Romania se va putea imprumuta din nou de pe pietele externe in a doua parte a anului, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, adaugand ca acest lucru depinde de apetitul investitorilor si lichiditatea de pe piete si ca tinta pentru acest an este de a atrage 2,5 miliarde euro.
"Cred ca vom iesi in partea a doua a anului, dar este greu de estimat pe ce piata. Vrem sa vedem care este apetitul investitorilor si lichiditatea pe piata europeana, dar si pe cea americana. Tinta noastra este de 7 miliarde euro pana in 2013, iar pentru 2012 de 2,5 miliarde euro", a explicat Dragoi.
Romania a redeschis la sfarsitul lui februarie emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%. Obligatiunile au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 14:26
O noua emisiune de obligatiuni pe piata externa este posibila in 2012, strategia pentru acest an fiind aceea de atragere a 2,5 miliarde euro, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
"Ultima emisiune pe piata externa a fost o oportunitate in piata si a fost un succes al Romaniei, care a fost bine punctat, mai ales de catre beneficiari, de catre cei care au cumparat bondurile".
"Strategia pentru 2012 este de a atrage 2,5 miliarde euro. Conform strategiei, o noua emisiune este posibila. Sunt 2,25 miliarde dolari cumulate la cele doua emisiuni de pana acum", a explicat Dragoi, in cadrul conferintei cu tema "Clusterele economice generatoare de noi locuri de munca"
Ministrul Finantelor a apreciat ca este totodata un succes pentru piata interna.
"Un bond reusit si o emisiune reusita este un rezultat al unor masuri. Pe piata interna am emis cel mai ieftin la sase luni si am emis pentur prima data un bond de 15 ani", a mai spus Dragoi.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%. Obligatiunile au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 15:29
Obligatiunile lansate de Ministerul Finantelor Publice marti pe piata americana, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, au anuntat miercuri reprezentantii ministerului.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.
Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.
"Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere pe din ce in ce mai multe piete".
"Se remarca de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.
Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare,... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:00
Bogdan Dragoi, ministrul propus de PDL pentru Finantelor Publice, este secretar de stat in cadrul MFP din ianuarie 2009, pozitie care a mai detinut-o in septembrie 2006 - noiembrie 2007.
Dragoi are 32 ani, este necasatorit si a absolvit Universitatea Tufts, Fletcher, Boston, Massachusetts, potrivit CV-ului publict pe site-ul MFP.
Atributiile sale principale la MFP vizeaza Departamentul de Trezorerie si Datorie Publica, fiind responsabil cu Strategia Datoriei Publice, emiterea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe pietele de capital (interna si internationala).
De asemenea, el gestioneaza relatia cu agentiile de rating (Standard&Poor's, Fitch and Moody's), intalnirile cu investitori in vederea prezentarii reformelor si masurilor implementate de Romania, deal si non-deal rodshows, departamentul de ajutor de stat, responsabil cu implementarea schemelor de ajutor de stat pentru proiecte mari de investitii, respectiv Ford, Pirelli, Continental, Renault si Honeywell.
Dragoi este membru al Consiliului de Administratie al CEC Bank, al Bancii Europene de Investitii (BEI) si al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Ministrul propus a fost in perioada noiembrie 2007 - iunie 2008 ca director general al departamentului economic din Primaria Municipiului Bucuresti.
In perioada septembrie 2006 - noiembrie 2007 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, iar aprilie - septembrie 2006 a fost
"consilier ministru" in... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 15:44
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, si se indreapta catre cel mai mare declin pe parcursul unei zile din mai 2010, transmite Bloomberg.
Costul asigurarii datoriei pe cinci ani impotriva riscului de neplata prin contracte CDS (credit default swap) a coborat cu 0,07 puncte procentuale, la 3,92 puncte, si se afla sub cel al Sloveniei, de 3,98 puncte, potrivit datelor CMA. Slovenia, membra a zonei euro, este evaluata cu ratinguri mai ridicate de agentiile de evaluare financiara.
Romania a vandut, marti, obligatiuni pe zece ani cu un randment de 6,875%, cererea din partea investitorilor fiind de aproape 7 miliarde de dolari, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.
Randamentul obligatiunilor in euro cu maturitate in 2018 este in declin cu 0,43 puncte procentuale fata de sfarsitul anului trecut. Ratele CDS, care coboara odata cu imbuatatirea perceptiei privind bonitatea unui emitent, au coborat cu 0,57 puncte in acest an, potrivit CMA.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 19:33
Romania s-a imprumutat masiv, in dolari, pe pietele americane in aceeasi zi in care noul regulament BNR a intrat in vigoare. Desi pentru populatie dolarul este considerat o moneda exotica, predispusa la risc valutar, acelasi lucru nu se aplica si la stat.
Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul a luat aceasta decizie pentru ca o parte din datorie este in dolari.
"Decizia a fost luata chiar anul trecut, cand aveau interes pentru lansarea unui emisiuni, dar a fost amanata pentru acum, din cauza conditiilor nefavorabile. Cred ca este firesc sa fii prezent pe mai multe piete".
In aceeasi zi in care noul regulament BNR intra in vigoare, secretarul de stat in ministerul de Finante, Bogdan Dragoi, anunta succesul vanzarii obligatiunilor pe piata americana. Prin noul regulament introdus de banca centrala, avansul solicitat la creditele considerate in monede exotice, inclusiv in dolari, a crescut considerabil.
Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%. BNR vrea sa protejeze populatia de riscul valutar, regula care nu se aplica si la stat.
Statul va continua sa emita obligatiuni in dolari
Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul s-a imprumutat in dolari pentru ca o parte din datoria Romaniei este in dolari. "Trebuie sa existe o balanta pentru gradul de indatorare, in euro sau dolari". Mai mult decat atat, oficialul Certinvest sustine... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:06
Investitorii de pe Wall Street au vrut sa cumpere obligatiuni in valoare de 7 miliarde de dolari, insa reprezentantii Ministerului Finantelor sa vanda obligatiuni pe 10 ani in limita a 1,5 miliarde de dolari la un randament de 6,875%, nedorind sa-si asume costurile unui buffer (stoc) de lichiditate prea mare.
Cuponul oferit este de 6,75% pe an, iar scadenta de 10 ani imbunatateste profilul datoriei externe, informeaza Mediafax.
"Noi avem deja un buffer foarte confortabil in Trezorerie si pana la urma te costa sa iei prea mult de pe piata si sa tii rezerve de lichiditate", a explicat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu programul de finantare externa a Romaniei.
El a remarcat cererea spectaculoasa venita din partea investitorilor, interesul pentru bondurile romanesti intrecand cu mult asteptarile analistilor.
"Romania n-a mai facut niciodata un asemenea deal, nimeni din regiunea noastra nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 miliarde de dolari. Este pur si simplu recunoasterea masurilor de ajustare pe care Romania le-a luat in ultimii ani si a interesului pe care am reusit sa-l atragem prin roadshow-ul de la sfarsitul anului trecut si prin contactele ulterioare cu investitorii", a comentat Dragoi succesul celei de-a doua tentative de a aduce Romania pe ecranele investitorilor americani.
Operatiunea a fost sustinuta de trei giganti financiari cu putere de distributie globala - Citi, HSBC si Deutsche Bank care au fost angajati... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 08:56
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 7%, a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.
Romania profita de conditiile de bune de pe piata prin stabilirea cuponului in jurul a 7%, a spus Dragoi.
Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.
Romania are rating "Baa3" din partea Moody's si "BBB-" de la Fitch, ambele in categoria recomandata pentru investitii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BB+", din categoria nerecomandata investitorilor.
Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, sustinut de masurile fara precedent luate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru asigurarea de lichiditati in sistemul financiar. BCE a imprumutat in decembrie aproape 500 miliarde de dolari bancilor comerciale pe perioada de trei ani si a anuntat o licitatie similara, cu lichiditati nelimitate si pentru februarie.
Dragoi anuntase de la jumatatea lui ianuarie, ca Romania se va finanta de pe piata americana
Dragoi a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, ca Romania se va finanta la extern de pe piata americana, intrucat bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.
In noiembrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 15:38
Ministerul Finantelor Publice (MFP) are in vederea pentru 2012 extinderea maturitatilor pentru obligatiuni pana la 15 ani, in prezent ajungandu-se la zece ani, a declarat marti secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi.
"Finantarea deficitului in 2011 a fost realizata conform strategiei echilibrate, mai exact de pe piata interna si externa. Strategia va fi continuata si in 2012. F inantarea a fost facuta pe piata interna in proportie de 50% si am incercat sa extindem maturitatile, ajungandu-se la 10 ani, dar pentru 2012 sunt discutii sa le extindem la 15 ani", a precizat Dragoi.
Secretarul de stat a adaugat ca se are in vedere organizarea a cel putin doua road-show-uri pe pietele din Europa si Statele Unite ale Americii.
"Interesul si promovarea Romaniei, sustinute de masurile bune luate, au fost foarte bine primite in randul investitorilor", a completat Dragoi. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 20:51