Presedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat, marti, liderilor statelor membre sa accepte o noua amanare a datei retragerii Marii Britanii din UE.
"Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE sa accepte solicitarea britanica pentru o noua amanare a datei retragerii (Regatului Unit) si propun ca aceasta sa fie decisa prin procedura scrisa", fara a fi necesara convocarea unui summit, a precizat Tusk, intr-un mesaj pe Twitter, preluat de AFP si dpa.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat, in cursul zilei de marti, ca va suspenda legislatia privind Brexit-ul, dupa ce alesii britanici au respins in aceeasi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul il propusese Parlamentului spre examinare.
Following PM @BorisJohnson's decision to pause the process of ratification of the Withdrawal Agreement, and in order to avoid a no-deal #Brexit, I will recommend the EU27 accept the UK request for an extension. For this I will propose a written procedure.- Donald Tusk (@eucopresident) October 22, 2019
Timpul scurt la dispozitie pentru examinarea acordului a urmarit sa impulsioneze adoptarea legislatiei inainte ca Marea Britanie sa paraseasca UE pe 31 octombrie.
Johnson a trimis sambata catre Bruxelles o cerere nesemnata de amanare a datei Brexit, document insotit de o scrisoare semnata in care sustinea ca nu doreste o amanare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul "totul sau nimic", privind parasirea... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 07:56
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avut numai cuvinte de lauda la adresa presedintelui Klaus Iohannis si a Romaniei, la finalul Summit-ului de la Sibiu.
La incheierea declaratiei de presa sustinuta alaturi de seful statului si de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Tusk a dorit sa vorbeasca in limba romana.
El i-a multumit in limba romana presedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea Summit-ului de la Sibiu si i-a transmis ca "toata Europa s-a indragostit de dumneavoastra".
"Permiteti-mi sa inchei in limba romana. As dori sa-i multumesc presedintelui Iohannis pentru organizarea si gazduirea summitului de la Sibiu. Cand ne-am intalnit in ianuarie, la startul Presedintiei Romane, am vorbit din suflet despre Romania pentru ca am convingerea ca sunteti remarcabili.
Ati organizat un summit exceptional. Puteti fi mandri de munca depusa, la fel cum Europa este mandra de dumneavoastra. Pur si simplu, m-am indragostit de Sibiu. Toata Europa s-a indragostit de dumneavoastra. Mersi!", a declarat Donald Tusk.
Presedintele Klaus Iohannis, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au sustinut o declaratie comuna de presa, la Sibiu, la finalul Summit-ului informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana.
Iata declaratia comuna sustinuta de Iohannis, Tusk si Juncker
Vezi si cele mai importante momente si declaratii de la Summit-ul de la Sibiu
Cei trei au... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 19:31
Presedintele Consiliului European Donald Tusk a atras atentia vineri, la Varsovia, asupra pericolului pe care il reprezinta pentru blocul comunitar urmarirea obtinerii suprematiei de catre statele puternice ale Uniunii Europene.
Desi Europa are nevoie de leadership, tarile mai mici nu ar trebui sa se simta excluse, a spus el, abordand, de asemenea, temerile larg raspandite in Polonia cu privire la hegemonia Frantei sau, mai ales, a Germaniei, in UE.
UE ar trebui sa transforme "incercarile permanente si dorinta de a domina in cooperare, mediere si dialog", a sustinut Tusk la Universitatea din Varsovia, intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Nationale, in care este celebrata Ziua Constitutiei (1791), informeaza dpa.
In discursul sau, Donald Tusk a facut, de asemenea, apel la respectarea Constitutiei de catre guvernul polonez: "Este inacceptabil ca un guvern sa sarbatoreasca Ziua Constitutiei in fiecare an, dar sa o eludeze in fiecare zi".
Reformele judiciare controversate au provocat un conflict intre Varsovia si Comisia Europeana, care a lansat o noua procedura de infringement impotriva Poloniei in legatura cu noul regim disciplinar al judecatorilor, cu scopul de a-i proteja de subminarea independentei judiciare. Guvernul de la Varsovia dispune de doua luni pentru a raspunde.
In interventia sa, Tusk a evitat sa faca orice referire directa la alegerile europarlamentare.
Donald Tusk este considerat candidatul cel mai promitator pentru prezidentialele din... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:30
Presedintele Consiliului European Donald Tusk a facut marti, la Strasbourg, o pledoarie pentru "visul" ca Regatul Unit sa renunte la parasirea Uniunii Europene si le-a cerut politicienilor sa nu cada prada tentatiei de a abandona negocierile de dragul unui Brexit pripit.
In cadrul unei dezbateri in plenul Parlamentului European consacrate summit-ului extraordinar al UE pentru Brexit, desfasurat in 10 aprilie, Tusk a tinut sa-i raspunda liderului unei tari membre care avertizase "visatorii" sa nu se gandeasca la faptul ca "Brexit-ul poate fi revocat", transmite Reuters.
"In acest moment mai degraba dificil din istoria noastra, avem nevoie de visatori si de vise. Nu putem sa abandonam in fata fatalismului. Cel putin eu nu voi renunta la visul despre o Europa unita si mai buna", a spus fostul premier polonez.
At the summit one Prime Minister warned us not to be dreamers, not to think #Brexit could be reversed. But in this difficult moment, we need dreamers and dreams. We cannot give in to fatalism.
At least I will not stop dreaming about a united Europe. https://t.co/qXkBC1tbtY- Donald Tusk (@eucopresident) April 16, 2019
Nu este clar la ce lider politic s-a referit Tusk, dar la summit-ul UE din 10 aprilie presedintele francez Emmanuel Macron s-a pronuntat pentru acordarea unei perioade de numai cateva saptamani Regatului Unit pentru a decide daca doreste sa iasa din blocul comunitar cu un acord negociat sau in mod dezordonat.
La reuniunea respectiva s-a ajuns... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 12:35
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut o oferta de amanare "flexibila" de 12 luni a datei iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.
Informatia este publicata, vineri, de BBC, care citeaza un oficial european de rang inalt.
La summitul de saptamana trecuta, liderii UE au dat termen Regatului Unit pana la 12 aprilie sa ratifice acordul si apoi sa iasa din Uniunea Europeana pe 22 mai, sa prezinte un plan alternativ credibil pentru a primi o amanare pe termen mai lung sau sa paraseasca UE fara un acord pe 12 aprilie.
Miercuri, Camera Comunelor a aprobat un proiect de lege care o obliga pe Theresa May sa ceara o amanare de lunga durata a Brexitului si exclude posibilitatea unei iesiri din UE fara acord. Proiectul de lege ar obliga-o pe May sa ceara o amanare a Brexitului dupa termenul limita actual de 12 aprilie pentru a se evita scenariul unei iesiri din UE fara acord.
Inainte, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarase ca Marea Britanie nu va mai obtine noi amanari pe termen scurt ale Brexitului daca Parlamentul divizat de la Londra nu ratifica acordul de iesire pana pe 12 aprilie cel tarziu.
Conform unui studiu al Goldman Sachs, incertitudinile legate Brexit au costat economia britanica 600 de milioane de lire sterline (700 de milioane de euro) pe saptamana de la referendumul din iunie 2016.
Citeste si:
Protest criminal legat de Brexit: S-a incercat sabotarea caii ferate din Marea Britanie, politia a dejucat... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 09:25
Marea Britanie va trebui sa aleaga intre un Brexit fara un acord cu UE si abandonarea Brexitului, in eventualitatea in care Camera Comunelor va respinge acordul privind termenii iesirii Marii Britanii din Uniune, incheiat intre Londra si Bruxelles, a declarat vineri presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
"Cu cateva zile inaintea votului in Camera Comunelor (care va avea loc pe 11 decembrie - n.red.), devine tot mai clar ca acest acord este cel mai bun posibil - de fapt, este singurul posibil.
Daca acest acord este respins de Camera Comunelor, singurele alternative care ne raman sunt: fara Brexit sau Brexit fara acord. Vreau sa va asigur ca UE este pregatita pentru fiecare dintre aceste scenarii", a spus Tusk la sosirea la summitul G20, care se desfasoara la Buenos Aires, in Argentina.
Reamintim ca, la referendumul din iunie 2016, 51,89% dintre britanici s-au declarat in favoarea Brexit. De la acel moment, s-au purtat continuu discutii intre conducerea UE si liderii britanici privind conditiile in care Regatul Unit urmeaza sa paraseasca Uniunea.
S-a cerut chiar repetarea referendumului, dar varianta a fost ferm respinsa de premierul Theresa May.
Citeste si:
Reactii la nivel inalt dupa semnarea acordului pentru Brexit: Este o tragedie. Un moment grav pentru UEBanca Angliei avertizeaza ca efectele Brexit vor fi mai grave decat criza financiara, in lipsa unui acord cu UEGuvernul de la Londra nu are niciun "plan B", daca acordul pe Brexit pica la vot... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 21:26
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat miercuri ca va cere un summit special pe tema Brexit la mijlocul lunii noiembrie, pentru a putea ajunge la o intelegere cu Marea Britanie inainte de iesirea acesteia din Uniunea Europeana.
Donald Tusk a facut acest anunt in cadrul unei conferinte de presa inainte de a prezida un summit intre cei 28 de membri ai Uniunii Europene, desfasurat miercuri in Salzburg, Austria.
"Negocierile pe tema Brexit au ajuns in etapa decisiva. Mai multe scenarii sunt inca posibile astazi, dar vreau sa mentionez ca unele dintre propunerile premierului Theresa May indica o evolutie pozitiva in abordarea Marii Britanii", a declarat Tusk.
Tusk a mai afirmat ca este de acord cu Marea Britanie in privinta colaborarii cu Uniunea European in sfera securitatii si politicii externe, insa a declarat ca propunerile premierului Theresa May privind viitoarea frontiera irlandeza si cooperarea economica intre Blocul comunitar si Londra "trebuie revizuite si negociate in continuare".
"Astazi este, probabil, mai multa speranta, dar este cu siguranta din ce in ce mai putin timp. Fiecare zi care a ramas trebuie folosita pentru negocieri. As vrea sa le finalizam toamna aceasta", a adaugat Tusk.
Londra si Bruxelles trebuie sa ajunga la o intelegere privind termenii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pana la sfarsitul lunii martie, sau Marea Britanie risca sa paraseasca Blocul comunitar fara un acord.
"Pentru a ajunge la o... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 17:19
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat luni ca Europa, China, Rusia si SUA au "datoria comuna" sa nu declanseze razboaie comerciale care deseori in istorie s-au transformat in "conflicte fierbinti".
Inca este timp sa fie prevenit conflictul si haosul, a adaugat Tusk, care participa alaturi de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuala a liderilor UE-China, desfasurata la Beijing, informeaza agentia de stiri Reuters.
"Este datoria comuna a Europei si Chinei, dar de asemenea si a Americii si Rusiei, de a nu distruge (ordinea comerciala globala), ci sa o imbunatateasca, sa nu declanseze razboaie comerciale care atat de des in istoria noastra s-au transformat in conflicte fierbinti", a declarat Tusk.
Presedintele Consiliului European a mai afirmat ca in locul unei confruntari este necesara o reforma a sistemului comercial global si a indemnat China si pe presedintii Rusiei si Statelor Unite sa conlucreze pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului.
"Astazi ne confruntam cu o dilema, sa jucam un joc dur, cum ar fi razboaie tarifare si conflict in locuri precum Ucraina si Siria, sau sa cautam solutii comune bazate pe reguli corecte", a mai declarat Tusk, potrivit site-ului cotidianului The Straits Times.
Tusk a facut aceste declaratii in conditiile in care atat Uniunea Europeana, cat si China, sunt angrenate in dispute comerciale cu SUA, dupa ce presedintele american Donald Trump a initiat aplicarea unor... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 09:21
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis o scrisoare de felicitare lui Mihai Tudose pentru numirea in fruntea Guvernului Romaniei, in care afirma ca domnia legii si progresele in lupta anticoruptie sunt cruciale pentru ca romanii sa beneficieze deplin de avantajele aduse de calitatea de cetatean european.
Donald Tusk l-a felicitat, in numele Consiliului European, pe Mihai Tudose pentru functia de sef al Guvernului.
"Ca tara membra a Uniunii Europene si viitoare detinatoare a Consiliului Uniunii Europene, Romania joaca un rol activ in sprijinirea unei Uniuni mai puternice si unite ca si pentru o vecinatate UE mai stabila si democratica", se arata in scrisoare trimisa de Tusk.
De asemenea, presedintele Consiliului European evoca domnia legii si lupta anticoruptie pentru ca romanii sa aiba toate avantajele presupuse de calitatea de cetateni europeni.
"Sunt increzator ca guvernul dumneavoastra va furniza Romaniei stabilitatea care sa conduca la o dezvoltare continua a tarii dumneavoastra ca si a Uniunii Europene si ca va continua sa contribuie in mod constructiv la rezolvarea provocarilor comune.
Domnia legii si progresul in lupta impotriva coruptiei, in linie cu asteptarile mari ale societatii romanesti si cu valorile UE, sunt cruciale pentru a asigura ca toti cetatenii Romaniei sa beneficieze pe deplin de toate oportunitatile oferite de calitatea de membru al Uniunii", mai afirma Tusk. ...citeste mai departe despre "Donald Tusk i-a scris... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 21:07