Alianta Nord-Atlantica accepta solicitarea presedintelui SUA, Donald Trump, de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu, anunta NATO, intr-un comunicat postat pe site-ul propriu.
"Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a discutat telefonic, miercuri, cu presedintele SUA, Donald Trump, pe tema evolutiilor din Orientul Mijlociu. Au discutat despre situatia din regiune si despre rolul NATO", anunta Alianta Nord-Atlantica.
"Presedintele SUA i-a cerut secretarului general ca NATO sa se implice mai mult in Orientul Mijlociu. Au convenit ca NATO ar putea contribui mai mult la stabilitatea regionala si la combaterea terorismului. De asemenea, au stabilit sa mentina contactele stranse pe aceasta tema", precizeaza Alianta Nord-Atlantica.
In contextul tensiunilor dintre Statele Unite si Iran, Donald Trump a anuntat miercuri ca va cere Aliantei Nord-Atlantice sa se implice mai mult in procesul de pace din Orientul Mijlociu. ...citeste mai departe despre "NATO accepta solicitarea SUA de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 21:50
Presedintele Donald Trump a analizat in mai multe randuri, in anul 2018, posibilitatea retragerii Statelor Unite din Alianta Nord-Atlantica.
Oficiali de rang inalt de la Washington au declarat pentru cotidianul The New York Times ca in cursul anului 2018 Donald Trump a transmis la mai multe intalniri private ca ar vrea retragerea Statelor Unite din Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Fosti si actuali oficiali se tem ca Donald Trump ar putea reveni la aceasta amenintare in contextul in care este nemultumit ca tarile aliate nu aloca fondurile cerute pentru apararea comuna.
In timpul summitului NATO din vara anului 2018, Donald Trump le-a spus membrilor echipei de securitate nationala ca nu vede sensul existentei Aliantei Nord-Atlantice. In acea perioada, secretarul Apararii, James Mattis, si consilierul pentru Securitate Nationala, John Bolton, au depus eforturi peentru a evita o astfel de situatie, care ar conduce la reducerea semnificativa a influentei Washingtonului in Europa si ar consolida pozitia Rusiei.
In momentul de fata, intentia exprimata de mai multe ori de Donald Trump privind retragerea din NATO genereaza noi temeri in randul oficialilor americani, in contextul in care presedintele SUA insista pentru derularea in secret a intalnirilor cu omologul sau rus, Vladimir Putin.
Decizia de retragere a Statelor Unite din Alianta Nord-Atlantica, infiintata in anul 1949, "ar fi unul dintre cele mai daunatoare lucruri pentru interesele SUA pe... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 21:40
Presedintele american Donald Trump a pus din nou sub semnul intrebarii angajamentul Statelor Unite de a apara state-membre NATO de mici dimensiuni, in contextul Articolului 5 al Cartei Aliantei Nord-Atlantice.
Intr-un interviu acordat marti seara postului de televiziune american Fox News, Donald Trump a sugerat ca trimiterea de trupe pentru a apara o tara-membra NATO de mici dimensiuni in cazul unui atac ar avea consecinte dezastruoase.
Intrebat de ce Statele Unite ar trebui sa apere o tara de mici dimensiuni, cum ar fi Muntenegru, acesta a declarat: "Inteleg ce zici, si eu m-am intrebat acelasi lucru. Muntenegru este o tara de mici dimensiuni cu oameni foarte puternici. Sunt oameni foarte agresivi, pot deveni agresivi si felicitari, esti in Al Treilea Razboi Mondial. Acesta este modul in care au fost stabilite lucrurile".
La finalul intalnirilor internationale din ultima perioada - summitul cu Vladimir Putin din Helsinki, vizita in Marea Britanie si summitul NATO din Bruxelles-Trump a inceput sa puna la indoiala ajutorul pe care ar trebui sa il acorde tarilor membre NATO in caz de nevoie, in baza Articolului 5.
Alianta militara prevazuta in Articolul 5 obliga statele membre NATO sa se ajute reciproc in cazul unui atac.
Muntenegru, care are o populatie de aproximativ 620.000 de persoane, a aderat la NATO in iunie 2017.
Citeste si:
Trump ii spune lui Merkel ca apararea NATO e pe bani: Celelalte tari ar trebui sa plateasca mai multBuzz Feed: Un reporter... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 18:36
Presedintele SUA, Donald Trump, va participa la un summit al liderilor tarilor membre NATO, programat pentru 25 mai, in Bruxelles, motiv pentru care oficialii Aliantei vor sa foloseasca cateva trucuri pentru a-l tine atent pe liderul de la Casa Alba.
Trump incepe primul sau turneu international important, in speranta ca va linisti furtuna de la Washington
Discursurile de la summitul NATO de saptamana viitoare, de la Bruxelles, unde Donald Trump va participa pentru prima oara de cand este presedintele SUA, vor fi limitate la maximum patru minute, pentru a-l mentine atent pe presedintele americane, arata The Times.
Oficialii NATO au adoptat cateva trucuri de la Casa Alba, cum ar fi repetarea numelui lui Trump sau folosirea de harti si grafice pentru a-l mentine interesat in discutiile de la NATO.
La Washington, Trump le-ar fi cerut subordonatilor sa se limiteze la memo-uri de maximum o pagina si sedintele cu el dureaza cel mult 15 minute.
O sursa citata de Foreign Policy comenteaza: "Este destul de ridicol modul in care se pregatesc sa se ocupe de Trump. Parca se pregatesc sa aiba de-a face cu un copil - cineva cu o atentie limitata si cu toane, care nu are nicio informatie despre NATO, fara niciun interes privind chestiuni politice profunde, fara nimic. Sunt ingroziti". ...citeste mai departe despre "Primul summit NATO pentru Trump: lista de trucuri cu care vor incerca sa-l tina atent pe presedintele SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 10:02
Presedintele american Donald Trump si premierul britanic Theresa May si-au reafirmat angajamentul fata de NATO, in urma unor discutii, vineri, la Casa Alba.
May a precizat ca Trump a confirmat ca este "100% in favoarea NATO", in pofida unor declaratii recente prin care presedintele a catalogat Alianta Nord-Atlantica drept "depasita", relateaza BBC News.
Ambii lideri au anuntat ca vor actiona in vederea unei consolidari a relatiilor comerciale dintre tarile lor.
May a anuntat, de asemenea, ca Trump a acceptat o invitatie din partea reginei Elizabeth a II-a sa efectueze o vizita de stat in regatul Unit in cursul acestui an.
Premierul a adaugat ca un acord comercial intre Regatul Unit si Statele Unite este "in interesul national al ambelor noastre tari".
In pofida faptului ca Londra nu poate sa negocieze acorduri comerciale pana cand nu iese din Uniunea Europana (UE), Trump a declarat ca el vrea un acord "rapid" dupa Brexit.
Intrebat despre apelul telefonic programat pentru sambata cu presedintele rus Vladimir Putin, Trump a respins orice sugestie potrivit careia el va ridica sanctiunile impuse de Washington Kremlinului.
"Este foarte devreme sa se vorbeasca despre acest lucru", a declarat el pentru presa in conferinta de presa.
Trump a subliniat totdata ca sa aiba o "relatie grozava" cu tari ca Rusia si China "ar fi un lucru pozitiv, nu negativ".
May, la randul ei, a fost ferma in privinta pozitiei UE cu privire la sanctiunile impuse Moscovei.... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 22:03
NATO este ingrijorata de declaratiile presedintelui ales american, Donald Trump, care a calificat Alianta Nord-Atlantica drept invechita, a spus luni ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier.
"Declaratiile presedintelui ales Trump, care considera NATO invechita, au fost primite cu ingrijorare", a afirmat Steinmeier dupa o intalnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si inainte de a se reuni cu omologii sai din UE pentru un consiliu la Bruxelles.
"Vom vedea care vor fi implicatiile pentru politica americana", a adaugat ministrul.
Donald Trump, care urmeaza sa isi preia oficial ...citeste mai departe despre "Germania: Trump provoaca ingrijorare in NATO" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 14:47
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a calificat NATO ca fiind o organizatie "invechita" si a reprosat statelor membre ca nu-si achita contributia la apararea comuna, bazandu-se pe Statele Unite.
"Am spus cu mult timp in urma ca NATO are probleme. In primul rand ca este invechita, pentru ca a fost conceputa acum ani si ani", a aratat Trump, intr-un interviu acordat cotidianului german Bild si cotidianului britanic The Times.
"In al doilea rand, tarile (membre) nu platesc ceea ce ar trebui", a adaugat Trump, referindu-se la faptul ca putine dintre statele din alianta atlantica ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat in 2014.
"Noi trebuie sa protejam aceste tari, dar multe dintre ele nu platesc ceea ce ar trebui", a subliniat viitorul presedinte american, care a apreciat ca "aceasta este foarte nedrept fata de SUA".
El a criticat faptul ca nu exista decat cinci tari care platesc ceea ce ar trebui.
Presedintele ...citeste mai departe despre "Trump continua sa creada ca NATO este invechita, dar spune ca e foarte importanta pentru el" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 08:03
Vicepresedintele american Joe Biden a tinut sa asigure statele baltice de angajamentul Statelor Unite de a le proteja, ca parte a NATO, in ciuda declaratiilor controversate in acest sens ale candidatului republican la alegerile prezidentiale, Donald Trump.
Oficialul a facut declaratia la cateva ore dupa sosirea in capitala Letoniei, Riga, relateaza The Wall Street Journal.
In prima sa declaratie la summit-ul la care participa liderii tarilor baltice, Biden a precizat ca afirmatiile lui Trump, care a spus ca ar ajuta o tara NATO atacata de Putin doar daca a cotizat cat trebuie, "nu sunt ceva ce trebuie luat in serios".
In plus, Biden spune ca Donald Trump nu intelege Articolul 5 al NATO, care specifica faptul ca un atac asupra unuia dintre membrii aliantei este un atac impotriva tuturor si cere aliantei sa apere orice stat membru ...citeste mai departe despre "Vicepresedintele american il contrazice pe Trump si asigura vecinii Rusiei: SUA va apara in continuare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 18:55
Cand vorbeste Donald Trump, candidatul republicanilor la Presedintia SUA, ar trebui sa fim atenti. Asta pentru ca din ianuarie 2017 omul asta ar putea fi cel mai puternic om din lume.
Iar politica lui externa, daca va fi macar pe sfert fidela declaratiilor pe care le face, ar putea sa puna Europa, si mai ales Estul Europei, intr-o pozitie foarte dificila.
Cateva lucruri spuse de Trump care ar putea sa ne ingrijoreze:
1. SUA nu vor veni automat in ajutorul aliatilor din cadrul NATO (in ciuda Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic). Acestia vor trebui sa-si "indeplineasca obligatiile fata de SUA" si sa suporte costul ajutorului (Declaratie din 20 iulie 2016).
Cu alte cuvinte, dintr-o alianta pe baza de principii si interese comune, Trump vede NATO ca pe o alianta tranzactionala, in care trebuie sa "cumperi" securitate. Ba mai mult, in care mana iti e fortata sa cumperi securitate.
Fortata chiar atunci cand vorbim de un atac armat impotriva unui aliat, pentru ca la asta... citeste mai departe despre "Presedintele Trump poate fi o veste proasta pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 12:11