Fostul premier Petre Roman nu va fi urmarit penal in dosarul Revolutiei, transmit televiziunile de stiri. Nici Teodor Brates, fost redactor-sef al TVR, nu va fi urmarit penal in acest caz.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins solicitarea procurorului general, Bogdan Licu, de deschidere a dosarului Revolutiei pe numele celor doi pentru acuzatia de infractiuni contra umanitatii, relateaza Antena3.
Intr-o interventie pentru postul de televiziune citat, Petre Roman a sustinut ca argumentele pe care le-a adus procurorul general pentru redeschiderea dosarului sunt revoltatoare.
"In cererea respectiva aparea un element complet fals si absurd. Se vorbea ca la vremea in care s-au produs evenimentele, as fi fost prim-ministru, eu am devenit premier in 27 decembrie.
Dincolo de faptul ca aceasta decizie a ICCJ ma bucura, azi am avut ocazia sa vad cererea formulata de Bogdan Licu. Am fost extrem de surprins si revoltat de ceea ce am vazut acolo. El aduce printre argumente un lucru de neimaginat sau de imaginat in vremurile stalinismului. Doar pentru ca eram fiul parintilor mei era un argument impotriva mea.
Am fost pur si simplu surprins si revoltat. E o atitudine care nu are ce cauta in interiorul Justitiei. Il descalifica pe Licu in orice fel de relatie cu Justitia si ma gandesc ca asa trebuie omul sa puna lucrurile in context", a declarat acesta.
Amintim ca procurorul general interimar Bogdan Licu a infirmat, in luna octombrie, solutia de clasare dispusa... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:38
Consilierul de stat al premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, este vizat in doua anchete la DNA - Structura centrala. Aceste cazuri sunt disjunse din dosarul in care politicianul a fost condamnat, in faza de fond, la 8 ani de inchisoare pentru mai multe fapte de coruptie, caz care urmeaza sa ajunga la completul de 5 judecatori al ICCJ.
Fost primar al orasului Slatina, fost senator PSD, fost ministru al Finantelor, Darius Valcov (42 de ani) este considerat eminenta cenusie a programului economic al PSD.
Potrivit unei analize Ziare.com, Valcov mai are si alte doua dosare pe rolul instantelor:
Dosarul 43049/3/2015, pe rolul Tribunalului Dolj, termen pe 10 aprilie. Acuzatiile: luare de mita si trafic de influenta.
Dosarul 3263/104/2017, pe rolul Tribunalului Gorj, termen pe 12 martie. Acuzatiile: instigare la dare si luare de mita.
Ordonanta lui Danut Volintiru
Pe 28 ianuarie 2019, procurorul Danut Volintiru, seful Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, a analizat situatia anchetelor disjunse din megadosarul care a ajuns la Inalta Curte. La finalul unei ordonante care are 172 de pagini, procurorul a decis continuarea unor cercetari, declinari la alte parchete sau a inchis o parte din ancheta.
"Doua dintre dosarele disjunse se afla in continuare in lucru pe rolul DNA, in acest moment, alte date nu pot fi puse la dispozitie in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 06:30
Sectiile Unite de la Inalta Curte au decis ca dosarele intrate la sfarsitul anului 2018 pe rolul completurilor de cinci in care nu au fost administrate probe raman la completurile trase la sorti in decembrie 2018 si nu vor fi repartizate celor constituite in ianuarie 2019. Este vorba inclusiv de dosarele lui Dragnea, Tariceanu si Grebla.
Judecatorii au hotarat ca nu se impune modificarea jurisprudentei care se aplica la repartizarea dosarelor de la completurile de 5 judecatori. Aceasta jurisprudenta a fost schimbata de o decizie data la sfarsitul anului trecut de Consiliul Superior al Magistraturi.
Dosarul lui Liviu Dragnea, de exemplu, va ramane la ultimul complet de judecata stabilit in 2018, singurul care a fost recunoscut pana acum si de avocatul liderului PSD, desi in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la un complet stabilit la inceputul lui 2019, ca in fiecare an, pana acum, cand CSM a decis altfel si iata ca judecatorii nu s-au opus.
Sectiile Unite au hotarat ca se vor "respinge, ca inadmisibile, sesizarile formulate de Completul de 5 judecatori in materie penala si Sectia penala privind schimbarea jurisprudentei existente la nivelul Completurilor de 5 judecatori in materie penala, sub aspectul interpretarii si aplicarii principiului continuitatii completului de judecata, subsumat regulii anualitatii ce guverneaza activitatea acestor formatiuni de judecata. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 31 ianuarie 2019".
A existat si o opinie... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 20:00
Fostul ministru Valerian Vreme a fost achitat de magistratii instantei supreme in dosarul in care a fost acuzat de abuz in serviciu, decizia nefiind definitiva. El a fost acuzat ca a incheiat fara organizarea unei licitatii publice un contract de cumparare a unor produse software Microsoft in scoli.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata de procurori.
Fostul ministru al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor Valerian Vreme a fost trimis in judecata in luna septembrie 2017, de procurorii DNA, el fiind acuzat de abuz in serviciu, dupa ce a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, un contract de cumparare a unor produse software Microsoft in scoli.
Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract "ce avea ca obiect inchirierea, pe o durata de 16 luni si 13 zile, cu optiune de cumparare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft in scoli".
"Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea incheierea unui astfel de contract subsecvent. De mentionat este faptul ca D.Con-Net AG a achizitionat licentele respective la pretul de 2.612.805 euro. Ulterior, in acelasi context, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 09:34
Liderul PSD, Liviu Dragnea, contesta sechestrul pe avere pus de procurorii DNA in dosarul Tel Drum. Este vorba de cazul in care este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de fraude europene si abuz in serviciu, fapte care ar fi fost comise in perioada in care era presedintele Consiliului Judetean Teleorman (2000-2012).
Contestatia a fost depusa saptamana aceasta de Liviu Dragnea, pe 2 octombrie, iar primul termen a fost stabilit pe 10 octombrie. Obiectul dosarului, potrivit site-ului Inaltei Curti: "contestarea masurii asiguratorii".
Amintim ca pe 8 octombrie Liviu Dragnea are termen intr-un alt proces, tot la Inalta Curte. Este primul termen in dosarul in care contesta condamnarea de 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu in cazul angajarilor fictive din Teleroman.
Contestare cu repetitie
Este pentru a doua oara cand Liviu Dragnea contesta masurile asiguratorii din acest caz. O cerere similara a fost respinsa de Inalta Curte pe 29 noiembrie 2017.
In acest dosar, procurorii DNA au pus sechestrul asigurator pana la concurenta sumei de 127.547.366 lei, aproximativ 28,2 de milioane de euro, prejudiciul retinut in cazul liderului PSD. Masura a fost pusa pe toate bunurile mobile si imobile aflate in proprietatea politicianului: un teren de aproape 3.000 de metri, hotelul Turris din Alexandria, un apartament situat in Turnu Magurele de 80 de metri patrati, doua masini (Skoda Superb si BMW X5) si mai multe sume de bani aflate in... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:15
Consiliul Concurentei a anuntat, luni, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat irevocabil ca Orange a incalcat Legea concurentei, "abuzand de pozitia sa dominanta in relatie cu firma SC Netmaster Communications SRL".
ICCJ a redus totusi amenda primita de companie, astfel ca Orange are de achitat 110,9 milioane de lei (23,83 milioane de euro), in loc de 147,9 milioane de lei (34,8 milioane de euro), cat era prevazut initial.
In urma cu 7 ani, Consiliul Concurentei (CC) a aplicat amenzii Orange si Vodafone, pentru ca nu au acordat firmei Netmaster acces la retelele lor de telefonie, potrivit Mediafax.
Intr-un comunicat de presa, CC arata ca, potrivit normelor europene in domeniul concurentei, refuzul unor firme dominante poate reprezenta un abuz.
"Orange si Vodafone aveau obligatia de a respecta atat reglementarile autoritatii din domeniu (ANCOM), dar si prevederile din domeniul concurentei, respectiv, nu aveau voie sa isi foloseasca in mod abuziv pozitia dominanta", conform documentului citat.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, spune ca firmele care detin pozitii dominante pot adopta orice strategii doresc pentru a-si apara interesele comerciale, "insa trebuie sa aiba un comportament nediscriminatoriu in relatiile cu companiile mici - clienti, furnizori, concurenti", cum este in acest caz SC Netmaster Communications SRL.
Dupa ce au fost amendate, atat Orange, cat si Vodafone au atacat in instanta decizia CC si, fiind... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 15:12
Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se judeca dosarul "Turceni - Rovinari", in care este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor.
Nici la intrare si nici la iesirea din sediul instantei, Victor Ponta nu a dorit sa faca declaratii in fata jurnalistilor.
Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".
In dosar mai sunt trimisi in judecata senatorul Dan Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", Laurentiu Ciurel, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, si ...citeste mai departe despre "Victor Ponta, la instanta suprema in dosarul "Turceni - Rovinari"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 12:26
Victor Ponta a plecat vineri la ora 12:00 de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar a refuzat sa faca vreo declaratie cu privire la dosarul Turceni Rovinari.
Intrebat de jurnalisti daca nu face declaratii, fostul premier a spus ca nu va comenta chiar daca reporterii striga catre el.
"Evident ca nu fac, credeam ca v-ati dat seama. Nu fac declaratii chiar daca strigati la mine. Va multumesc si o zi foarte buna va urez. Imi dati si mie voie sa ajung la masina?", a declarat Ponta.
Una dintre jurnalistele prezente l-a acuzat pe fostul premier ca ar fi impins-o. "Eu va imping sau dvs. pe mine?", a raspuns ...citeste mai departe despre "Ponta, dupa audierile in dosarul Turceni-Rovinari: Nu fac declaratii chiar daca strigati la mine" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:19
Decizia in dosarul "Hidroelectrica", in care sunt inculpati fostul ministru al Economiei Codrut Seres si sase fosti directori ai companiei, ar putea fi luata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Decizia instantei nu va fi definitiva, ea putand fi atacata cu apel, coform Mediafax.
Judecarea dosarului pe fond s-a incheiat in 3 martie, cand magistratii au stabilit sa dea un verdict la 17 martie.
Procurorul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a cerut, la ultimul termen de judecata, condamnarea lui Seres pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, si a fostilor sefi din Hidroelectrica Eugen Pena, Victoria Geormaneanu, George Asan, Nicoale Opris, Traian Oprea si Georgeta Iosif, pentru constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu.
De asemenea, procurorul a solicitat ca inculpatii sa achite costurile expertizelor facute in acest dosar, care se ridica la peste 3,7 milioane de lei, dar si prejudiciul creat ANAF, in cuantum de 149 de milioane de lei, si cel adus SC Hidroelectrica, de 399 de milioane de lei.
Codrut Seres a aratat, in ultimul cuvant, ca nu se considera vinovat
Codrut Seres a aratat, in ultimul cuvant, ca nu se considera vinovat de niciuna dintre infractiunile de care este acuzat in rechizitoriu.
"In mandatul meu de numai doi ani, am incercat sa perfectionez functionarea Ministerului Economiei. Rezultatele... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 18:32