Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, a declarat, sambata, ca in contextul politic actual, unele forte din tara noastra continua sa considere oportuna "discreditarea rolului minoritatii germane in aceasta Romanie comuna", mentionand insa ca este vorba de "voci individuale" care nu reprezinta opinia majoritatii populatiei.
"Pe tot parcursul anului trecut, dar, desigur, in special la 1 decembrie, am sarbatorit impreuna 100 de ani de la formarea Romaniei moderne. Anul acesta, aniversam in mod deosebit 100 de ani de la adeziunea unor comunitati etnice si minoritati la noul stat. Votul germanilor din Bucovina, din noiembrie 1918, a fost urmat, la 8 ianuarie 1919, de Adunarea Sasilor de la Medias, apoi de adeziunile germanilor din Basarabia si ale svabilor banateni. Acestea reprezinta evenimente de amploare, festive si pline de simboluri in istoria noului stat. In orice conditii. Insa, in contextul politic actual, in care unele forte din tara continua sa considere oportuna discreditarea rolului minoritatii germane in aceasta Romanie comuna, aceste evenimente sunt mai relevante decat oricand", a spus diplomatul german, la simpozionul "Hotararea de Adeziune a Sasilor la Unirea cu Romania la 100 de ani", organizat la Medias.
Potrivit ambasadorului, in cazul minoritatii germane, prin actul de acum un secol, se poate vorbi despre aderare si incluziune in noul stat modern roman sau chiar de alipire din proprie vointa.
"Insa eu doresc sa o numesc ceea ce a si... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2019, ora 14:35
Organizarea unei demonstratii neautorizate la care participa minori va fi acum pedepsita in Rusia cu amenda si pana la cincisprezece zile de inchisoare, potrivit unui amendament la codul penal adoptat marti de deputati.
Textul a fost adoptat in a treia lectura de Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, in contextul in care ultimele manifestatii organizate la chemarea opozantului Aleksei Navalnii au fost marcate de o puternica mobilizare a tinerilor, provocand de fiecare data cateva sute de arestari, informeaza France Presse.
"Implicarea unui minor intr-un eveniment, un miting, o manifestatie, un mars sau pichetare neautorizate (...) se pedepseste cu amenda de la 30.000 la 50.000 de ruble (395 pana la 660 de euro la cursul de schimb curent), 100 ore de munca in folosul comunitatii sau arestare administrativa de pana la 15 zile", se arata in textul publicat pe website-ul parlamentului.
In caz de recidiva, pedeapsa ar putea creste pana la 30 de zile de inchisoare. Textul trebuie validat acum de senatori, de obicei o formalitate, apoi promulgat de Vladimir Putin.
"Ei au votat aceasta lege special pentru mine", a reactionat pe Twitter opozantul numarul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnii, el insusi condamnat la mai multe pedepse scurte cu inchisoarea pentru organizarea unor manifestatii neautorizate.
Un militant rus pentru drepturile omului in varsta de 77 de ani, Lev Ponomariov, este in prezent in inchisoare dupa ce a fost condamnat la inceputul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 18:00
Grupul de Lucru pentru Evaluarea Periodica Universala al Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a inaintat Romaniei peste 200 de recomandari cu privire la situatia drepturilor omului, iar statul roman va trebui sa le analizeze si sa formuleze o pozitie pana in iunie 2018.
In cadrul acestui mecanism al Consiliului pentru Drepturile Omului, 78 de state membre ONU au transmis 203 recomandari cu privire la situatia drepturilor omului din Romania.
Statele Unite recomanda ca Romania sa adopte si sa implementeze o strategie eficienta pentru combaterea discriminarii impotriva membrilor grupurilor minoritare, iar Ucraina a propus Romaniei sa finalizeze procesul de acreditare al organizatiilor pentru drepturile omului.
Olanda a recomandat Romaniei sa se asigure ca modificarile aduse Legilor Justitiei si Codurilor Penale nu afecteaza situatia drepturilor omului si sa ia pe deplin in considerare avizele Comisiei de la Venetia.
Romania ar trebui sa continue sa asigure functionarea statului de drept, urmand recomandarile facute prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare si sa analizeze fara intarziere evaluarile facute de Comisia de la Venetia si de Consiliul Europei privind reforma sistemului judiciar, a fost recomandarea Frantei.
Romaniei ii este recomandat sa infiinteze o institutie independenta pentru protejarea drepturilor copiilor, au sustinut delegatii Republicii Moldova, Ciprului, Greciei, Senegalului si Sloveniei.
Norvegia a... mai mult
Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 16:11
Te simti discriminat din cauza orientarii sexuale? Ai putea incerca sa aplici pentru un job la MI-5. Un recent raport privind egalitatea de sanse acordata minoritatilor sexuale din Marea Britanie a demonstrat ca serviciul de securitate interna din regat e plin de homosexuali, lesbiene, bisexuali si travestiti.
Analiza a fost facuta de asociatia Stonewall care militeaza pentru respectarea drepturilor minoritatilor sexuale, iar agentia de contra-informatii din Marea Britanie a ocupat prima pozitie in Top 100, conform CNBC.
Toleranta maxima
Spionii reginei au reusit sa detroneze in clasament Departamentul de Sanatate Publica din Nottingham, care a ocupat prima pozitie in clasamentul de anul trecut si s-a clasat in fata grupului bancar Lloyds, a Parlamentului din Tara Galilor, ba chiar si a Marinei Regale.
Performanta este cu atat mai mare cu cat, acum 6 ani, serviciul secret MI-5 nici nu aparea in clasamentul celor mai toleranti 100 de angajatori din Marea Britanie.
"In sase ani, Mi-5 a evoluat de la o organizatie aflata in afara Topului 100 pana la ajunge sa domine acest clasament.
Acest lucru se datoreaza respectarii angajamentului de a angaja membri ai minoritatilor nationale si a-i incuraja sa fie ei insisi", a comentat un reprezentant al Asociatiei Stonewall.
Talente diverse
Directorul MI-5, Andrew Parker, sustine ca larga varietate a personalului permite agentilor sa se infiltreze mai bine in cercuri obscure pentru a veghea asupra riscurilor de... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 14:26
Premierul ungar Viktor Orban si-a exprimat joi ingrijorarea fata de investigatiile lansate de autoritatile romane la adresa unor politicieni maghiari in Transilvania si a apreciat ca se inregistreaza un regres general in privinta drepturilor minoritatii maghiare din Romania.
In interventia sa de la sesiunea plenara a celei de-a 14-a Conferinte Permanente Ungare (MAERT), desfasurata la Budapesta, seful executivului ungar a spus, referindu-se la folosirea limbilor minoritatilor in Romania, ca drepturile europene ale "comunitatilor noastre sunt puse sub semnul intrebarii", relateaza MTI.
Viktor Orban reactioneaza dupa ce MAE l-a acuzat ca a postat fotografii cu simboluri ale Ungariei Mari
Orban a criticat "incetinirea" procesului de retrocedare a proprietatilor bisericesti si ale comunitatii maghiare, precum si lipsa de progrese cu privire la folosirea limbii maghiare in invatamantul universitar in domeniul medical din Romania.
Prim-ministrul ungar a anuntat ca guvernul de la ...citeste mai departe despre "Premierul Ungariei: Suntem ingrijorati de situatia drepturilor maghiarilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:56
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Romania, marti, pentru ca a incalcat drepturile comunitatii turce, ce nu a putut participa la alegerile generale din 2008.
Asociatia Etnicilor Turci nu a putut participa la alegeri din cauza unei legi introduse cu sapte luni inainte de scrutinul parlamentar din noiembrie 2008, scrie Anadolu Agency.
Legea solicita grupurilor nereprezentate in Parlament sa aiba statut de fundatie pentru a putea participa la alegeri.
CEDO a aratat ca prevederea a dus la "descalificarea automata a ...citeste mai departe despre "Romania, condamnata la CEDO pentru ca nu a respectat drepturile turcilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 08:17
"Grave incalcari ale drepturilor omului" au fost comise in Crimeea si trebuie luate de urgenta masuri pentru a proteja minoritatile si libertatea media in peninsula ucraineana anexata de Moscova.
Acestea sunt concluziile unui raport publicat luni de Consiliul Europei (CoE). Raportul constituie prima evaluare de catre o organizatie internationala a situatiei drepturilor omului in Crimeea de la anexarea sa de catre Rusia, in luna martie.
El urmeaza unei vizite in septembrie la Kiev, Moscova si Simferopol, capitala peninsulei, a comisarului pentru drepturile omului al CoE, Nils Muiznieks, precizeaza AFP.
Comisarul solicita anchete efective si urmarirea autorilor "tuturor cazurilor de incalcari grave ale drepturilor omului care s-au produs in Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele rapiri".
"Trebuie de asemenea luate de urgenta masuri pentru a garanta drepturile minoritatilor si securitatea lor, precum ...citeste mai departe despre "Crimeea lui Putin nu respecta drepturile omului: Rapiri, disparitii, morti suspecte" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 10:28
Misiunea de experti europeni care va analiza progresul Belgradului privind drepturile minoritatilor va merge in Serbia dupa alegerile legislative din 6 mai, potrivit CE.
Misiunea de monitorizare a expertilor europeni are loc dupa ce Inaltul Reprezentant al OSCE pentru minoritati, Knut Vollebaek, a avut la Belgrad discutii cu lideri ai vlahilor din Timoc, iar o delegatie a ambasadei SUA in Serbia s-a deplasat in nord-estul tarii pentru o informare detaliata privind situatia comunitatii vlahe din regiune.
Romania a ridicat problema respectarii drepturilor minoritatii romane din Valea Timocului la Consiliul Afaceri Generale din 28 februarie, cand ar fi trebuit sa se dea unda verde acordarii statutului de tara candidata Serbiei. O decizie in acest sens s-a luat la Consiliul European din 1 martie, dupa ce Serbia a acceptat sa semneze Protocolul pe minoritati.
Documentul contine angajamente concrete in vederea protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, care variaza de la reprezentarea parlamentara a minoritatilor, la autorizatiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educatie in limba materna.
In plus, Protocolul precizeaza in mod clar asumarea de catre Serbia a conexiunii dintre aderarea sa la UE si criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ si protectia minoritatilor nationale.
Astfel se prevede ca Republica Serbia, in procesul de aderare la UE, se angajeaza sa respecte si sa aplice criteriile... mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 11:00