Curtea de Conturi a anuntat, miercuri, mai multe nereguli pe care le-a constatat la CNADNR si TAROM.
Astfel, conform unui raport pe 2015 al Curtii de Conturi, CNADNR a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstructie a drumurilor afectate de inundatii, finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI), cu suma de 199,15 milioane lei (44,26 milioane euro) fata de valoarea aprobata a acestuia.
Institutia a recomandat dispunerea unor masuri legale privind incadrarea valorii proiectului in suma aprobata prin contractul de finantare.
In plus, in urma verificarii contractelor de lucrari "Refacere corp drum, refacere terasamente, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 141+500 - km 152+800" si "Consolidare sistem rutier reconstructie pod, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 152+800 - km 162+500", Curtea de Conturi a constatat ca, privind procedura de achizitie pentru atribuirea celor doua contracte de lucrari, desi "ofertele castigatoare prezentau aspecte de neconformitate cu documentatia de atribuire, comisiile de evaluare le-au declarat admisibile".
Legat de derularea celor doua contracte de lucrari, au fost efectuate cheltuieli ineficiente si neeconomicoase in suma totala de 14,38 milioane lei, reprezentand plata unor lucrari de suprastructura deja executate care s-au degradat si care urmeaza sa fie refacute.
Guvernul a decis in septembrie 2016 reorganizarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:58
Zeci de drumuri si portiuni de autostrada sunt construite ilegal, avand in vedere ca nu au audit de siguranta rutiera obtinut conform legii.
Aceasta este concluzia inspectorilor Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, care au trimis raportul si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Insa autoritatile lucreaza la un proiect legislativ, care ar putea rezolva problema, potrivit unor surse citate de Digi 24.
Totul a pornit dupa ce Autoritatea Rutiera s-a plans ca din 2003 incoace nu a primit nicio solicitare din partea Companiei Nationale de Drumuri (CNADNR) pentru efectuarea de audituri de siguranta rutiera, care e unul dintre criteriile de acordare a autorizatiei de constructie.
Asa ca inspectorii Corpului de Control au verificat 22 de proiecte de infrastructura, dintre care 20 aveau probleme cu acest document. Printre acestea se numara autostrada Transilvania, Bucuresti-Brasov, Arad-Nadlac, Orastie - Sibiu si Timisoara-Lugoj, dar si centurile oraselor Brasov, ...citeste mai departe despre "Zeci de drumuri si tronsoane de autostrazi sunt construite ilegal: Au fost sesizati procurorii anticoruptie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 12:36
Romania va avea 1.000 de kilometri de autostrada in prima jumatate a anului 2018, multe proiecte fiind oprite momentan din cauza lipsei autorizatiilor de construire, a declarat duminica, la Digi 24, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Catalin Homor.
"Eu sunt optimist. A fost un an foarte greu pentru noi, un an in care am reusit sa deblocam daca nu toate proiectele, spre 90% dintre ele si, indiferent ce se intampla la anul, aceste proiecte vor fi finalizate: Sebes-Turda integral, Lugoj-Deva integral, Suplacu de Barcau-Bors, Mihaiesti-Nadaselu, intrarea in Bucuresti A3. Primii 1.000 de km pot spune (ca vor fi gata - n. red.) in prima jumatate a anului 2018", a afirmat Homor.
Potrivit acestuia, cauza principala pentru care aceste proiecte au mers "ingreunat" a fost conceptul de implementare, faptul ca au fost realizate studii de fezabilitate ce au fost scoase la licitatie pentru proiectare si executie catre constructor, iar ...citeste mai departe despre "CNADNR: Vom avea 1.000 de km de autostrada la inceput de 2018" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 August 2016, ora 16:10
"Am ajuns ca a lucra la drumuri sa fie echivalent cu hot la drumul mare, ne-am saturat. CNADNR trebuie desfiintata compania si apoi angajati numai profesionisti pe baza de concurs. Compania pierde milioane pentru ca directiile isi paseaza dosarele". Sunt cateva dintre avertismentele "Initiativei pentru Restructurarea si Reprofesionalizarea CNADNR SA", formata din fosti si actuali angajati ai CNADNR.
Trei dintre ei, Florea Dascalu, sef al Directiei Intretinere DN si Autostrazi, Mihai Basulescu, fost director general CNADNR si actual sef de unitate de implementare, si Alin Goga, fost director juridic, au vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com despre problemele din companie.
Ei sustin ca autostrazile sunt periculoase pentru soferi si au explicat cum s-a ajuns la clientelizarea CNADNR, de ce Master Planul e gresit si romanii vor ramane in paguba pentru autostrada Sibiu Orastie: "Mie mi se pare ca baietii o fac cu buna stiinta ca sa-l ajute pe constructor".
Citeste mai departe despre "Autostrazile sunt periculoase. CNADNR ar trebui desfiintata. Master Planul a fost respins la Bruxelles Interviu" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 08:48
Compania Metalbac & Farbe, detinuta de milionarul Ionel Maftei, a castigat, prin licitatie, doua contracte pentru executarea de lucrari de marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale aflate in administrarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).
Licitatia, organizata de CNADR, a avut ca scop atribuirea de contracte pentru lucrari de marcaje rutiere pe autostrazi si drumuri nationale impartite pe sapte loturi administrate de Directiile Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta.
Tipul procedurii pentru atribuirea contractului a fost licitatia deschisa, iar criteriul de atribuire a fost "pretul cel mai scazut. La cele doua licitatii au fost depuse cate sapte oferte, din care au fost admise cate trei.
Toate regiunile tarii sunt marcate
Companiei Metalbac & Farbe, in asociere cu firma Edil Contract, i-a fost atribuit contractul pentru lucrari marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale din administrare DRDP Cluj.
Valoarea acestui contract era de 38,45 milioane de lei (8,54 milioane euro), iar oferta cu care a fost castigat de Metalbac & Farbe si Edil Contract a fost de 26,31 milioane lei (aproape 5,85 milioane euro) fara TVA.
A doua licitatie prevedea executarea de lucrari marcaje rutiere pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale din administrare DRDP Iasi, estimarea initiala a valorii contractului fiind de 23,7 milioane lei (circa 5,3... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:05
Lucrarile de intretinere si reparatie a drumurilor au costat, in primele opt luni ale anului, mai mult cu 37,4% decat in aceeasi perioada din 2011.
Costurile lucrarilor se ridica, pana in luna august 2012, la 369,4 milioane lei, fata de 268,7 milioane lei cheltuiti in aceeasi perioada a anului trecut, au declarat reprezentantii CNADNR, citati de Newsin.
Potrivit sursei citate, banii pentru aceste lucrari vin de la bugetul de stat, dar si din venituri proprii sau din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).
Datoriile Companiei de Autostrazi si Drumuri (CNADNR) catre firmele de constructii se ridica la 69,4 milioane lei, reprezentantii companiei precizand insa ca scadenta de plata este luna decembrie 2012.
CNADNR a aplicat in primele opt luni constructorilor penalitati in valoare totala de 26,038 milioane lei, dintre doar aproximativ 50%, adica 12,919 milioane lei au fost incasate.
Cea mai mare sanctiune de 0,05%/zi, in valoare de 9,906 milioane lei a fost aplicata pentru nerespectarea termenului contractual de finalizare a lucrarilor. Compania care a primit penalizarea este Euroconstruct Trading '98 SRL, firma care trebuia sa finalizeze lucrarile la autostrada autostrada Brasov-Bors, sectiunea Bucuresti-Ploiesti.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania a inregistrat in primul semestru din acest an venituri totale proprii de 725,4 milioane lei, in crestere cu 9,8% fata de aceeasi perioada din 2011, respectiv 660,5 milioane lei.... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 12:53
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va plati peste 190 milioane lei pentru servicii intretinere curenta iarna - vara a drumurilor nationale pentru perioada 2012-2014, pe raza DRDP Brasov, a anuntat luni CNADNR.
Lucrarile au fost impartite in cinci loturi, fiind primite 11 oferte.
Astfel, pentru locul 1 Sectia Dumuri Nationale (SDN) Targu Mures au fost depuse doua oferte, respectiv Gotic si Drumuri si Poduri Mures, contractestimat la peste 45 milioane lei, fara TVA.
Firmele Diferit si Comtram au inaintat oferte pentru lotul 2 SDN Sibiu, contract de circa 27,3 milioane lei, fara TVA, iar pentru lotul 3 SDN Sfantu Gheorghe, cu o valoare de 25,8 milioane lei, fara TVA, au fost doua oferte Valdek Impex si asocierea Simarc-Alpha Design Build Group-Argecom-Valah Construct Grup.
Pentru intretinerea drumurilor SDN Brasov, servicii evaluate la 46,17 milioane lei, fara TVA, au fost inregistrate trei oferte, respectiv asocierile Valah Construct Grup-Argecom-Alpha Design Build Group-Simarc si Eurostrada-Grup Arcons, precum si firma Diferit.
Pentru lotul 5 SDN Miercurea Ciuc, cu o valoare maxima estimata 45,16 milioane lei, fara TVA, au fost doua oferte, asocierea Grup Arcons- Eurostrada si compania Drumuri si Poduri Mures.
Valoarea estimata maxima totala a achizitiei pentru intreaga durata a acordului-cadru este de 189,56 milioane lei, fara TVA. mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 15:29
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va acorda in februarie patru contracte, estimate la 875,55 milioane lei, (204 milioane euro), fara TVA , pentru intretinerea drumurilor administrate de directiile Bucuresti, Cluj, Craiova si Brasov in perioada 2012-2014.
Pentru fiecare licitatie, CNADNR va incheia cu firmele castigatoare un acord cadru pentru intretinerea drumurilor atat pe perioada iernii, cat si pe timpul verii. Acordurile cadru vor contine contracte subsecvente. Lungimea totala a drumurilor administrate de cele patru directii este de aproximativ 8.700 kilometri.
Prima licitatie, pentru 2.000 de km de drum
Prima licitatie se refera la intretinerea drumurilor de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova, in lungime totala de 2.000 km. Contractul are o valoare estimata de 135,04 milioane lei, fara TVA, si a fost impartita in patru loturi corespunzand fiecarei filiale judetene.
Astfel, pentru Sectia Turnu Severin valoarea maxima a contractului este de 22,29 milioane lei, pentru Targu Jiu de 32,91 milioane lei, pentru filiala Ramnicu Valcea de 50,6 milioane lei si pentru sectia Slatina de 29,22 milioane lei.
Termen limita pentru primirea ofertelor este 9 februarie, acestea urmand sa fie deschise a doua zi.
Licitatie pentru intretinerea drumurilor de la Directia Bucuresti
A doua licitatie, de 251,24 milioane lei, fara TVA, vizeaza intretinerea drumurilor de la Directia Bucuresti (2.500 km),... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 19:12
Doi directori ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Roxana Moise si Adrian Ionescu, si-au dat vineri demisia din functie, informeaza Mediafax. Roxana Moise a fost director general adjunct pe proiecte cu finantare externa, iar Adrian Ionescu director coordonator proiecte autostrazi.
Compania de Drumuri functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Conducerea ministerului a fost preluata, vineri, de Anca Boagiu, dupa ce Radu Berceanu a fost revocat din functie, alaturi de alti cinci ministri. mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 23:45