs a indicat, intotdeauna, ca principala diferenta dintre Apple si celelalte companii producatoare de calculatoare este faptul ca Apple incearca intodeauna sa uneasca arta si stiinta.
Prima echipa care a care a lucrat la Mac era formata din membrii cu studii in antropologie, arta, istorie si literatura. Acesta ar fi secretul care sta in spatele longevitatii produselor Apple.
Cu toate acesta, este dificil pentru oamenii de stiinta sau pentru ingineri sa inteleaga „sufletul” produselor, motiv pentru care fiecare companie ar trebui sa aiba lideri care sa faca aceasta diferenta.
2. Daca vrei sa realizezi ceva pentru posteritate, nu folosi focus-grupuri
In management exista un curent potrivit caruia trebuie sa stii sa asculti clientul, iar acest lucru nu il poti face decat daca te pui in locul consumatorului.
Steve Jobs a fost unul dintre primii oamenii de afaceri care a negat teoria, sustinand ca este pierdere... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 12:07
Tim Cook le-a trimis un e-mail angajatilor imediat dupa ce Steve Jobs si-a anuntat demisia din functia de CEO al Apple. Nooul CEO le-a promis angajatilor si partenerilor ca nu va schimba nimic din ceea ce a fost bun pe vremea lui Steve Jobs.Mai jos, mesajul lui Tim Cook:Echipa, Sunt incantat de imensa oportunitate de a fi CEO-ul celei mai inovatoare companii din lume. Cea mai buna decizie din viata mea am luat-o in ziua in care m-am hotarat sa lucrez la Apple, impreuna cu Steve, alaturi de care am muncit 13 ani. Impartasesc optimismul lui Steve legat de viitorul stralucitor al lui Apple.Steve a fost un mentor pentru mine si un lider incredibil, la fel ca intreaga echipa executiva. Vreau sa fiti increzatori ca Apple nu se va schimba. Impartasesc principiile si valorile Apple. Steve a construit o companie si o cultura ce nu se aseamana cu a nici unei altei companii din lume si vom ramane la fel, e in ADN-ul nostru. Vrem sa continuam sa facem cele mai bune produse din lume si sa ne incantam clientii. Iar angajatii sa fie fericiti de ceea ce fac.Iubesc Apple si abia astept sa imi iau rolul in primire. Tot suportul membrilor din Board si a echipei executive m-au inspirat. Sunt increzator in anii frumosi care ne asteapta si impreuna vom continua sa facem din Apple locul magic care este.Tim mai mult
Vineri, 26 August 2011, ora 00:00
Demisia lui Steve Jobs de la conducerea gigantului Apple marcheaza sfarsitul unei ere, insa nu va avea un impact imediat asupra vanzarilor companiei, spun analistii.In varsta de 56 de ani, Jobs si-a depus demisia miercui in fata board-ului Apple si l-a recomandat pe Tim Cook drept succesor.
In scrisoarea sa de demisie, Jobs a cerut sa ramana presedintele board-ului de directori si angajat Apple, potrivit Huffington Post.
Analistii de la Gartner vad in demisia lui Jobs "sfarsitul unei ere din multe puncte de vedere", dar asta nu inseamna ca Apple se va cutremura, dat fiind faptul ca Jobs a lucrat mai mult de 10 ani la inchegarea unei echipe de management solide.
In calitatea de presedinte al consiliului director, Jobs va continua sa vina cu idei de noi produse si in anii ce urmeaza.
Consumatorii nici nu vor observa lipsa lui, in calitate de CEO, mai spun analistii Gartner.
"Consumatorii nu cumpara produse pentru ca lucreaza Steve Jobs la Apple. Ei cumpara produsele respective pentru ca le raspund la o nevoie."
Charles Golvin, analist la Forrester, a spus ca impactul asupra companiei s-ar putea sa treaca neobservat in perioada imediat urmatoare, deoarece noua linie de produse, inclusiv iPhone 5, au fost deja dezvoltate.
Iar Jobs oricum nu se va retrage total din "fabrica de vise".
"Are o adevarata pasiune pentru aceste produse si mi-e greu sa-mi imaginez ca, in calitate de presedinte al board-ului, nu va avea un cuvant de spus in luarea deciziilor", spune Golvin.
In... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 08:27
Apple este o companie pe care poti s-o iubesti sau poti s-o dispretuiesti, dar nimeni nu poate contesta faptul ca este unul dintre liderii IT si castiga in continuare teren. O parte din acest succes provine din faptul ca Apple a fost la origine un start-up cu o cultura corporatista, concentrata pe dezvoltarea inginerilor, o companie cu minima birocratie, care a pus accentul pe nevoile angajatilor sai. Daca iti doresti sa lucrezi la Apple iata care sunt lectiile pe care trebuie sa le inveti:Apple, condusa de ingineri, nu de manageri
Majoritatea ehipelor de proiect sunt foarte mici si sunt conduse de ingineri, nu de manageri de proiect sau de absolventi MBA.
Avantajul? Oamenii care supravegheaza si conduc proiectele inteleg tehnologia, ceea ce este necesar pentru realizarea unui produs si sunt pe aceeasi lungime de unda cu membrii echipei.
Cultura bazata pe respectul dintre manageri si angajati
Cu toate ca managerii au cunostinte de background solide in inginerie, nu exista diferente intre asa numitii manageri de proiect si echipa efectiva. Exista intelegere si inainte de toate respect.
Respectul intre membrii echipei si prieteniile care se leaga sunt o piesa cheie din puzzle-ul succesului Apple.
Angajatii primesc produsele Apple si le imbunatatesc continuu
Daca ajungi sa lucrezi la Apple fii convins ca vei primi toate produsele pe care compania le-a realizat.
In cazul in care constati o problema, ai libertatea de a o rezolva fara a fi nevoit sa treci printr-un sistem... mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 19:06
Cu 13 ani in urma, Apple a fost in pragul falimentului. Astazi, este cea mai admirata companie din lumea IT. Iata cum a reusit Steve Jobs sa transforme Apple in cea mai "de succes" companie din lume, potrivit Business Insider.A intrat in parteneriat cu "dusmanul"
Va puteti imagina un parteneriat intre Pepsi si Coca Cola? La fel de ciudat a fost si parteneriatul intre Apple si Microsoft din 1997.
Dupa 12 ani de pierderi financiare, Jobs avea nevoie de bani pentru a pune pe picioare Apple, asa ca a apelat chiar la adversarul lui principal, Bill Gates, care a investit 150 milioane de dolari in Apple.
A schimbat viziunea originala si planul de business
Apple a inceput ca o companie de calculatoare, insa Jobs si-a dat seama la timp ca, pentru a obtine succesul, trebuie sa extinda afacerea.
Astfel, Apple a inceput sa produca programe ca Final Cut Pro, urmate de MP3 playere, iPhone-uri si iPad-uri.
Jobs a schimbat numele companiei din Apple Computer Inc. in Apple Inc. in 2007, pentru a simboliza noua viziune.
A gasit solutii la orice obstacol
Multi comercianti nu ofereau produselor Apple pozitionarea adecvata. Solutia? Magazinul Apple.
Imprastiate in intreaga lume, aceste puncte de vanzare sunt acum "favoritele" industriei de calculatoare.
Nu a cerut feedback consumatorilor ci le-a spus ce trebuie sa cumpere
Jobs nu foloseste focus grup-uri, in schimb le spune clientilor ce-si doresc.
"Apple are puterea de a te face sa vrei si sa cumperi lucruri care credeai ca nu-ti trebuie",... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:05
Desi se vinde "ca painea calda", fanii Apple nerabdatori sa puna mana pe cea mai noua versiune a popularului iPhone au inceput deja sa depuna plangeri la adresa companiei.La scurt timp de la intrarea gadgetului pe rafturile magazinelor, proaspetii detinatori de iPhone 4 au raportat probleme cu semnalul, zone colorate pe ecran, zgarieturi ale carcasei si erori la conectarea accesoriilor.
Problema cea mai frecventa se refera la faptul ca smartphone-ul isi pierde semnalul, atunci cand este tinut cu mana stanga de partea de jos a aparatului. Spre deosebire de modelele precedente, antena iPhone 4 este sub forma unei benzi care inconjoara gadgetul.Unii analisti IT sunt de parere ca eroarea este a sistemului de operare si nu tine de partea de hardware. Un utilizator a postat pe Youtube un clip in care a aratat cum un model mai vechi de iPhone pe care s-a instalat noul sistem de operare, iPhone 4 OS, prezinta probleme similare cu semnalul. Pentru a rezolva problema, Apple a inceput sa comercializeze o carcasa de cauciuc de 29 de dolari, care nu permite contactul direct intre mana utilizatorului si antena-banda. Nu este prima oara cand o versiune de iPhone prezinta probleme de receptionare a semnalului. In urma cu doi ani, la cateva zile dupa lansarea iPhone 3G, utilizatorii raportau probleme cu semnalul retelelor 3G, care pica fara niciun motiv. Pana la urma, s-a dovedit ca problema tinea de partea de programare a gadgetului, fiind reparata de Apple cu un update a sistemului de... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 02:05