Procurorii DNA cer magistratilor Inaltei Curti redeschiderea unei parti din ancheta Tel Drum, care-l vizeaza pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Este vorba de o parte din ancheta, in cazul careia Tribunalul Teleorman a respins solicitarea.
Liviu Dragnea este inchis in penitenciarul Rahova unde executa o sentinta de 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu, primita in dosarul Anagajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman.
In procesul de la Inalta Curte, DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei. Procesul care are ca obiect "confimare redeschidere urmarire penala" fost inregistrat la Inalta Curte pe 27 mai, iar primul termen de judecata a fost stabilit pe 6 iunie.
O cerere similara avand aceleasi parti a fost respinsa, la finalul anului trecut, de Tribunalul Teleoman.
Detalii aici - Veste buna pentru Dragnea de la Tribunalul Teleorman: Nu vrea sa redeschida o parte din ancheta in mega-dosarul Tel Drum
In acest caz ar fi vorba de acordarea preferentiala de contracte publice de catre Consiliul Judetean Teleorman, condus atunci de Liviu Dragnea. "Nu au rezultat indicii temeinice care sa confirme savarsirea unei fapte de natura penala", a fost concluzia procurorului din 14 octombrie 2013.
Totusi, in noiembrie 2017, procurorii DNA care-l investigau pe Liviu Dragnea in dosarul Tel Drum au descoperit noi indicii si au... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 15:31
Modul in care procurorul Adina Florea, de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), a incercat sa preia de mai multe ori de la DNA, dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, in baza unui denunt anonim, apare in cea de-a patra sesizare trimisa de magistratii romani la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) . Sesizarea a fost facuta de Curtea de Apel Brasov.
Informatia este importanta, mai ales in contextul in care, posibilitatea ca un dosar de la un parchet sa fie preluat de SIIJ, in baza unui denunt facut impotriva unui magistrat, fusese analizata intr-un raport al Grupului Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) . Acest organism al Consiliului Europei a criticat dur infiintarea acestei Sectii Speciale.
"Pe de alta parte, posibilitatea deja analizata de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care aceasta structura preia si alte dosare de urmarire penala in masura in care se formuleaza plangeri penale impotriva unor magistrati in legatura cu acestea, mai ales in dosare sensibile si cu impact mediatic, a devenit realitate", scrie Curtea de Apel Brasov.
In sesizarea trimisa de Curtea de Apel Brasov, magistratii romani vor ca instanta europeana sa le raspunda la 5 intrebari.
In esenta, ei vor sa afle daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania si daca prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt in contradictie cu infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).
Motivarea
Ziare.com a... mai mult
Duminica, 31 Martie 2019, ora 21:08
Inalta Curte a admis, luni, cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale intr-un dosar care il vizeaza pe presedintele PSD, Liviu Dragnea. In acelasi timp, Tribunalul Teleorman urmeaza sa ia in discutie marti o cerere similara care priveste firma Tel Drum.
DNA a depus cererea pe data de 3 iulie si are ca obiect "confirmare redeschidere urmarire penala (art. 335 alin. 4 NCPP) ".
ICCJ a confirmat redeschiderea urmaririi penale, in rem (asupra faptei - n.red.), cu privire la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Decizia instantei este definitiva.
Ancheta in acest dosar a fost initial inchisa in 2013, insa procurorii DNA au cerut redeschiderea urmaririi penale, motivand ca, la momentul anchetei, probele nu au fost administrate in mod corespunzator si acum detin probe noi.
Aceasta cauza vizeaza privatizarea Tel Drum, precum si reabilitarea unor drumuri judetene.
Dosarul il vizeaza pe Liviu Dragnea, dar si alte persoane: Mugur Bataus, Victor Piperea, Gheorghe Giui, Ion Mirancea, Victorita Pascutu si Marian Fiscuci.
Iata detalii despre dosar de pe site-ul Inaltei Curti.
O cerere similara urmeaza sa fie luata in discutie maine la Tribunalul Teleorman. DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei.
Citeste mai multe pe site-ul Tribunalului Teleorman.
Anchetele in cazul celor doua dosare au fost inchise de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:33
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a facut, luni, primele declaratii dupa ce DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala pe numele sau in dosarul Tel Drum, afirmand ca respinge categoric toate acuzatiile.
"Azi am fost la DNA sa-mi iau in primire al treilea dosar. Trebuie sa recunosc ca e o poveste lunga. Resping categoric toate acuzatiile. O sa vedem in perioada urmatoare pe ce se bazeaza aceste afirmatii", a declarat seful PSD.
Dragnea a spus, din nou, ca nu are legaturi cu societatea Tel Drum si a precizat ca nu a constituit niciodata un grup infractional.
"Nu am legaturi patrimoniale, comerciale cu societatea Tel Drum. O parte din cele relatate azi au fost cercetate. O sa vedem pe ce se bazeaza aceste afirmatii", a spus Dragnea.
Seful PSD a precizat ca liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, l-a incurajat in aceasta dimineata.
"Am avut o discutie azi-dimineata cu dl Tariceanu, m-a sunat, mi-a zis sa raman pe pozitie si sa ne continuam coalitia", a spus el.
Intrebat daca acest dosar va afecta coalitia de guvernare, Dragnea a spus ca "nu".
"Eu cred ca nu este afectata. Sunt afectat eu, dar incerc sa ma obisnuiesc. Este un risc pe care mi l-am asumat in 2015 cand am ales sa candidez pentru presedintia PSD. Am avut enorm de multe mesaje de la colegi care mi-au zis sa mergem inainte si sa nu ezitam si sa nu cedam, pentru a pune in practica programul de guvernare. Categoric nu ma simt vinovat. Nu am constituit niciodata un grup infractional. Sunt foarte curios sa... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 16:26
Instanta suprema este asteptata, luni, sa decida daca admite contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", pe motiv ca hotararea nu a fost redactata in 30 de zile de la pronuntare, iar, la data motivarii, presedintele completului care a solutionat cauza nu mai era judecator, pentru ca se pensionase.
Sedinta Completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care va decide daca va fi admisa contestatia lui Liviu Dragnea, este programata sa inceapa luni, la ora 9.00.
Avocatii lui Liviu Dragnea au cerut, in 10 aprilie, aceluiasi complet, sa admita contestatia la executare a presedintelui PSD, in timp ce procurorul DNA a cerut respingerea cauzei pentru ca nu sunt indeplinite conditiile legale.
Instanta a respins unele solicitari ale avocatilor lui Dragnea si a stabilit data pronuntarii solutiei pentru 24 aprilie.
Contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", in care a fost condamnat definitiv, in aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare a fost judecata de Completul de cinci judecatori in urma unei decizii din 7 martie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Initial, dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, care a decis, in 15 februarie, trimiterea cauzei la instanta suprema.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la termenul din martie, ca el si avocatii sai cred ca nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivarii... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 07:02
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins vineri solicitarea avocatilor vicepremierului Liviu Dragnea, de a retrimite la DNA, dosarul "Referendumul", in care este acuzat.
"Instanata a hotarat ca nu. Probabil ca argumentele noastre nu au fost suficient de convingatoare", a confirmat insusi vicepremierul Liviu Dragnea.
In plus, doi dintre inculpatii in dosar, Predut Marian si Predut Cristina, si-au recunoscut vinovatia, pentru a beneficia de pedeapsa redusa. In cazul lor, instanta va emite o sentinta intr-un timp foarte scurt.
O decizie de restituire a dosarului la DNA ar fi reprezentat o gura de oxigen pentru vicepremier, deoarece nu ar mai fi fost probabila o condamnare in acest an.
Avocatul lui Dragnea a invocat ca n-a avut timp sa studieze dosarul
In decembrie 2013, avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut instantei restituirea dosarului la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale, pe motiv ca anchetatorii nu i-au permis sa studieze tot materialul de urmarire penala si pentru ca din dosar nu ar rezulta clar faptele pentru care este judecat.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, este judecat, alaturi de alte persoane, pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, in calitate de secretar general al... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 11:02
Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca dosarul sau sa fie restituit la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale.
Printre motivele invocate de avocatul sau, Marian Nazat, a fost si acela ca procurorii i-au incalcat lui Liviu Dragnea dreptul la aparare deoarece nu i-au prezentat intreg materialul de urmarire penala.
De asemenea, avocatul s-a plans ca Lucian Papici, procurorul de la DNA care a finalizat dosarul Referendumul, a fost lipsit de impartialitate prin afirmatiile pe care le-a facut in cadrul unui interviu, ceea ce arata ca procurorul a dorit cu orice pret sa-l trimita pe Liviu Dragnea in judecata.
Avocatul Marian Nazat a mai reclamat faptul ca procurorii DNA au refuzat sa-l audieze pe premierul Victor Ponta in acest dosar in calitate de martor. In plus, el a aratat ca in dosar sunt preluate afirmatii ale presedintelui Traian Basescu, fapt ce atesta din nou lipsa de impartialitate a procurorilor.
Pe de alta parte, avocatii celorlalti 74 de inculpati au cerut ca dosarul lor sa fie disjuns de cel al vicepremierului, deoarece in opinia lor faptele acestor inculpati nu au legatura cu acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea. Astfel ca considera ca ar trebui sa fie judecati separat de Liviu Dragnea.
Completul de trei judecatori, format din Lavinia Lefterache, Corina Jijiie si Lucia Rog, a anuntat ca se va pronunta pe 10 ianuarie 2014, atat pe cererea de disjungere,... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:20
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde procurorii ii prezinta materialul de urmarire penala in dosarul in care a fost pus sub acuzare in legatura cu desfasurarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Dragnea a declarat la intrarea in sediul DNA ca vine in fiecare zi si citeste, "cu rabdare, fila cu fila", materialul prezentat de procurori. El a adaugat ca "spera" sa ii convinga pe procurori ca este nevinovat.
Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnaturi.
Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmarit penal pentru savarsirea a patru infractiuni: folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru savarsirea de infractiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.
In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 10:56
Presedintele executiv al PSD si vicepremierul Liviu Dragnea s-a prezentat, luni seara, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si a stat aproximativ 10 minute, declarand la iesire ca a studiat dosarul referendumului si ca este nevinovat.
Dragnea a putut vedea o parte din probele pe care le-au adunat procurorii in dosarul referendumului, in care este cercetat.
"Am apucat sa vad ceva (...) Nu stiu daca e vorba de probe, dar sunt foarte multe declaratii, foarte multe dosare de declaratii, pentru ca au fost audiati foarte multi oameni", a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul a mai precizat ca data prezentarii sale la DNA a fost stabilita de comun acord cu procurorii de caz si ca este o coincidenta ca aceasta a fost exact la un an dupa referendum.
Liviu Dragnea le-a mai declarat jurnalistilor ca este nevinovat. "Eu am spus tot timpul ca-s nevinovat. Eu am organizat o campanie electorala pentru referendum si-atat", a mai spus vicepremierul.
Dragnea a venit la sediul central al DNA in jurul orei 17.45.
Dragnea, acuzat ca a chemat oamenii la referendum
In 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea, care este si vicepremier, a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a sefului statului, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
"Astfel, acesta... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 09:00