Înainte de a pleca în orice călătorie trebuie să vă interesați cu atenție asupra drepturilor și obligațiilor dumneavoastră ca pasager și turist. În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de majoritatea țărilor de pe mapamond, programul de zbor al tuturor companiilor aeriene a devenit vulnerabil și volatil. În fiecare zi pasageri din toată lumea au parte de zboruri întârziate sau, mai rău, de zboruri anulate.
Un zbor anulat vă poate distruge complet toate planurile de călătorie. Mulți călători nu știu că pot primi nu doar banii cheltuiți pe biletul de avion înapoi, ci și o compensație bănească pentru disconfortul creat. Din nefericire, anulările legate de Coronavirus nu se califică pentru compensare, dar puteți verifica eventualele zboruri anulate/întârziate din ultimii 3 ani pentru a vedea dacă vă încadrați la primirea unei compensații materiale de până la 600 EUR.
Dacă ați încercat recent să călătoriți și ați avut parte de întârzieri sau de zboruri anulate Wizz Air trebuie să verificați dacă sunteți eligibil pentru o despăgubire. Nu pierdeți ocazia de a primi până la 600 de euro de persoană pentru stiuația neplăcută în care ați fost pus. Pentru a vă ușura munca de căutare puteți folosi foarte simplu un instrument online de verificare a despăgubirilor.
Aveți dreptul să solicitați despăgubiri în caz de anulare sau întârziere prelungită a unui zbor WizzAir... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2021, ora 17:39
UE s-ar putea vedea nevoita sa suspende drepturile pasagerilor din cauza efectelor devastatoare pe care pandemia le are asupra aviatiei. 12 state membre cer ca operatorii aerieni sa nu mai fie obligati sa dea banii inapoi, asa cum prevede legislatia europeana, ci sa poata oferi vouchere.
Romanii care sperau ca vei primi banii inapoi pe biletele de avion pe care nu le-au mai putut folosi din cauza pandemiei, s-ar putea sa nu aiba noroc. 12 state membre ale Uniunii Europene s-au aliat si cer Comisiei Europene sa suspende temporar drepturile pasagerilor.
Grupul este condus de Franta si Olanda, carora li s-au alaturat, printre altii, Grecia, Bulgaria, Polonia si Portugalia.
Cele 12 tari au trimis o scrisoare la Bruxelles in care cer ca operatorii aerieni sa poata oferi vouchere in schimbul banilor.
In scrisoare arata ca in caz contrar, numeroase companii aeriene nu vor supravietui crizei.
Numerosi clienti s-au plans ca operatorii aerinei nu vor sa le dea banii inapoi.
Printre acestia sunt si Air France si KLM, in ciuda ajutorului de 11 miliarde de euro primit de la guvernele Frantei si Olandei.
Comisia Europeana, prin vocea Adinei Valean, comisarul pentru Transporturi, a transmis, marti, ca voucherele pentru moment nu sunt o alternativa, potrivit legislatiei europene, iar pentru a deveni una, trebuie mai intai sa fie mai atractive.
La randul ei, Organizatia Europeana a Consumatorilor, spune ca nu este in sarcina pasagerilor sa salveze companiile... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 22:15
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor reaminteste care sunt drepturile pasagerilor pe transportul aerian, avand in vedere faptul ca este perioada vacantelor de iarna.
Regulamentul se aplica daca transportul se face in state membre UE sau cu o companie din Uniunea Europeana si vizeaza anumite situatii care pot sa apara. In plus, ANPC precizeaza care sunt pasii de urmat in cazul pierderii bagajelor, a unui accident sau a oricarei situatii care-i nemultumeste.
Potrivit ANPC, Regulamentul doreste sa ofere protectie pasagerilor pe transportul aerian. In acest sens, Regulamentul stabileste drepturile minime ale pasagerilor pentru cazurile identificate in acesta.
In ce cazuri se aplica prevederile Regulamentului?
Regulamentul se aplica atunci cand are loc unul din urmatoarele incidente: refuz la imbarcare, anulare zbor, intarziere prelungita, declasare sau neinformare pasageri.
Regulamentul se aplica in cazul zborurilor care:
- pleaca de pe un aeroport situat pe teritoriul unui stat membru;
- pleaca de pe un aeroport situat intr-un stat care nu este membru al UE spre un aeroport comunitar, iar zborurile sunt efectuate de transportatori UE.
Care sunt pasagerii care pot beneficia de prevederile Regulamentului?
Orice pasager aflat intr-una din situatiile mentionate mai sus, indiferent de nationalitate ori de cetatenie (indiferent daca este sau nu cetatean al unui stat membru UE).
Cand nu se aplica prevederile Regulamentului?... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 11:25
Pe fondul traficului aerian in crestere atat din Bucuresti, cat si din alte aeroporturi mari din tara, dar si a cresterii frecventei zborurilor low cost, cererea pentru serviciile FlightClaim.ro de obtinere a compensatiilor pentru pasagerii companiilor aeriene a crescut cu peste 450% in 2018 comparativ cu 2017.
Proportional a crescut si numarul proceselor intentate companiilor aeriene care intarzie sa plateasca sumele cuvenite pasagerilor indreptatiti la acestea.
Echipa juridica a FlightClaim.ro a deschis in ultimele doua luni peste 25 procese in instanta impotriva companiilor aeriene prezente in Romania, pentru compensatii neplatite pasagerilor romani, fara niciun cost pentru pasagerii afectati.
In total, in prezent sunt deschise un numar de 67 de dosare, impotriva a 14 operatori de transport aerian. Solutia apelarii la instantele judecatoresti se abordeaza doar atunci cand compania aeriana refuza sau intarzie sa plateasca sumele cuvenite pasagerilor, iar pasagerii sunt 100% indreptatiti sa primeasca compensatii pentru intarzieri sau anulari de zboruri.
FlightClaim.ro, impreuna cu echipa de avocati cu care lucreaza, formuleaza cererea de chemare in judecata si urmeaza toti pasii pentru finalizarea procesului judiciar, care poate dura pana la 4 luni in prima instanta, pentru obtinerea unei hotarari executorii.
Toate dosarele finalizate pana in acest moment au avut rezultate pozitive si pasagerii si-au primit compensatiile de pana la 600 de euro de persoana,... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 11:57
Nu de putine ori se intampla sa pierdem avionul sau sa ajungem la destinatie cu intarziere. Sunt situatii in care putem fi despagubiti, dar si numeroase altele in care acest lucru nu este posibil.
Cel mai des zborurile sunt intarziate sau anulate din pricina vremii nefavorabile, insa acesta este doar un caz care poate aparea.
Ziare.com a transmis intrebari legate de posibilele situatii de acest gen catre trei companii aeriene care opereaza numeroase zboruri in Romania - TAROM, Wizz Air si Ryanair.
Intrebati care sunt motivele pentru care se poate acorda o despagubire sau o compensatie de orice fel, inclusiv rambursare a costurilor biletului, in caz de pierdere, anulare sau intarziere a zborului, reprezentantii TAROM au precizat ca in cazul companiei de stat sunt respectate obligatiile asumate prin contractul de transport, respectiv biletul de avion, dar si prevederile Regulamentului EC261/2004 "in ceea ce priveste asistenta si compensatiile acordate pasagerilor in caz de ...citeste mai departe despre "Zbor anulat sau intarziat? Ce-i de facut, ce spun companiile aeriene si regulamentele europene" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 20:00
Compania aeriana romana TAROM discrimineaza pasagerii cu dizabilitati si incalca reglementarile europene in vigoare, nereguli existand si la celelalte companii aeriene din Romania, informeaza reducemobility.eu.
Potrivit publicatiei reducedmobility.eu, discriminarea persoanelor cu dizabilitati care doresc sa se deplaseze cu avionul ramane o problema in multe tari ale lumii.
In pofida eforturilor, multe companii aeriene mai au putin si le spun persoanelor cu dizabilitati sa ramana acasa.
In 2008, Europa a introdus o reglementare anti-discriminare ce protejeaza drepturile pasagerilor cu dizabilitati ce se deplaseaza cu aparate de zbor, insa sunt inca multe companii europene care nu se conformeaza, scrie sursa citata.
TAROM incalca, asadar, aceasta regula, (EC) 1107/2006, ce solicita companiilor aeriene sau agentilor lor sa faca publice cerintele de siguranta si informatiile relevante cu privire la dimensiunea avionului ...citeste mai departe despre "Drepturile pasagerilor cu dizabilitati, incalcate de companiile aeriene din Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Iulie 2014, ora 17:07
Peste 900 de plangeri privind respectarea drepturilor pasagerilor in domeniul transportului aerian au fost inregistrate in Romania, in decursul a trei ani, incepand din 2010, si doar mica parte dintre acestea au fost retinute in vederea sanctionarii, se arata intr-un raport al Comisiei Europene (CE), publicat recent.
Potrivit sursei citate, in perioada 2010-2012, din totalul celor 911 de plangeri raportate in Romania, 140 au fost consemnate in 2010, un numar de 406 in 2011, respectiv 365 in 2012. Doar o mica parte a acestor reclamatii au fost retinute in vederea sanctionarii (intre 9%, in 2010, si 3%, in 2012), majoritatea lor fiind solutionate fara a fi nevoie de masuri de acest tip.
Analiza CE arata ca plangerile adresate autoritatilor nationale, prin care se solicitau compensatii si asistenta, au revenit la nivele mai scazute dupa anul 2010, care a reprezentat o exceptie, in contextul crizei provocate de norul de cenusa vulcanica din Islanda sau al intreruperilor cauzate de ninsori. Conform comunicatului CE, companiile aeriene sunt sanctionate in numai 1% dintre cazuri, majoritatea plangerilor fiind solutionate fara a fi nevoie sa se recurga la astfel de masuri pentru a asigura aplicarea legislatiei.
In general, numarul plangerilor din partea persoanelor cu handicap si a persoanelor cu mobilitate redusa cu privire la problemele in materie de transport aerian este in continuare foarte redus si nu au fost aplicate sanctiuni companiilor aeriene pentru astfel de... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 14:00
Parlamentul European a adoptat joi un raport prin care cere asistenta pentru parintii care calatoresc impreuna cu copii, informatii mai simple si usor de inteles in legatura cu drepturile pasagerilor in toate etapele cheie ale calatoriei, precum si dreptul de a schimba gratuit data calatoriei.
Numarul pasagerilor care calatoresc cu avionul este in crestere constanta, cu circa 4,5% pe an, potrivit Comisiei Europene. In conditiile in care 26.000 de curse aeriene traverseaza zilnic cerul european, trebuie adoptate reglementari care sa permita apararea mai eficienta a drepturilor pasagerilor.
Raportul PE cere revizuirea a doua reglementari - stabilirea de reguli comune privind compensatia si asistenta pentru pasageri in cazul in care li se refuza imbarcarea sau daca zborurile sunt amanate sau au intarzieri si privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si persoanelor cu mobilitate redusa.
"In ceea ce priveste aceasta revizuire, am putut atrage atentia Comisiei Europene asupra unui numar de reguli de pe aeroporturile europene, cu scopul de a rezolva problemele pasagerilor si introducerea de noi propuneri. Ar trebui sa avem grija de toti pasagerii care calatoresc cu avioanele in Europa, pentru a asigura calatorii mai bune, mai sigure, mai ieftice", a declarat europarlamentarul Arthur Zasada, responsabil cu dosarul in cadrul PPE.
Potrivit lui Zasada, una dintre cele mai importante chestiuni pentru pasageri prevazute in raport este oportunitatea de a corecta... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 19:29