Cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a lansat o noua retea de socializare online care spera sa rivalizeze cu Facebook si Twitter pentru a combate "vanatoarea de click-uri" si "titlurile inselatoare", relateaza Financial Times.
WT:Social, site-ul noii sale retele sociale, permite utilizatorilor sa distribuie link-uri cu articole de presa care apoi sa fie dezbatute pe modelul news feed-ului de la Facebook. Subiectele variaza de la politica si tehnologie la heavy metal si apicultura.
Desi compania nu are nicio legatura cu Wikipedia, Wales a imprumutat modelul de business al enciclopediei online. WT:Social se va baza pe donatii de la o mica subcategorie de utilizatori pentru a permite retelei sa functioneze fara reclame pe care acesta le blameaza pentru ca incurajeaza un tip gresit de implicare pe retelele sociale.
"Modelul de busimess al companiilor din social media, de publicitate pura, este problematic", a declarat Wales.
"Se pare ca marele castigator este un continut de calitate scazuta", a adaugat acesta.
In timp ce algoritmii Facebook si Twitter asigura ca postarile cu cele mai multe comentarii sau aprecieri apar primele, in timp ce WT:Social afiseaza mai intai link-urile noi.
Cu toate acestea, WT:Social spera sa adauge un buton cu "sageata in sus" care sa permita utilizatorilor sa recomande postarile de calitate.
De la lansarea sa de luna trecuta, WT:Social se apropie de 50.000 de utilizatori, potrivit lui Wales, numarul lor dublandu-se in ultima... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 20:25
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un serviciu online, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor), cu scopul de a lupta cu stirile false.
Wikitribune va fi o platforma online care va combina munca jurnalistilor profesionisti cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce "stiri de interes global si bine verificate".
Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta si donatii lunare din partea unor "suporteri", care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic.
Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului sau de a oferi cititorilor o transparenta deplina.
"Wikitribune inseamna stiri facute de oameni si pentru oameni", a spus Jimmy Wales.
"Va fi pentru prima data cand jurnalistii profesionisti si cetatenii-jurnalisti vor lucra umar la umar, ca egali, scriind articole in timp ce se petrec anumite evenimente, editandu-le live pe masura ce ele se dezvolta si fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari care verifica si reverifica toate faptele", a spus Jimmy Wales.
Surse proeminente de stiri precum Google si retelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru in ultimele luni pentru faptul ca au contribuit la raspandirea stirilor false pe platformele lor online.
Atat Google, cat si Facebook au anuntat ca isi vor ameliora instrumentele... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 12:13
Fondatorul celei mai mari retelele sociale din Rusia si-a declarat admiratia fata de Wikipedia si a promis ca va dona un milion de dolari organizatiei non-profit.
Pavel Durov, antreprenorul rus in varsta de 27 de ani, a fondata reteaua sociala online VKontakte, sau VK pe scurt, in urma cu cinci ani. Site-ul a crescut la 33 de milioane de vizitatori unici pe zi, 17 milioane de utilizatori activi pe luna si un total de 160 de milioane de utilizatori inregistrati, potrivit Venture Beat.
VK, a spus el, este motivul pentru care Facebook nu a reusit sa aiba succes in Rusia si este al patrulea cel mai vizitat site intre europeni, potrivit comScore.
Donatia vine la cateva saptamani dupa ce Fundatia Wikimedia, organizatia non-profit care este in spatele Wikipedia, a anuntat ca a strans o suma record de 20 de milioane de dolari de la peste un milion de donatori, pe parcursul anului 2011. mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 16:06
Campania de strangere de fonduri organizata in 2011 pentru a salva Wikipedia de la inchidere a dat roade. S-au strans nu mai putin de 20 de milioane de dolari, iar una dintre cele mai mari enciclopedii online gratuite isi poate continua activitatea, folosind banii pentru rezolvarea problemelor financiare, dar si pentru dezvoltarea unor proiecte noi.
Conform publicatiei britanice Huffingtonpost.com, peste 1 milion de oameni din intreaga lume au contribuit cu bani pentru strangerea celor 20 de milioane de dolari din cadrul campaniei anuale de strangere de fonduri organizate de fundatia Wikimedia (o organizatiei non-profit).
Wikipedia este una dintre cele mai mari enciclopedii online care ofera acces gratuit si doreste sa ramana in continuare asa. Tocmai de aceea, James Wales, fondatorul ei, a preferat sa recurga la o campanie de strangere de fonduri si sa evite astfel sa vanda publicitate pe site
Citeste mai multe despre Wikipedia a reusit: a strans 20 de milioane de dolari si isi poate continua activitatea pe Hit.ro. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 20:01
Cofondatorul Google, Sergey Brin, si sotia lui au donat 500.000 de dolari Fundatiei Wikimedia, care asigura functionarea enciclopediei online gratuite Wikipedia.
Donatia a fost facuta prin intermediul Fundatiei Brin Wojcicki, fondata de Sergey Brin si de sotia lui, Anne Wojcicki, potrivit unui anunt facut vineri de respectiva fundatie.
Fundatia non-profit Wikimedia a lansat saptamana trecuta actiunea sa anuala de strangere de fonduri pentru enciclopedia colaborativa online Wikipedia.org.
Astfel, vizitatorii Wikipedia.org pot citi un apel de la Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei online. Potrivit lui Jimmy Wales, Wikipedia are 679 de servere si 95 de angajati. Wikipedia este al cincilea site pe internet, fiind vizitat de 450 de milioane de oameni diferiti in fiecare luna si avand miliarde de vizualizari ale paginilor sale.
"Comertul este binevenit. Reclama nu este ceva malefic. Dar nu apartine acestui loc. Nu la Wikipedia. Wikipedia este ceva special. Este asemenea unei biblioteci sau a unei gradini publice.
Cand am fondat Wikipedia, as fi putut sa o transform intr-o companie pentru profit, cu anunturi publicitare, dar am decis sa fac ceva diferit. Noi toti am muncit din greu de-a lungul anilor pentru a o mentine eficienta si simpla. In acest an va rugam sa contribuiti cu 5 dolari, 10 euro, 1000 de yeni sau orice alta suma credeti ca ar ajuta si sustine Wikipedia", spune Jimmy Wales in mesajul sau.
Lansata in limba engleza in 15 ianuarie 2001 si... mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 17:40
Wikipedia implineste zece ani de la lansarea pe piata, sambata, ocazie cu care a anuntat ca planuieste sa se extinda in India si Brazilia.In aceste conditii, reprezentantii enciclopediei online urmaresc ca, in urmatorii cinci ani, sa atinga cifra de 1 miliard de utilizatori, a declarat directorul executiv al companiei, Sue Gardner. Oficialul a precizat ca Wikipedia nu vrea sa renunte la statutul de organizatie non-profit, potrivit Reuters.Wikipedia are aproximativ 440 milioane de vizitatori unici pe luna, in toata lumea, fiind al cincilea cel mai accesat site din lume. Sue Gardner spune ca nu vrea sa obtina profit din accesarile Wikipedia. Obiectivul principal este atragerea unui numar tot mai mare de cititori.Bugetul anual al Wikipedia se ridica la 20 milioane de dolari pe an, obtinut mai ales din donatii. Anul 2011 va aduce platformei Wikipedia un nou birou in India, iar urmatorul pas va fi deschiderea unui birou si in Brazilia.
Vezi continuarea pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 23:12
Fondata in 2001, Wikipedia a reusit sa adune milioane de utilizatori care genereaza continut non-stop, contribuind la dezvoltarea vastei enciclopedii.Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre Wikipedia:Numele este compus din cuvintele "wiki", care inseamna website cu continut colaborativ, si "pedia", care provine din enciclopedia.In momentul de fata, Wikipedia are continut in 260 de limbi. Cele mai multe articole, peste 3 milioane, sunt scrise in limba engleza. Pe locul imediat urmator se situeaza limba germana cu 1,08 milioane de articole. Wikipedia este meteo-dependenta. Astfel s-ar putea explica faptul ca olandezii publica mai multe articole decat spaniolii.In ultimul an, Wikipedia a inregistrat un trafic de 684 de milioane de afisari. Aceste afisari nu au fost monetizate pentru ca Wikipedia nu contine reclame de niciun fel. Avand o fundatie in spate, Wikipedia se finanteaza din donatii. Misiunea declarata a fundatiei este sa faca disponibila o cantitate cat mai mare de informatii, in cat mai multe limbi. Oricine poate publica pe platforma Wikipedia, daca respecta anumite reguli: informatiile trebuie sa fie neutre si verificabile. Cine scrie pe Wikipedia69% dintre userii care isi lasa amprenta asupra continutului Wikipedia o fac pentru a corecta erori aparute in textele altor utilizatori.Potrivit unui studiu, 73% dintre utilizatori isi aduc contributia in cadrul Wikipedia fiind motivati de ideea de a-si impartasi din cunostinte. 19% dintre... mai mult
Vineri, 13 August 2010, ora 12:44
Fundatia Wikimedia, care asigura functionarea enciclopediei colaborative online Wikipedia, a primit o donatie de doua milioane de dolari din partea Google, suma care ii va permite sa finanteze operatiunile curente si sa investeasca in infrastructuri tehnice.Suma donata de Google reprezinta un sfert din totalul de opt milioane de dolari primiti de Wikimedia in perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2010, in cadrul celei mai recente campanii de strangere de fonduri, transmite Mediafax.
Campania este cea mai de succes de pana acum si are ca obiectiv sa acopere un buget de circa 9,4 milioane de dolari necesar pentru functionarea Wikipedia in perioada 2009-2010."Wikipedia este unul dintre marile succese ale internetului", a declarat Serghei Brin, unul dintre cofondatorii Google.
"Acest vast depozit de informatii generate de comunitatile de internauti reprezinta o resursa de o valoare inestimabila pentru toti", a adaugat el.
Donatia plaseaza Google in topul principalilor donatori ai Wikimedia, alaturi de donatiile facute de fundatia filantropica Alfred P. Sloan (trei milioane de dolari in 2008) si de fondatorul site-ului de licitatii online eBay, Pierre Omidyar (2 milioane de euro in 2009).
Wikimedia a explicat ca majorarea clara a bugetului sau pe parcursul acestui an fiscal (+77%) are ca obiectiv sa finanteze angajarea a noua persoane in cadrul echipei si achizitionarea de echipamente tehnice care sa ofere site-ului "capacitatea sa primeasca un public tot mai mare si sa includa... mai mult
Joi, 18 Februarie 2010, ora 16:56
Industria online nu va fi afectata de criza economica, este de parere Jimmy Wales, creatorul celei mai mari enciclopedii virtuale, Wikipedia. "Este foarte interesant, pentru ca industria internetului abia a trecut, acum catva timp, printr-o recesiune uimitoare. Si de asta cred ca cei mai multi investitori de pe internet au devenit foarte atenti si s-au pregatit in avans", a declarat Wales, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei. El este de parere ca cele care au facut ca piata online sa supravietuiasca sunt donatiile mici, care au crescut considerabi. "Am vazut insa persoane care privesc in perspectiva si care vorbesc despre reducerea costurilor pentru a supravietui. Mare parte a banilor din industria web vin din publicitate. Si exista in continuare un trend al trecerii banilor din media tiparita catre cea on-line", a adaugat Wales. In tot acest context, sfatul pe care il da mogulul Internetului este ca afaceristii online si nu numai sa nu uite ca ideile sunt doar o mica parte a unui proiect si ca executia este mult mai importanta. mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:03