Compania Tehnologica Radion, unul dintre cei mai importanti constructori locali, al carei proprietar, Theodor Berna, este arestat intr-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, a cerut intrarea in insolventa.
Cererea de intrare in insolventa a fost inregistrata saptamana trecuta, la Tribunalul Bucuresti, termenul de judecata stabilit de instanta fiind 15 septembrie, potrivit Mediafax.
Constructorul a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 356,8 milioane lei (80,7 milioane euro) si un profit net de 3,8 milioane lei (876.000 euro). Datoriile companiei se ridicau la 383 milioane lei (86,6 milioane euro) la finele lui 2013, in vreme ce nivelul creantelor era de 253,6 milioane lei (57,3 milioane euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor.
Compania avea la sfarsitul anului trecut un numar mediu de aproximativ 2.000 de angajati.
Proprietarul Tehnologica Radion, omul de afaceri Theodor Berna, a fost arestat preventiv in 19 august, de Tribunalul Prahova, intr-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 15:30
Doua societati din Drobeta Turnu Severin care au de recuperat creante de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) au atacat in instanta decizia de intrare in insolventa a companiei, invocand aspecte de neconstitutionalitate, dosarul urmand sa fie trimis de Tribunalul Mehedinti la CC.
Purtatorul de cuvant al Tribunalului Mehedinti, judecatorul Cosmin Sima, a declarat, marti, ca doi creditori ai RAAN au depus in instanta o contestatie impotriva RAAN, judecatorii Sectiei Civile luand decizia ca dosarul sa fie trimis la Curtea Constitutionala.
In solutia Tribunalului Mehedinti se precizeaza: "In conformitate cu art. 29, alin.1 din L47/1992, constata ca exceptia de neconstitutionalitate vizeaza OUG 85/2013 privind declansarea procedurii insolventei RAAN Dr. Tr. Severin si are legatura cu solutionarea dosarului nr. 9089/101/2013 in care a fost deschisa procedura insolventei impotriva acestei debitoare, prin incheierea din camera de consiliu din 18.09.2013. Potrivit art. 29 al. 4 din L.47/1992 sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei ridicate".
Cosmin Sima a mai spus ca dupa ce judecatorul Tribunalului Mehedinti va face motivarea deciziei, dosarul va fi trimis la Curtea Constitutionala, competenta cu solutionarea cauzei.
Cele doua societati comerciale care au atacat in instanta decizia de intrare in insolventa a RAAN sunt SC CRESCO SRL Drobeta Turnu Severin, specializata in comert cu amanuntul al calculatoarelor si SC EMIPROD SRL Drobeta... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 17:18
Guvernul a transmis Parlamentului, de aceasta data sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolventei, care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.
Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Proiectul propus de Guvern prevede acum ca noile reguli de insolventa vor fi aplicate procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii si nu mai contine un paragraf distinct legat de audio-vizual.
Celelalte reguli sunt pastrate din ordonanta de urgenta initiata in octombrie.
Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o ordonanta de urgenta, hotarand ca noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:29
Un numar de 658 de firme au intrat in incapacitate de plata in luna august, reprezentand un minim al acestui an, astfel ca in primele opt luni au fost inregistrate 10.313 de dosare de insolventa, cu aproape 7% mai putine decat in aceeasi perioada din 2012, potrivit ONRC.
In primele opt luni ale anului 2012 s-a inregistrat 11.068 firme intrate sub incidenta legii insolventei la nivelul intregii tari, arata datele ONRC.
Numarul de insolvente din august este cel mai mic inregistrat de la inceputul anului, avand in vedere ca media lunara in perioada ianuarie-iulie a fost de aproape 1.400 de firme.
Brasov, Dolj se mentin in fruntea topului judetelor cu cele mai multe insolvente in acest an, cu 1.090 (in crestere cu 48% fata de 2012), respectiv 935 (+27%), urmate de Bucuresti cu 764 (-8%). Cele mai putine insolvente au fost consemnate in judetul Calarasi - 23 de cazuri si Harghita - 35 de cazuri in acest an.
Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultati financiare sunt in continuare cele din comert, peste 3.210 intrate in insolventa, dar si cele din industria prelucratoare - 1.363 si constructii - 1.363.
La sfarsitul lunii august erau active peste un milion de firme, in acest an fiind inmatriculate 92.227 de societati, in crestere cu 1,24% fata de anul trecut.
Numarul firmelor care au intrat in insolventa de la declansarea crizei, in 2008, a depasit 100.000, dintre care 16.400 au intrat in incapacitate de plata in 2012. mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 12:58
Autoritatile incearca "sa scoata din circuit" procedura prin care managerii isi baga intentionat firma in insolventa pentru a evita plata unor datorii. Metoda gasita de autoritati: impunerea unui prag minim pentru datorii de 40.000 de lei.
Tot mai multe companii apeleaza la tertipul insolventei pentru a evita rambursarile datoriilor catre banci, stat sau alte firme, fara a sti ca in urma unor investigatii pot raspunde personal in fata instantei.
A devenit un fenomen ca firmele sa refuze negocierile cu banca, preferand sa se eschiveze de la plata imprumutului prin artificii ca insolventa voluntara.
Un stufos proiect de lege (123 de pagini) a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei. Fata de varianta initiala a proiectului in care se vorbea de un prag minim de 90.000 de lei, autoritatile au scazut acest plafon la 40.000 de lei.
"Valoarea-prag reprezinta cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa. Valoarea-prag este de 40.000 lei atat pentru creditori cat si pentru debitor, inclusiv pentru procedurile deschise in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile, pentru creante de alta natura decat cele salariale, iar pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat", se arata in proiectul de lege postat pe site-ul ministerului Justitiei.
"Poate fi vazuta in ambele directii aceasta scadere a plafonului de catre autoritati. Ea poate fi un instrument in... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:17
O analiza a Casei de Insolventa Transilvania, realizata in cadrul Programului national de educare si informare a mediului de business din Romania, a scos in evidenta faptul ca managementul defectuos al companiilor a stat la baza a peste 40% din cazurile de insolventa din tara noastra.
"Greselile de management sunt una dintre principalele cauze pentru care companiile intra in insolventa. Din analizele noastre, 43,1% dintre companii intra in insolventa pentru ca managerii lor nu au stiut sa diagnosticheze semnele insolventei la timp si sa intervina eficient asupra cauzei. In acest moment, societatile iau masuri abia dupa 18 luni de la aparitia primelor semne. Impactul deciziilor corecte luate la timp nu se limiteaza doar la societatea ce intampina dificultati, ci si la mediul de afaceri in sine, pentru ca un numar mai mare de societati insanatosite poate duce la crestere si stabilitate economica", a declarat Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, coordonatorul Departamentului de Pregatire Profesionala al societatii.
In asteptarea unui Cod al Insolventelor
Autoritatile lucreaza la un nou Cod al insolventei, lege cu care urmaresc sa elimine abuzurile companiilor care folosesc aceasta procedura pentru a "scapa" de datorii.
Proiectul in stadiul actual nu este unul definitiv, el urmand sa fie discutat si analizat cu practicieni in insolventa.
Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania a... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 10:35
Creantele recuperate si distribuite de Casa de Insolventa Transilvania (CITR) in ultimii ani creditorilor proiectelor imobiliare aflate in insolventa totalizeaza circa 200 de milioane de euro.
Din aceasta suma, 47,8 milioane de euro au fost obtinuti din distribuirile efectuate in cadrul a doar doua proceduri, doua malluri aflate in insolventa, respectiv Tiago Mall din Oradea si City Mall din Bucuresti.
"Pentru proiectele imobiliare de tip mall sau complexe rezidentiale exista posibilitatea de restructurare si de salvare prin insolventa, daca aceasta este accesata la timp. Principala problema a acestor proiecte imobiliare o reprezinta supra-indatorarea.
Ea poate fi remediata rapid, concomitent cu stabilizarea operationala a proiectului, acolo unde este cazul. Solutionarea acestor doua aspecte in paralel si cu asemenea eficienta se poate face numai in cadrul procedurii de insolventa. Nerezolvate, astfel de probleme se amplifica in timp si devine tot mai greu sa fie aliniate ulterior corect la realitatile pietei", a declarat, intr-un comunicat Andreea Anghelof, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania.
Insolvente rasunatoare: Cum pierde din mana statul "avutia nationala"
Piata imobiliara, supraincarcata
Potrivit CITR, piata imobiliara din Romania este supraincarcata de proiecte, iar acesta este unul dintre motivele pentru care business-urile imobiliare ajung sa aiba dificultati financiare.
Experienta proiectelor administrate de societatea... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 13:17
Anularea procedurii de insolventa in cazul Hidroelectrica ceruta de "baietii destepti" in instanta este o posibilitate teoretica, crede avocatul Gheorghe Piperea.
"Este greu de imaginat ca se admite recursul, s-au produs consecinte ireversibile in aceste dosare" a declarat Gheorghe Piperea pentru Business24.
Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind au atacat cu recurs hotararea de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti la 20 iunie.
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a finalizat, joi, analizarea recursurilor declarate in dosarul in care Tribunalul Bucuresti a decis declansarea procedurii de insolventa in cazul companiei Hidroelectrica si a amanat pronuntarea pentru 11 octombrie.
In cazul in care instanta da castig de cauza companiilor si sindicatului, hotararea de deschide a insolventei la Hidroelectrica s-ar putea anula.
"Daca se admite recursul se poate desfiinta procedura de insolventa, deci se poate ajunge la punctul zero. Este insa foarte putin probabil pentru ca, atat Alpiq, cat si Hidrosin au facut declaratii de creanta, deci practic au ales calea insolventei", a explicat Piperea.
Recursul, ultima sansa de anulare a insolventei Hidroelectrica
Potrivit avocatului, recursul este ultima cale de atac prin care companiile pot contesta deschiderea procedurii insolventei.
"Impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei nu exista cale de atac a recursului. Deci, ca sa poata... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:00
Numarul insolventelor a scazut la 4.414 de unitati in primul trimestru al anului, cu 34,65% mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind cea mai semnificativa scadere din ultimii cinci ani.
Cea mai mare scadere a numarului de insolvente s-a inregistrat in industria metalurgica, industria de masini si echipamente sau sanatate si asistenta sociala, se arata intr-un studiu Coface.
"Contractia insolventelor din primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior este cea mai semnificativa din ultimii 5 ani si pentru prima data una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate.
Consideram ca dinamica acestora nu reflecta fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativa stabilizare si influentat semnificativ de instabilitatea economica internationala", a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface Romania.
Potrivit acestuia, scaderea numarului insolventelor este atribuita unor factori structurali, precum scaderea numarului de persoane juridice active in ultimii 3 ani, efectului de baza ridicat din anul anterior si filtrarea firmelor mai putin competitive in perioada recesiunii economice.
"Sub spectrul ultimelor tendinte, ne putem astepta la o contractie semnificativa a insolventelor pentru anul curent", a adaugat analistul Coface.
Constructiile, al patrulea an consecutiv pe lista "neagra"
Sectoarele care inca sunt afectata de criza financiara, inregistrand cel mai mare numar de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:16