Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.
Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cea mai mare parte dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.
Conform Consiliului Concurentei, in primul an dupa intrarea in vigoare a OUG 50, a avut loc o dublare a numarului de credite de refinantare, de la 85.500 pana la 160.000 de refinantari. In acel an, 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi.
Iata ce trebuie sa stiti inainte de a va prezenta la banca pentru a rambursa creditul:
Ce comisioane trebuie sa platiti
Daca aveti un credit cu dobanda fixa, comisionul pe care vi-l va cere banca pentru rambursarea anticipata, indiferent de tipul de imprumut, este de maxim 1%. Acest comision se aplica atunci cand mai aveti peste un an pana la incetarea contractului de credit. Daca perioada este mai mica de un an, procentul este de maxim 0,5%.
In cazul creditelor cu dobanda variabila, nu sunteti obligat sa platiti niciun fel de comision. De asemenea, nu se plateste comision in cazul creditelor de tip overdraft.
Inainte de aplicarea OUG... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:45
Numarul creditelor de refinantare s-a dublat intr-un an, ca urmare a modificarii comisionului de rambursare anticipata a creditelor.
Aplicarea OUG nr.50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, a avut ca efect renegocierea contractelor in conditii mai favorabile clientilor, iar 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi, reiese din datele Consiliului Concurentei.
"Scopul urmarit prin introducerea in Ordonanta a dispozitiilor referitoare la eliminarea sau, dupa caz, reducerea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost cresterea corecta a concurentei intre banci, ca urmare a cresterii gradului de mobilitate a clientilor", potrivit studiului Consiliului Concurentei intitulat "Mediul Concurential romanesc-evolutii in sectoare esentiale".
Si volumul cumulat al creditelor de refinantare in lei s-a dublat, ajungand la 2.169 de milioane lei, de la 1.027, dupa aplicarea OUG. Volumul creditelor refinantate in valuta, in perioada iunie 2010 - mai 2011, a fost de 338 milioane euro.
Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgata in decembrie, iar principalele prevederi s-au referit la eliminarea comisionului de rambursare anticipata si calcularea dobanzii la toate creditele noi in functie de Euribor/Robor plus marja. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:34