Presedintele Consiliului European Donald Tusk a atras atentia vineri, la Varsovia, asupra pericolului pe care il reprezinta pentru blocul comunitar urmarirea obtinerii suprematiei de catre statele puternice ale Uniunii Europene.
Desi Europa are nevoie de leadership, tarile mai mici nu ar trebui sa se simta excluse, a spus el, abordand, de asemenea, temerile larg raspandite in Polonia cu privire la hegemonia Frantei sau, mai ales, a Germaniei, in UE.
UE ar trebui sa transforme "incercarile permanente si dorinta de a domina in cooperare, mediere si dialog", a sustinut Tusk la Universitatea din Varsovia, intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Nationale, in care este celebrata Ziua Constitutiei (1791), informeaza dpa.
In discursul sau, Donald Tusk a facut, de asemenea, apel la respectarea Constitutiei de catre guvernul polonez: "Este inacceptabil ca un guvern sa sarbatoreasca Ziua Constitutiei in fiecare an, dar sa o eludeze in fiecare zi".
Reformele judiciare controversate au provocat un conflict intre Varsovia si Comisia Europeana, care a lansat o noua procedura de infringement impotriva Poloniei in legatura cu noul regim disciplinar al judecatorilor, cu scopul de a-i proteja de subminarea independentei judiciare. Guvernul de la Varsovia dispune de doua luni pentru a raspunde.
In interventia sa, Tusk a evitat sa faca orice referire directa la alegerile europarlamentare.
Donald Tusk este considerat candidatul cel mai promitator pentru prezidentialele din... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:30
Cancelarul german Angela Merkel i-a explicat presedintelui american Donald Trump, la reuniunea G7 din Sicilia, ca surplusul comercial al Germaniei se datoreaza, in parte, unor factori aflati in afara controlului Guvernului de la Berlin si a subliniat amploarea investitiilor directe germane in SUA, ce creeaza numeroase locuri de munca.
Explicatiile au venit in replica la criticile liderului de la Casa Alba, care a spus ca germanii sunt "foarte rai" si vand prea multe masini in Statele Unite, relateaza Reuters.
Cei doi oficiali au convenit sa infiinteze un grup de lucru care sa faca schimb de informatii privind politicile economice, un pas care, potrivit autoritatilor germane, este menit sa evite eventuale masuri punitive din partea Washingtonul bazate pe o imagine incompleta a relatiei.
Discutia dintre cei doi lideri a venit dupa ce presa germana a scris vineri ca Trump a criticat dur Germania, intr-o intalnire privata cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Potrivit Der Spiegel, Trump le-a spus celor doi oficiali europeni: "Uitati-va la milioanele de masini pe care le vand in Statele Unite. Este ingrozitor. Vom pune capat acestui lucru".
Consilierul pe probleme economice al Casei Albe, Gary Cohn, a confirmat o parte din materialul aparut in presa germana, dar i-a minimalizat importanta. "A spus ca sunt foarte rai in ceea ce priveste comertul, dar nu are o problema cu Germania", a insistat... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 12:22
Liderul blocului de centru-dreapta din Parlamentul European, PPE, Manfred Weber, a amenintat intr-un comunicat ca il va exclude pe politicianul polonez Jacek Saryusz-Wolski, care a fost nominalizat de Varsovia pentru a-l inlocui pe Donald Tusk la presedintia Consiliului European.
Weber, un aliat al cancelarului german Angela Merkel, a declarat ca PPE continua sa il sprijine pe Tusk, relateaza Reuters.
"Donald Tusk (...) se bucura de sustinere in unanimitate din partea intregii familii PPE", a subliniat Weber. "Este simptomatic ca Guvernul polonez urmareste, din nou, numai agenda interna poloneza si a abandonat complet orice ambitie constructiva la nivel european. Orice nou atac vizandu-l pe Donald Tusk nu va face decat sa puna in pericol interesele poloneze din Europa", a adaugat el.
Razboi pe sefia Consiliului European. Polonia nu-l mai vrea pe Tusk, Bruxellesul se opune
Potrivit analistilor, liderii UE ar urma sa ii ofere lui Tusk, un fost premier polonez de centru-dreapta, un al doilea mandat de 30 de luni la summit-ul de joi, de la Bruxelles.
Din punct de vedere legal, niciun stat nu are drept de veto, iar Tusk poate primi un nou mandat cu votul majoritatii.
In 2014, Consiliul European a respins obiectiile vehemente ale premierului britanic din perioada respectiva, David Cameron, de a-l numi pe Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene.
Mandatul lui Donald Tusk la Consiliul European se incheie in mai. Pana sambata, niciun alt candidat nu... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 09:17
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ii avertizeaza pe britanici sa se gandeasca de doua ori inainte de a pune stampila pe buletinul de vot la referendumul din 23 iunie, consecintele putand fi dramatice pentru relatiile dintre Regatul Unit si blocul comunitar european.
Tusk sustine ca o relatie normala intre o Mare Britanie dezertoare din sanul UE si restul tarilor membre ar putea fi atinsa din nou abia dupa sapte ani, relateaza IB Times.
Intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild, Tusk a estimat ca Brexit ar avea "consecinte nu doar economice pentru Marea Britanice, ci si geopolitice, reprezentand un pas inapoi".
Pentru o reluare a relatiilor in termeni normali intre cele doua parti ar fi necesara o perioada de negocieri de cel putin sapte ani, a apreciat Tusk. "Brexit ar putea sa fie nu doar sfarsitul UE, ci al intregii civilizatii politice a Occidentului", a mai spus presedintele Consiliului European.
Pentru vicepresedintele Parlamentului European, Alexander Lambsdorff, lucrurile nu par insa atat de intunecate.
"O Uniune Europeana fara Franta sau Germania ar fi de neimaginat, dar noi am avut Uniunea Europeana fara Marea Britanie inca de la inceput. Nu va fi sfarsitul proiectului european, dupa cum sa grabesc unii sa afirme", a precizat vicele PE.
Pe 23 iunie, britanicii sunt chemati sa decida daca vor sa ramana parte a Uniunii Europene in continuare sau isi cauta o cale in afara blocului continental, care insumeaza in acest moment 28... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:42
Germania trebuie sa manifeste mai mult angajament in ceea ce priveste protejarea granitelor UE, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
"Inteleg daca Germania are dificultati in stabilirea unui regim strict la granitele sale ca urmare a unor motive istorice", a declarat Tusk, potrivit unui interviu publicat in ziarul Welt am Sonntag, relateaza duminica DPA.
"Dar responsabilitatea Europei de a conduce se aplica si in cazul Germaniei pentru a controla granitele externe ...citeste mai departe despre "Germania trebuie sa faca mai mult pentru a proteja granitele UE - lider CE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 14:48
Premierul polonez, Donald Tusk, a comemorat victimele celui de-al Doilea Razboi Mondial si a avertizat cu privire la situatia din Ucraina, intrucat nu este timpul pentru "optimism naiv".
Polonia a marcat, luni, a 75-a aniversare a inceputului celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu o ceremonie de depunere de coroane la portul Gdansk, scrie BBC.
Germania nazista a invadat Polonia la 1 septembrie 1939 si a bombardat garnizoana de la Gdansk. Marea Britanie si Franta au declarat razboi Germaniei dupa doua zile.
Tusk, recent numit presedinte al Consiliului European, s-a referit la conflictul dintre trupele ucrainene si separatistii pro-rusi in discursul tinut cu aceasta ocazie.
In opinia sa, fraza "fara razboi" a capatat un nou inteles si astazi nu mai este ...citeste mai departe despre "Donald Tusk: Europenii nu mai au timp pentru optimism naiv in cazul Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 15:28
Polonia va sprijini eforturile necesare pentru a salva zona euro, a declarat marti premierul polonez Donald Tusk.
"Polonia a decis nu numai sa nu contracareze, ci, dimpotriva, sa sprijine toate eforturile necesare accelerarii salvarii zonei euro, pentru ca acesta este obiectivul suprem", a declarat Donald Tusk jurnalistilor.
"Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui nou tratat, ceea ce noi preferam, sau printr-un acord international, care pare mai putin avantajos dar, in schimb, mai rapid. Este important sa se recastige credibilitatea zonei euro", a adaugat premierul polonez.
Donald Tusk a subliniat totodata faptul ca noile solutii "nu trebuie sa excluda tarile din afara zonei euro care doresc sa participe la acest proces".
Polonia nu face parte din zona euro, dar estimeaza ca in 2015 va fi gata sa adere "eventual" la aceasta.
"Dorim sa aderam la zona euro, dar numai atunci cand aceasta va fi restabilita in mod convingator", a reiterat marti ministrul polonez al finantelor, Jacek Rostowski.
Potrivit premierului Tusk, rezultatele intrevederii de luni dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy 'sunt in conformitate cu propunerile poloneze'.
Premierul polonez a lansat joia trecuta un apel la "schimbarea rapida a Tratatului european, fara dezbateri lungi si sterile", pronuntandu-se pentru o intarire a rolului BCE si al Comisiei Europene, care sa fie inscris intr-un tratat european modificat.
Tot joi,... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 17:51