Coreea de Sud inaspreste legislatia muncii, stabilind inclusiv posibilitatea ca angajatorii sa fie inchisi in anumite cazuri, intr-un efort menit sa combata hartuirea la locul de munca. Fenomenul este atat de raspandit in aceasta tara incat are propriul lui nume - gabjil.
Un sondaj recent realizat de guvernul sud-coreean a aratat ca doua treimi dintre angajati au fost hartuiti de superiori sau de colegi, in timp ce 80% dintre ei au fost martori la astfel de situatii, noteaza The Guardian.
Obligarea angajatilor sa scrie referate pentru copiii angajatorului, sa danseze "sexy" pentru directori sau chiar sa le smulga sefilor firele de par albe sunt doar cateva exemple de hartuire, oferite de mai multe grupuri pentru protectia drepturilor angajatilor.
Conform noii legislatii, angajatorii care "retrogradeaza sau concediaza in mod nedrept" angajatii care denunta acte de hartuire pot fi condamnati pana la trei ani de inchisoare sau pot fi amendati cu echivalentul a 25.000 de dolari.
De asemenea, victimele au posibilitatea sa ceara compensatii in cazul in care hartuirea la locul de munca are repercusiuni asupra starii lor de sanatate, relateaza BBC.
Potrivit The Guardian, ierarhiile rigide din cadrul companiilor, competitia acerba de pe piata muncii si respectul pe care sud-coreenii il pentru statut au creat un mediu propice pentru dezvoltarea acestui comportament abuziv raspandit printre cei aflati in pozitii de putere. Situatia este exacerbata de specificul... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 07:48
Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Bolivia a devenit prima tara din lume care legalizeaza munca minorilor, dupa ce vicepresedintele tarii, Alvaro Garcia Linera, a promulgat saptamana aceasta o lege controversata.
Astfel, varsta de la care copiii pot munci legal in Bolivia a fost coborata de la 14 la 10 ani, scrie The Independent. Totusi, ei trebuie sa fie inscrisi la scoala si sa aiba aprobarea parintilor pentru a putea munci.
Masura a fost luata de guvernul bolivian pentru a ajuta familiile care traiesc in saracie. Adaugarea unei alte surse de venit la bugetul celor sarmane ar putea avea un efect in acest sens. O parte insemnata a populatiei statului se confrunta cu conditii materiale grele. Senatorul Adolfo Mendoza, care a sustinut de la inceput initiativa legislativa, spune ca o asemenea practica exista oricum in Bolivia.
"E greu de luptat impotriva ei. In loc sa o persecutam, vrem sa ...citeste mai departe despre "Premiera mondiala: Prima tara care legalizeaza munca minorilor de la 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:54
Profesor atipic, angajat in Hell, freshcornerist sau detectiv social, sunt cateva dintre joburile care te pot scoate din rutina zilnica.
De exemplu, Fun Science System angajeaza profesori... trasniti. Acestia sunt animatori in stiinta, cu experienta in lucrul cu copiii si buni cunoscatori de limba engleza.
Fun Science - Ciencia Divertida sl. a fost infiintata in 1994 de catre doi antreprenori spanioli din domeniul bancar. Fun Science System in Romania a preluat drepturile de Master Franciza in 2005. Compania a dezvoltat de-a lungul timpului programe educationale orientate spre divertisment in aproape toate domeniile stiintei.
Crezi ca ai un job de cosmar? Afla ca ai putea lucra chiar in Hell (Iad, trad.). Mai exact pentru Hell Advertising, companie lansata in 2000, care dezvolta solutii e-Commerce, precum promotion.eu. Compania angajeaza un achizitor pentru departamentul de productie publicitara. Acesta trebuie sa aiba studii superioare finalizate, experienta intr-o pozitie similara de minimum 3 ani, cunostinte de operare PC (MS Office) si cunostinte de limba engleza nivel avansat, precum si excelente abilitati de negociere
Poate vrei sa-ti impresionezi prietenii cu o job ultramodern, care sa genereze admiratie doar prin simpla sa denumire. Mondo di Pasta, companie alimentara, angajeaza un freshcornerist. Acesta discuta cu companii (HR sau administrativ) pentru a facilita accesul angajatilor la mancare sanatoasa. Candidatul trebuie sa fie o persoana activa,... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 09:01
Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.Contractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
Vasile Marica, presedinte SedLex:
- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.
- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.
- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.
- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.
- Noul Cod al Muncii este facut "pe... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:12
Angajatii din Romania muncesc cel mai mult dintre europeni, cu o medie de 41,2 ore pe saptamana, spre deosebire de francezi sau irlandezi care petrec la birou aproximativ 37,4 ore.Romanii se afla in topul europenilor cand vine vorba de perioada pe care o petrec la serviciu, avand printre cele mai multe ore de munca pe saptamana si cele mai putine zile de concediu de odihna pe an. Angajatii din Romania lucreaza aproximativ 41,2 ore pe saptamana. Ei sunt urmati de salariatii din Malta, cu 40,7 ore pe saptamana si de cei din Marea Britanie si Luxemburg, care muncesc 40,6 ore saptamanal. Cei mai relaxati sunt angajatii din Finlanda, care lucreaza in medie 37,3 ore. Aproape la fel de putin lucreaza si francezii (37,4 ore) sau irlandezii (37,4 ore).Si desi lucreaza mai mult decat orice alti europeni, angajatii romani nici nu se odihnesc. Un studiu realizat de European Industrial Relations Observatory arata ca Romania ofera 21 zile de concediu, fiind depasita doar de Cipru si Estonia care dau fiecare cate 20 de zile. Si daca numarul mic de zile libere nu era suficient, romanii nici nu mai profita de ele. Potrivit unui studiu realizat de un site de recrutare, mai mult de jumatate dintre cei 11.700 de respondenti au recunoscut ca intreaga vara si-au petrecut-o la serviciu sau au fost nevoiti sa-si caute un alt serviciu. Unii au ramas acasa de teama sa nu-si piarda locul de munca, altii pentru ca n-au mai avut bani.In fruntea clasamentului cu zile de concediu se... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 12:51
Se face mare galagie in legatura cu intentia Guvernului de a schimba Codul Muncii. Liderii de sindicat isi fac zilnic exercitiul de oratori fara rost si se arata indignati. Indignati am putea fi si noi, cei care muncim, dar habar n-avem ca noi muncim conform unui cod al muncii. Nici macar nu ne cunoastem drepturile."Patronii sunt ca boierii aia de pe vremuri", zic unii mai intelepti si cu ceva ani in spate. Munca la patron este nesigura. Azi are nevoie de tine, te lauda si maine iti da un sut in fund. Acesta este un prim stereotip legat de munca in privat. Stereotipie sau realitate?De aceea, s-a impamantenit ideea ca munca la stat e cea mai sigura. Ai un loc destul de caldut, sigur si leafa la timp. Statul iti respecta drepturile, iti mai da si-o prima sau cateva zile libere. In schimb, patronul este un zbir, te exploateaza si-ti da bani cu "taraita" sau nu-ti mai da deloc.Degeaba striga domnul Hossu ca noul Cod al Muncii ne va face sclavi. Pai, e vreo diferenta la ora actuala? Acum suntem sclavi cu un cod al Muncii, despre care se spune ca este "beton". In favoarea angajatului, desigur. Dar nimeni nu il respecta. Se mai folosesc de el unii directori bugetari din administratie, care dau statul in judecata. Si chiar castiga procesul. Iar statul este nevoit sa plateasca. Din buzunarul nostru, al contribuabililor.Noi, marea masa a populatiei, suntem pusi sub presiunea lui "nu-ti convine, du-te acasa. Sunt altii la poarta si de-abia asteapta sa-i angajam". Angajatul roman... mai mult
Marti, 24 August 2010, ora 09:24