Presedintele Statelor Unite a declarat, miercuri, ca Federatia Rusa ajuta autoritatile de la Phenian sa obtina petrol si carbune, incalcand astfel sanctiunile internationale impuse nord-coreenilor.
"Rusia nu ne ajuta deloc in privinta Coreei de Nord. Ceea ce ajuta China, Rusia strica", a spus Trump intr-un interviu pentru Reuters.
Liderul de la Washington a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca a inceput orice fel de comunicare cu Kim Jong Un, lider cu care indirect a avut schimburi dure de replici. "M-as aseza pentru discutii, dar nu sunt sigur ca asta va rezolva problema. Nu sunt sigur ca discutiile vor duce la ceva. S-a discutat de 25 de ani si ei au profitat de presedintii nostri", a afirmat Donald Trump.
Presedintele american a laudat China pentru eforturile sale de a restrictiona livrarile de petrol si carbune catre Coreea de Nord, insa a precizat ca Beijingul poate face mai multe. Rusia pare, in schimb, sa "completeze insa golurile lasate de chinezi", a adaugat liderul american.
Donald Trump considera ca Vladimir Putin poate face multe in privinta nord-coreenilor. "Din pacate nu avem cine stie ce relatie cu Rusia si in unele cazuri probabil ce ia inapoi China, da Rusia. Astfel ca rezultatul nu este atat de bun cat ar putea sa fie".
Trump crede ca nord-coreenii sunt aproape de a putea sa trimita o racheta cu raza lunga de actiune catre Statele Unite: "Inca nu sunt acolo, dar sunt aproape. Si se apropie din ce in ce mai mult".
Citeste... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 22:19
Presedintele american Donald Trump i-a cerut omologului sau chinez Xi Jinping sa opreasca aprovizionarea cu petrol a Coreei de Nord, dupa recentul test balistic efectuat de catre regimul de la Phenian, a declarat joi ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley.
Reamintim ca statul nord-coreean a anuntat, miercuri, ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala care poate transporta un focos nuclear catre orice tinta din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informatii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.
"Presedintele Trump l-a sunat pe presedintele chinez Xi in aceasta dimineata si i-a spus ca am ajuns in punctul in care China trebuie sa opreasca livrarea de petrol catre Coreea de Nord. Multe tari au facut sacrificii economice si politice majore prin intreruperea legaturilor cu Coreea de Nord. Au facut asta cu scopul pacii si securitatii in lume. Facem apel la presedintele Xi sa ia pozitie. Credem ca are sansa de a face ceea ce trebuie in beneficiul tuturor tarilor. China trebuie sa demonstreze abilitati de lider si sa actioneze. China poate face acest lucru pe cont propriu sau putem lua situatia petrolului in mainile noastre. Avem nevoie ca statul chinez sa faca mai mult. Ar fi un pas esential in efortul mondial de a opri acest paria international", a precizat Nikki Haley, conform Mediafax, care citeaza agentia de presa sud-coreeana Yonhap.
Petrolul, esential pentru programul nuclear... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 04:50
Coreea de Nord va raspunde "cu foc" la decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a "aprinde fitilul razboiului" prin declaratiile "beligerante si nebunesti" facute la Adunarea Generala ONU, ameninta Ri Yong-Ho, ministrul nord-coreean de Externe.
"Prin declaratiile beligerante si nebunesti facute la Natiunile Unite, Donald Trump a aprins fitilul razboiului impotriva noastra", a declarat Ri Yong-Ho, intr-un interviu acordat agentiei de presa ruse Tass.
"Stimatul lider Kim Jong-Un a transmis un avertisment sever: Statele Unite trebuie sa actioneze cu multa atentie si sa inceteze sa ne mai deranjeze, daca nu vor sa fie facute de rusine in fata intregii lumi expunandu-se unui atac militar din partea noastra. Liderul nord-coreean a afirmat ca fortele noastre strategice, care au capabilitati extrem de puternice, necunoscute de nimeni, nu vor lasa America, un stat agresor, sa ramana nepedepsita", a adaugat Ri Yong Ho.
"Acum a venit randul Americii sa plateasca; intregul nostru popor, toti militarii nostri cer insistent sa fie reglat scorul final cu americanii cu foc, nu prin cuvinte. Aproape ca am atins punctul final in scopul nostru suprem de a avea un echilibru real de capabilitati in raport cu Statele Unite.
Armele noastre nucleare nu vor fi niciodata subiect de negocieri atat timp cat politica Statelor Unite de a face presiuni asupra Coreei de Nord nu va fi oprita definitiv", a atras atentia ministrul nord-coreean de Externe.
In discursul rostit la Adunarea... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 21:25
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.
Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.
In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".
Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.
Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.
In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
Presedintele american Donald Trump si omologul sau chinez Xi Jinping au convenit, luni, in cadrul unei convorbiri telefonice, sa creasca presiunile asupra Coreei de Nord printr-o aplicare riguroasa a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a anuntat luni Casa Alba.
Cei doi lideri au discutat "in legatura cu dispretul manifestat de Coreea de Nord fata de comunitatea internationala si eforturile sale de a destabiliza Asia de Nord-Est", a adaugat presedintia americana.
Donald Trump se afla la New York pentru a participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, in cadrul careia va rosti marti primul sau discurs in calitate de presedinte al SUA, insa Xi Jinping nu participa in acest an la eveniment.
Ministrii Afacerilor Externe din tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni joi pentru a discuta cu privire la proliferarea armelor de distrugere in masa si amenintarea nucleara reprezentata de Coreea de Nord.
"Vom avea numeroase ocazii sa discutam despre aceasta cu numerosi lideri internationali", a declarat luni dimineata secretarul de stat american Rex Tillerson, inaintea unei reuniuni cu omologii sai japonez si indian la New York. "Rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU vorbesc intr-adevar ele insele" si exprima "o viziune unanima a ceea ce trebuie sa se faca pentru ca Phenianul sa-si modifice atitudinea", a adaugat oficialul american.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in aceasta vara doua serii de sanctiuni din... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 23:23
Presedintele american, Donald Trump, se va intalni joi cu omologii sai din Japonia si Coreea de Sud pentru a discuta amenintarea reprezentata de Coreea de Nord, a anuntat vineri Casa Alba.
Pe acelasi subiect, HR McMaster, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, le-a transmis, intr-o conferinta de presa, "celor care au vorbit de o lipsa de optiuni militare" ca "exista o optiune militara", dar nu aceasta este solutia preferata de administratia americana, transmite AFP.
Vineri dimineata Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei.
Cursa inarmarii nord-coreene este "una dintre cele mai urgente si periculoase probleme de securitate ale lumii", le-a spus McMaster jurnalistilor, la Casa Alba.
In fata acestei amenintari, "este vital ca toate natiunile sa coopereze pentru a face tot ceea ce le sta in putinta pentru a rezolva aceasta problema", a adaugat consilierul lui Trump, care va participa saptamana viitoare la New York la Adunarea Generala a ONU.
Washingtonul s-a aratat dispus sa acorde timp pentru ca ultima serie de sanctiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU sa-si demonstreze eficacitatea.
"Importanta este implementarea riguroasa (a sanctiunilor) pentru a permite actiunilor economice si diplomatice sa progreseze", a spus McMaster.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a subliniat potentiala eficacitate a celei de-a opta serii de sanctiuni contra Phenianului, adoptata luni in unanimitate. Aceste masuri, ce... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 09:31
Noile sanctiuni adoptate de ONU impotriva Coreei de Nord sunt "nimic fata de ceea ce trebuie sa se intample pana la urma", a apreciat marti presedintele Statelor Unite, Donald Trump.
"Credem ca este doar un alt pas foarte mic, nu mare lucru. Nu stiu daca are vreun impact, dar desigur ca a fost frumos sa obtinem un vot cu 15 la zero", a declarat Trump presei despre decizia de luni Consiliului de Securitate. El a precizat ca a discutat subiectul cu secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Forul conducator al Organizatiei Natiunilor Unite a aprobat in unanimitate o rezolutie propusa de SUA dupa testul nuclear nord-coreean din 3 septembrie. Washingtonul a renuntat la o versiune initiala mai dura a documentului pentru a-si asigura sprijinul Chinei si Rusiei, membri permanenti ai Consiliului de Securitate, cu drept de veto.
Secretarul trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, afirmase marti, inainte de declaratiile presedintelui Trump, ca daca Beijingul nu aplica noile masuri impotriva Phenianului, "vom impune (Chinei - n. red.) alte sanctiuni si ii vom interzice accesarea sistemului american si international al dolarului".
Citeste si:
Reuninune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU: Se cer cele mai puternice sanctiuni pentru Coreea de Nord UPDATELovitura pentru Coreea de Nord: China, principalul partener comercial, este de acord cu noi sanctiuniCum ocoleste Coreea de Nord sanctiunile care i se impun - raport ...citeste mai departe despre "Trump: Noile sanctiuni... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 21:09
Coreea de Nord va continua sa testeze rachete in pofida condamnarilor internationale si a tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite, a declarat un oficial nord-coreean intr-un interviu pentru BBC News.
"Vom efectua si mai multe teste de rachete, saptamanal, lunar si anual", a declarat adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Han Song-ryol, la Phenian, in acest interviu cu John Sudworth de la BBC.
El a amenintat cu un "razboi total" daca Statele Unite vor fi atat de "nechibzuite sa recurga la mijloace militare".
Un mesaj ferm si dur a avut si ambasadorul adjunct la ONU, Kim In Ryong. El a declarat ca "daca Statele Unite indraznesc sa aleaga actiunea militara (...), RPDC (Republica Populara Democrata Coreeana) este pregatita sa reactioneze la orice tip de razboi dorit de Statele Unite. Vom lua cele mai dure masuri de represalii fata de provocatori".
In acelasi timp, intrebat de un jurnalist in timp ce participa la traditionala vanatoare de Paste a oualor pe peluza Casei Albe, ce mesaj are pentru Kim Jong-Un, presedintele SUA, Donald Trump a raspuns: "Trebuie sa se poarte cum trebuie" ("Got to behave", n.red.), relateaza AFP.
Vicepresedintele Mike Pence a declarat luni ca "era rabdarii strategice" americane fata de Coreea de Nord s-a incheiat. El a sosit la Seul duminica, la doar cateva ore dupa ce Phenianul a tras o racheta care a explodat imediat dupa lansare.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta ca va devasta fara mila SUA in cazul unui atac asupra... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 21:47