1 din 2 romani din mediul urban ar vrea sa fie antreprenor, potrivit studiului realizat de iVOX in 2019. Acelasi studiu arata ca 70% dintre romani vad antreprenoriatul ca motorul cresterii economice pentru tara noastra. Dintre romanii salariati, mai mult de jumatate (50,6%) ar vrea sa devina antreprenori. 34% dintre angajati se gandesc sa isi deschida in tara propria afacere.
Tendinta este chiar mai puternica in randul tinerilor - Aproape 45% dintre studentii romani isi doresc ca dupa ce finalizeaza studiile sa porneasca o afacere, arata un studiu efectuat in cadrul unui proiect de integrare a studentilor pe piata muncii.
Statisticile vorbesc despre dorinta romanilor de a deschide o afacere si deveni antreprenori. Insa, de la dorinta si pana la realitate este uneori o cale lunga. Distanta dintre cele doua parti este uneori si mai mare pentru tineri, aflati la inceput de drum si cu multe intrebari.
Tinerii sub 23 de ani care conduc afaceri profitabile ne spun cum este antreprenoriatul la aceasta varsta
Alin Obaciu este la 20 de ani co-fondatorul Think AR, business-ul care realizeaza prin intermediul Realitatii Augmentate continut pentru brandurile care vor sa se diferentieze si sa se conecteze mai bine cu audienta lor. Afacerea condusa de Alin a generat in primele 5 luni de activitate incasari de peste 14.000 de lei.
"Pentru un antreprenor sub 25 de ani, un dezavantaj este castigarea increderii din partea primilor potentiali clienti. Un avantaj ar fi numarul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:28
Undeva in Banat a inceput o poveste, o poveste de business. Tinute vestimentare pentru ocazii speciale, tipuri diferite de rochii office, casual si sport, toate intr-o colectie cu peste 10.000 de modele pentru femei!
Numai in ultimul an, magazinul online a fost vizitat de peste 5 milioane de femei! Reteta succesului o stie Monica Muntean, CFO al brandului StarShinerS.
Cum definiti piata de e-commerce pe segmentul fashion din Romania?
Piata de e-commerce pe segmentul fashion din Romania este dinamica si se apropie cu pasi repezi de maturitate. Mai multe studii realizate in 2014 arata ca din cei peste un milion de romani care fac cumparaturi online, in jur de 200.000 cumpara produse din industria fashion.
Sunt cativa ani de cand romancele gasesc o activitate de relaxare in shopping-ul online si fac cumparaturi fashion online si de 2-3 ori pe saptamana. Fashion-ul este un segment in care merita sa activezi ca business, daca ai un plan foarte bine definit.
Vremurile in care ti-ai deschis un magazin online, ai scos niste produse la vanzare, ti-ai pus niste reclame si vanzarile veneau parca de la sine au trecut la fel de repede pe cat de putin au tinut. Concurenta din zona a condus catre o formare benefica a unui client exigent, pentru care pretul nu mai este principalul factor de alegere a unui magazin online.
Care este povestea StarShinerS?
StarShinerS s-a nascut in Timisoara, in primavara anului 2008 (ziua lansarii: 15 martie) si s-a raspandit rapid in... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 12:52
In zilele de 10 si 11 decembrie 2014, 1500 de participanti si 150 de speakeri sunt asteptati la Bucuresti, la cel mai mare eveniment de business din acest an, Bucuresti Business Days, ce va avea loc la Centrul de Evenimente al Hotelului Caro.
Laszlo Pacso, fondator si coordonator proiecte Business Days, apreciaza ca, dintre cele patru regiuni in care se desfasoara evenimentele Business Days (Timisoara, Iasi, Cluj si Bucuresti), ultimele doua sunt cele mai propice astazi pentru a porni afaceri de la zero, in diverse domenii.
"Romania se afla pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de companii raportat la mia de locuitori (25 de companii la 1000 de locuitori).
Cauzele provin din slaba dezvoltare a culturii antreprenoriale, generata in primul rand de apetitul scazut pentru risc al romanilor, de lipsa unui sistem educational care sa incurajeze spiritul intreprinzator si cel de echipa, dezvoltarea de proiecte si implicarea voluntara a tinerilor in proiecte educationale de dezvoltare a acestor calitati, lipsa capitalului si reticenta bancilor de a finanta afaceri in faza de inceput, doar pe baza unui plan de afaceri.
Business Days isi propune sa completeze aceste carente si sa ii sustina pe participanti sa profite de oportunitatile oferite la acest moment de piata", a spus reprezentantul Business Days.
In urma interviurilor echipei Business Days cu antreprenori din toata tara, au fost extrase patru mari categorii de valori care se regasesc in... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 11:30
1Cei mai mari manageri din lume par sa aiba putine lucruri in comun, utilizand diverse stiluri de conducere si avand in vedere diverse scopuri. In ciuda diferentelor dintre ei, acesti manageri au o trasatura comuna: nu ezita sa incalce orice regula considerata sacra de catre intelepciunea conventionala.
Marcus Buckingham si Curt Coffman, autorii cartii "First, Break All the Rules: What the World's Greatest Managers Do Differently", au ajuns la aceasta concluzie analizand stilul de conducere al mai multor manageri care au inregistrat performante importante, indiferent de tipul sau marimea companiei pe care o conduc.
Ce cauta managerii de succes la viitorii lor angajati
Relatia dintre manageri si angajati poate fi abordata in diverse feluri, insa cei mai buni manageri din acest punct de vedere au renuntat la stilul conventional si cauta persoane cu care sa lucreze utilizand criterii diferite fata de cele clasice, iar raportarea la subordonati se face tinand cont de caracterul lor unic.
Managerii al caror stil de conducere este analizat in cartea "First, Break All the Rules: What the World's Greatest Managers Do Differently" nu cred ca o persoana poate obtine tot ceea ce isi propune daca beneficiaza de o pregatire intensa. Ei nu incearca sa ii ajute pe oameni sa isi depaseasca slabiciunile. Pur si simplu, acesti manageri desconsidera regula de aur in afaceri.
Talentul constituie un criteriu prioritar in procesul de selectie a angajatilor, fiind considerat... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 00:00
Apple a devenit un model de management de succes: modelul companiei care vine pe piata cu noi si noi idei, care surprinde mereu si are de castigat din asta. Inovatia insa, nu este atat de usor de obtinut. Ea porneste de la management si capacitatea sa de a coordona activitatile astfel incat inovatia sa se dezvolte, in timpIata cateva greseli comune pe care managerii le fac si care nu fac decat sa impiedice evolutia, in loc sa o usureze.
Managerii se axeaza pe cifre
O greseala des intalnita este insistenta de a vedea cifre concrete, starea pietei, momentul in care investitiile “incep sa dea roade” prea devreme.
Pentru un produs sau serviciu cu adevarat inovativ, insa, e imposibil sa oferi cifre estimative, informeaza Forbes.
Din momentul in care un CEO insista sa vada cifre concrete chiar inainte ca proiectul sa inceapa, tot face este sa “omoare” orice idee inovativa prin constrangerea de a face o estimare pe o piata care nu exista inca, poate.
Managerii cred ca succesul a fost obtinut deja
Cand o organizatie atinge succesul intr-un domeniu , ea se concentreaza exact pe factorul de succes, fie el produs, serviciu, tehnologie sau model de business, eliminand din sfera de interes alte optiuni sau puncte de vedere.
Pe termen scurt, aceasta poate fi o tehnica de succes, insa cand piata sufera schimbari, compania si echipa de management se va concentra rigid pe aceleasi factor, iar asta poate duce compania intr-un con de umbra.
Managerii cred ca isi... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 12:47
Multi conducatori stiu care sunt factorii care infraneaza inovatia intr-o companie, dar putini sunt cei care isi dau seama ca participa la aceasta miscare prin atitudinea lor. Majoritatea sunt perfect convinsi ca fac ceea ce trebuie pentru companie si refuza sa se adapteze schimbarilor, iar asta "omoara" din start orice incercare de inovatie la nivel de companie.O companie in faza de start-up nu are norme, insa pe masura ce se dezvolta foloseste o serie de “factori-cheie ai succesului” pe care ii aplica apoi ca reguli de baza, zi de zi.
Rezistenta la schimbare, o problema de management
Managerii primesc sarcina de a se asigura ca acesti factori-cheie sunt asimilati si se aplica de catre suborodnati, potrivit Forbes.
In acest mod, insa, acesti oameni sunt transformati intr-o “politie a stagnarii”, fiind rasplatiti pentru capacitatea lor de a face totul conform regulilor.
Chiar daca piata evolueaza, unii oameni raman cu aceleasi idei bine intiparite in minte si ii impiedica si pe cei aflati in subordine sa isi puna in valoare potentialul creativ, atat de valoros pentru companie.
Inovatia inseamna libertatea de a gandi
Teama de esec este principala cauza pentru care echipele de management din companii nu isi asuma riscuri mai ales in perioade de colaps financiar.
Managerii, insa, trebuie sa le permita subordonatilor sa experimenteze si sa fie inovativi in aceeasi masura in care le permit sa greseasca, din cand in cand.
In caz contrar, angajatii... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 21:55
Un manager nu poate sa rezolve toate problemele companiei, de unul singur. El are nevoie de o echipa de oameni valorosi, specializati si determinati sa atinga propriile culmi profesionale, pentru a atinge succesul. Nu incarca oamenii cu un numar mare si diferit de sarcini, daca vrei calitate, ci alege profesionisti carora sa le acorzi incredere totala, te sfatuiesc specialistii Forbes. Construieste echipe doar atunci cand este nevoie de ele
Pentru a evita birocratia in compania ta, asigura-te ca permiti crearea de echipe doar in momentul in care esti sigur ca nu exista un singur om cu toate cunostintele necesare pentru a atinge scopurile necesare.
Diversitatea, cheia succesului intr-o echipa
Ai ales sa te bazezi pe echipa tocmai pentru ca esti constient ca nu le poti face pe toate.
O echipa nu va fi capabila sa “le faca pe toate” daca este alcatuita din oameni cu aptitudini asemanatoare si experiente similare, de aceea specialistii te sfatuiesc sa gandesti organizarea echipei pe aceeasi logica pe care ai organiza o echipa sportiva.
Asigura-te ca echipa ta are specialisti in cat mai multe domenii, daca vrei sa vezi rezultate satisfacatoare.
Nu insista sa fii mereu cu ochii pe echipa ta
Auntonomia unei echipe nu inseamna dezinteres total din partea ta, ci din contra, presupune lansarea unei provocari si analiza rezultatelor, la deadline.
Creativitatea membrilor echipei este inhibata de “ochiul din ceafa”, iar teoria este valabila si cand ai... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 10:46
Una dintre cele mai importante si dificile sarcini pe care un antreprenor le are este sa gaseasca si sa dezvolte oameni mai inteligenti decat el pentru echipa sa de business. CV-urile nu iti ofera o perspectiva prea clara din acest punct de vedere, de aceea specialistii in HR citati de Business Insider te sfatuiesc sa "condimentezi" cautarile cu activitatea de networking, cu referinte si interactiuni personale cu oamenii care vor sa faca parte din echipa ta.Daca te afli in cautarea unui partener de afaceri, expertii te sfatuiesc sa acorzi cateva luni pentru a construi o relatie profesionala cu persoana respectiva, inainte sa spui ca o cunosti cu adevarat.Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui manager de succes este capacitatea de a se lasa inconjurat de oameni mult mai buni pe domeniul lor de specializare. "In momentul actual, seful nu mai poate sa aiba competente care sa acopere competentele oamenilor pe care ii conduce. Cu alte cuvinte, trebuie sa accepti ca rolul tehnic al managerului este diminuat si in scadere. El este un catalizator si trebuie sa actioneze mai mult pe partea umana, pe partea personala cu fiecare dintre oamenii din echipa lui. De fapt, este vorba de a fi inconjurat de oameni care sunt specialisti pe domeniul lor fara ca tu sa fi la nivelul lor de speializare" a declarat Stelian Panescu, Director General Smart Sigma pentru Bloombiz.ro .Pentru a-ti dezvolta o afacere de succes trebuie sa inveti sa iti lasi ego-ul deoparte, spun... mai mult
Marti, 08 Martie 2011, ora 14:57
Pasiune, sete de cunoastere, asumarea de riscuri, inovare, inteligenta, si multe alte calitati de care are nevoie un antreprenor de succes nu pot fi dobandite. Trebuie sa te nasti cu aceste calitati, pentru a avea o sansa in lumea afacerilor. Insa acestea nu sunt toate elementele de baza care ai nevoie.Iata o lista cu toate celelalte lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a deveni un antreprenor de succes. 1.Planificarea este esentiala
Un plan de afaceri este esential pentru oricine incearca sa porneasca orice tip de afacere. Scopul principal al unui plan de afacere nu este acela de a obtine finantare. El trebuie sa fie un instrument util pe care trebuie sa-l utilizezi, atunci cand iti planifici fiecare aspect al afacerii.2.Capacitate de munca sporita Talentul fara efort nu aduce rezultate. Pentru a deveni un antreprenor de succes, trebuie sa fii pregatit sa lucrezi din greu.
3.Gaseste-ti nisa perfecta
Gaseste-ti nisa si demonstreaza ca poti face acest lucru mai bine decat oricine altcineva. Cand esti motivat si pasionat nici nu vei simti ca muncesti.
4.Viziune
Trebuie sa ai o viziune. Trebuie sa privesti inainte, sa scapi de prejudecati, si sa-ti proiectezi in viitor afacerea.5. Branduieste-te Iesi din anonimat si promoveaza-ti brand-ul. 6.Participa la seminarii si conferinte Daca vrei sa devii antreprenor, pregateste-te sa participi la cat mai multe seminarii si conferinte din domeniul tau de activitate, astfel vei gasi noi oportunitati de networking.... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:57