Interesant jocul pe care-l face in perioada aceasta Calin Popescu Tariceanu, aflat, dupa toate aparentele, la inceputul unei strategii ample ce vizeaza mari ambitii de viitor.
CPT, dupa ce si-a consolidat autoritatea unica in ALDE, prin executia lui Daniel Constantin, da semne din ce in ce mai evidente de independenta in alianta cu Liviu Dragnea.
Cele mai recente sunt declaratiile privind sistemul de impozitare, care lovesc adanc in promisiunile si electoratul PSD.
Domnul Tariceanu nu numai ca se opune eliminarii cotei unice de impozitare de 16%, dar avanseaza si ideea renuntarii complete la venitul minim garantat, "care este o invitatie la nemunca".
Sunt, desigur, idei normale pentru un liberal autentic, dar eu, una, nu il "suspectez" pe dl Tariceanu ca actioneaza sub imboldul principiilor.
Explicatia cred ca tine, din nou, de oportunism pur.
Aparent, e sinucigas pentru un politician sa vina cu asemenea idei. Nu neaparat. Ele lezeaza un electorat la care dl Tariceanu nu are acces, orice ar face. Electoratul venitului minim garantat si cel care ar beneficia de eliminarea cotei unice este cel sarac, mai putin educat si fidel PSD. As spune chiar ca este vorba despre electoratul prin excelenta al PSD.
Calin Popescu Tariceanu a vazut, la fel ca noi toti, pretul pe care l-a platit PNL prin abandonarea propriei identitati si incercarea de a capta din zona PSD.
A pierdut propriul electorat si n-a castigat nimic din partea cealalta. Deci o operatiune extrem... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 12:41
Nu cred ca a existat masura mai benefica pentru economia Romaniei, in ultimii 20 de ani, decat introducerea cotei unice de impozitare.
A fost singurul gest curajos si cu adevarat liberal luat de Calin Popescu Tariceanu, acesta fiind de fapt o papusa a regimului securist creat de Iliescu in 1990, cu misiunea de a tine sub control evolutia-involutia PNL.
Acum, acelasi Calin Popescu Tariceanu, ajuns in postura de subaltern al condamnatului Liviu Dragnea, se pregateste sa distruga cota unica. Pas cu pas.
Primele entitati administrative care au introdus cota unica de impozitare ("linear personal income tax") au fost insulele Jersey si Hong Kong, in 1940 si respectiv 1947. O dezbatere serioasa despre acest sistem de taxare a inceput insa abia in anii '90, cand el a fost adoptat de catre cele trei state baltice - Estonia, Letonia si Lituania.
In 2005, The Economist, o publicatie extrem de sobra, a ridicat o adevarata oda Estoniei si succesului economic creat de introducerea taxei ...citeste mai departe despre "Condamnatul Dragnea indeplineste visul lui Iliescu: Pomenile se vor plati sacrificand cota unica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:21
ALDE este oricand dispusa sa discute despre introducerea unor nivele progresive de impozitare a salariilor, dar eventual 8%, 12%, 16%, a declarat deputatul Varujan Vosganian. Acesta a subliniat ca formatiunea sa nu este dispusa sa discute despre o impozitare progresiva in care 16% sa nu fie nivelul superior.
Varujan Vosganian a comentat astfel afirmatiile liderului PSD Liviu Dragnea si ale copresedintelui ALDE Daniel Constantin, privind eventuala eliminare a cotei unice de 16%, scrie RFI Romania.
Iata declaratiile lui Liviu Dragnea si Daniel Constantin:
Daniel Constantin confirma: Guvernul are in plan sa introduca impozitarea in functie de venituri
Ce spune Dragnea despre impozitarea progresiva: Cota unica nu ...citeste mai departe despre "Dispare cota unica? Vosganian: ALDE nu renunta la 16% ca limita superioara de impozitare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 10:28
Dupa ce vicepremierul Daniel Constantin a agitat opinia publica, facand declaratii despre impozitarea suplimentara a veniturilor si o eventuala revenire la cota progresiva, in replica, Liviu Dragnea l-a trimis in banca lui la Mediu.
Constantin spusese ca Guvernul are in plan sa introduca impozitarea in functie de marimea venitului, ceea ce ar echivala practic cu revenirea la cota progresiva (scoasa din Codul Fiscal in 2005, de Guvernul Tariceanu al Aliantei DA).
"Este o discutie ca din 2018 sa se vina cu acea impozitare in functie de venituri. Este o discutie pe care o vom avea la momentul respectiv. (...) Cota unica ramane, dar sunt si alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua in calcul", a declarat Constantin, duminica, la Digi 24.
In schimb, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus luni ca, in acest moment, in Romania nu exista oricum cota unica de impozitare: "Cota unica nu exista acum in Romania, domnisoara. Nu exista. Cota unica inseamna 16% la tot. Nu... citeste mai departe despre "Ce spune Dragnea despre impozitarea progresiva: Cota unica nu exista. Daniel Constantin sa vorbeasca despre Mediu. Nu se discuta lucrurile astea in public" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 07:21
Masurile fiscale propuse de cele mai importante formatiuni politice, USL si ARD, se pot aplica in contextul economic actual, din 2012.
Insa e posibil ca aceste masuri sa nu mai poata fi atat de usor de aplicat in 2013, a comentat Mircea Maier, avocat Dragne&Asociatii.
Avocatul specializat in Drept Fiscal explica, intr-un interviu acordat Business24, ca masura de reducere a cotei unice propusa de ARD ar putea fi in avantajul mediului de afaceri, pe cand impozitul diferentiat propus de USL va fi favorabil populatiei.
In campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, partidele au inclus in propunerile de programe de guvernare schimbari fiscale legate de cota unica de impozitare. Credeti ca se va putea aplica scaderea cotei unice anul viitor?
Este dificil sa facem previziuni pentru anul viitor, mai ales tinand cont de volatilitatea situatiei economice generale, care, in opinia noastra, este posibil sa se mentina si anul viitor. In acest sens, va fi necesar ca oportunitatea unor masuri fiscale sa fie analizata la modul concret si in timp real, cu incercarea de a previziona cu cat mai multa acuratete impactul acestora in economie.
Chiar daca asemenea analize se fac de fiecare data cand se lanseaza propuneri de modificari fiscale, nu este exclus ca o analiza la nivelul macroeconomic din 2012, sa nu mai fie oportuna ulterior, raportat la conditiile macroeconomice care vor exista in anul 2013.
Totusi, in contextul actual, pare greu de crezut ca se va... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 13:00