Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
Castelul Bran, despre care presa americana si britanica relateaza ca a fost scos la vanzare de proprietari pentru 80 de milioane de dolari, a fost construit in secolul al XIII-lea, si este unul dintre principalele obiectivele turistice din Romania.
Cunoscut si sub denumirea "Castelul Dracula", acesta atrage anual circa 560.000 de vizitatori, spun cei de la Business Insider, care au publicat mai multe fotografii ale acestuia.
Sursa foto: Castelul Bran
Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din 1377, este faimos datorita romanului "Dracula" al lui Bram Stoker.
Sursa foto: Castelul Bran
Castelul Bran a fost donat reginei Maria a Romaniei, in 1920 de Consiliul orasenesc Brasov, ca semn recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Dupa ce l-a amenajat, regina l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.
Castelul a intrat in proprietatea statului roman dupa expulzarea din tara, in 1948, a familiei regale, insa a fost abandonat si devastat.
Sursa foto: Castelul Bran
Partial amenajat ca muzeu, Castelul Bran s-a deschis publicului in 1956, iar in 1987, a intrat intr-un proces de restaurare, care a fost terminat, in mare, in 1993.
Sursa foto: Castelul Bran
Dupa Revolutie, castelul Bran a trecut in proprietatea arhiducelui Dominic de Habsburg si a surorilor sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, in 2009. Noii proprietare au redeschis oficial, pe 1 iunie... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 08:38
Turistii britanici aflati in cautarea unei aventuri, care doresc sa exploreze si sa cunoasca noi culturi, isi indreapta atentia spre tarile din estul Europei, asa cum este Romania, pentru a-si petrece vacantele, conform expertilor in turism ai portalului HomeAway.co.uk, informeaza un material publicat de site-ul easier.com.
In luna ianuarie a acestui an, o luna in care, conform unei parti a presei britanice, urma sa se produca o adevarata avalansa de imigranti romani in Regatul Unit (dupa ridicarea restrictiilor privind accesul pe piata muncii), portalul britanic de turism HomeAway.co.uk inregistra o avalansa a accesarilor din partea britanicilor interesati sa vina in Romania pentru a-si petrece vacanta. Numarul cautarilor de informatii despre destinatii turistice in Romania, pe acest portal, a crescut in luna ianuarie cu 300%, crestere care nu a fost inregistrata de nicio alta tara.
Pentru turistii britanici, aflati in cautarea unei vacante pe care sa si-o organizeze singuri, Europa ramane principala alegere, inregistrandu-se o crestere substantiala a interesului pentru tarile estice, asa cum este Romania sau Ungaria. Sentimentul de aventura, explorarea culturii, istoriei dar si a bucatariei locale reprezentand principalele criterii dupa care turistii britanici isi aleg destinatiile din acest an.
"Este interesant de observat ca ridicarea restrictiilor de la inceputul acestui an a avut deja un efect pozitiv asupra industriei turistice din Romania - oamenii sunt... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 15:23
Neckermann va exitinde din acest an promovarea vacantelor in Romania si pe piata austriaca si va introduce in oferte si circuite Dracula, alaturi de sejururile pe litoral, a declarat Gheorghe Marginean, directorul agentiei Karpaten Turism, reprezentantul Neckermann in Romania.
"Din acest an, ofertele Neckermann pentru Romania vor fi promovate si pe piata austriaca. Austriecii puteau cumpara si pana acum pachete prin Neckermann in Romania, dar din acest an se va intra mai puternic pe aceasta piata", a spus Marginean.
El a afirmat ca Neckermann vinde acum in Germania, Elvetia, Olanda si Austria trei tipuri de vacante in Romania: sejururi pe litoral, city break-uri si circuite culturale. Dintre acestea, litoralul ocupa aproape 90% din totalul vanzarilor.
"La litoral ne batem cu bulgarii, care au preturi mai mici si servicii mai bune. De exemplu, un sejur la un hotel romanesc all inclusive de patru stele de pe litoral este cu cel putin 25-30% mai scump in extrasezon decat unul din Bulgaria, in conditiile in care serviciile din tara vecina sunt mult mai bune. Din acest motiv, la bulgari este plin de straini in extrasezon la mare, spre deosebire de ceea ce se intampla la noi. Neckermann nu va renunta sa vanda litoralul romanesc, insa vrea sa diversifice oferta pentru Romania si din acest an introduce si circuite Dracula, care includ obiective turistice din Transilvania si Bucuresti", a adaugat Marginean.
Potrivit celor mai recente date ale INS, in 2012 au venit in... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 17:59
Autoritatile romane din turism lucreaza la un circuit al castelelor legat de numele lui Vlad Tepes, iar turismul istoric ar putea fi promovat in strainatate avand Dracula ca figura centrala, a declarat ministrul pentru IMM si Turism Maria Grapini, prezenta la targul de turism World Travel Market.
"Nu abandonam mitul Dracula. Oriunde m-am dus, din Coreea si pana in SUA, toata lumea m-a intrebat de Dracula. Nu putem sa renuntam la acest mit", a spus Grapini pentru Mediafax.
Ea a adaugat ca turismul istoric va fi promovat in strainatate avand ca personaj central mitul Dracula.
"Construim si un circuit al castelelor Dracula, pe unde a fost Vlad Tepes", a afirmat ministrul.
Turoperatorii romani prezenti la targul de turism de la Londra cred ca Dracula este mai cunoscut decat Bucurestiul in Marea Britanie si ar trebui exploatat mai mult.
"Toata lumea stie de Dracula si exploatarea lui va fi mereu o idee buna. Noi avem un circuit Dracula pe care il propunem la acest targ si care include Sighisoara, Castelul Bran, Snagov si Bucuresti", a declarat agentiei Mediafax Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
El spune ca mitul Dracula este extrem de cunoscut in lumea anglo-saxona. Potrivit lui Burcea, Dracula este cel mai cunoscut nume legat de Romania printre britanici, devansand Transilvania, Bucurestiul si Delta Dunarii.
91.000 de britanici au vizitat Romania in 2012
Si Sorin Vaduvoiu, directorul general al agentiei de turism Perfect Tour,... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 12:17
Citesc si vad la televizor ca "ciuca Europei", "falimentara si indisciplinata" Grecie a reusit intr-o singura luna sa aiba din turism venituri ce depasesc un miliard de euro. Vad ca, in pofida grijuliilor atentionari pe care Ministerul Afacerilor Externe de la noi le transmite despre dificultatile ce pot aparea ca urmare a manifestatiilor si grevelor din Grecia, romanii nu pregeta sa plece cu zecile de mii in concediu pe plajele grecesti.
Oare ce am putea face in Romania pentru a fi si ea la fel de atractiva pentru turistii straini? Evident, nu putem avea nici soarele, nici apa albastra a Egeii si nici savoarea proaspetelor fructe de mare, dar nici nu cred ca am avea nevoie.
Dupa parerea mea, este gresit sa mai credem ca peisajul si conditiile naturale sunt in continuare o conditie sine qua non a dezvoltarii turismului. Chiar daca elementele naturale sunt importante, ele nu mai sunt determinante din momentul in care turismul a devenit un serviciu cu atribute industriale.
"Industria turismului" se bazeaza, dar si genereaza in mod continuu, politici si modele de dezvoltare din ce in ce mai elaborate care descopera sau creaza atractivitati mult mai variate si mai interesante decat clasicul peisaj, fie el marin sau montan, decat diferentele climatice sau decat facilitatile curative. Este deja cunoscut turismul cultural, citadin, religios, culinar, bacchusian, de cazinou sau chiar de prostitutie. Practic, turismul a devenit o activitate de cerere si oferta bazata pe... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:20
Guvernul roman si-a anuntat planurile de a promova Transilvania, o regiune asociata cu vampirii si cu Dracula, drept cea mai promitatoare destinatie turistica a tarii.
Un comunicat de presa al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) mentiona ca "Transilvania poate deveni in cele din urma o destinatie turistica de renume international, iar beneficiile, nu doar pentru turismul din regiune, ci si pentru economia noastra, in general, vor fi imense ... Autoritatile locale din sase judete din Transilvania ar putea dezvolta, prin utilizarea fondurilor europene, un proiect regional intitulat 'Dracula', in urma unei propuneri a primarului din Targu Mures. Brandul Dracula exista de mult timp, el trebuie doar exploatat si impachetat cum se cuvine, iar apoi vandut intr-o maniera moderna".
Desi vampirii au fost populari timp de zeci de ani in romanele lui Stephenie Meyer, Anne Rice, Stephen King si ale multor alti scriitori, cel mai faimos vampir ramane Dracula lui Bram Stoker, personaj aparut pentru prima data in 1897 in romanul gotic cu acelasi nume, indica un articol postat pe site-ul Discovery.com.
Potrivit cercetatoarei Sharon Hill, de la Doubtful News, Romania "nu a facut o treaba extraordinara cu comercializarea acestei idei pentru turism". "Acest tip de turism este o mare afacere. Ganditi-va la Monstrul din Loch Ness (Scotia), la tururile dedicate procesului vrajitoarelor din Salem (Massachusetts) sau la cele dedicate prabusirii OZN-ului din Roswell (New... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 11:11
Romania a fost invadata de propuneri care mai de care mai inedite pentru circuite turistice. De la circuitul Dracula, la Ceausescu, sau cel al forturilor din jurul Bucurestiului, toate au atras atentia jucatorilor de pe piata si a turistilor.
Ce s-a intamplat, insa, pe drumul dintre propunere si realizari?
In timpul mandatului sau, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a anuntat infiintarea "traseului rosu", adica un circuit turistic care sa cuprinda obiectivele turistice legate de Ceausescu.
In anul 2011, acelasi ministru a declarat ca pregateste un circuit turistic la cele 30 de forturi vechi din jurul Capitalei. A urmat circuitul balnear din nordul Capitalei sau circuitul la manastirile din Bucuresti.
Doi ani mai tarziu, autoritatile locale anuntau ca vor amenaja un circuit turistic pe lacurile din Bucuresti. Investitia se ridica la 20 de milioane de euro, iar o parte din bani vin din fonduri europene.
Fie ca este vorba de autoritatile locale sau de ministri ai Turismului, toti sunt de parere ca Romania are nevoie de circuite turistice tematice.
Specialistii din domeniu nu ii contrazic, insa subliniaza ca acestea nu ar trebui sa ramana la stadiul de propuneri.
"Nici un circuit turistic anuntat nu a fost implementat de autoritati. Pana acum avem proiecte si idei", a declarat Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului si presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Totusi, jucatorii de pe piata spun ca turistii... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:10
Traian Badulescu, fostul purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, ca Romania nu comunica foarte bine valorile sale principale, tara noastra inca inregistrand dificultati pe partea de promovare.
Care sunt deficientele cu care se confrunta in prezent turismul romanesc?
Romania nu are inca o imagine formata, turistii straini venind la noi mai mult din curiozitate, pentru ei suntem o tara noua. Totusi, cei care vin la noi stiu ca gasesc aici traditii si cultura. Majoritatea turistilor vin cu un nivel de asteptare scazuta, mai ales pe circuitele culturale, insa dupa ce se intorc, gradul de statisfactie este ridicat.
Strainii vad Romania ca pe o destinatie turistica "mai de la marginea Europei", nu neaparat uitata de lume, ci mai degraba una unde traditiile sunt bine pastrate si unde exista multe locuri pitoresti virgine.
Majoritatea strainilor spun revoltati: "aveti o tara frumoasa, dar cum o promovati, cum comunicati produsul pe care vreti sa-l vindeti?"
Care este brandul turistic, nu cel oficial, ci cel real? Cum vad turistii staini Romania?
Nu avem un singur brand real, oricum, o data o vad ca pe o destinatie mai de la "marginea Europei", nu neaparat uitata, dar unde inca sunt locuri naturale neatinse de om, ori traditii pastrate si ei stiu foarte bine asta. Un ambasador foarte bun este Printul Charles, mostenitorul tronului Marii Britanii, care a descoperit locuri pe... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 08:05