Un termen de valabilitate de 60- 90 de zile la salam e urias. In branza de oaie sau de capra cu 7-9 lei/kg nu poate fi decat praf. Ar trebui actionat mai dur, pentru ca altfel intra pe piata produse mai ieftine decat normal care iau ochii, dar contin porcarii, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Frumosu a aratat care sunt problemele cele mai mari de pe rafturile din magazine si in ce fel ne afecteaza: "Fiecare procesator are dreptul sa isi faca standarde proprii, retete proprii. Poti sa o ai, dar eu trebuie sa stiu ce ai bagat acolo. Procesatorii care lucreaza corect calitativ isi vand greu produsele, pentru ca materia prima de calitate creste pretul."
Presedintele sindicatelor din industria alimentara spune ca pentru a avea in magazine produse romanesti este esential ca producatorii sa se asocieze, altfel marfa se pierde.
Daca mergem acum in judetul Dambovita, zona Voinesti ...citeste mai departe despre "Capcana pretului si cum ne otravim cu mancare: "Putem face rosii si castraveti pe ciment cu burete deasupra" Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 07:07
Saracia si puterea de cumparare scazuta ii vor determina pe romani sa invete sa nu mai arunce mancarea de care alte popoare duc atata lipsa. In opinia presedintelelui Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, 60% din populatia globului se afla in criza alimentara.
"In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta viziune despre consum. Ei nu se "arunca" la primele produse care se vad pe rafturi, indiferent ca par mai aspectuoase, mai frumos ambalate, mai de calitate.
(...) Sunt state care astazi se afla in aceasta criza alimentara, care au o productie foarte mica si posibilitate redusa de import in comparatie cu consumul. De aceea, acestia mananca foarte prost", a declarat Dragos Frumosu, intr-un interviu Business24.
Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare, in timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame. Cum poate fi rezolvata aceasta chestiune?
Singura solutie pe care eu o vad este educatia, prin care sa se explice diferenta dintre cei care mor de foame si cei care arunca, pe de o parte, iar pe de alta parte o educatie foarte bine pusa la punct din care sa rezulte ce cantitati ar trebui consumate de copil si de adult astfel incat sa se hraneasca sanatos si sa asimileze necesarul pentru energia zilnica de care are nevoie.
Acest lucru nu se poate indrepta decat in ani de zile, plecand de la aceasta varianta. In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:00
Specialistii din agricultura sustin ca recolta de anul viitor ar putea fi partial pierduta, din cauza temperaturilor neobisnuit de mari din luna noiembrie.Specialistii avertizeaza ca, in momentul in care frigul se va asterne brusc peste culturile de toamna care au germinat, recolta din 2011 ar putea sa fie partial pierduta."Mi-e greu sa preconizez cum va fi anul agricol 2011. Este adevarat ca temperaturile de acum au facut ca graul sa incolteasca. Este nevoie de o patura solida de zapada pentru a se pastra apa in sol. Daca va da un inghet, productia agricola va fi compromisa", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), pentru Ziare.com.Opinia acestuia este impartasita si de presedintele Agrostar Stefan Niculae care arata ca o iarna cu ger inseamna distrugerea recoltelor.In acelasi timp, desi vremea este favorabila si prognoza meteo pe termen mediu nu este ingrijoratoare, temperaturile mari favorizeaza dezvoltarea daunatorilor."Din pacate pentru noi, chiar daca toamna este tarzie, perioada de insamnatare s-a cam terminat si probabil ca orice se seamana in perioada asta va avea o vegetatie mult mai lenta. Nu ar mai fi indicat sa semanam grau in aceasta perioada a anului, chiar daca timpul ne permite. Pe de alta parte, caldura excesiva favorizeaza aparitia daunatorilor. Si asa noi avem zone in tara unde avem foarte multi daunatori si din pacate nu avem programe de combatere a lor", a mai spus seful Agrostar.Pentru ca... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 09:32
Painea, uleiul de floarea soarelui, legumele, fructele, laptele si produsele lactate ar putea suferi majorari importante de pret pana la sfarsitul acestui an, potrivit specialistilor in industria alimentara.Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), pretul graului pe bursa a crescut de la 160 de euro pe tona la 220 - 250 de euro pe tona, iar Romania va fi nevoita sa importe grau la sfarsitul anului acesta sau inceputul anului viitor. Din aceasta cauza, pretul painii s-ar putea majora cu pana la 30 la suta.
"Daca ne gandim la pretul painii, nu e foarte mare. Ca si cumparator, faptul ca o paine este 1 leu acum si ca va fi 1,3 lei nu este o crestere pe care buzunarul sa o suporte foarte greu. La o paine inseamna 3.000 de lei vechi, la 30 de zile inseamna 100.000 de lei vechi. Nu face o gaura", a declarat Dragos Frumosu, pentru Ziare.com. De altfel, presedintele FSIA spune ca pretul painii din Romania nu este real, fiind mult mai scazut decat in alte tari. "In mod real, daca un kilogram de paine ajunge acum pe la 3,5 lei, ar trebui sa fie pe la 5 - 6 lei kilogramul. Aproape dublu, ca sa fie un pret real si sa-l putem compara cu pretul painii in celelalte state", a explicat Frumosu. "Este o filosofie intreaga. Faptul ca romanul consuma mai multa paine decat un neamt, un francez sau oricare alt stat si atunci, teoretic, o parte din costuri se acopera din consumul mai mare de paine", a adaugat el. Pretul... mai mult
Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 13:22