In luna iunie, cand au fost eliminate toate restrictiile pe piata muncii din Elvetia pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, numarul muncitorilor din aceste tari a crescut de 10 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Mai exact, e vorba de o crestere de la 53 de persoane ce au primit permise de munca permanente in iunie 2015 la 581 in prima luna de vara a acestui an. Procentual, avansul e de 996,2%.
"Asta arata ca exista un interes al firmelor elvetiene de a atrage specialisti din Romania", a transmis politicianul Michael Derrer din Tara Cantoanelor, care se afla in aceasta perioada la noi in tara pentru a imbunatati relatiile bilaterale, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Eliminarea restrictiilor pe piata muncii din Elvetia este, insa, ceva temporar. Tara Cantoanelor are dreptul sa se razgandeasca pana la 1 iunie 2017. Atunci ar putea reintroduce cote pentru imigranti daca se constata ca imigratia din Romania si Bulgaria va depasi cu 10% media ultimilor trei ...citeste mai departe despre "Numarul muncitorilor romani din Elvetia a crescut de 10 ori dupa eliminarea restrictiilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 12:38
Strainii care ajung in Elvetia pentru a cauta un loc de munca nu vor mai putea cere ajutoare sociale, potrivit acordului privind libera circulatie a persoanelor, care nu ofera dreptul general la ajutoare sociale.
Aceasta noua prevedere legala nu va fi insa aplicata uniform in toate cantoanele, a precizat Guvernul elvetian, miercuri, informeaza site-ul elvetian 20min.ch.
Interdictia de a cere ajutoare sociale se va aplica pentru europenii care vor sa se angajeze in Elvetia, dar si pentru ...citeste mai departe despre "Romanii din Elvetia nu mai primesc ajutoare sociale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 20:26
Autoritatile elvetiene au decis sa restrictioneze eliberarea de permise de munca pentru cetatenii Uniunii Europene, starnind astfel nemultumirea Bruxellesului, potrivit cotidianului rus Kommersant. Liderii UE sunt convinsi ca masura initiata de Berna contravine atat acordurilor in vigoare, cat si spiritului Europei unite, din care face parte si Elvetia, chiar daca nu este membra a UE.
Partidele de dreapta din Elvetia incearca demult sa obtina inasprirea politicii migrationiste a tarii. Pana de curand, ele puneau accentul pe controlul asupra fluxurilor de imigranti din Africa si Asia, insa criza economica le-a indemnat sa se gandeasca si la restrictionarea numarului de imigranti din Europa.
Fortele de dreapta au ajuns la concluzia ca si cei 1,2 milioane de cetateni ai UE care locuiesc in Elvetia, care numara 8 milioane de locuitori, ii lasa fara locuri de munca pe localnici si provoaca scumpiri in domeniul imobiliarelor.
In cele din urma, conducerea elvetiana a cazut de acord cu aceste argumente. Dupa cum au anuntat autoritati ale justitiei si politiei din Elvetia, incepand din vara pentru europenii care doresc sa munceasca in aceasta tara vor functiona restrictii drastice.
Cetatenii a opt tari (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania si Letonia) vor putea primi cel mult 2.180 de permise de lucru pe an, iar celelalte tari din UE - 53.700. Aceste masuri vor fi valabile cel putin un an, cu posibilitatea prelungirii lor. Insa, in ceea ce-i... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:28
Romanii ar putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia, din 2016, sustine Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hürzeler, care a asigurat marti ca angajatii romani nu vor mai avea nicio restrictie pe piata elvetiana a muncii incepand din 2016, transmite NewsIn.La inceputul acestei luni, Consiliul Federal al Elvetiei a decis ca, pentru romani si bulgari, accesul pe piata muncii va continua sa fie restrans pana la 31 mai 2014, Berna folosindu-se astfel de dreptul ce i se acorda prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor, incheiat cu UE. In schimb, muncitorii independenti vor beneficia de libera circulatie completa de la 1 iunie 2011, au anuntat autoritatile elvetiene.Romanilor si bulgarilor li se aplica, de la 1 mai 2009, acordul asupra liberei circulatii a persoanelor incheiat in 1999 de Elvetia cu UE.
Desi Romania si Bulgaria au intrat in UE in 2007, iar in celelalte state membre UE restrictiile pe piata muncii au fost impuse de la aceasta data, Elvetia nu face parte din UE, dar are relatii speciale cu blocul comunitar, consfintite printr-o serie de acorduri.
Astfel, Acordul privind libera circulatie a persoanelor dintre Berna si UE a fost reinnoit prin referendum in Elvetia in 2009 si a tinut cont si de faptul ca intre timp au aderat la Uniune Romania si Bulgaria.Conform documentului, partile au posibilitatea de a mentine cu titlu temporar restrictii nationale asupra accesului pe piata muncii pe o durata maxima de sapte... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:03