Administratia Trump opreste un program al NASA de monitorizare a emisiilor de dioxid de carbon si metan din aer de pe intreg mapamondul.
Acest program a permis pana acum oamenilor de stiinta sa aiba o imagine asupra fluxului de CO2 de pe Pamant, arata Tech Times.
Aceasta masura a Administratiei Trump va crea dificultati in respectarea promisiunilor din acordul de la Paris. Kelly Sims Gallagher, directorul Centrului pentru Mediu si Politica Internationala al Universitatii Tufts, a evidentiat faptul ca, daca emisiile nu sunt masurate, tarile care fac parte din acordul de la Paris nu vor sti cine isi respecta sau nu promisiunile din cadrul acestuia.
Un purtator de cuvant al NASA a declarat ca li s-a permis sa termine o parte dintre cercetarile pornite, dar ca nu vor mai avea voie sa inceapa altele noi. Cei de la NASA sustin ca motivele ar fi legate de "constrangerile bugetare" si ca alte cercetari ar fi prioritare.
Costul programului Carbon Monitoring System (CMS) se ridica la zece milioane de euro.
Trebuie precizat ca Donald Trump a fost mereu sceptic in legatura cu incalzirea globala si chiar a sustinut ca fenomenul reprezinta o inventie a Chinei.
Presedintele american a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice, dar nu exclude o revenire.
Citeste si:
Chipul lui Trump va fi sculptat intr-un ghetar care se topeste. Poate asa intelege ca incalzirea globala e realaChinezii i-au dat o lectie de istorie lui... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 12:43
Administratia Trump vrea ca pana in anul 2025 sa opreasca finantarea Statiei Spatiale Internationale.
Informatia apare in proiectul de buget care va fi publicat pe 12 februarie.
Cu toate ca pana la jumatatea lunii urmatoare proiectul de buget poate suferi ample modificari, informatia a fost confirmata de mai multe surse, sustine The Verge care mai spune ca reprezentantii NASA nu au oferit nicio declaratia pe aceasta tema.
Propunerea de buget a Administratiei de la Washington va fi supusa controlului si aprobarii Congresului. Dar anuntand intentia de a anula finantarea ISS inseamna "ca trimiti un semnal catre partenerii internationali ai NASA ca Statele Unite nu mai sunt interesate sa continue programul vechi de peste doua decenii", mai scrie The Verge.
Proiectul Statiei Spatiale Internationale a luat nastere in urma cu doua decenii si costa NASA intre 3 si 4 miliarde dolari in fiecare an. Statia Spatiala a devenit un centru important pentru derularea atat a experimentelor guvernamentale, cat si a celor comerciale.
NASA s-a angajat sa mentina finantarea programului ISS pana in 2024, gratie unei prelungiri date de administratia Obama in 2014. Si tot atunci, Congresul a discutat despre ce urmeaza sa se intampla cu Statia Spatiale cand finantarea se termina, insa nu a luat o decizie clara.
Majoritatea celor implicati in industria spatiala considera ca NASA ar trebui sa extinda programul pana in anul 2028, atunci cand durata operationala a Statiei se incheie.... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 13:19
Una dintre primele masuri luate de Donald Trump dupa ce s-a instalat la Casa Alba a fost sa inghete angajarile la stat. Mii de locuri de munca au ramas vacante, fara a putea fi angajati specialisti. Multe astfel de joburi sunt din agentii pe care Trump sustine ca le pretuieste, asa cum e NASA.
O privire mai atenta arata si despre ce fel de joburi e vorba, cel putin la NASA. Acestea sunt de toate felurile, conform Gizmodo: de la inginer aerospatial la Marshall Space Flight Center din Alabama, pana la contabili la Kennedy Space Center in Florida sau ingineri in calculatoare la Goddard Space Flight Center in Maryland.
Despre NASA si rolul sau in explorare si in dezvoltarea tehnologiei in SUA Trump a vorbit in termeni elogiosi intotdeauna. Cu toate acestea, bugetul propus in SUA recomanda taieri de fonduri agentiei. Asta, chiar daca Trump a declarat ca i-ar placea sa vada cum americanii calatoresc pe Marte. E cam greu sa faci asta fara ingineri aerospatiali, comenteaza Gizmodo.
Iar aceste liste cu joburi inghetate vor fi din ce in ce mai lungi. In plus, conform sursei, Oficiul Managementului si Bugetului (OMB) se gandeste sa taie de tot aceste posturi.
Exista bineinteles si un segment de populatie care intotdeauna va crede despre angajatii guvernamentali ca au locuri de munca "caldute" si ca orice taieri ale cheltuielilor sunt bune. Insa aceste taieri au un impact direct asupra numarului de joburi disponibile in domenii ca stiinta si tehnologia. Iar America ar... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 17:23
Administratia presedintelui Donald Trump a cerut NASA sa analizeze in ce masura este posibil sa plaseze un echipaj de astronauti intr-o racheta noua, in timpul unui zbor inaugural, misiune planificata initial fara echipaj uman si care va avea loc spre finalul anului 2018, a transmis vineri Reuters, care citeaza oficialitati.
Studiul cerut de noua administratie republicana a SUA marcheaza un prim pas al presedintelui Donald Trump catre elaborarea unei viziuni asupra National Aeronautics and Space Administration (NASA).
In timpul administratiei presedintelui democrat Barack Obama, agentia spatiala americana a lucrat la realizarea unui nou lansator spatial greu, racheta Space Launch System (SLS), si a unei capsule Orion, capabile sa ajunga la distante indepartate in spatiu, cu scopul de a trimite astronauti pe un asteroid, la mijlocul anilor 2020, si apoi pe planeta Marte, pe parcursul anilor 2030.
Solicitarea de catre administratia Trump a elaborarii unui studiu modifica acel plan initial, prin faptul ca solicita explorarea posibilitatii de a adauga un echipaj uman intr-un prim zbor de testare, pregatind, probabil, revenirea oamenilor pe Luna, comenteaza Reuters.
Oficiali NASA au declarat ca nu se simt obligati sa efectueze un zbor de testare cu echipaj uman la bord, a anuntat Bill Gerstenmaier, directorul departamentului de zboruri spatiale cu echipaje umane din cadrul NASA. "Nu exista o presiune pentru a face acest lucru. Mi se pare incurajator ca ni s-a cerut... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2017, ora 18:16
Instalarea la Casa Alba a omului de afaceri Donald Trump schimba totul, inclusiv in ceea ce priveste explorarea spatiului. Astfel, este de asteptat ca explorarea spatiala sa devina o afacere extrem de banoasa, de circa un "trilion de dolari" pe an.
Se doreste ca pana in 2020 americanii sa se intoarca pe Luna, iar drumul sa fie unul "rapid" si deloc scump. Companiile private sunt incurajate sa se ia la intrecere si sa vina cu oferte. De asemenea, se doreste construirea de statii spatiale operate de companii private, se arata in documente obtinute de Politico.
Practic, se doreste privatizarea acestui sector, crearea unei noi industrii, ceea ce miliardarului Trump ii surade. Se asteapta ca in aceasta industrie sa intre din ce in ce mai multi miliardari, iar NASA sa devina un simplu pion, la fel ca oricare altul.
De altfel, Trump s-a intalnit deja cu Elon Musk (cel care se afla in spatele companiei SpaceX) si cu Jeff Bezos (de al carui nume se leaga compania Blue Origin).
De asemenea, presedintele american inca nu a numit pe cineva in fruntea NASA, dar se asteapta ca persoana care va fi numita sa revolutioneze agentia. Deocamdata, toate zvonurile vorbesc despre Jim Bridenstine, un republican din Oklahoma, fost pilot in Marina americana, care a condus in trecut Tulsa Air.
Se doreste o abordare mult mai agresiva, competitiva a tot ceea ce inseamna iesiri in spatiu. S-ar putea ajunge la folosirea astronautilor privati, la utilizarea navetelor spatiale private, la... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 09:44
Ce are S. Ghita cu acuzele la adresa lui Trump? Mai multe decat suntem, poate, inclinati sa credem. Multe si semnificative atat pentru americani si pentru romani, cat si pentru democratie si servicii secrete in genere.
Orice iesire la rampa a presedintelui-ales al SUA, Trump, ar trebui sa aiba darul de a plasa global serviciile de ambulanta in alerta. Se tin lant apoplexiile politic corecte. Valurile de indignare cresc si se infierbanta atingand rapid punctul de fierbere. In consecinta, nervii dau in clocot, doamnele bine lesina, iar altele, nu mai putin bine, le tin celor dintai sarurile la nas.
Anterior, presa anglo-saxona raspandise, pe baza unor presupuse divulgari ale ex-spionului englez Christopher Steele, reluate de site-ul BuzzFeed, zvonul potrivit caruia serviciile secrete rusesti ar detine material compromitator despre relatiile sexuale si de afaceri ale lui Trump. Care ar fi fost filmat la hotelul Ritz Carlton din Moscova cu prostituate. Facand cate si mai ...citeste mai departe despre "Trump, Ghita, Rusia si conspirationismele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 20:17
Mai sunt doar cateva zile pana la instalarea lui Donald Trump la Casa Alba si echipa lui se confrunta cu o mare problema: artistii refuza pe rand sa ia parte la ceremonia din 20 ianuarie. Ultimii care i-au ras in nas lui Trump sunt DJ-ul Moby si cantareata Charlotte Church.
DJ-ul Moby, care a sustinut-o in campanie pe Hillary Clinton, si care nu s-a sfiit sa il califice pe Trump "sociopat", a anuntat pe Instagram ca a fost contactat de echipa lui Trump, cu propunerea de a pune muzica la un bal organizat in cinstea presedintelui ales.
Citeste mai departe despre "Artistii ii rad in nas lui Trump si-l refuza. Nimeni nu vrea sa cante in cinstea instalarii sale in functie" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 20:30
Presedintele ales al SUA Donald Trump ar putea sa reduca bugetul NASA pentru stiintele Pamantului, inclusiv pentru schimbarile climatice, insa este de asteptat ca viitorul lider de la Casa Alba sa incurajeze agentia sa exploreze spatiul, chiar sa ajunga din nou pe Luna.
Trump, care se pare ca nu prea crede in incalzirea globala, ar vrea ca NASA sa se concentreze mai mult pe obiective care tin de explorarea spatiului, scrie Global News.
"Ar trebui sa avem un obiectiv continuu din a explora intregul sistem solar pana la finalul acestui secol. Cred ca astfel de aspiratii sunt un lucru bun. Acum cincizeci de ani aspiratia era sa ...citeste mai departe despre "Trump vrea sa reduca bugetul NASA pentru schimbarile climatice si sa incurajeze agentia sa exploreze spatiul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 10:08