Un procuror turc a cerut condamnari de pana la 15 ani de inchisoare pentru terrorism in cazul unui grup de militanti pentru drepturile omului, intre care si directoarea Amnesty International Turcia, Idil Eser.
Arestarea in luna iulie a acestor militanti, intre care se numara si un german si un suedez, Peter Steudtner si Ali Gharavi, a accentuat tensiunile dintre Ankara si Uniunea Europeana, care denunta un derapaj de autoritate al regimului lui Recep Tayyip Erdogan.
Militantii au fost arestati in timp ce participau la un workshop despre securitate digitala si managementul informatiei, pe insula Buyukada, langa Istanbul. Opt activisti sunt inca in detentie, fiind acuzati de apartenenta la o ogranizatie terorista.
Turcia a declansat o vasta campanie de represiune dupa tentativa de lovitura de stat din iulie 2016, in timpul careia au fost ucise 240 de persoane. Peste 50.000 de persoane au fost arestate de atunci si alte 150.000 au fost suspendate din functii. ...citeste mai departe despre "Turcia: Se cer pana la 15 ani de inchisoare pentru mai multi activisti pentru drepturile omului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 22:16
Turcia, prin vocea vicepremierului Numan Kurtulmus, a anuntat ca va suspenda temporar Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Kurtulmus a precizat ca masura vine in contextul in care in Turcia a fost declarata starea de urgenta pentru trei luni, in urma tentativei de lovitura de stat, scrie Daily Mail, care citeaza AFP.
Potrivit oficialului turc, tara sa "va urma exemplul Frantei", care a declarat stare de urgenta dupa atentatele teroriste de la Paris, din noiembrie anul trecut, masura care este in vigoare si acum.
"Si Franta a proclamat starea de urgenta. Si a suspendat Conventia in baza articolului 15", a spus Numan Kurtulmus, care este si purtator de cuvant al Guvernului.
"O decretare a starii de urgenta nu contravine Conventiei Europene pentru Drepturile Omului", a adaugat el, precizand ca anuntul oficial va fi facut printr-un comunicat.
Kurtulmus a dat asigurari ca libertatile fundamentale ale ...citeste mai departe despre "Turcia suspenda temporar Conventia Europeana a Drepturilor Omului: Si Franta a facut la fel" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 15:03
Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, in debutul sedintei de guvern, ca spera ca Turcia sa se intoarca la respectarea principiilor statului de drept si a drepturilor omului.
"In privinta Turciei, mesajul nostru este clar: Turcia este un partener cheie pentru Romania si pentru Uniunea Europeana si ne dorim stabilitate acolo. Ne dorim ca, dupa socul acestei tentative de lovitura de stat, Turcia sa se se intoarca la ordinea constitutionala, la respectarea principiilor statului de drept si a drepturilor omului.
Sunt valori pe care le impartasim cu totii in UE si ne exprimam convingerea ca si Turcia le impartaseste in continuare, date fiind si relatiile pe care le are cu Uniunea Europeana", a declarat, la Palatul Victoria, premierul Dacian Ciolos.
Cel putin 45.000 de oameni au fost retinuti, concediati sau suspendati din functie de Guvernul turc dupa tentativa esuata de lovitura de stat de saptamana ...citeste mai departe despre "Mesajul lui Ciolos pentru Turcia: Sa respecte drepturile omului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 10:50
Tentativa esuata de a-l detrona pe presedintele turc Recep Erdogan, din cursul acestui weekend, este de asteptat sa puna si mai multa presiune pe opozantii regimului, cred analistii politici.
De la declansarea loviturii de stat, numarul celor retinuti din randul fortelor militare ale tarii si organelor de ancheta a crescut cu aproape 6.000 de persoane, arata datele culese de postul american CNBC.
Tapi ispasitori
Inca de la inceput, seful statului turc a dat vina pe "teroristii" coordonati de un lider religios refugiat in exil in statul american Pennsylvania, Fethulah Gullen, desi acesta neaga orice legatura cu revolta declansata in tara sa natala.
Gullen nu este singurul personaj asupra caruia se va declansa prigoana, cred analistii agentiei Stratfor.
"Vor urma multe epurari. Erdogan va folosi acest prilej pentru a demonstra ca o modificare a Constitutiei se impune, astfel incat Turcia sa se debaraseze de trecutul sau intesat de lovituri de stat", afirma Reva Goujon, analist Stratfor.
O cerere pentru extradarea lui Gullen a fost deja inaintata de Ankara catre oficialii din Statele Unite, iar analistul Stratfor sustine ca Turcia are la mana atuul bazei militare de la Incirlik folosita de coalitia internationala pentru operatiunile impotriva Statului Islamic.
Pe de alta parte, lideri din imediata vecinatate, asa cum ar fi premierul elen Alexis Tsipras si aliati din Orientul Mijlociu au comunicat deja ca vor raspunde la cererile de extradare a cetatenilor... mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 14:27
Statul roman are de platit aproape 7,5 milioane de euro pentru deciziile CEDO ramase definitive in anul 2010, potrivit raportului anual pe 2010 privind executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului. Datele continute in raportul CEDO arata ca statul roman va trebui sa plateasca suma de 7.443.180 de euro pentru cazurile si deciziile ramase definitive in anul 2010, cu o despagubire medie calculata la 53.936 de euro.
Din aceasta suma, despagubirile aferente condamnarilor date in 2010 sunt de circa 3,6 milioane de euro, restul fiind aferente unor cazuri care au fost pronuntate in 2009, dar au ramas definitive in 2010.
De altfel, la 17 ianuarie 2011, Horatiu Razvan Radu, agentul Romaniei la CEDO la acel moment, spunea ca statul roman a fost condamnat, in anul 2010, in urma hotararilor pronuntate de CEDO, la plata unei sume de aproximativ 3,6 milioane de euro, suma fiind in scadere fata de anii precedenti.
Astfel, potrivit datelor acestuia, statul roman a avut de platit in urma hotararilor de condamnare 8 milioane de euro in 2007 si cate 12 milioane de euro in 2008 si 2009.
Suma totala pe care statele membre trebuie sa o plateasca in urma deciziilor ramase definitive in 2010 este de 64.032.638 de euro.
Romania este pe locul al doilea din punctul de vedere al sumei pe care va trebui sa o plateasca in urma condamnarilor, dupa Turcia (24.541.838 de euro). mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 23:08