Solicitarile de despagubiri datorate erorilor manageriale sunt in crestere la nivel mondial. Raspunderea managerilor a devenit in prezent o problema care afecteaza companiile mici, mijlocii si mari din toate domeniile de activitate. Datorita cresterii competitiei si mondializarii afacerilor, deciziile asumate de manageri capata o complexitate din ce in ce mai mare.
Bineinteles ca managerii actioneaza in interesul companiei conduse si fac tot posibilul pentru a proteja activele companiei si a evita pierderile. Cu toate acestea actiunile in justitie din initiativa actionarilor au devenit o practica comuna nu numai in SUA cat si in Europa. Ca rezultat al globalizarii pietelor financiare, actiunile in justitie facute de investitori straini sunt la fel de posibile ca si solicitarile de despagubiri de la investitori domestici. Astfel , managerii companiilor private sunt expusi mai mult ca niciodata.
In cazul falimentului sau insolventei unei companii situatia devine din ce in ce mai critica pentru managementul acesteia deoarece creditorii, administratorii judiciari, lichidatorii sau actionarii vor face raspunzatori in primul rand pe manageri.
Conducerea unei companii implica o presiune imensa. Orice decizie eronata poate sa conduca la diminuarea activelor companiei sau la pierderi suferite de terte parti. Administratorii sau directorii executivi sunt legal raspunzatori pentru toate daunele/pierderile provocate companiei sau tertelor parti (actionari, creditori, stat,... mai mult
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 08:47
Asigurarea de credit este contractul prin care este acoperit furnizorul (creditorul) impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau incapacitatea de plata a unui client - debitor sau cumparator.
Reprezinta o solutie completa de management al riscului de credit comercial. Prin intermediul unui astfel de program de asigurare, companiile beneficiaza de:
- Sprijin pentru implementarea unei politici mai riguroase de acordare a creditului comercial;
- Informatii obiective despre partenerii de afaceri;
- Analiza initiala a clientilor din punctul de vedere al solvabilitatii financiare;
- Monitorizarea permanenta a starii financiare a debitorilor;
- Avertizare in timp real daca apar modificari de rating, in special la conturile foarte importante (key accounts);
- Servicii profesionale de colectare debite (incluse in pretul asigurarii);
- Despagubiri in caz de neplata prelungita sau faliment
Trateaza doua categorii majore de risc financiar, accentuate in special in contextul economic actual:
- Risc de neincasare de la key accounts
- Risc de neincasare in masa de la clienti de dimensiuni mici/medii
Conditiile de asigurare sunt negociate astfel incat sa se adapteze necesitatilor clientului, iar prin intermediul unei asigurari de acest tip creste accesul la surse de finantare -polita putand fi cesionata in favoarea unor banci sau ajutand la scaderea costurilor de finantare.
Confera companiei un avantaj competitiv in relatia cu clientii, lucru... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 08:21
Vacanta este, pentru fiecare dintre noi, momentul in care uitam de griji si ne relaxam alaturi de cei dragi. Indiferent de locul in care iti petreci vacanta, ar trebui sa stii ca exista solutii de asigurare la indemana tuturor.
Daca ai optat pentru o vacanta in strainatate si ai achizitionat un pachet turistic prin intermediul unei agentii, este important sa tii cont de existenta asigurarii storno.
Aceasta reprezinta polita ta de asigurare in cazul in care esti nevoit sa anulezi calatoria din cauza producerii unuia din urmatoarele riscuri:
deces, boala grava/incurabila cu repercusiuni, accident grav, accident rutier;
domiciliul persoanei asigurate a fost devastat in urma unui incendiu, furt sau in urma unei calamitati naturale;
in cazul primirii unei citatii pentru prezentarea in fata unei instante judecatoresti la un termen stabilit in perioada calatoriei, cu conditia ca instanta sa nu recunoasca rezervarea facuta ca motivatie pentru amanarea termenului si citatia primita sa fie prima emisa in respectiva cauza aflata pe rolul instantei;
concedierea persoanei asigurate de catre angajatorul sau;
nasterea prematura neprovocata a unui copil al asiguratului;
intentarea unei actiuni de divort in care este implicat direct asiguratul;
optional exista si varianta de acoperire pentru riscul de intrerupere a calatoriei pe toata perioada acesteia.
Asigurarea storno poate fi incheiata doar in aceeasi zi cu data de achizitie a pachetului de servicii... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 14:14
In tara noastra, obligativitatea asigurarii locuintelor a venit ca urmare a unei initiative politice ce a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului. Romania se situeaza pe locul al treilea intr-un top al celor mai expuse tari din Europa la riscul de cutremur, cu toate acestea proprietarilor de locuinte nu le este foarte clar de ce trebuie sa se asigure si prin intermediul carui tip de polita.
Prin intermediul politei obligatorii sunt acoperite riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, precum si consecintele acestora. Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este entitatea ce gestioneaza emiterea, negocierea si incheierea de polite de asigurare obligatorie (PAD - polita anti dezastre), aflandu-se sub supravegherea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
De asemenea, compania realizeaza incasarea de prime si deconteaza asiguratorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare si evaluare a prejudiciilor rezultate in urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu, modalitatea de repartizare a acestora si determinarea plafonului maxim pentru asigurarea obligatorie, stabilite prin normele Autoritatii de Supraveghere Financiara.
In acest moment sumele asigurate impuse prin lege sunt:
20.000 de euro pentru locuintele din caramida, beton sau orice alt material rezultat in urma unui tratament termic;
10.000 de euro pentru locuintele din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 12:49
In Romania, piata asigurarilor este inca afectata de criza, lucru dovedit si de faptul ca intreprinderile mici si mijlocii se orienteaza, preoponderent, catre asigurarile obligatorii, optand cu precadere doar pentru acele polite solicitate de banci sau companiile de leasing.
In general, insa, la nivelul companiilor medii si mari, observam un trend pozitiv in ceea ce priveste incheierea de asigurari.
Cu toate acestea, de multe ori, accentul se pune pe componenta de pret, serviciile fiind trecute pe un plan secundar.
Aceasta situatie manifestata la nivel de piata se intalneste si la nivelul brokerajului in asigurari pe segmentul corporate, unde interesul preponderent este dat de costul asigurarii, chiar si in cazul companiilor internationale dezvoltate.
Sediile companiilor, mobilierul si echipamentele, precum si utilajele si marfurile achizitionate, reprezinta, fara indoiala, o investitie importanta pentru orice afacere. Oricare dintre acestea ar putea fi afectate oricand de evenimente neprevazute. Un incendiu poate provoca pagube uriase, deteriorarea stocurilor de marfa si, in unele cazuri, poate duce chiar la intreruperea activitatii companiei.
Cu toate acestea, gradul de cuprindere in asigurare pentru cladirile de birouri din Romania ramane in continuare scazut, situandu-se intre 20-25%.
In ceea ce priveste pachetele pentru IMM-uri, companiile au la dispozitie cateva variante comune de protectie, pentru acoperirea anumitor riscuri. In general, sunt... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:52