Presedintele american Donald Trump si Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, au decis ca discursul anual despre "Starea Uniunii" va fi rostit de presedinte in data de 5 februarie, dupa ce evenimentul a fost amanat din cauza blocajului guvernamental partial.
Nancy Pelosi l-a invitat pe Donald Trump sa tina discursul anual in Camera Reprezentantilor, in cadrul caruia sunt transmise prioritatile Administratiei prezidentiale pentru anul ce urmeaza, relateaza Reuters.
Blocajul partial al Guvernului federal s-a incheiat vineri, dupa 35 de zile. Discursul era initial programat pentru data de 29 februarie.
Presedintele american Donald Trump a transmis miercuri ca va trebui sa isi amane discursul despre "Starea Uniunii" pana dupa incetarea blocajul bugetar care afecteaza agentiile federale si a criticat-o pe Nancy Pelosi, dupa ce aceasta i-a retras invitatia de a sustine discursul.
Pelosi a transmis atunci ca s-a razgandit si a anulat invitatia din cauza blocajului bugetar care afecta agentiile federale si peste 800.000 de angajati din sistemul federal.
"Este prerogativa ei - Voi sustine discursul dupa ce blocajul se va incheia. Nu caut un loc alternativ pentru discursul despre Starea Uniunii pentru ca nu exista o alternativa care sa poate concura cu istoria, traditia si importanta Camerei Reprezentantilor", afirma Trump intr-un mesaj pe Twitter. ...citeste mai departe despre "Cand va sustine Donald Trump discursul despre Starea Uniunii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 09:09
Casa Alba a negat ca presedintele american, Donald Trump, a spus miercuri ca Rusia nu mai vizeaza Statele Unite, precizand ca raspunsul sau, "nu", era destinat a le indica jurnalistilor ca nu va mai lua alte intrebari, si nu se referea la potentialul amestec al Moscovei in alegerile din SUA.
Intrebat de reporteri, inaintea unei sedinte a cabinetului, daca Rusia vizeaza inca SUA, liderul de la Casa Alba a raspuns: "Nu", in contradictie cu evaluarile serviciilor de informatii americane potrivit carora Moscova isi continua tentativele de a se amesteca in alegerile din SUA.
"Presedintele (...) a spus 'Nu' luarii altor intrebari", a declarat mai tarziu, la un briefing de presa, purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders, transmite Reuters.
"Presedintele si administratia sa lucreaza sustinut pentru a se asigura ca Rusia este incapabila sa se amestece in alegerile noastre asa cum au facut in trecut", a adaugat Sanders.
Amintim ca presedintele american, Donald Trump, a lasat sa se inteleaga, miercuri dupa-amiaza, ca Moscova a sistat actiunile impotriva Statelor Unite, desi serviciile secrete americane atrag atentia ca ingerintele ruse continua, liderul de la Casa Alba subliniind ca a avut cea mai dura abordare fata de Rusia.
Intrebat de jurnalisti miercuri dupa-amiaza, la Casa Alba, daca Rusia are in continuare actiuni impotriva Statelor Unite, Donald Trump a raspuns: "Nu".
"Suntem foarte bine, probabil la fel de bine cum a fost cineva vreodata in relatia... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 07:08
Cand tocmai parea ca statele G7 au ajuns la un consens, presedintele Donald Trump a anuntat pe Twitter ca SUA s-au razgandit. Si este mai bine asa, considera Michael Knigge.
Uneori este mai bine sa scoti plasturele de pe rana dintr-o singura miscare. Presedintele SUA tocmai a facut-o prin retragerea sprijinului in comunicatul final G7, in ultimul minut, via Twitter, din avion, in drum spre Singapore. In mesajul de pe Twitter, Trump i-a reprosat premierului canadian Justin Trudeau ca ar fi facut declaratii false la conferinta de presa. De aceea, seful Casei Albe le-ar fi dat dispozitii reprezentantilor SUA sa nu mai sprijine declaratia comuna de la finalul summitului desfasurat la Malbaie, Quebec.
N-ar fi prima retragere a lui Donald Trump - un adevarat maestru al renuntarilor. Ca presedinte al SUA, el a pus pe butuci acordul pentru clima de la Paris, acordul nuclear cu Iranul, parteneriatul transpacific (TPP) si calitatea de membru UNESCO a SUA - ca sa dam doar cateva exemple.
O fisura adanca
Comparativ cu acordul privind programul nuclear al Iranului, consecintele directe ale recentei renuntari sunt destul de neinsemnate, fiindca declaratia de la Quebec nu obliga statele semnatare la nimic si nici nu este una cuprinzatoare. Insa relevanta simbolica a gestului presedintelui Trump este uriasa. Este pentru prima oara cand statele G7 nu au putut ajunge la consens intr-o declaratie comuna.
Dar este mai bine asa. Fiindca o fisura atat de adanca nu trebuia trecuta... mai mult
Luni, 11 Iunie 2018, ora 16:56
Presedintele american Donald Trump s-a razgandit in acest weekend contra aliatilor din Europa si Canada, pe care i-a amenintat cu taxe vamale mari, dupa summitul G7 care s-a incheiat in fiasco, scrie AFP.
Presedintele american Donald Trump arunca astfel in aer eforturile G7 de a relaxa tensiunile comerciale, amenintand ca ar putea introduce tarife si pentru importurile de automobile, dupa cele pentru otel si aluminiu, transmite si Reuters.
Sambata, Donald Trump si-a retras brusc sprijinul in comuncatul final al summitului care a durat doua zile la Malbaie (Quebec, in estul Canadei), in ciuda compromisului privind comertul.
Presedintele american si delegatia sa au aprobat totusi acest document in 28 de puncte penibil negociat de "Grupul celor sapte" (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franta, Germania, Italia, Japonia).
Prim-ministrul Canadei, tara lovita ca si Europa si restul lumii de noile taxe vamale impuse de americani pentru otel si aluminiu, a spus ca aceste taxe sunt "o insulta". Ca si Uniunea Europeana, el a confirmat represalii in iulie.
"Canadienii sunt politicosi si rezonabili, dar nu ne vom lasa imbranciti", a declarat prim-ministrul.
Cateva ore mai tarziu, deranjat de aceste cuvinte, Trump a scris pe Twitter, din Air Force one, ca a ordonat reprezentantilor sai sa retraga sigiliul american din comunicatul final.
Based on Justin's false statements at his news conference, and the fact that Canada is charging massive Tariffs to our U.S.... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2018, ora 09:46
Intalnirea dintre presedintelui Statelor Unite, Donald Trump,si liderul nord-coreean Kim Jong Un, va avea loc in Singapore, in 12 iunie, la ora 09.00, a anuntat Casa Alba.
Sanctiunile Washingtonului impotriva regimului de la Phenian raman insa in vigoare.
"Politica noastra nu s-a schimbat si nu vom inceta presiunea pana nu observam denuclearizarea", a precizat purtatoarea de cuvant a presedintiei americane, Sarah Sanders, citata de Yonhap.
Dupa ce initial anuntase contramandarea intalnirii, Donald Trump s-a razgandit si, in 1 iunie, la scurt timp dupa ce a primit o scrisoare de la Kim Jong Un, presedintele SUA a anuntat ca se va intalni cu acesta.
"Ne vom intalni pe 12 iunie, in Singapore", a declarat Donald Trump vineri seara, la Casa Alba, dupa intrevederea cu un oficial de rang inalt din Coreea de Nord.
Donald Trump anuntase, in urma cu o saptamana, anularea intrevederii programate cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, denuntand "ostilitatea" regimului de la Phenian. ...citeste mai departe despre "Casa Alba a anuntat, oficial, ziua si ora intalnirii dintre Donald Trump si Kim Jong Un" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 22:18
Presedintele SUA, Donald Trump, a promulgat vineri cea mai mare reforma a sistemului fiscal din ultimii 30 de ani, intarind astfel cea mai mare victorie legislativa din primul sau an la conducerea tarii.
Reforma va reduce impozitul federal pentru companii de la 35% la 21%, iar cota maxima de impozitare a veniturilor va fi redusa de la 39,6% la 37%, numarul de transe ramanand neschimbat.
Trump a semnat legea in Biroul Oval, in fata fotografilor, inainte de a pleca in vacanta in clubul sau privat Mar-a-Lago din Florida.
El a scos in evidenta nivelul reducerilor de taxe si le-a declarat jurnalistilor: "Cifrele vor vorbi". Presedintele a explicat ca initial voia sa astepte pana dupa 1 ianuarie cu promulgarea, dar s-a razgandit.
Spre deosebire insa de reforma fiscala din 1986, de data aceasta niciun democrat nu a votat in favoarea reformei propusa de republicani. Republicanii insista ca acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri si persoane fizice va stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca.
In opinia lor, aceste masuri sunt vitale pentru a-si pastra majoritatea de care se bucura in Camera Reprezentantilor si Senat inaintea alegerilor partiale din luna noiembrie 2018.
In schimb, democratii, care se opun in unanimitate proiectului legislativ, sustin ca reforma fiscala avantajeaza corporatiile si persoanele instarite, va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu si va adanci si mai mult inegalitatile... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 20:15
Presedintele american Donald Trump a exclus marti orice retragere a Statelor Unite din Afganistan, deschizand astfel calea trimiterii unor militari suplimentari, si a exercitat presiuni asupra Pakistanului, acuzat ca este o vizuina a "agentilor haosului".
Intr-un discurs pe un ton solemn, de aproximativ 20 de minute, Trump nu a prezentat vreun numar in legatura cu nivelul acestor trupe sau vreun calendar al desfasurarii lor, apreciind ca ar fi "contraproductiv".
Insa el si-a subliniat convingerea ca o retragere din Afganistan va crea un gol de care ar profita "teroristii", atat din Al-Qaida, cat si din Statul Islamic.
Citeste si: Trump nu mai vrea soldati americani in Afganistan. Vrea sa trimita in schimb mercenari
La 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, care au determinat Statele Unite sa lanseze o vasta operatiune cu scopul de a inlatura regimul taliban aflat la putere la Kabul atunci, fragilul edificiu democratic afgan este amenintat de o insurectie destabilizatoare.
Un lucru rar - Donald Trump a recunoscut in mod deschis ca s-a razgandit in acest dosar spinos. "Instinctul meu initial era sa ne retragem (...), insa deciziile sunt foarte diferite atunci cand esti in Biroul Oval", a subliniat el din capul locului, intr-o alocutiune foarte asteptata, de la baza Fort Myer, la sud-vest de Washington.
Inainte sa ajunga la Casa Alba, Donald Trump si-a exprimat in mai multe randuri preferinta fata de o retragere din aceasta tara. "Parasim... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 08:57
Promisiunile lui Donald Trump din campania electorala au inceput sa se dizolve in realitatea dura, multe dintre ele s-au transformat intr-un fel sau altul - au fost modificate, moderate, limitate, chiar abandonate sau pur si simplu impinse intr-un viitor indepartat.
Zidul de la granita cu Mexicul nu va acoperi toata frontiera. Nu se va renunta la intreg sistemul Obamacare. Nu vor fi deportati toti imigrantii ilegali, cel putin nu in viitorul apropiat. Nu va fi anulat cu totul acordul nuclear cu Iranul. Hillary Clinton nu va fi trimisa dupa gratii.
Toate acestea i-au facut pe multi sa-l acuze pe Trump de ipocrizie. Pentru binele natiunii americane, sa speram ca asa este, scrie jurnalistul Michael Gerson, intr-un editorial publicat de Washington Post.
Ipocrizia a fost intotdeauna un viciu complicat. Este cea mai usoara si cea mai frecventa acuzatie folosita in politica, sustine autorul articolului.
Multi dintre noi au o reactie profunda cand aud ca un procuror merge la ...citeste mai departe despre "De ce ipocrizia lui Donald Trump este buna pentru America" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 20:54