In noiembrie 2016, Donald Trump castiga alegerile prezidentiale din SUA, reusind sa obtina sustinerea a 290 de electori.
Vezi cum s-au desfasurat alegerile prezidentiale din SUA.
La un an de la investirea in functia de presedinte, se poate spune cu siguranta ca deciziile luate si ordinele executive semnate de el au starnit valuri de controverse in randul americanilor.
Vezi ce discurs a sustinut Trump la ceremonia de investire in functie.
Ziare.com va prezinta o retrospectiva a celor mai controversate legi adoptate de Donald Trump, al 45-lea presedinte din istoria Statelor Unite.
23 ianuarie
Reinstituirea politicii "Mexico city"
Aceasta reglementare le interzice ONG-urilor care primesc fonduri de la americani sa sustina, sa efectueze si chiar sa vorbeasca cu femeile interesate despre avorturi.
Trump nu sustine sub nicio forma avorturile ca metoda de planificare familiala.
In luna octombrie, Camera Reprezentantilor a SUA, majoritar republicana, a adoptat o propunere de lege ce ar pedepsi medicii care practica intreruperi de sarcina dupa saptamana 20.
Ordin executiv privind retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP)
Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de presedintele Barack Obama si a fost una dintre prioritatile sale economice, insa Trump a descris TPP drept un "potential dezastru pentru tara".
Acesta anunta in luna noiembrie ca, in prima sa zi de mandat, va... mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 17:31
Statele Unite vor acepta din nou refugiati, dupa patru luni in care a fost in vigoare controversata masura de inchidere a granitelor pentru acesti oameni. Cu toate acestea, nici acum portile nu sunt deschise total, fiind exceptati cei care provin din "11 tari de mare risc", cu populatie majoritar musulmana.
Aceata interdictie temporara a facut obiectul unei indelungate saga judiciare, de la proclamarea ei de catre Donald Trump, inca de la instalarea sa la Casa Alba, in ianuarie, printr-un decret care provoaca in continuare polemica.
Curtea Suprema a permis, in iunie, punerea - partiala - in aplicare a decretului, ceea ce ar urma sa le lase timp conducatorilor serviciilor americane de imigratie sa revizuiasca procedurile si metodele de verificare a antecedentelor calatorilor.
Aceasta trecere in revista "ne-a facut natiunea mai sigura", se arata intr-un nou decret semnat marti de catre Donald Trump care relanseaza sistemul de primire a unor refugiati.
Refugiatii vor fi supusi de-acum unor verificari "consolidate", printr-o studiere mai aprofundata a prezentei lor pe retele de socializare si a istoricul conexiunilor lor, a explicat Jennifer Higgins, o membra a conducerii departamentului insarcinat cu refugiatii in cadrul serviciilor americane de imigratie.
Noul decret este insotit de o reducere mare a numarului refugiatilor primiti in Statele Unite anul viitor.
Presedintele democrat Barack Obama a stabilit limita la 110.000 refugiati in anul fiscal 2017,... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 17:56
Curtea Suprema a Statelor Unite a decis, marti, ca presedintele Donald Trump poate aplica in sens mai larg interdictia de acces pentru refugiati.
Cea mai inalta instanta a aprobat cererea puterii executive de blocare a unei sentinte la nivel de curte de apel care ar fi permis intrarea in SUA a inca 24.000 de refugiati, conform estimarilor Departamentului de Justitie, informeaza Reuters.
Pe 6 martie, presedintele a semnat un ordin executiv care interzicea accesul pe teritoriul american al refugiatilor din sase tari cu populatie majoritar musulmana - Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen - timp de 90 de zile. Diferite instante au restrictionat ulterior aplicarea ordinului.
O instanta de trei judecatori a celui de-al noualea circuit de Curte de Apel din SUA a respins joia trecuta incercarea Guvernului de la Washington de a interzice temporar accesul in tara al majoritatii refugiatilor.
Curtea a decis ca refugiatii care au relatii cu o agentie de transfer trebuie exclusi din ordinul executiv de interdictie semnat de presedintele Donald Trump. Ordinul referitor la interzicerea calatoriilor in SUA pentru cetatenii a sase state cu populatie majoritar musulmana nu se poate aplica, potrivit judecatorilor, nici bunicilor, unchilor, matusilor si verilor celor care au resedinta legala in Statele Unite.
Departamentul de Justitie nu a facut apel si impotriva acestei parti a sentintei Curtii de Apel. Aceasta a decis insa ca politica prezidentiala are un domeniu prea... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 07:27
Presedintele american, Donald Trump, a semnat, luni, un nou ordin executiv privind imigratia, varianta revizuita a celui emis in ianuarie, dar blocat ulterior de justitie.
De aceasta data Irakul este scos din lista tarilor musulmane ai caror cetateni nu au dreptul sa intre in SUA si se mentioneaza explicit faptul ca sunt exceptati detinatorii "cartilor verzi", dar este mentinuta suspendarea primirii refugiatilor, transmite AFP.
Citeste si Trump anunta ca "scoate oamenii rai" din SUA si va construi mai repede zidul de la granita cu Mexic
Potrivit Departamentului Securitatii Interne, acest nou ordin executiv va intra in vigoare pe 16 martie.
Din acel moment, timp de 90 de zile, cetatenii a sase state musulmane considerate bastioane ale terorismului (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen) nu vor mai avea dreptul sa intre in SUA, cu exceptia detinatorilor asa-numitelor "carti verzi", adica rezidentii permanenti cu statut legal in SUA, si a celor care au primit deja viza.
In noul ordin executiv ramane valabila si suspendarea timp de 120 de zile a programului de primire a refugiatilor proveniti mai ales din Orientul Mijlociu, program pe care l-a initiat fostul presedinte Barack Obama. Precedentul ordin prevedea suspendarea pe termen nedeterminat a primirii refugiatilor sirieni, dar noul ordin nu mai contine aceasta distinctie.
Demersul lui Trump corespunde promisiunilor sale din campania electorala, cand s-a angajat sa aplice o politica de "verificari... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 21:08
Ordinul prin care presedintele american, Donald Trump, a interzis intrarea refugiatilor sirieni in SUA pe termen nelimitat si a suspendat primirea, in general, de refugiati in SUA timp de cateva luni, nu ar fi oprit comiterea unor atacuri teroriste in America dupa 9/11.
CNN explica ca doisprezece teroristi au comis atacuri jihadiste sangeroase in SUA dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, omorand 94 de persoane in total. Insa nici unul dintre ei - care sunt cu totii cetateni americani sau rezidenti cu forme legale - nu a emigrat sau nu a fost nascut intr-o familie care a emigrat dintr-o tara de pe lista administratiei Trump privind interdictia de calatorie, comenteaza CNN.
Sapte dintre cei 12 teroristi sunt cetateni nascuti in SUA, provenind din orase precum Memphis si Arlington, Virginia, conform unei cercetari realizate de think-tank-ul New America. Si nici unul dintre autorii atacurilor de la 11 septembrie 2001 nu venea din vreuna dintre cele sapte tari majoritar musulmane vizate de ordinul executiv semnat de presedintele Donald Trump - Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.
New America a descoperit, de asemenea, ca trei potentiale atacuri grave in SUA dupa 11 septembrie 2001, care nu au ucis in cele din urma pe nimeni, au fost comise de teroristi din tari vizate de interdictia lui Trump: doi din Somalia si unul din Iran.
Dintre cele aproape 400 de persoane acuzate de diverse actiuni teroriste dupa 11 septembrie 2001 in SUA - care variaza de... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:58
Premierul britanic Theresa May a refuzat sa condamne ordinul presedintelui Donald Trump privind suspendarea primirii refugiatilor, declarand ca Washingtonul este responsabil pentru propria politica privind refugiatii.
"Statele Unite sunt responsabile pentru politica Statelor Unite privind refugiatii. Regatul Unit este responabil pentru politica Regatului Unit privind refugiatii", a declarat May sambata la o conferinta de presa sustinuta in Ankara, dupa ce i s-a cerut in repetate randuri sa isi exprime opinia cu privire la ordinul executiv semnat vineri de Trump, relateaza AFP.
Alti lideri europeni au criticat masurile lui Trump: Reactii din intreaga lume dupa ordinul lui Trump: Ati uitat de Zidul Berlinului
May a vizitat sambata Turcia, unde s-a intalnit cu presedintele Recep Tayyip Erdogan si cu premierul Binali Yildirim.
Vineri, prim-ministrul britanic a efectuat prima sa vizita la Casa Alba dupa instalarea lui Donald Trump, in vederea consolidarii relatiilor dintre SUA si Marea Britanie.
In aceeasi zi, noul presedinte american a semnat un ordin prin care suspenda primirea refugiatilor in SUA, precum si blocarea accesului cetatenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen, indiferent daca au sau nu viza de rezidenta in Statele Unite.
Citeste mai mult: Trump interzice intrarea in SUA a refugiatilor, dar si a cetatenilor din sapte tari musulmane UPDATE - Reactii de ingrijorare din toata lumea ...citeste mai departe despre "Marea Britanie... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 23:00
Seful Facebook, Mark Zuckerberg, a reactionat dupa ce Donald Trump a semnat ordinul prin care este blocat accesul refugiatilor si imigrantilor din unele tari musulmane in SUA, exprimandu-si ingrijorarea fata de efectele noilor masuri si amintind faptul ca America este "o natiune de imigranti".
"Strabunicii mei au venit din Germania, Austria si Polonia. Parintii Priscillei (sotia lui Mark Zuckerberg - n.red.) au fost refugiati din China si Vietnam. Statele Unite sunt o natiune de imigranti si ar trebui sa fim mandri de acest lucru. Ca multi dintre voi, sunt ingrijorat de impactul ordinelor executive recente semnate de presedintele Trump.
Trebuie sa mentinem siguranta in aceasta tara, dar ar trebui sa facem acest lucru concentrandu-ne pe oamenii care reprezinta intr-adevar o amenintare", a scris Zuckerberg pe Facebook luand pentru prima data atitudine in fata politicilor controversate ale lui Trump.
Reactii din intreaga lume dupa ordinul lui Trump: Ati uitat de Zidul Berlinului / SUA sunt o natiune de imigranti / Si eu as face la fel!
Aplicarea unor astfel de restrictii dincolo de cei care constituie amenintari reale ar avea ca rezultat diminuarea sentimentului de siguranta pentru toti americanii "ca urmare a deturnarii resurselor, in timp ce milioane de oameni fara documente legale care nu reprezinta o amenintare vor trai cu frica deportarii", a mai spus el.
Presedintele Donald Trump a semnat vineri un ordin prin care le interzice accesul in SUA refugiatilor... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 19:41
Ordinul lui Donald Trump privind suspendarea vizelor acordate printre altii si iranienilor risca sa lase marile companii de tehnologie din Silicon Valley fara ingineri si alti specialisti cu studii superioare, care veneau la doctorat in SUA, pentru a fi apoi recrutati de gigantii IT sau care deveneau antreprenori de succes.
In clipa de fata, iranienii reprezinta unul dintre cele mai de succes grupuri de imigranti din SUA. Multi dintre ei au ajuns sa ocupe functii de conducere in companii precum Apple, Facebook, Dropbox, eBay (fondata de un iranian) sau chiar la NASA, dupa ce au venit in America pentru a-si continua studiile.
Marile companii care au angajati din statele de pe lista lui Trump, printre care si Google, le-au recomandat acestora sa nu paraseasca SUA, pentru ca risca sa nu se mai poata intoarce.
"Sute de ingineri iranieni care doreau sa vina la studii in SUA se vor indrepta acum spre Canada sau Australia. Interdictia ii afecteaza in principal pe absolventii universitatilor (care voiau sa-si continue studiile in SUA - n.red.) si nu pe asa-zisii teroristi sau politicieni indezirabili", sustine un inginer iranian contactat de The Guardian.
Ordinul lui Trump a fost criticat si de o actrita iraniana care joaca intr-un film nominalizat la Premiul Oscar, Sheyda Monshizadeh-Azar, care a declarat ca va boicota ceremonia decernarii premiilor.
"Interdictia aplicata tuturor iranienilor este discriminatorie si va ajunge sa desparta familii. Desi sunt o... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 17:40
Presedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiatilor sirieni in SUA pe termen nelimitat si a suspendat primirea, in general, de refugiati in SUA timp de patru luni.
Masurile sunt prevazute intr-un ordin executiv amplu, semnat vineri de presedintele american, prin care acesta isi propune sa stopeze intrarea in SUA a teroristilor islamisti radicali, informeaza BBC.
Mai mult, a fost interzis accesul in SUA pentru cetatenii din sase tari musulmane, pe termen de trei luni.
Masurile decise de Donald Trump au fost condamnate de organizatii de aparare a drepturilor omului, iar presa din SUA, care a consultat surse juridice, atrage atentia ca ordinul ar putea bloca si reintoarcerea in America a 500.000 de rezidenti legali, aflati in calatorie in afara tarii.
Ordinul executiv a fost semnat la Pentagon, dupa ceremonia de depunerea a juramantului a noului secretar al Apararii, gen. James Mattis.
"Initiez noi masuri de control pentru a mentine in afara Statelor Unite teroristii islamisti radicali. Nu ii vrem aici", a subliniat presedintele american, in cursul ceremoniei de investitura.
"Vrem sa fim siguri ca nu vom lasa sa intre in tara noastra aceleasi amenintari pe care soldatii nostri le combat peste hotare (...) Nu vom uita niciodata lectiile lui 11 septembrie" 2001, a spus Trump, facand trimitere la atentatele comise in SUA de gruparea Al-Qaida.
TEXTUL INTEGRAL AL ORDINULUI a fost facut public la cateva ore dupa ce a fost semnat.
Printre masurile... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 08:14