Presedintele american Donald Trump si-a exprimat, sambata, inca o data dorinta de a inchide programul Loteria Vizelor, sustinand ca tarile participante "nu trimit cei mai buni oameni" in SUA.
Afirmatiile au fost facute in contextul unei intruniri care a avut loc la Casa Alba pe tema imigratiei, la care au participat cei mai importanti senatori republicani. Cu aceasta ocazie, Trump a precizat ca este dispus sa lucreze cu democratii pentru a gasi o solutie legislativa care sa le permita celor protejati prin programul Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) sa ramana in tara, insa intelegerea va trebui sa includa finantare pentru zidul pe care presedintele american vrea sa il ridice de-a lungul granitei cu Mexicul, precum si eliminarea programului Loteria Vizelor, relateaza CNN.
"Nu ne trimit cei mai buni oameni ai lor. Cand cineva castiga loteria, nu ne alegem cu cei mai valorosi oameni. Asa ca trebuie sa scapam de sistemul loteriei", a spus Trump sambata.
Trump, care s-a exprimat impotriva programului si in trecut, dupa ce un suspect de terorism ar fi intrat in SUA prin intermediul acestuia, a acuzat in repetate randuri tarile participante ca trimit in SUA "cei mai rai oameni". Presedintele SUA a reluat acuzatiile saptamana aceasta, sustinand ca programul este "periculos", noteaza Business Insider.
Business Insider precizeaza ca nu oricine poate ajunge in SUA prin Loteria Vizelor. Dintre milioanele de potentiali imigranti inscrisi in program sunt selectati... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 12:34
In noiembrie 2016, Donald Trump castiga alegerile prezidentiale din SUA, reusind sa obtina sustinerea a 290 de electori.
Vezi cum s-au desfasurat alegerile prezidentiale din SUA.
La un an de la investirea in functia de presedinte, se poate spune cu siguranta ca deciziile luate si ordinele executive semnate de el au starnit valuri de controverse in randul americanilor.
Vezi ce discurs a sustinut Trump la ceremonia de investire in functie.
Ziare.com va prezinta o retrospectiva a celor mai controversate legi adoptate de Donald Trump, al 45-lea presedinte din istoria Statelor Unite.
23 ianuarie
Reinstituirea politicii "Mexico city"
Aceasta reglementare le interzice ONG-urilor care primesc fonduri de la americani sa sustina, sa efectueze si chiar sa vorbeasca cu femeile interesate despre avorturi.
Trump nu sustine sub nicio forma avorturile ca metoda de planificare familiala.
In luna octombrie, Camera Reprezentantilor a SUA, majoritar republicana, a adoptat o propunere de lege ce ar pedepsi medicii care practica intreruperi de sarcina dupa saptamana 20.
Ordin executiv privind retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP)
Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de presedintele Barack Obama si a fost una dintre prioritatile sale economice, insa Trump a descris TPP drept un "potential dezastru pentru tara".
Acesta anunta in luna noiembrie ca, in prima sa zi de mandat, va... mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 17:31
"Daca vreti pace, daca vreti prosperitate pentru Uniunea Sovietica si pentru Europa de Est, daca vreti liberalizare, veniti aici la aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, deschideti aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, daramati acest zid!"
Acesta este mesajul transmis de fostul presedinte american Ronald Reagan - republican si el - in urma cu 30 de ani, pe 12 iunie 1987.
Liderul de atunci al Statelor Unite a sustinut discursul in Berlinul de Vest, in fata Zidului Berlinului, cu ceva mai mult de doi ani inainte de daramarea sa.
La 30 de ani diferenta, un nou presedinte republican se confrunta cu un zid, insa de data aceasta de partea cealalta a sa si a istoriei.
Intr-un articol pentru Newsweek, refugiatul sovietic Alexander Nazaryan, acum jurnalist, noteaza ca America "nu mai este unita", iar despre Trump sustine ca "a ucis speranta lui Ronald Reagan".
Autorul incepe articolul relatand cum mama sa i-a spus ca discursul din urma cu 30 de ani a fost "urias": "Nu am fi ajuns aici fara Reagan".
Nazaryan si familia lui au ajuns in Statele Unite in 1989, atunci cand Zidul Berlinului a cazut in sfarsit, desi, sustine acesta, "este o chestiune de dezbatut cat a avut de-a face cu asta Mihail Gorbaciov, care este tinta discursului lui Reagan".
"Pentru cei mai multi americani de origine rusa, nu exista nicio dezbatere: Reagan a fost mare, iar America este mare", mai spune autorul.
Zidul lui Trump si SUA care isi intorc spatele lumii
In urma cu 30 de ani, Reagan... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 07:00
Presedintele Donald Trump a devenit inca o data tinta ironiilor pe internet, in acest weekend, in urma unor afirmatii bizare facute in contextul lansarii unor critici la adresa politicilor europene privind refugiatii.
In timpul unui discurs sustinut la un miting din Florida, Trump a vorbit despre atacurile teroriste din Europa, mentionand si un incident, necunoscut de restul lumii, care ar fi avut loc cu o seara inainte in Suedia.
"Trebuie sa pastram siguranta in tara noastra. Uitati-va la ce s-a intamplat in Germania, uitati-va la ce s-a intamplat noaptea trecuta in Suedia! Suedia, va vine sa credeti?", a exclamat Trump sambata, conform New York Times.
Totusi, nu s-a intamplat nimic deosebit in regatul scandinav recent, motiv pentru care suedezii au luat cu asalt internetul pentru a-si exprima stupefactia.
Replici savuroase au inceput sa curga pe Twitter sub hashtagul "last night in Sweden".
"Imagini terifiante, seara trecuta, in Suedia", a scris un utilizator, care a postat o poza de la un targ de cadouri.
Horrific images from #lastnightinsweden let's all do what we can. pic.twitter.com/z1183cssi7- Richie Walker (@Thecrookedfoo) 19 februarie 2017
"Revolte, lupte, rebeliune!", a postat un alt internaut, impreuna cu un GIF infatisand doi ursi polari care se lupta cu sabii laser.
Riots, fights, rebellion! #lastnightinsweden pic.twitter.com/7ckIHtYLbx- Nicke Kallen (@znackattack) 19 februarie 2017
Altii au facut aluzie la zidul pe care Trump... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2017, ora 17:07
Secretarul de presa al Casei Albe, Sean Spicer, a vorbit luni despre deja controversata masura luata de presedintele american Donald Trump de a interzice intrarea in SUA a refugiatilor si a cetatenilor din sapte tari musulmane.
"Sa poti veni in America este un privilegiu, nu un drept. (...) De asemenea, trebuie sa asteptam la rand", a spus Spicer, intr-o conferinta de presa, citat de The Guardian.
Oficialul american a subliniat si ca Donald Trump vrea ca imigrantii sa vina in tara "pasnic" si sa se bucure de America.
Spicer a refuzat sa raspunda la intrebarea unui jurnalist, cu referire la faptul ca circa 300 de oameni din toata lumea care asteptau sa se urce in avioane cu destinatia SUA nu au primit permisiunea de a face acest lucru, din cauza interdictiei de calatorie.
"Este vorba despre siguranta Americii. Asta este motivul pentru care majoritatea americanilor sunt de acord cu presedintele. Acesti pasi sunt sincer pasi de bun simt sa ne asiguram ca nu ne vom uita niciodata in oglinda retrovizoare spunandu-ne 'ar fi trebuit sa facem ceva'", a subliniat insa Spicer.
Intrebat daca Donald Trump are ceva de spus protestatarilor si celor care sunt afectati de interdictiile de calatorie, responsabilul cu comunicarea cu presa a precizat ca prefera ca oamenii sa astepte in aeroporturi decat sa aiba de-a face cu terorismul.
Nu in ultimul rand, intrebat daca alte tari vor fi adaugate listei pe care se afla deocamdata sapte tari, Spicer a mentionat: "Nu trebuie sa... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:38
Premierul britanic Theresa May a refuzat sa condamne ordinul presedintelui Donald Trump privind suspendarea primirii refugiatilor, declarand ca Washingtonul este responsabil pentru propria politica privind refugiatii.
"Statele Unite sunt responsabile pentru politica Statelor Unite privind refugiatii. Regatul Unit este responabil pentru politica Regatului Unit privind refugiatii", a declarat May sambata la o conferinta de presa sustinuta in Ankara, dupa ce i s-a cerut in repetate randuri sa isi exprime opinia cu privire la ordinul executiv semnat vineri de Trump, relateaza AFP.
Alti lideri europeni au criticat masurile lui Trump: Reactii din intreaga lume dupa ordinul lui Trump: Ati uitat de Zidul Berlinului
May a vizitat sambata Turcia, unde s-a intalnit cu presedintele Recep Tayyip Erdogan si cu premierul Binali Yildirim.
Vineri, prim-ministrul britanic a efectuat prima sa vizita la Casa Alba dupa instalarea lui Donald Trump, in vederea consolidarii relatiilor dintre SUA si Marea Britanie.
In aceeasi zi, noul presedinte american a semnat un ordin prin care suspenda primirea refugiatilor in SUA, precum si blocarea accesului cetatenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen, indiferent daca au sau nu viza de rezidenta in Statele Unite.
Citeste mai mult: Trump interzice intrarea in SUA a refugiatilor, dar si a cetatenilor din sapte tari musulmane UPDATE - Reactii de ingrijorare din toata lumea ...citeste mai departe despre "Marea Britanie... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 23:00
Seful Facebook, Mark Zuckerberg, a reactionat dupa ce Donald Trump a semnat ordinul prin care este blocat accesul refugiatilor si imigrantilor din unele tari musulmane in SUA, exprimandu-si ingrijorarea fata de efectele noilor masuri si amintind faptul ca America este "o natiune de imigranti".
"Strabunicii mei au venit din Germania, Austria si Polonia. Parintii Priscillei (sotia lui Mark Zuckerberg - n.red.) au fost refugiati din China si Vietnam. Statele Unite sunt o natiune de imigranti si ar trebui sa fim mandri de acest lucru. Ca multi dintre voi, sunt ingrijorat de impactul ordinelor executive recente semnate de presedintele Trump.
Trebuie sa mentinem siguranta in aceasta tara, dar ar trebui sa facem acest lucru concentrandu-ne pe oamenii care reprezinta intr-adevar o amenintare", a scris Zuckerberg pe Facebook luand pentru prima data atitudine in fata politicilor controversate ale lui Trump.
Reactii din intreaga lume dupa ordinul lui Trump: Ati uitat de Zidul Berlinului / SUA sunt o natiune de imigranti / Si eu as face la fel!
Aplicarea unor astfel de restrictii dincolo de cei care constituie amenintari reale ar avea ca rezultat diminuarea sentimentului de siguranta pentru toti americanii "ca urmare a deturnarii resurselor, in timp ce milioane de oameni fara documente legale care nu reprezinta o amenintare vor trai cu frica deportarii", a mai spus el.
Presedintele Donald Trump a semnat vineri un ordin prin care le interzice accesul in SUA refugiatilor... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 19:41
Decizia presedintelui Donald Trump de a bloca accesul refugiatilor in SUA si interdictia temporara care vizeaza sapte tari majoritar musulmane au atras reactii critice din intreaga lume, de la politicieni si organizatii care lupta pentru drepturile omului pana la reprezentanti ai mediului de afaceri si artisti.
Ministrul de Externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, s-a aratat ingrijorat de masuri. "Primirea refugiatilor care fug din calea razboiului, care fug de opresiune, face parte din datoria noastra", a spus Ayrault, potrivit BBC.
La randul sau, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat ca SUA si Europa au avut in comun conceptiile "occidentale" privind libertatea si democratia, inclusiv protejarea celor care fug de persecutii si de violenta.
Fara sa-l mentioneze pe Trump, presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat ca "astazi nu este momentul sa ridicam ziduri intre natiuni. Ei au uitat ca zidul Berlinului a cazut cu ani in urma. Astazi este timpul pentru coexistenta pasnica, nu pentru a indeparta natiunile". Iranul este una dintre tarile vizate de suspendarea calatoriilor in SUA pentru 90 de zile.
De asemenea, ONU i-a cerut lui Trump sa continue sa protejeze refugiatii, indiferent de rasa, nationalitate sau religie.
O petitie prin care presedintelui american i se cere sa renunte la interdictiile privind refugiatii si sa reevalueze ordinul executiv a fost semnata inclusiv de 12 laureati ai premiului Nobel. Petitia poate fi gasita aici.... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 18:26
Ordinul executiv semnat vineri de presedintele american, Donald Trump, privind intrarea in Statele Unite a refugiatilor prevede, totodata, revizuirea ampla a informatiilor solicitate din toate tarile pentru a aproba vizele pentru SUA, precum si suspendarea imediata a programului Visa Waiver.
De asemenea, este avuta in vedere o revizuire a regimurilor de vize intre natiuni pentru a se asigura ca acestea sunt "cu adevarat reciproce" pentru cetatenii americani, transmite BBC.
"Secretarul de Stat va revizui toate acordurile privind reciprocitatea vizelor pentru non-imigranti pentru a se asigura ca sunt cu adevarat reciproce, in masura in care este posibil, in ceea ce priveste perioada de valabilitate si comisioanele.
Daca o tara nu trateaza intr-o maniera reciproca cetatenii americani care solicita o viza pentru non-imigranti, Secretarul de Stat va ajusta perioada de valabilitate, comisioanele si alte aspecte", pentru a corespunde conditiilor tarii straine, se arata in documentul oficial, publicat de The Guardian.
In ceea ce priveste Programul Visa Interview Waiver, documentul stabileste ca acesta va fi suspendat imediat, iar Secretarul de Stat va asigura conformitatea cu sectiunea 222 din Legea privind Imigratia si Nationalitatea, care prevede ca toti cei care solicita vize trebuia sa sustina un interviu personal.
Programul le permitea celor care calatoresc frecvent in SUA sa nu mai sustina interviul fata in fata pentru a-si reinnoi vizele.
In document se... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 14:55