Vicepremierul Liviu Dragnea a propus Guvernului angajarea raspunderii pe trei legi, respectiv descentralizarea, functionarul public si administratia publica, dar premierul Victor Ponta s-a opus invocand practica fostului Cabinet, tema urmand sa mai fie discutata la nivel politic.
Surse participante la sedinta de guvern au declarat ca premierul Ponta s-a opus ideii ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea simultan pe un pachet de trei legi, motivand ca aceasta a reprezentat o practica a Cabinetului Boc si ca el vrea sa evite asemanarea cu fosta guvernare.
"Discutia din sedinta de guvern pe aceasta tema s-a terminat cu opozitia premierului, dar o decizie finala va fi luata dupa ce subiectul va fi din nou analizat la nivel politic, in USL", au adaugat sursele citate de Mediafax.
In urma cu o saptamana, dupa ce a prezentat parlamentarilor USL proiectul descentralizarii, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca, odata cu angajarea raspunderii Guvernului pentru acest document, vor mai fi modificate atat Legea functionarului public, cat si Legea administratiei publice.
"Am discutat, de asemenea, ca, odata cu angajarea raspunderii, sa nu ne agajam raspunderea numai pe proiectul descentralizarii, ci si pe un pachet minim de legi privind reforma administratiei, adica sa adoptam niste modificari si la Legea Statutului functionarului public, si la Legea administratiei locale", a spus atunci Dragnea.
Intrebat de ce a optat Guvernul pentru a modifica aceste legi prin... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 20:11
Vicepremierul Liviu Dragnea afirma, raspunzand unei intrebari despre teama politicienilor de autonomie, ca el nu coordoneaza un proces de regionalizare "tremurand de dimineata pana noaptea ca cineva vrea sa faca nu stiu ce" si ca refuza sa ramana ancorat in discutii "care nu fac bine nimanui".
Liviu Dragnea a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa la Balvanyos, judetul Covasna, daca nu considera "un fel de amenintare" afirmatiile reprezentantilor CNS potrivit carora secuii, daca va fi necesar, vor face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a pastra integritatea Tinutului Secuiesc.
Dragnea a spus ca nu doreste sa comenteze cele sustinute de CNS, dar nu le considera o amenintare.
"Nu sunt foarte sigur cat interes politic este in aceasta declaratie si ma abtin, totusi, sunt destul de rezervat in a comenta astfel de declaratii si astfel de interese. Repet, trebuie sa ne gandim cu totii la interesele comunitatilor pentru care zicem ca vorbim", a spus el.
Intrebat de ce politicienilor din Bucuresti le este frica de autonomia teritoriala cand se discuta despre regionalizare, Dragnea a raspuns ca el nu este un om fricos si nu coordoneaza procesul de regionalizare "tremurand de dimineata pana noaptea ca cineva vrea sa faca nu stiu ce".
"Mie nu-mi este frica, nu sunt un om fricos. Imi este greu sa raspund la aceasta intrebare care nu are nicio legatura cu sentimentele mele. Eu nu vorbesc de frica, eu nu coordonez un proces de regionalizare tremurand de... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 09:58
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare.
Vicepremierul a reiterat faptul ca in prezent se afla in discutii doua variante in ceea ce priveste numarul viitoarelor regiuni, fie opt, fie noua astfel de entitati administrative.
"Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (...) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete...asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori".
El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni.
"In primul rand intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare", a afirmat Dragnea la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.
In al doilea rand, el a sustinut ca regiunile... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 11:09
Ministrul Dezvoltarii Regionale Liviu Dragnea afirma ca noua reorganizare teritoriala vizeaza dezvoltarea echilibrata a Romaniei, astfel incat sa nu se transforme intr-o tara de "printi si cersetori".
Liviu Dragnea despre modul in care va fi reorganizat teritoriul Romaniei si despre impactul asupra fiecarui cetatean, dar si despre banii care vor fi impartiti regiunilor si mecanismul prin care acestia vor ajunge acolo unde este nevoie.
"Noua reorganizare teritoriala urmareste sa dezvolte in mod echilibrat Romania, pentru ca aceasta sa nu se transforme intr-o tara de printi si cersetori", declara Liviu Dragnea.
El precizeaza ca exista doua variante de impartire teritoriala - opt sau nou? regiuni - in nici un caz sapte, cum se vehicula anterior, criteriul reorganizarii fiind functionalitatea.
De asemenea, Dragnea spune si care va fi noua structura a institutiilor de administratie locala, care vor fi parghiile prin care cei sapte miliarde de euro, bani europeni, vor ajunge in regiunile Romaniei, dar si ce parere are USL despre coabitarea cu presedintele Traian Basescu. mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 16:36
Vicepremierul Liviu Dragnea spera ca Romania va fi "regionalizata" pana in 31 decembrie si descentralizata la 1 ianuarie 2014, el declarand ca presedintii de regiuni vor fi alesi de catre cetateni, daca dezbaterile din Parlament se vor desfasura repede.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca "cetatenii vor resimti incepand de anul viitor" regionalizarea, transmite corespondentul Mediafax.
Dragnea a afirmat ca regionalizarea s-ar putea face pana la sfarsitul anului.
"O Romanie regionalizata sper ca vom avea la 31 decembrie 2013, o Romanie descentralizata cred ca vom avea la 1 ianuarie 2014. Cetatenii vor resimti incepand de anul viitor, vor incepe sa vada efectiv proiecte regionale in fata casei, in fata curtii", a spus Dragnea.
Acesta a adaugat ca presedintii de regiuni vor fi alesi de cetateani, insa pana la organizarea de alegeri acestia ar putea fi alesi de consilierii locali.
"Presedintele regiunii va fi ales, cel mai probabil, de cetateni. In 2016 presedintii de regiuni vor fi alesi la alegerile locale. Pentru 2014 intentia ar fi sa se faca alegeri directe tot de catre cetateni pentru presedinte si consilierii regionali.
Daca adoptam legislatia in timp scurt, vom putea organiza alegeri, dar daca se prelungesc dezbaterile in Parlament, atunci vom incerca sa mergem pe un sistem in care sa voteze alesii locali", a afirmat Dragnea.
Potrivit vicepremierului, in sondaje, cetatenii vor in proportie... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 15:47
Judetele nu se vor desfiinta in urma regionalizarii si nu vor exista guverne regionale, a declarat, joi, la Iasi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, in timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la nivel local, cu privire la procesul de regionalizare -descentralizare.
"In ceea ce priveste judetele, judetele nu se desfiinteaza. Judetele au o traditie veche in aceasta tara, reprezinta o forma administrativa cu care cetatenii s-au obisnuit. Mare parte din judete era si inainte, in 1862. Faptul ca in Romania exista judete inca din 1862 a creat dezvoltarea unui sentiment de apartenenta la comunitate. Sentimentul de apartenenta la un judet este profund. Cei care propun desfiintarea judetelor gresesc, pentru ca ar insemna multiplicarea centralizarii de azi, (...) cu toate butoanele la Bucuresti", a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul a spus totodata ca in toate statele europene in care exista regiuni exista si subdiviziuni corespunzatoare judetelor.
"Resedintele acestor judete, sustine acesta, vor deveni poli de dezvoltare zonala si vor avea fonduri pentru regenerarea urbana, iar zonele rurale vor fi stimulate sa se asocieze acestor orase astfel incat sistemul administrativ din Romania sa fie ca o plasa, astfel incat incet, incet sa avem regiuni de dezvoltate".
Fara guverne regionale
El a subliniat ca in urma implementarii procesului de regionalizare-descentralizare administrativ-teritoriala nu vor... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 15:17
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, care este si presedinte executiv al PSD, spune ca nu exista nicio divergenta cu PNL in privinta regionalizarii si ca viitoarele regiuni vor fi functionale pana la sfarsitul anului.
El a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca deocamdata n-a facut nicio propunere privind numarul de regiuni si ca asteapta concluziile unui grup de lucru care a fost infiintat in acest sens.
"Tot aflu din presa ca exista un diferend intre noi si PNL, numai ca in realitate noi tot cautam diferendul acesta si nu-l gasim. Eu n-am prezentat pana acum niciun proiect care sa aiba un numar de regiuni, opt, sapte sau 15. Eu am prezentat actualele regiuni de dezvoltare care exista in Romania si pe aceste regiuni de dezvoltare am aratat niste fluxuri, de comunicare, de miscari de marfuri, resurse umane, potential, harti care reprezentau dezechilibre de dezvoltare in interiorul Romaniei", a spus Dragnea.
Potrivit acestuia, "nu este finalizata analiza la Ministerului Dezvoltarii in cadrul grupului academic cu care lucram, format din academicieni si profesori universitari, nu este finalizata analiza care sa ne dea propunerea finala cu care vom veni in fata guvernului si apoi a opiniei publice pentru a lansa dezbaterile".
Liviu Dragnea a subliniat faptul ca "nu exista doua proiecte", ci doar "o analiza extrem de serioasa cu care o sa iesim in perioada urmatoare". Vicepremierul a mai spus ca pana la... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:51
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat miercuri ca, in urma regionalizarii, va exista si un prefect regional si ca vor ramane si toate autoritatile locale din prezent, respectiv primari, consilieri locali si judeteni.
Dragnea a explicat ca dupa regionalizare va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului in regiune, in acest moment fiind doua variante: fie cate un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional ajutat de subprefecti in judete.
"Opinia noastra este ca regiunea sa aiba un consiliu regional format din consilieri regionali, structura aleasa si regiunea va fi condusa de un presedinte. (...) Daca va fi propus si acceptat, vom institui un prefect regional si sunt variante: prima sa fie un singur prefect regional si subprefecti in fiecare judet sau cate un prefect in fiecare regiune. Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu si urmareste realizarea programului de guvernare de catre comunitati", a spus Dragnea.
Vicepremierul a spus ca el opteaza ca functia de presedinte de consiliu regional sa fie incompatibila cu aceea de presedinte de consiliu judetean.
El a precizat ca nu se va desfiinta niciun judet, niciun consiliu judetean si ca toate autoritatile locale raman: primari, consilieri locali, consilieri judeteni. In schimb, va aparea in plus nivelul consiliului regional si al presedintelui de regiune.
Dragnea a explicat ca nu va fi o crestere a birocratizarii, pentru ca fiecare cetatean se va adresa la... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:36
Regionalizarea nu va fi facuta pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizarii administrative, respectiv a infiintarii regiunilor administrative, fiind micsorarea decalajelor de dezvoltare, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii.
"Nu se desfiinteaza judetele, nu se mareste numarul de personal, nu se maresc cheltuielile publice", a precizat Dragnea la Antena 3.
El a anuntat ca va avea discutii cu toate partidele politice pe aceasta tema, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanti ai societatii civile si cu specialisti, pentru ca acest proiect, care are ca termen sfarsitul anului 2013, este poate cel mai important proiect pentru Romania de la Revolutia din decembrie 1989.
"Vor fi discutii foarte largi. Intentionez sa-mi creez la nivelul ministerului un fel de consiliu consultativ. Poate ca este cel mai important proiect dupa Revolutie. Vor fi discutii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civila, cu oameni care au expertiza in domeniu si vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune", a spus Dragnea.
Vicepremierul a aratat ca odata cu alegerile locale viitoare va fi stabilita modalitatea in care va fi ales presedintele regiunii - direct, indirect.
In opinia acestuia, regionalizarea este necesara in primul rand pentru ca tara noastra poate pierde foarte multi bani, dar si modelul de dezvoltare strategica care se intampla in majoritatea tarilor... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 09:40