Actuala guvernare PSD-ALDE muta povara de la bogati la clasa mijlocie, prin eliminarea impozitului pe dividende si introducerea taxei de solidaritate, afirma consultantul fiscal Gabriel Biris, precizand totodata ca impozitul pe cifra de afaceri ar incalca legislatia europeana si exprimandu-si opinia ca Guvernul nu si-a luat definitiv gandul de la banii din Pilonul II de pensii.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul de Finante in timpul guvernarii Ciolos, vorbeste si despre problema actiunilor la purtator, invocate in cazul anchetei Rise Project cu privire la averea lui Liviu Dragnea, sustinand ca procurorii impreuna cu alte institutii, printre care si ANAF, pot "lua urma banilor", insa doar daca vor cu adevarat.
De asemenea, Gabriel Biris subliniaza faptul ca masurile economice anuntate si apoi retrase de Guvernul Tudose au debusolat investitorii, iar daca "sarabanda de masuri de crestere a cheltuielilor si de reducere a veniturilor" nu se opreste, exista "un risc major si iminent" ca Romania sa intre iar in criza.
Spuneti-ne mai intai ce sa inteleaga un cetatean de rand despre intentia Guvernului Tudose de a introduce taxa de solitaritate? Care este scopul urmarit? Ne va merge mai bine datorita ei?
In primul rand, haideti sa ii spunem pe nume - impozit progresiv. Pentru ca nu exista conceptul de taxa de solidaritate in legislatia moderna. E un impozit progresiv. Practic, ce vrea sa faca Guvernul este sa... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 18:48
Liderii coalitiei de guvernamant se intalnesc luni, la Parlament, cu premierul Mihai Tudose, pentru evaluarea saptamanala a activitatii Executivului.
Sedinta coalitiei va incepe la ora 12.00, la biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Este a doua intalnire de la instalarea Guvernului Tudose, cand s-a decis ca, in masura posibilitatilor, liderii coalitiei se vor intalni saptamanal pentru a evalua activitatea Executivului. Precedenta reuniune a avut loc saptamana trecuta.
Luni se va discuta si despre impozitul pe cifra de afaceri, dupa declaratiile contradictorii ale lui Mihai Tudose si Liviu Dragnea pe acest subiect. Tudose afirma, dupa discutiile avute la Bruxelles, ca acest impozit nu va mai fi aplicat.
"Am reiterat, din nou, foarte ferm, ca nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, ca suntem predictibili in ceea ce priveste sistemul financiar-fiscal si ca din tot ceea ce inseamna simularile noastre de acum si asteptarile noastre vom ramane in tinta de 3%", a declarat prim-ministrul.
Dragnea a spus, vineri, ca nu vrea sa comenteze declaratiile premierului Mihai Tudose pe tema retragerii initiativei privind impozitul pe cifra de afaceri.
"Nu stiu ce a declarat premierul si nu vreau sa comentez, ca pot fi nuante", a spus Dragnea, intrebat despre declaratiile lui Tudose.
El a spus ca Mihai Tudose stie despre ce vorbeste si totul este bazat pe analize. "Mie mi se pare foarte important ca premierul Tudose, cand vorbeste,... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 07:52
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca luni, in coalitie, se va lua o decizie cu privire la renuntarea sau nu la impozitarea pe cifra de afaceri, chiar daca premierul Mihai Tudose a promis recent ca aceasta taxare nu va fi introdusa.
"Nu stiu ce a declarat premierul si din moment ce nu stiu nu vreau sa comentez, pentru ca pot fi nuante, dar vom discuta luni, in coalitie. Sa facem, totusi, tot timpul o precizare importanta, la ora asta avem impozit pe cifra de afaceri de 1% la afacerile care sunt sub 500.000 de euro si vreau sa le transmit acelor oameni de afaceri ca nu se renunta la ea, pentru ca au primit-o foarte bine si sunt foarte multumiti, pentru ca 1% pe cifra de afaceri inseamna cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred ca le convine.
Nu se renunta la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun castigat de catre mediul de afaceri care trebuie pastrat", a spus vineri Dragnea, la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca inca nu a primit simularile facute de Ministerul Finantelor cu privire la aceasta impozitare.
Intrebat cum isi explica faptul ca premierul a promis ca se va renunta la impozit, in timp ce el spune ca decizia se va lua luni in coalitie, Dragnea a precizat ca, daca Tudose are simulari si analize pe acest subiect, le va prezenta in sedinta de coalitie.
"Nu stiu ce a declarat premierul, dar daca are deja simulari si analize, luni, in coalitie, ne prezinta si daca sunt argumente, sustinem. A spus premierul... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:43
Inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, masura care a fost introdusa neasteptat de PSD in programul de guvernare al noului Executiv Mihai Tudose, nu este susinuta de ultimii doi ministri PSD de Finante, Viorel Stefan si Eugen Teodorovici.
Acestia au explicat, pentru Ziare.com, de ce nu este recomandata introducerea unui astfel de impozit.
Viorel Stefan: Acest mod de impozitare nu e conform cu directivele europene si nici recomandabil pentru economia romaneasca
Fost ministru in Cabinetul Sorin Grindeanu, Viorel Stefan a precizat ca nu cunoaste detalii despre aceasta masura, "pentru ca eu nu am luat in calcul niciodata un astfel de mod de impozitare, asa ca va rog sa incercati sa vedeti cine sunt autorii acestei propuneri si sa lamuriti cu domniile lor".
"Eu n-am avut in vedere niciodata un astfel de mod de impozitare, care nu e nici conform cu directivele europene, nici recomandabil pentru economia romaneasca, nu exista din punctul meu de vedere niciun motiv sa adoptam o astfel de masura", ne-a declarat deputatul PSD.
De asemenea, acesta a subliniat ca nu stie cine sau ce sta in spatele acestei masuri si ca nu are cunostinta nici despre discutii in cadrul coalitiei: "Eu nu am fost prezent la astfel de dezbateri".
Eugen Teodorovici nu este de acord cu impozitul pe cifra de afaceri: Cei care il cer in mod expres nu simt economia, nu sunt nici macar politicieni
La randul sau, fostul ministru de Finante din Guvernul... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 21:00
Presedintele ALDE si al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a exprimat indoielile cu privire la impozitul pe cifra de afaceri, ce ar urma sa fie impus companiilor.
"O astfel de solutie, daca va duce la usurarea unora si la omorarea altora, nu poate sa fie avuta in vedere. De aceea, incercam sa analizam si in final va trebui sa luam o decizie.
Dar aceasta nu se va lua ex abrupto. Va trebui sa consultam si mediul de afaceri", a spus Tariceanu, miercuri, la Antena 3.
Acesta a mentionat ca "nu exista nicio alta agenda" si ca vrea sa fie "un comportament fair si din partea statului, si din partea celor care fac afaceri", facand referire la companiile straine.
"Oferim o mana de lucru bine calificata si ieftina, dar trebuie sa ajungem la un parteneriat de tip win-win, adica sa castige ambele parti - nu castiga unii si altii sunt fraierii de serviciu.
Este vorba despre o intentie si urmeaza sa ne hotaram in ce directie mergem", a adaugat Tariceanu.
Citeste si:
Impozitul pe cifra de afaceri sau cum ne mai distrugem economiaDe ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice DragneaImpozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calculeImpozitul pe cifra de afaceri va fi o lovitura crunta pentru mediul de afaceri. Firmele se vor muta in alte state UEConsultant fiscal: Taxa pe cifra de afaceri e un impozit de secol XIX. Nu facem decat sa abuzam orice investitor care... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:33
PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018, in locul impozitului pe profit. In acelasi timp, insa, o mare economie a Europei, cea franceza, intra pe drumul reducerii taxelor.
Masura anuntata in programul de guvernare al PSD-ALDE a starnit numeroase controverse, alaturi de contributia de solidaritate si de taxa suplimentara pe zahar, printre altele.
Citeste si:
Sunteti de acord cu impozitul pe cifra de afaceri? Sondaj Ziare.comIsarescu revine cu explicatii despre impozitul pe cifra de afaceri: Merge la un restaurant, un birt, o firma micaIsarescu, despre impozitul pe cifra de afaceri: Nu cred ca a plecat de la noi. Puteti sa ii intrebati pe cei de la Guvern
Spre comparatie, premierul francez Edouard Philippe a anuntat, intr-un discurs sustinut marti in fata Adunarii Nationale, ca impozitul pe profit va fi redus de la 33 la suta (una dintre cele mai mari taxe de pe continent) la 25 la suta, etapizat, pana in anul 2022, astfel incat sa fie apropiat de media europeana, relateaza Les Echos.
"Companiile trebuie sa gaseasca dorinta de a se instala si de a se dezvolta pe pamantul nostru, mai degraba decat in alta parte", a spus prim-ministrul francez.
Aceasta reforma a fost unul dintre punctele importante ale programului fiscal anuntat de Emmanuel Macron si a fost inaintata si de ministrul Economiei, Bruno Le Maire. Macron insusi este fost ministru al... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 14:58
Presedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit, miercuri, despre ideea introducerii impozitului pe cifra de afaceri, sustinand ca aceasta va fi aplicat doar daca rezultatul va fi unul prin care sa "ajute firmele cinstite".
Amintim ca in noul program de guvernare al proaspat instalatului Guvern Tudose e precizat ca de la 1 ianuarie 2018 impozitul pe profit va fi eliminat complet si va fi inlocuit cu impozitul pe cifra de afaceri, fapt ce a starnit o puternica reactie negativa din partea mediului de afaceri.
"Exista preocupari din punct de vedere al majoritatii parlamentare ca toate companiile care lucreaza in Romania sa plateasca impozitele cinstit si la nivelul prognozat. Asta nu inseamna ca cele 2-3 posibile masuri nu pot fi discutate, dar nu va fi nicio masura aplicata abrut, decat dupa analize si simulari", a spus Dragnea.
El a precizat ca se urmareste scoaterea la lumina a unor posibile transferuri de profit, dar daca "prin acea masura firmele vor fi afectate, acea masura nu va fi adoptata".
Dragnea sustine ca exista o zona mare din economia romaneasca care declara profituri foarte mici. "Vrem sa vedem daca din cauza sistemului fiscal din Romania declara profit atat de mic. Sa vedem cum sa ii ajutam ca profitul sa fie mai mare", a precizat seful PSD.
Intrebat daca a discutat cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, despre nemultumirile aparute in spatiul public si in interiorul formatiunii conduse de presedintele Senatului, Dragnea a spus ca da si ca vor... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 12:00
In decembrie, cand am citit programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile, credeam ca un program mai slab si mai nerealist nu poate exista. Acum, dupa ce am citit programul de guvernare trecut prin Parlament, am realizat ca m-am inselat. Mereu se poate mai rau.
Intentia socialistilor de a impozita cifra de afaceri, si nu profitul, reprezinta o lovitura neasteptata data mediului de afaceri, antreprenorilor onesti, fie ei straini, fie romani.
Impozitul pe cifra de afaceri va fi o lovitura crunta pentru mediul de afaceri. Firmele se vor muta in alte state UEFost consilier al lui Ciolos: Impozitul pe cifra de afaceri e un barbarism fiscal. Va avea consecinte negative pentru investitii si dezvoltarea afacerilorDe ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice Dragnea
Trebuie sa spunem clar: daca acest sistem se va implementa, vom spune adio cotei unice de 16%, masura care dupa ce a fost adoptata, in 2005, a atras investitii directe si indirecte ce depasesc o suta de miliarde de euro. Aceste investitii au creat direct sute de mii de locuri de munca, sustenabile, bine platite si care astazi fac diferenta dintre economia Romaniei si economia Ucrainei, de exemplu.
Acum, intreg pachetul de masuri gandit de PSD nu va face decat sa-i forteze pe antreprenori, fie ei straini, fie romani, sa se uite catre alte piete, mult mai prietenoase cu mediul de afaceri si care incurajeaza munca onesta, inovatia si viziunea.
Orice... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 11:28
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, ca ideea eliminarii impozitului pe profit si inlocuirea lui cu impozitarea cifrei de afaceri a aparut dupa ce a observat ca multinationalele raporteaza un profit de trei ori mai mic decat companiile romanesti, adaugand ca trebuie facut astfel incat toate firmele care actioneaza in Romania sa plateasca impozit pe profitul pe care il fac.
"Am inteles ca Guvernul face o analiza serioasa si obligatorie. Avem niste cifre: companiile mari multinationale, pe care trebuie sa le sprijinim in continuare, au o cifra de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile romanesti au o cifra de afaceri de 550 de miliarde de lei. Cele care au o cifra de afaceri de 580 de miliarde, raporteaza doar 9 miliarde profit impozabil. Celelalte, romanesti, care au 550 de miliarde cifra de afaceri, raporteaza 27 de miliarde de lei profit impozabil. De trei ori mai mult", a explicat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a spus ca Guvernul trebuie sa determine cauzele acestei situatii.
"In conditiile in care un asemenea grup de companii, cu o asemenea cifra de afaceri, raporteaza doar atata profit impozabil, acolo exista niste cauze. Cred ca Guvernul este obligat sa verifice daca sunt cauze obiective si atunci trebuie sa fie sprijinite prin alte masuri acele companii pentru ca nu cred ca in Romania vin doar cei care nu stiu sa faca afaceri. Daca sunt cauze subiective, sa vedem cum facem ca toate firmele din Romania sa actioneze cinstit in... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 18:59