Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat ca taxa unica nu va fi desfiintata, fiind un concept liberal. De asemenea, potrivit lui Popescu, alocatiile copiilor se vor dubla pana in 2022, iar pana in 2024, pensiile vor creste cu 46 la suta.
"Taxa unica ramane, este conceptul nostru liberal si va ramane taxa unica. Nu veti vedea in Codul Fiscal si ati vazut angajamentul ministrului Finantelor, nu vor exista modificari sau impunerea de noi taxe. Am afirmat acest lucru si ne vom tine de cuvant", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, la Realitatea Plus.
Virgil Popescu a mai declarat ca alocatiile copiilor vor fi dublate pana in 2022 si ca acestea nu au putut fi majorate cu 40 la suta anul acesta, din cauza crizei sanitare.
"Pana in 2022 vom dubla alocatia copiilor si trebuie sa se stie, PNL este singurul partid care a marit alocatiile copiilor de-a lungul timpului. Ultima data eram in Parlament, la Legea bugetului, daca imi aduc aminte, in 2018, cand acel amendament al colegului meu, Robert Sigartau a fost aprobat, introdus in buget, in ciuda opozitiei PSD si s-au dublat alocatiile copiilor atunci. Acum am marit din nou cu 20 la suta alocatiile copiilor si le vom dubla pana in 2022. Nu putem compara mere cu pere. Suntem intr-un an in care avem o criza sanitara puternica, cheltuieli foarte mari de la bugetul de stat si ca sa faci o cheltuiala, trebuie sa ai un corespondent si din venit. Nu ai venituri in buget, trebuie sa te imprumuti, trebuie sa te... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 21:53
In timp ce in Romania dublarea alocatiilor copiilor a devenit motiv de razboi intre Putere si Opozitie, restul tarilor din UE par sa aiba sisteme mai bine puse la punct pentru a ajuta financiar familiile cu copii.
Ziare.com va prezinta o analiza privind alocatiile pentru copii date familiilor din diferite state ale Uniunii Europene. Ajutorul financiar se da in baza unor criterii stabilite prin lege si nu reprezinta neaparat un echivalent al sistemului de alocatii scolare din Romania.
SUEDIA
Daca esti din Suedia si ai copii, atunci ai dreptul la alocatia pentru copil. Acesta este un ajutor financiar care se plateste automat tuturor parintilor, inca din prima luna de viata a copilului pana la implinirea varstei de 16 ani.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, alocatia pentru copil in Suedia este de 1.250 de coroane suedeze (585 lei) sau 625 de coronae pentru fiecare parinte. In cazul in care copilul provine dintr-o familie monoparentala, respectivul parinte primeste suma integrala de 1.250 de coroane. Banii sunt platiti in data de 20 a fiecarei luni.
Dupa varsta de 16 ani este posibil ca respectivul copil sa primeasca o indemnizatie extinsa. Daca copilul este la liceu, Consiliul Suedez de Finantare a Studentilor (CSN) va plati o indemnizatie de studiu.
Prima plata se va face in ultima zi bancara din trimestrul de dupa implinirea varstei de 16 ani, iar subventia va fi platita pana in iunie in anul in care copilul implineste 20 de ani.
Alocatia copilului... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 10:39
Curtea Constitutionala a anuntat, marti seara, ca va dezbate, in 15 iulie, sesizarea Guvernului cu privire la dublarea alocatiilor.
"Termen de judecata 15 iulie pentru sesizarea referitoare la Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrarii in vigoare a art. I pct.1 din Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr.61 /1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art.58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap", a transmis, marti seara Curta Constitutionala.
Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul ataca aceasta lege la Curtea Constitutionala intrucat parlamentarii nu au prevazut sursele de finantare pentru dublarea alocatiilor.
In 14 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la dublarea alocatiilor.
In 16 ianuarie, Guvernul a amanat, prin Ordonanta de Urgenta, dublarea alocatiilor, pana la 1 august. ...citeste mai departe despre "Sesizarea Guvernului referitoare la dublarea alocatiilor va fi dezbatuta in 15 iulie de Curtea Constitutionala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 20:40
In Romania se discuta intens despre majorarea alocatiilor si a pensiilor in contexul in care tara trece prin cea mai dificila perioada economica din ultima suta de ani, dar nimeni nu discuta despre o eventuala dublare sau triplare a investitiilor, afirma ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, intr-un interviu acordat Agerpres.
Declaratia vine in contextul in care Parlamentul a respins, miercuri, proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului prin care dublarea alocatiilor pentru elevi era amanata.
Intrebat care sunt sursele de finantare pentru plata alocatiilor marite, ministrul a raspuns:
"Aici vedem ce decizie va lua Guvernul, dar eu nu inteleg aceasta incapatanare cu un proiect care nu are sursele de finantare. Este neconstitutional. E ciudat ca parlamentarii Romaniei nu stiu nici macar Constitutia, cei care au votat acest proiect. Ei stiu foarte bine ca nu poti sa iei o decizie.
Daca se dorea acest lucru se putea face pentru anul viitor, cand avem un nou exercitiu bugetar si puteam sa discutam atunci. Dar sa vii in mijlocul anului cand nici nu ai sursa de finantare, nu spui de unde e, doar sa arunci aceasta povara asupra Guvernului care deja se lupta cu criza de sanatate, criza economica, arata clar ca in Parlamentul Romaniei sunt oameni iresponsabili.
Si eu am spus: ceea ce fac acolo este terorism economic. Vor sa submineze prin orice mijloace stabilitatea economica pentru a atinge scopuri politice si veti vedea ca aceasta este definitia... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 11:09
Atat Guvernul, cat si Presedintia isi doresc majorarea pensiilor cu 40% din septembrie, dar aceasta tema trebuie analizata si discutata de Guvern, a declarat, luni, presedintele Klaus Iohannis.
"Este o chestiune (majorarea pensiilor - n.red.) care va fi analizata si discutata de Guvern, dar este dorinta noastra comuna sa crestem pensiile si acest lucru a fost in repetate randuri subliniat", a spus seful statului.
Intrebat daca i-a solicitat premierului ca aceasta majorare sa aiba cu siguranta loc, Iohannis a replicat: "nu am discutat in aceasta perioada acea chestiune, ci am discutat acum despre angajarea raspunderii".
Totodata, in ceea ce priveste dublarea alocatiilor, presedintele a precizat ca este foarte important ca Guvernul sa gaseasca banii necesari.
"Eu cred ca este foarte important ca Guvernul sa gaseasca resursele pentru cresterea alocatiilor, da", a subliniat Klaus Iohannis.
Precizarile sefului statului vin dupa ce premierul Ludovic Orban a declarat ca sunt prevazuti bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40% din luna septembrie, dar nu este "100%" aplicarea acestei masuri, deoarece "totul depinde de cum evolueaza economia".
"Nu e 100% asta. Repet, banii sunt prevazuti, dar totul depinde de cum evolueaza economia, daca reusim sa asiguram un trend economic solid, o crestere economica consolidata, sa relansam investitiile, sa imbunatatim colectarea.
Se poate realiza lucrul respectiv, dar, repet, totul depinde de cum evolueaza economia,... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 13:47
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat, miercuri, ca tinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilita pentru anul viitor, nu va fi depasita, in ciuda dublarii alocatiilor pentru copii.
Solutiile, spune el, vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de cresterea veniturilor, fara a fi introduse noi taxe.
Citu a atras atentia ca impactul acestei masuri ar fi de circa 6 miliarde de lei, iar deficitul ar putea ajunge, in lipsa unor masuri de redresare, la peste 4% din PIB.
"Deficitul nu va fi depasit anul viitor, vom gasi solutii sa ramana in 3,6% din PIB. Nu sunt un ministru iresponsabil, nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra romanilor. Solutiile sunt ori reduceri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe noi", a spus ministrul, citat de News.ro.
Proiectul de lege propus de PSD privind dublarea alocatiilor pentru copii a fost votat azi in Camera Deputatilor, for decizional.
Au fost 179 de voturi pentru, 0 impotriva si 29 abtineri. Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial.
Asadar, cuantumul alocatiei de stat pentru copii va fi majorat astfel:
600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap
Dezbateri... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 14:50
PNL a cerut, miercuri, retrimiterea in comisii a proiectului de lege privind dublarea alocatiilor pentru copii, propunerea fiind insa respinsa de plen.
Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, a argumentat ca este nevoie de un punct de vedere al noului guvern si de fisa fiscala.
"Propun retrimiterea la comisii a proiectului privind cresterea alocatiilor. Argument: solicitarea pentru un punct de vedere al noului guvern si fisa fiscala", a declarat Florin Roman.
In replica, liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, i-a acuzat pe liberali ca nu isi doresc majorarea alocatiilor pentru copii.
"Este o initiativa a grupului PSD din Camera Deputatilor, adoptata in Comisia de Munca, iar colegii de la PNL doresc ca aceste alocatii sa nu se majoreze. PNL a cerut in februarie dublarea alocatiilor, iar Guvernul PSD a gasit resurse.
PSD propune azi dublarea alocatiilor si consider ca Guvernul are obligatia de a gasi resurse financiare. In Opozitie PNL e populist, iar cand e la putere cauta motive sa nu implementeze aceste majorari", a spus Simonis.
Deputatul UDMR Szabo Odon a anuntat ca parlamentarii Uniunii vor vota pentru retrimiterea la comisie, dar apoi vor vota dublarea alocatiei.
Propunerea a fost supusa la vot, dar a fost respinsa cu 125 de voturi "impotriva", 124 "pentru" si opt abtineri. Asadar, legea urmeaza sa fie dezbatuta si supusa votului final chiar azi.
Comisia pentru Munca a Camerei Deputatilor a votat, marti, un raport de adoptare pentru proiectul... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 11:15
Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor a votat, marti, un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocatiei pentru copiii intre 2 si 18 ani la 300 de lei si la 600 de lei pentru copiii cu handicap.
Astfel, deputatii au modificat OUG 9/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Prin amendamentul propus la proiect de presedintele Comisiei pentru munca, deputatul PSD Adrian Solomon este prevazuta majorarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii astfel:
600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap
Proiectul a fost adoptat de Senat pe 11 martie.
Camera Deputatilor este for legislativ decizional in acest caz. ...citeste mai departe despre "Dublarea alocatiilor pentru copii, raport favorabil in Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 18:31
Dublarea alocatiei pentru copii a facut ca unele familii nevoiase sa depaseasca plafonul de venit in baza caruia primeau ajutor social. In plus, acestea raman si fara asigurare medicala, si fara ajutoarele primite de la UE.
De exemplu, la primaria Tibana, din judetul Iasi, s-a constatat ca dupa revizuirea listelor cu cei care primesc ajutor social, o parte dintre acestia vor ramane fara. In acest moment, 260 de familii iau intre 60 si 500 de lei pe luna ca ajutor social, informeaza Digi24.
"Avem persoane care pentru 10-15-25 de lei, din cauza maririi alocatiei, risca sa piarda ...citeste mai departe despre "Au primit alocatii dublate, dar au ramas fara ajutoare sociale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 19:38