Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.
Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR. Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.
Ce inseamna asta? In cazul unui proces intentat de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiile pentru protectia consumatorilor daca judecatorul poate solicita bancii sa scoata clauzele considerate abuzive din toate contractele de credit. Masura ar putea genera pierderi de 4,7 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro) pentru sistemul bancar din Romania.
"Este o veste de impact pentru clienti intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:01
Dupa ce in ultima vreme Guvernul a facut "jocul" bancilor in razboiul clauzelor abuzive sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistra pierderi insemnate, acum tot Guvernul este cel care "taie aripile" institutiilor de credit si decide ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze sa fie aplicate de la 1 octombrie 2013, ceea ce va insemna pierderi de miliarde de lei pentru banci.
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis in sedinta de miercuri sa nu aprobe actul normativ.
OUG 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori aduce mari sperante clientilor bancilor si fiori reci pentru bancheri.
Ce pierderi pot consemna bancile pe clauzele abuzive
In studiu de impact asupra sistemului bancar realizat de BNR la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International se regasesc pierderi de maximum 4,7 miliarde de lei, in cazul in care unele clauze contractuale ar fi denuntate.
Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca, actiune care ar genera si cea mai mare pierdere pe care ar putea sa o inregistreze sitemul bancar.... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 17:35
Guvernul cedeaza din nou in favoarea bancilor in razboiul clauzelor abuzive. Autoritatile "promit" catre FMI judecarea proceselor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile nu vor avea efect retroactiv. Autoritatile "fac jocul" celor doua banci, BCR si Volksbank, care au dosare pe clauze abuzive, iar intregul sistem bancar va avea de suferit, sustin specialistii.
"Din punctul de vedere al bancilor care nu au clauze abuzive in contracte, acele banci care se straduiesc sa castige increderea oamenilor este catastrofal. Ma intreb de ce nu reactioneaza ceilalti bancheri. Practic, aceste banci care includeau clauze abuzive avea profituri mai mari, le faceau concurenta neloiala. In prezent, tot sistemul bancar asista cum doua banci sunt salvate in detrimentul tutoror celorlalti", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.
Desi castiga cele mai multe din procesele in instanta pentru clauzele abuzive incluse in dosarele de credit, clientii pierd in fata forurilor internationale, pe fondul presiunilor unor industrii puternice.
Specialistii contactati de Business24 au comentat care va fi impactul celor doua masuri sustinute de Guvernul Romaniei in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI:
Ce inseamna: anularea clauzelor nu va avea efect retroactiv
Practic, in cazul unui proces pe clauze abuzive intentat de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului sau ANPC, decizia de anulare a clauzelor abuzive se aplica doar pentru viitor, nu si... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 08:15
In mai putin de o luna ar trebui sa intre in vigoare modificarile pe legea de care se tem bancile: 193/2000. Daca pana cum, o instanta putea dispune modificarea clauzei doar pentru consumatorul care a intentat procesul, in noua varianta judecatorii pot cere modificarea unei clauze considerate abuzive in toate contractele de credit incheiate de banca.
Presiunea este uriasa pentru ca sistemul bancar romanesc ar avea de pierdut peste 1,1 miliarde de euro (circa 5 miliarde de lei) din introducerea proceselor colective, se arata intr-o estimare realizata de Banca Nationala a Romaniei. Pierderile anuale se cifreaza in jurul valorii de 600 de milioane de euro.
Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu modificarea Codului de Procedura Civila, insa, la solicitarea FMI masura a fost amanata cu jumatate de an pentru a realiza un studiu de impact. Acest ragaz a dat posibilitatea reprezentantilor bancilor sa faca lobby pentru a obtine modificarea legii astfel incat pierderile sa fie cat mai mici.
Bancile au cerut ca dosarele sa fie judecate la Inalta Curte
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au militat la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceselor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit. In timp ce bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare, avocatii clientilor sustin ca sunt alte interese la mijloc. In primul rand, procesele la Inalta Curte... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:05
Dupa articolul publicat de Business24 in care anuntam ca Credit Europe Bank N.V a pierdut primul proces intentat de un client pentru clauzele abuzive din contractele de credit, reprezentantii bancii au precizat ca aceeasi instanta a dat castig de cauza si bancii, intr-un dosar asemanator.
"Tinem sa precizam ca aceeasi instanta, Judecatoria sectorului 6, a solutionat recent o cauza similara - in dosarul nr. 18611/303/2012 - prin pronuntarea unei sentinte definitive in favoarea bancii in data de 20.02.2013, in acest fel recunoscand validitatea si justetea prevederilor contractuale de felul celor mentionate in articol", se arata intr-un punct de vedere Credit Europe Bank trimis pentru Business24.
Banca se bazeaza pe un precedent
Reprezentantii bancii isi anunta intentia de a ataca cu recurs decizia data de Judecatoria Sectorului 6 intr-un dosar ce are ca obiect clauzele abuzive din contractele de credit.
"In cazurile in care au existat diferente de interpretare, ulterior semnarii contractelor, ne-am exprimat intotdeauna deschiderea de a le rezolva in mod amiabil, in spiritul unei relatii autentice de parteneriat. In ceea ce priveste decizia luata impotriva bancii vor fi urmate toate caile de atac legale necesare pentru a sustine, si in acest caz, punctul de vedere al bancii privind corectitudinea prevederilor utilizate in cazul contractelor sale de credit", se mentioneaza in informarea Credit Europe Bank.
CLAUZE BANCARE ABUZIVE Credit Europe Bank intra pe... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:27
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei militeaza la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceslor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit.
De cealalta parte, clientii acuza prin aceasta miscare favorizarea bancilor.
BNR isi motiveaza pozitia prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, iar Inalta Curte ar putea asigura o practica unitara, ideea sustinuta si de reprezentantii bancile implicate in procese.
Bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare
"ICCJ, instanta suprema in sistemul judiciar romanesc, are abilitatea de a uniformiza practica judiciara. In situatia in care o anumita categorie de cauze ajunge sa fie judecata in recurs la ICCJ, se deschide posibilitatea crearii unei practici unitare la nivelul instantei supreme si a instantelor inferioare.
Aceasta poate conduce la o mai mare predictibilitate a actului de justitie pentru acea categorie de litigii, aspect benefic pentru securitatea circuitului civil. Clientii nu au de pierdut prin simplul fapt ca procesele lor ar ajunge sa se judece la ICCJ", a declarat Ionut Serban, avocat asociat Tuca si Asociatii, una dintre casele de avocatura care reprezinta bancile in procesele intentate de clienti.
La Inalta Curte procesele dureaza mai mult
De cealalta parte, avocatii clientilor sustin ca propunerea BNR nu este in favoarea consumatorului... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 13:50
Banca Nationala a Romaniei vrea ca procesele colective intentate bancilor sa fie judecate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca astfel de spete vizeaza o masa larga de populatie, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, in cadrul unui colocviu sustinut la Banca Centrala
"Nu este nicio problema sa ai o prima instanta la tribunal si prin exceptie sa ai cale de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Olteanu, citat de Mediafax.
Olteanu (BNR): Clauza abuziva nu trebuie sa se regaseasca intr-un contract
Oficialul BNR si-a motivat optiunea prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, avand aplicare nationala, iar Inalta Curte ar putea asigura si o practica unitara.
Pozitia BNR coincide cu optiunea bancilor, care solicita ca in cazul proceselor privind clauzele abuzive sa se permita o derogare, astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum prevede actualul Cod Civil.
Lobby-ul facut de banci i-a convins pe oficialii FMI sa solicite Guvernului o amanare a intrarii in vigoare a legii care vizeaza clauzele abuzive. Legea trebuia sa se aplice de la 15 februarie odata cu Codul de procedura civila, insa a fost amanata pana pe 1 iulie 2013.
In cazul in care se vor aplica modificarile, banca va fi obligata sa scoata din toate contractele existente clauzele abuzive, daca instanta a dat castig de cauza unui... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 14:32
Banci importante din Romania, precum BCR, Piraeus Bank sau Volksbank, sunt asaltate cu mii de procese intentate de propriii clienti. Marul discordiei? Clauzele abuzive din contractele de credit.
Un razboi dur, cu pierderi de ambele parti. Ar putea insa ca Fondul Monetar International, sa incline balanta victoriei?
In prezent, exista peste 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile pentru nereguli in contractele de credit, dintre care numai 22 au fost castigate de banci.
Totusi, sansele de castig ale unui asemenea proces difera de la o banca la alta, explica avocatii. Volksbank pierde in jur de 90% din procesele intentate de clienti sau de autoritatile pentru protectia consumatorului, in timp ce in cazul BCR, sansele ca un astfel de proces sa fie castigat de clienti sunt de doar 75%. De ce? "BCR are contracte scrise oarecum mai pe intelesul clientilor", a explicat avocatul Carmen Cretu din cadrul Casei de Avocatura Coltuc.
Volksbank trebuie sa plateasca 4.000 lei unui client care a obtinut in instanta o decizie definitiva si irevocabila, reprezentand comisioanele de risc si de administrare percepute abuziv. De cealalta parte, BCR trebuie sa plateasca 6.000 lei.
La inceputul anului, BCR a fost executata silit pentru aproape 900.000 lei, suma reprezentand comisioane aferente unor contracte de credit pe care tribunalul le-a declarat abuzive.
Chiar si atunci cand exista o decizie definitiva si irevocabila, bancile nu platesc atat de usor... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:02
La nivelul intregii tari exista in jur de 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile. Dintre acestea doar 22 de procese au fost castigate de banci, a declarat avocatul Marius Coltuc, unul dintre specialistii care reprezinta clientii in procesele impotriva bancilor.
La nivel national, exista sapte banci care au pe rol procese intentate de clienti. Cele mai multe procese au fost deschise impotriva Volksbank. In peste 90% dintre aceste dosare, instantele au dat castig de cauza clientilor, a explicat Carmen Cretu, avocat in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.
O alta banca "cu probleme" este BCR, insa in cazul acestei banci doar 75% dintre procese sunt castigate de clienti. "BCR are contracte oarecum mai pe intelesul clientilor", a adaugat avocatul.
Legea pe baza careia clientii pot da in judecata o banca este Legea 193/2000. Ea ar urma sa fie modificata odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.
In cazul in care se vor aplica modificarile, banca va fi obligata sa scoata din toate contractele existente clauzele abuzive, daca instanta a dat castig de cauza unui consumator. Avocatii explica insa, ca un judecator va putea solicita eliminarea clauzei din toate contractele doar in situatia in care Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a initiat procedura. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 15:13