Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat, de la inceputul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializeaza legume si fructe, 78% dintre acestia fiind sanctionati.
S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se incadrau in prevederile legale.
ANPC a verificat, de la inceputul lunii aprilie, operatorii economici care comercializeaza legume si fructe proaspete in lanturi de magazine de tip hipermarket si supermarket, depozite si piete en-gros.
"Au fost controlati 678 operatori economici, dintre care la un numar de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare. A fost verificata cantitatea de 487 de tone de fructe si legume proaspete din care 60 tone (12%) nu se incadrau in prevederile legale", a transmis, vineri, ANPC.
Ca urmare a deficientelor constatate, s-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe si legume, in valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman.
De asemenea, s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 135 tone fructe si legume in valoare de 204.852 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate.
Au fost aplicate 608 sanctiuni contraventionale, dintre care 260 avertismente si 348 amenzi contraventionale, in valoare de 1.723.600 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Ce probleme s-au constatat
Inspectorii au depistat fructe si legume... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 11:19
Peste 80 de tone de legume si fructe, intre care 23 de tone de ceapa uscata din Polonia si 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate in cadrul actiunii "Demetra", prin care se verifica circuitele de comercializare a legumelor si fructelor.
Potrivit unui comunicat transmis, duminica, de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, incepand de joi au avut loc mai multe controale la nivel national pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele si fructele provenite atat din comertul intracomunitar, cat si din import.
Actiunea este parte a operatiunii de control "Demetra", aflata sub coordonarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Inspectorii sanitari-veterinari au verificat toate mijloacele de transport sigilate de catre inspectorii ANAF.
Dupa amenintarile lui Dragnea, institutiile au blocat zeci de mii de tone de legume si fructe la intrarea in tara
Pana acum au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe si 3 depozite.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sanctiuni in valoare totala de 602.200 de lei.
A fost retinuta oficial si dirijata catre neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume si fructe, intre care 23 de tone de ceapa uscata din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria si Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, - 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 13:53
Presedintele PSD Liviu Dragnea considera ca inspectorii antifrauda ar trebui sa solutioneze problemele generate de mafia importului de legume si fructe in Romania. Liderul social-democratilor considera ca in acest sector "sunt retele mafiote, cu bani multi investiti, cu protectie din partea unor membri ai unor institutii".
In timpul unei vizite in localitatile Cilieni si Rusanesti, din judetul Olt, Dragnea a spus ca producatorii agricoli nu reusesc sa isi vanda produsele din solarii din cauza unor "retele mafiote".
"Rosiile ajung in piata, numai ca nu ajung direct si trebuie sa recunoastem ca n-a fost timp suficient ca, intr-o luna, doua, trei, sa se poata distruge aceste retele mafiote. Sunt retele mafiote, cu bani multi investiti, cu protectie din partea unor membri ai unor institutii. Nu-i stim, dar nu se putea fara protectie. Este si o retea romaneasca. Oamenii merg cu rosia, n-au loc in piete si se joaca cu ei. Ti-o iau, dar nu-ti dau factura.
Iar legumicultorii sunt pusi in fata a doua optiuni: sa stea cu tone de rosii sa se strice si sa astepte o factura care nu mai vine pentru ca, deocamdata, statul inca nu este pregatit sa dea aceasta batalie in aceasta perioada, ci abia la toamna sau la sfarsitul anului, sau sa le dea si sa astepte mai tarziu, cand va scadea pretul, cand angrosistii sunt dispusi sa le dea facturi. Asa se joaca cu ei demult", a declarat Liviu Dragnea.
Liderul social-democratilor sustine ca in acest razboi impotriva samsarilor si... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 18:44