Va reusi presedintele PSD sa dea asaltul final asupra sistemului de justitie? Intreaga societate e in asteptare. Singurul care face pasi importanti pentru consolidarea puterii personale in aceste zile pare a fi premierul Mihai Tudose.
Demiterea sefului ANAF a fost un gest puternic de fronda in raport cu Liviu Dragnea. Acesta din urma a inghitit galusca si a cedat. Cumva, e legat de maini si de picioare. Din pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor are tot mai putina influenta in aceste zile.
PSD e un partid contestat puternic pe mai multe paliere din societate. Haosul creat cu propunerile de impozitare, nesiguranta si promisiunile neonorate fata de proprii alegatori, toate acestea au impins formatiunea social-democrata intr-o perpetua defensiva.
In opinia mea, Liviu Dragnea e foarte aproape de momentul in care va pierde controlul asupra partidului. Nu mai detine parghia de control asupra executivului, iar scandalul Tel Drum va avea efecte si in plan politic.
Un alt mare esec al lui Liviu Dragnea este incapacitatea comisiei de ancheta din Parlament de a o aduce la audieri pe Codruta Kovesi. Trebuie amintit faptul ca acesta a fost obiectivul principal al comisiei, acela de a o "umili" pe sefa DNA si de a o pune, in mod simbolic, intr-o pozitie de inferioritate in fata alesilor PSD. Refuzul ei si blocajul de la nivelul comisiei parlamentare reprezinta un nou esec pentru Liviu Dragnea care nu poate arata opiniei publice cine este seful.
La fel ca inainte de... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 13:02
Klaus Iohannis nu este obligat sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare de ancheta, a spus vineri purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi.
"Poate o comisie parlamentara de ancheta sa invite orice persoana care lucreaza in zona Guvernului sau a institutiilor publice, insa daca nu este vorba despre o astfel de persoana, aceasta persoana vizata poate sa primeasca invitatia, dar poate sa refuze participarea la o astfel de ancheta, fiind vorba de obligativitate doar in cazul care lucreaza in zona Guvernului", a precizat Madalina Dobrovolschi intrebata daca presedintele Klaus Iohannis va merge, daca va fi invitat, la comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, care ar urma sa fie infiintata zilele urmatoare.
Dobrovolschi a subliniat ca in acest moment singura ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 este facuta de Parchetul General si ca o ancheta parlamentara nu poate sa cerceteze o cauza, actiune sau evenimente aflate deja in procedura judiciara.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Parlament, ca nu exclude chemarea presedintelui Klaus Iohannis la comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, precizand totodata ca i se pare inadmisibil ca cineva din Romania sa poata refuza sa vina la o comisie de ancheta parlamentara.
Citeste si PSD nu renunta la comisia de ancheta, desi Parchetul a deschis dosar penal referitor la alegerile din 2009Dragnea e suparat pe Parchetul... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 14:05
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Antena 3, ca nu exclude infiintarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte, la fel ca in cazul comisiei pentru alegerile prezidentiale din 2009.
"Daca se va infiinta o comisie si pentru referendum nu stiu, poate ca da, poate ca nu, acolo fiind si mai aproape evenimentele s-ar putea sa doreasca mai multi sa vorbeasca sau sa fie chemati. Am primit si eu, am primit si noi de la cetateni acelasi lucru: dar de ce nu si pentru referendum? Bun, eu nu exclud aceasta varianta", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.
Amintim ca Dragnea a fost judecat si condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei.
Infiintarea unei comisii de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost decisa deja de catre conducerea Parlamentului si urmeaza sa fie supusa votului plenului reunit de miercuri.
Comisia urmeaza sa fie condusa de Liviu Dragnea si are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor institutii sau persoane in posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum si stabilirea masurilor care ar urma sa fie dispuse inclusiv in vederea sesizarii organelor competente pentru verificarea eventualelor incalcari ale prevederilor legale. Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 22:37
Ca si cum asta ar fi prioritatea de care depinde viata noastra si pentru care ne arde noua buza, iata ca Parlamentul infiinteaza pe neasteptate "Comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din anul 2009", ceva care miroase de la o posta a rafuiala intre actualii potentati ai zilei si castigatorul prezidentialelor de atunci, inclusiv sustinatorii lui.
In opinia mea, mirosul de vendeta devine si mai dezagreabil, cand aflam ca insusi Liviu Dragnea ia in calcul varianta sa conduca personal lucrarile acestei comisii, cu un argument de rasul curcilor: "e dorinta mea de cand eram mic".
Mintea nu m-a ajutat sa inteleg ce a vrut sa spuna. Era cumva copil mic in 2009? A prevazut respectivele prezidentiale cu cateva decenii in urma, cand frecventa gradinita? Sau poate i se intampla sa vorbeasca gura fara el?
Aceasta din urma alternativa mi se pare cea mai probabila, daca imi amintesc ca domnul Dragnea a fost judecat de instantele competente ale statului roman pentru referendumul din 2012 alegandu-se cu o condamnare initiala de 1 an cu suspendare, majorata dupa recurs la 2 ani, tot cu suspendare. La asa ceva, eu mi-as baga capul in nisip si as tace chitic cand mai e vorba de orice scrutin.
Dar cel condamnat, in loc sa zica merci pentru suspendarea cu care a fost catadicsit, vrea sa se declare sef peste comisia pusa sa ancheteze scrutinul prezidential. Va rog sa-mi fie iertati termenii, dar ma intreb daca e la mijloc inconstienta sau doar tupeu?
In opinia mea si -... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 21:21
Jurnalistul Dan Andronic nu va mai fi audiat de catre Comisia SRI, asa cum se anuntase, ci de catre comisia comuna de ancheta parlamentara a alegerilor din 2009, dat fiind faptul ca s-a anuntat deja constituirea acesteia, a precizat, marti, Adrian Tutuianu.
"Noi aveam programat sa-l chemam (pe Dan Andronic - n.red.) la audieri maine (miercuri - n.red.). In conditiile in care s-a anuntat deja constituirea unei comisii comune de ancheta a celor doua Camere, care-si propune aceleasi lucruri pe care ni le propuneam noi - ceva mai mult, de fapt, pentru ca noi ne propuneam sa analizam doar activitatea SRI si a unor cadre din SRI legat de alegerile din 2009 - apare ca inutila chemarea la Comisia SRI (a lui Andronic - n.red.) ", a precizat presedintele Comisiei SRI.
El a aratat ca in cadrul acestei comisii comune de ancheta parlamentara se vor face toate audierile persoanelor care au legatura cu alegerile din 2009 si care au fost indicate in materialul publicat de Andronic.
Intrebat daca, in consecinta, ar trebui sa vina la audieri si Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea, Tutuianu a raspuns: "Asta va decide comisia, trebuie sa o luam pe etape".
Tutuianu a spus ca decizia de convocare a plenului si de supunere la vot a proiectului de hotarare privind infiintarea comisiei va fi luata cel mai probabil joi, in cadrul Birourilor Permanente reunite.
UPDATE Dan Andronic scrie pe Facebook ca se va prezenta in fata Parlamentului, in Comisia SRI sau in fata vreunei alte... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 16:21