Listarea companiilor de stat pe bursele externe nu este necesara, deoarece piata de capital autohtona are capacitatea de a absorbi ofertele mari. In plus, listarile duble pot ameninta lichiditatea BVB, considera Bogdan Chetreanu, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
"Personal, nu vad rostul unei duble listari, piata din Romania este perfect conectata la cele internationale. Suntem perfect compatibili cu pietele din afara. Piata romaneasca are capacitatea de a absorbi ofertele mari, ca Hidroelectrica sau Romgaz", a afirmat Chetreanu la un seminar pe teme de profil.
Potrivit lui Chetreanu, o listare simultana a unor companii de stat pe piata romaneasca de capital si pe piete externe ar putea crea pericolul disparitiei lichiditatii bursei de la Bucuresti, asa cum s-a intamplat in cazul altor tari care au adoptat o metoda similara.
"Sunt experiente nefericite in lume cu listari duale. De exemplu, Ucraina, care nu mai are piata de capital. Cele mai multe companii din Ucraina se tranzactioneaza in Polonia. Sau Azerbaijan, unde 95% din companii se listeaza la Londra, nu in Azerbaijan. Intrebarea este daca vrem sa mai avem lichiditate pe piata dupa o dubla listare. Exista pericolul ca lichiditatea sa dispara", a adaugat Chetreanu.
La finele lunii mai, reprezentantii BVB au declarat ca spera sa convinga Guvernul sa listeze companiile de stat doar pe bursa locala, pentru a sprijini dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Ministrul delegat pentru... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:13
Noul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, vrea dubla listare pentru marile companii de stat, atat la BVB, cat si pe pietele internationale, in conditiile in care in ultimii patru ani statul a finalizat o singura oferta pe bursa.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz vor fi listate atat pe Bursa de la Bucuresti (BVB), cat si pe pietele externe, potrivit lui Chitoiu. Insa specialistii contactati de Business24 au fost sceptici fata de reusita unui asemenea demers economic.
"Personal, cred ca ar trebui sa existe o consultare cu institutiile pietei de capital, care a pornit pe un anumit drum cu privatizarile prin bursa si pe un anumit calendar" a declarat pentru Business24 prim-vicepresedintele Alpha Bank si fostul sef al Bursei de la Bucuresti (BVB), Stere Farmache.
In a doua jumatate a anului, statul ar fi trebuit sa iasa pe Bursa cu pachete de cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, in valoare totala de 500 milioane de euro.
Dubla listare, crede Farmache, se va adresa unor "categorii de investitori de pe pietele internationale care nu sunt inca prezenti in Romania si care pot fi accesati mai usor prin procedura listarilor duale".
Despre acesti potentiali investitori straini, Eugen Voicu, presedintele consiliului de supraveghere in cadrul Certinvest, crede ca vor fi greu de gasit.
"Noi nu avem un istoric creat care sa trezeasca interesul investitorilor straini", a declarat Eugen Voicu, pentru Business24.
"Un prim pas ar... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 07:58