Siria va primi un ajutor de 3,6 miliarde de euro (4,4 miliarde de dolari) de la donatorii internationali reuniti la Bruxelles, a anuntat, miercuri, Mark Lowcock, seful biroului ONU pentru afaceri umanitare.
"Banuiala mea este ca, pana la sfarsitul zilei, vom avea angajamente pentru anul 2018 in valoare de 4,4 miliarde de dolari", a declarat Mark Lowcock la conferinta donatorilor gazduita de Uniunea Europeana si ONU, relateaza AFP si dpa.
El a multumit in special Uniunii Europene, Germaniei si Marii Britanii pentru "sumele foarte mari" promise.
"Este un inceput bun, chiar daca ne-am fi dorit mai mult", a spus Lowcock, mentionand ca Statele Unite, unul dintre cei mai mari contribuabili, nu au precizat inca valoarea angajamentului lor.
Organizatorii conferintei sperau sa stranga in total 9 miliarde de dolari (7,3 miliarde de euro) pentru anul 2018. ONU a calculat nevoile pentru ajutorul umanitar in Siria la 3,5 miliarde de dolari (2,8 miliarde euro) si la 5,6 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro) pentru sprijinirea refugiatilor din tarile vecine.
Se asteapta de asemenea un acord din partea statelor membre UE cu privire la ajutorul financiar pentru refugiatii din Turcia, care se ridica la 3 miliarde de euro pe o perioada de doi ani. ...citeste mai departe despre "ONU anunta un ajutor de 3,6 miliarde de euro pentru Siria, jumatate din cat se dorea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 23:14
Administratia Donald Trump a retinut 65 de milioane de dolari din contributia SUA catre agentia ONU pentru refugiatii palestinieni, cerand institutiei sa intreprinda o "reexaminare fundamentala", a anuntat Departamentul de Stat de la Washington.
Autoritatile americane au notificat printr-o scrisoare Agentia ONU pentru Refugiatii palestinieni (UNRWA) ca SUA vor retine 60 de milioane de dolari dintr-o contributie planificata de 125 de milioane de dolari, potrivit Associated Press.
In scrisoare, Departamentul de Stat subliniaza ca viitoarele donatii din partea SUA depind de schimbarile majore efectuate de UNRWA, institutie internationala criticata vehement de Israel.
"Am vrea sa vedem unele reforme", a declarat Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, adaugand ca sunt necesare schimbari in ceea ce priveste modul in care agentia functioneaza si este finantata.
SUA sunt cel mai semnificativ donator al agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni.
Agentia se concentreaza pe oferirea de servicii medicale, sociale si educationale palestinienilor din Cisiordania, Fasia Gaza, Iordania, Siria si Liban.
Organizatia pentru Eliberare Palestinei a criticat dur actiunea SUA, avertizand ca ar putea amplifica instabilitatea din regiune si afirmand ca vizeaza "cel mai vulnerabil segment al poporului palestinian si priveaza refugiatii de dreptul la educatie, sanatate, adapost si o viata demna".
La randul sau, Antonio Guterres, secretarul general al... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 08:46
Pe fondul suspendarii negocierilor de pace in Siria, Moscova alimenteaza temerile privind escaladarea conflictului in regiune si acuza Turcia ca pregateste o invazie in tara vecina.
Oficialii rusi sustin ca au indicii privind existenta unor miscari secrete de trupe ale Turciei cu scopul invadarii tarii vecine, relateaza International Business Times.
Acuzatii grave
"Avem motive serioase sa suspectam Turcia ca face pregatiri intensive pentru invadarea militara a teritoriilor unui stat suveran - Republica Araba Siria.
Am inregistrat numeroase semnale ale pregatirilor secrete derulate de fortele armate ale Turciei pentru demararea operatiunilor active pe teritoriul sirian", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Moscova, Igor Konashenkov.
Este un nou semn de deterioare rapida a relatiilor dintre Moscova si Ankara, dupa ce Turcia a doborat pe 24 noiembrie 2015 un bombardier rusesc la granita cu Siria sub acuzatia ca a violat spatiul aerian turcesc.
De atunci si pana in prezent, oficialii rusi au acuzat liderii de la Ankara ca protejeaza traficul de petrol al Turciei cu gruparea terorista ISIL si de invadarea teritoriului irakian fara acordul Bagdadului.
Daca Turcia va interveni cu trupe terestre in razboiul civil din Siria, este de asteptat ca acest lucru sa genereze o escaladare a conflictului.
Razboiul sirian a inceput in martie 2011 si a facut mai mult de 250.000 de victime in randul populatiei.
Peste 4 milioane de sirieni au... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 15:43
Un final fericit pentru summit-ul ONU de la Paris dedicat schimbarilor climatice ar putea avea ca rezultat respectarea angajamentului asumat de marile puteri economice de a acorda ajutoare de cate 100 miliarde de dolari pe an catre statele subdezvoltate.
Pana acolo insa, se intrevad destule piedici, mai ales dupa ce Statele Unite a propus extinderea listei tarilor contributoare. "Chestiunea aceasta poate anula orice intelegere", sustine Jairam Ramesh, fostul ministru de mediu din India, citat de Bloomberg.
Sunt destule puncte neclare in acordul pe care membrii Organizatiei Natiunilor Unite vor sa il bata in cuie pe o perioada de 5 ani, iar duiumul de intrebari iscate de acestea ar putea valora, la fel de bine, 100 de miliarde de dolari.
Care este scopul?
In urma cu sase ani, statele din grupul natiunilor industrializate au convenit sa isi mobilizeze eforturile pentru strangerea sumei de 100 miliarde de dolari pana in 2020 pentru a ajuta statele mai putin dezvoltate sa reduca emisiile de gaze de sera si sa se adapteze schimbarilor climatice.
Obligatia este stipulata si in Cadrul Legal al Coventiei pentru Schimbari Climatice a ONU, document incheiat in 1992 si care stabileste liniile directoare pentru aceste discutii.
Principiul de baza este ca tarile bogate se fac vinovate de fenomenul de incalzire globala si ar trebui sa fie primele care actioneaza pentru a regla acest lucru si ca vor trebui sa ajute financiar tarile sarace care se confrunta cu aceasta... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 14:02
Drama refugiatilor din Orientul Mijlociu care asalteaza Europa a ajuns sa scoata bani din bugetele celor mai importante economii. Tarile membre G7, statele UE si statele bogate din Golful Persic au promis un ajutor de 1,8 miliarde dolari pentru ONU.
Decizia vine dupa ce secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, le-a atras atentia liderilor lumii, prezentila Adunarea Generala ONU, ca fondurile destinate programelor umanitare s-au epuizat, relateaza cotidianul Hurriyet Daily News.
Gura de oxigen pentru ONU
"Am convenit sa asiguram impreuna suma de 1,8 miliarde de dolari care sa fie directionata catre programele umanitare gestionate de ONU, in special cel al agentiei pentru refugiati si World Food Program", a precizat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
Asnuntul a fost facut dupa o intalnire a sefilor diplomatiei din tarile membre G7 cu omologii lor din Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, Elvetia, Turcia, Kuweit, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.
Separat, premierul nipon Shinzo Abe a anuntat ca Japonia va contribui cu 1,5 miliarde de dolari catre Natiunile Unite, fondurile urmand sa fie directionate catre programele de gestionare a crizei refugiatilor din Orienul Mijlociu.
810 milioane de dolari vor fi destinate asistentei acordate refugiatilor din Siria si Irak, iar alte 750 de milioane reprezinta contributia Japoniei la costurile procesului de pacificare a Orientului Mijlociu si Africii de Nord.... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 11:54
In sfarsit, corporatiile isi indreapta privirea catre fenomenul social care ameninta sa sufoce intreaga Europa, criza imigrantilor. Goldman Sachs, Google si Audi au inceput sa aloce sponsorizari masive pentru a rezolva o parte din nevoile imigrantilor preluati in taberele de refugiati.
Google a anuntat ca va dona un milion de euro catre organizatiile umanitare care asigura adapost, hrana, ingrijire medicala si alte servicii in centrele de primire a refugiatilor, arata postul american CNN Money.
Sponsorii fenomenului
Goldman Sachs a doua milioane de lire sterline catre Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati in scopul de a ajuta victimele razboaielor civile sa parasesca zonele de conflict.
Comisariatul ONU a anuntat ca, in doar 6 zile, a primit donatii in valoare de 17 milioane de dolari de la companii si persoane fizice deopotriva.
Inclusiv Uber a anuntat ca va pune la dispozitie masini pentru colectarea donatiilor de haine si jucarii pentru organizatia "Salvati Copiii" din 20 de state europene.
Audi a ales sa sponsorizeze cu un milion de euro programele de asistenta de urgenta din centrele locale din Germania, a anuntat divizia de lux a constructorului auto.
Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati a confirmat ca se afla in discutii pentru strangerea unor ajutoare umanitare cu alte branduri renumite: Zara, Ericsson, Volvo, H&M si Brown Forman.
Pentru anul in curs, Germania pare sa fie campioana preluarii de imigranti, Berlinul anuntand ca se... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 14:32
1Actrita Angelina Jolie a donat 50.000 de dolari organizatiei Crucea Rosie, pentru ajutorarea victimelor inundatiilor din Bosnia-Hertegovina si Serbia.
Serbia si intreaga regiune a Balcanilor au fost afectate recent de ploi torentiale, care au provocat inundatii si alunecari de teren, in urma carora peste 50 de persoane si-au pierdut viata si mii de oameni au fost nevoiti sa se refugieze, informeaza Mediafax.
Angelina Jolie este in mod particular legata de Bosnia, tara in care a realizat filmul "In the Land of Blood and Honey", debutul sau in regia de lungmetraj, lansat in 2011.
La numai 38 de ani, Jolie, premiata cu Oscar si desemnata actrita cel mai bine platita de la Hollywood in 2009, 2011 si 2013, a fost si ambasador al bunavointei pentru Inaltul comisariat pentru refugiati din cadrul ONU.
In aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, intrucat actrita americana a dovedit in ultimul deceniu, de cand a devenit ambasadoare a bunavointei pentru UNHCR, un angajament exceptional fata de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat in ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor initiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea intreaga. Angelina Jolie, care a detinut titlul de ambasadoare a bunavointei pentru Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 pana in aprilie 2012, a vizitat in aceasta perioada peste 40... mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 16:45
Natiunile Unite au nevoie de 98 de milioane de dolari pentru a-si finanta ajutorul de urgenta destinat populatiei nord-coreene, a anuntat joi coordonatorul ONU pentru Coreea de Nord Ghulam Isaczai, citat de France Presse.
Intr-un comunicat, Natiunile Unite au subliniat ca din cele 150 de milioane de dolari necesare pentru finantarea programelor umanitare a cinci agentii ONU pentru 2013 in Coreea de Nord mai raman inca de acoperit 98 de milioane. Aceste agentii furnizeaza hrana, dar si asistenta medicala si sanitara populatiei nord-coreene.
Coreea de Nord se confrunta cu penurii alimentare cronice si a avut de suferit de pe urma unei foamete la mijlocul anilor '90 ce s-a soldat cu sute de mii de morti.
"In lipsa unui sprijin umanitar constant, progresele facute in ultimii zece ani in vederea imbunatatirii sigurantei alimentare si a starii generale de sanatate a celor mai vulnerabili - copii, femei insarcinate si persoane in varsta - risca sa fie puse la indoiala rapid", a avertizat Isaczai. "Noi speram ca donatorii vor raspunde rapid si se vor dovedi generosi pentru a le permite agentiilor ONU sa gestioneze situatia umanitara", a adaugat el, pledand pentru "separarea nevoilor umanitare de problemele politice".
Ajutorul international, in special cel provenind din Statele Unite ale Americii si Coreea de Sud, a fost puternic redus in ultimii ani din cauza unor tensiuni in jurul programului nucleare nord-coreean. Potrivit coordonatorului, "$situatia umanitara... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 12:25
Tarile emergente incep sa doneze sume din ce in ce mai mari tarilor sarace, precum cele africane, concurand serios cu donatiile realizate de tarile occidentale.
De la Turcia la Brazilia, India si Arabia Saudita, un numar crescand de donatori non-vestici aduc si creeaza fonduri noi de ajutorare, venind cu o mentalitate diferita si cu experienta proprie in gestionarea dezastrelor naturale, pe scena globala a ajutorului umanitar, scrie a href=" http://www.reuters.com/article/2012/01/26/us-disasters-newdonors-idUSTRE80P0LZ20120126" target="_blank">Reuters.
Pana recent, majoritatea tarilor emergente s-au concentrat pe ajutorarea propriilor regiuni, dar pe masura ce economiile lor s-au dezvoltat si puterea lor politica s-a majorat, a crescut si influenta acestora asupra sistemului de ajutor international, care era dominat in mod traditional de organizatii vestice de cooperare economica si dezvoltare.
In ultima decada, volumul total de ajutor umanitar oferit de catre puterile emergente s-a marit de aproape 20 de ori, de la 34,7 milioane de dolari in 2000, ajungand la 622,5 milioane de dolari in 2010.
Astfel, Turcia a deschis o ambasada in Somalia si a inceput sa lucreze la un aeroport international, fiind realizate si planuri pentru constructia unui nou spital in tara. In plus, Turcia ofera si locuri gratuite studentilor somalezi in universitatile sale.
"Turcia e o forta vie in Sonalia.Lumea chiar ii iubeste", a declarat Mustakim Waid, reprezentant al Organizatiei... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 18:45