Atunci cand semnezi contractul pentru un credit bancar, ti se aduce la cunostinta ca ai o lunga lista de obligatii, dar trebuie sa stii ca tu, in calitate de client, ai si foarte multe drepturi, unele poate "ascunse" in acelasi contract sau chiar "uitate".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, unele drepturi pe care nu stiai ca le ai atunci cand vrei un imprumut de la banca.
Astfel ca, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una dintre urmatoarele situatii: somaj, reducere drastica a salariului, deces, dobanda penalizatoare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale rata dobanzii curente.
Prin reducerea drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia. Aceasta dobanda va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mica de 6 luni.
Mai trebuie sa stii ca ai dreptul sa te retragi din contractul de credit, fara a invoca motive, intr-un termen de 14 zile de la incheierea lui.
De asemenea, mai ai dreptul de a opta pentru rambursarea creditului in rate egale sau rate descrescatoare. La cerere si gratuit, banca trebuie sa iti puna la dispozitie un exemplar al contractului de credit inainte de semnare.
In plus, in cazul anumitor credite, ai dreptul de a solicita inlocuirea garantiei imobiliare initiale cu o alta garantie.
Rubrica "Educatie Financiara" este... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 10:31
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) solicita bancilor solutii concrete pentru clientii cu credite in franci elvetieni, pentru ca, desi la nivel declarativ acestea se arata deschise negocierilor cu clientii, au venit doar cu cateva cazuri rezolvate, a declarat, miercuri, presedintele institutiei, Marius Dunca.
"La nivel declarativ, bancile spun ca sunt deschise, spun: 'Consumatorii nu vin la noi, nu vin sa discute'. Si, iata ca i-am pus la aceeasi masa. Vreau sa vad cu ce solutii concrete vin bancile, ca pana acum doar si-au batut joc.
Am chemat si inainte bancile la negociere in institutie, au promis ca vin cu cele mai bune solutii pe care le au pentru toti consumatorii care sufera din cauza cresterii cursului, dar pana acum nu au venit cu nicio solutie. Au fost doar cateva cazuri pe care le putem numara pe degetele unei maini (...) Vreau sa vad solutiile, pentru ca pana acum si-au batut joc!", a explicat Dunca.
El a mentionat ca se astepta ca bancile ...citeste mai departe despre "Protectia Consumatorilor: Bancile sa vina cu o solutie, pana acum si-au batut joc" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 22:02
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, marti, sesizarea depusa de PNL impotriva Legii de aprobare a OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, astfel ca actul normativ urmeaza sa fie transmis spre promulgare, informeaza NewsIn.PNL a sesizat pe 23 decembrie Curtea Constitutionala cu privire la Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, invocand si principii ale CEDO care ar fi incalcate.
Liberalii considera ca legea este, in integralitatea ei, neconstitutionala."In conditiile in care amendamentul pentru modificarea articolului 95 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost depus doar la Camera Deputatilor si nu a fost depus si la Senat, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege se afla in albia neconstitutionalitatii, intrucat se incalca principiul bicameralismului, statuat in art. 61 alin. (2) coroborat cu art. 75 din Constitutie.
Pentru a intruni conditiile de constitutionalitate, acest amendament ar fi trebuit depus si la Senat, pentru ca aceasta Camera sa aiba dreptul sa se pronunte asupra acestuia, aspect degajat din jurisprudenta Curtii Constitutionale, recte Decizia Curtii Constitutionale nr. 472/2008, Decizia Curtii Constitutionale nr. 1093/2008, Decizia Curtii Constitutionale nr. 710/2009", se arata in documentul depus la CCR.In continuare, liberalii contesta si fondul prevederilor acestui amendament.
"Printre... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 13:15
Clientii nemultumiti ai mai multor banci cer, prin intermediul unor scrisori deschise adresate presedintelui Romaniei, Traian Basescu si premierului Emil Boc ca Parlamentul sa adopte OUG 50 in forma actuala, in sensul ca aceasta sa se aplice si la contractele in derulare.Cele doua scrisori sunt semnate de catre reprezentantii clientilor nemultumiti de la BCR, Volksbank, Alpha Bank, RBS, Bancpost, Raiffeisen, ING Bank, Banca Romaneasca si Banca Transilvania."Dupa ce proiectul de lege a trecut de Senat, de celelalte comisii din cadrul Camerei Deputatilor, in sedinta din 8 decembrie 2010 din cadrul Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor s-a declarat insistent si rupt total de firul de pana acum al dezbaterilor, de catre reprezentantii PDL, ca angajamentul Guvernului Romaniei si al Bancii Nationale a Romaniei, in relatia cu FMI si Comisia Europeana, prevede in mod clar si irevocabil ca OUG 50/2010 sa nu se aplice contractelor de credit in derulare", se arata in ambele scrisori.Astfel, reprezentantii clientilor nemultumiti ai bancilor sustin ca. luandu-se decizia de a nu se aplica OUG 50/2010 contractelor de credit in derulare, practic se anuleaza efectele acesteia, "ignorandu-se faptul ca sunt deja 8 milioane de contracte de credit in derulare in Romania si circa 4.5 milioane de romani, care depind de aceste credite"."In acest fel, se platesc bancilor din Romania, cu capital strain, sume suplimentare abuzive din bugetele de familie, si asa reduse datorita... mai mult
Luni, 13 Decembrie 2010, ora 13:58
Senatul a aprobat, miercuri, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, decizia fiind luata cu 66 de voturi pentru si o abtinere, transmite Mediafax.
"Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori , in vederea crearii unui cadru legal, complex si cuprinzator, astfel incat consumatorii sa beneficieze de o inalta protectie, incurajand totodata mediul concurential din domeniul serviciilor bancare.
Proiectul de lege transpune in legislatia nationala atat prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European si a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cat si reglementarea drepturilor si obligatiilor consumatorilor si ale creditorilor la incheierea si derularea diverselor contracte de credit", a declarat in plenul Senatului vicepresedintele ANPC, Samuel Calota.
Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a adoptat cu unanimitate de voturi raport favorabil, fara amendamente.
Principalele dispozitii cuprinse in proiectul de lege se refera la comunicarea catre consumatori a informatiilor precontractoare prin intermediul unui formular standardizat, dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul, dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice, precum si la obligatia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor pentru a evita supraindatorarea.
OUG se aplica si contractelor care... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:19
Modificarea legislatiei privind creditele angajate de persoanele fizice va afecta peste 7 milioane de contracte incheiate cu bancile, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).El a explicat ca bancile au transmis foarte multe sugestii si precizari, care sunt in curs de analiza, si ca incepand de marti vor avea loc primele discutii cu Asociatia Romana a Bancilor pe marginea proiectului de ordonanta de urgenta care vizeaza transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului. Acesta devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie, transmite Mediafax.
"In actul normativ am inclus si alte prevederi fata de ceea ce prevede Directiva. Vom purta aceste discutii, vom lasa si noi ceva, vor lasa si dansii ceva, si vom cauta ca actul normativ final sa prevada clauze in folosul consumatorilor, in plus fata de ceea ce prevede Directiva", a spus Cerbulescu, dupa o dezbatere organizata de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.
Mihai Meiu, director in cadrul ANPC, a explicat ca statele membre au dreptul de a pune pe zona nearmonizata a legislatiei si alte prevederi.
"Bancile au argumentat ca, nefiind prevazuta in Directiva (prevederea potrivit careia legislatie se aplica tuturor contractelor aflate in derulate -n.r.), nu se poate sa fim mai catolici decat Papa!. Noi incercam",... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 15:10
Mai multi oameni de afaceri din tara, dintre care unii au fost sanctionati de institutii publice de control, vor in prezent sa preia controlul acestora, a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP). "Am sesizat deja Parlamentul si Guvernul despre pericolul pe care il reprezinta aceasta ordonanta.
Am informatii din teritoriu ca exista o confruntare intre diferiti oameni de afaceri - unii dintre ei care au fost sanctionati chiar de institutii, precum Garda Financiara sau Protectia Consumatorului, care vor sa preia controlul in institutiile publice.
Va dati seama ca obiectivitatea activitatii acestora va avea de suferit", a spus liderul SNFP, Sebastian Oprescu.
El a adaugat ca, prin controlul acestor institutii publice, oamenii de afaceri isi vor elimina concurenta si, de asemenea, isi vor proteja afacerile proprii.
SNFP va sesiza Avocatul Poporului in legatura cu posibila subordonare politica si economica a institutiilor publice, ca urmare a ordonantei de guvern privind demiterile din structurile deconcentrate, si se va reuni luni in Biroul Executiv, unde va discuta despre masurile care trebuie luate pe mai departe.
"In forma actuala, ordonanta va subordona institutiile publice intereselor politice si economice.
Sefii acestor servicii trebuie sa fie functionari publici, sa aiba o anumita vechime si experienta in acest domeniu, pentru a garanta independenta institutiei.
In caz contrar, populatia si functionarii... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 17:26