Un oficial nord-coreean de rang inalt a fost primit vineri la Casa Alba de presedintele Donald Trump, caruia i-a inmanat o scrisoare de la Kim Jong Un, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
Emisarul de la Phenian, generalul Kim Yong Chol, este considerat unul din cei mai apropiati asistenti ai lui Kim Jong Un, se afla pe lista neagra a Statelor Unite, inainte de negocierile privind un summit americano-nord-coreean; vineri, el a fost primit de presedintele Trump chiar in Biroul Oval. El este oficialul cu rangul cel ai inalt din Coreea de Nord care poarta discutii la Casa Alba dupa anul 2000, cand un eveniment similar a avut loc in timpul presedintiei lui Bill Clinton.
Joi, trimisul special al lui Kim Jong Un s-a intalnit, la New York, cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a afirmat ca dialogul sau cu echipa nord-coreeana a fost substantial. "Am vorbit despre prioritatile noastre pentru eventualul summit intre liderii nostri", a mentionat Pompeo intr-o postare pe Twitter, in finalul intalnirii.
Kim Yong Chol s-a ridicat de la nivelul de bodyguard al lui Kim Jong Il - fostul lider de la Phenian, tatal lui Kim Jong Un - pana la una din cele mai influente pozitii in structurile militare nord-coreene. Functia sa a fost dealtfel si motivul includerii sale pe lista neagra de la Washington, arata Reuters.
La scurt timp dupa ce a primit scrisoarea de la Kim Jong Un, presedintele SUA a anuntat ca se va intalni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pe 12... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2018, ora 21:59
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a efectuat o vizita in China, aceasta fiind prima deplasare in strainatate de la inceperea mandatului, in 2011, afirma surse citate de site-ul agentiei Bloomberg.
Nu exista informatii oficiale despre aceasta vizita.
Potrivit agentiei Kyodo, Kim Jong-Un probabil a fost transportat cu un tren special, prin provincia chineza Dandong. Este vorba despre trenul blindat mostenit de la tatal sau, cu care acesta a strabatut Rusia, in 2011, cand s-a intalnit cu Vladimir Putin.
Vizita neanuntata intervine in contextul in care presedintele SUA, Donald Trump, a semnalat de curand decizia de a se intalni cu liderul nord-coreean. ...citeste mai departe despre "Kim Jong-un a mers in China, cu un tren blindat, in prima sa vizita oficiala de cand a preluat puterea - surse Bloomberg" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 20:58
Presedintele american Donald Trump a precizat ca Phenianul doreste "sa faca pace" si a explicat ca nord-coreenii nu vor mai face teste cu rachete pana la intalnirea sa cu liderul Kim Jong Un, care ar trebui sa aiba loc pana in luna mai.
"Cred ca vor sa faca pace. Cred ca este timpul", a declarat Donald Trump in cursul unei adunari publice in Pennsylvania. El a adaugat ca are incredere in angajamentul regimului nord-coreean de a nu lansa rachete pana la discutiile istorice pe care urmeaza sa le aiba in curand cu liderul Kim Jong-Un.
Presedintele Statelor Unite a afirmat anterior ca este convins ca aceasta intalnire va fi incununata de un "imens succes".
"Cred ca in ce priveste Coreea de Nord totul va fi foarte bine, cred ca vom avea parte de un imens succes, ca va fi ceva foarte rodnic. Avem un sprijin enorm", le-a declarat el jurnalistilor inainte sa isi ia zborul spre Pennsylvania.
"Promisunea Phenianului este ca nu vor lansa rachete intre timp si ca intentioneaza sa se denuclearizeze. Ar fi grozav", a adaugat Trump.
Anterior, seful statului a reamintit pe Twitter ca Phenianul "nu a mai efectuat niciun test de racheta de la 28 noiembrie 2017" si ca a "promis sa nu faca acest lucru in cursul intalnirilor noastre". "Cred ca isi vor respecta promisiunea", a adaugat el.
Pe reteaua sociala, Donald Trump a revenit, de asemenea, asupra discutiei telefonice purtate vineri cu omologul sau chinez, Xi Jinping.
"Presedintele Xi mi-a spus ca apreciaza faptul ca... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 07:56
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
Presedintele american, Donald Trump, a afirmat despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un, in cursul unei discutii telefonice purtate la sfarsitul lunii aprilie cu omologul sau filipinez, Rodrigo Duterte, ca este "un nebun cu arme nucleare".
"Nu putem lasa asa in libertate un nebun cu arme nucleare", ar fi declarat Donald Trump in cursul conversatiei din 29 aprilie, potrivit Washington Post.
"Avem o mare putere de foc, mai mare de 20 de ori decat a lui, dar nu dorim sa o utilizam", a adaugat el in legatura cu Coreea de Nord, care si-a inmultit tirurile cu rachete balistice si a efectuat doua teste nucleare anul trecut.
Trei zile mai tarziu, Donald Trump declara, totusi, pentru agentia Bloomberg ca ar fi "onorat" sa il intalneasca pe liderul nord-coreean, al carui program de inarmare nucleara face obiectul sanctiunilor internationale, "daca sunt intrunite conditiile".
Trump a cautat astfel sa afle de la Duterte daca liderul comunist este "stabil sau instabil" psihic, potrivit Washington Post.
El s-a declarat insa bucuros de fiecare data cand Coreea de Nord rateaza testele sale balistice. "Toate aceste rachete se prabusesc. Asta este o veste buna", a afirmat Donald Trump, potrivit unei transcrieri a conversatiei cu presedintele filipinez, redactata la 2 mai.
Rodrigo Duterte a raspuns ca liderul de la Phenian "se joaca cu bombele lui, jucariile lui" si a sugerat "ca nu este sanatos la cap" si ca "poate deveni nebun la un moment dat".
Cand presedintele... mai mult
Miercuri, 24 Mai 2017, ora 10:30
Donald Trump sustine ca este dispus sa se intalneasca cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru a discuta despre programul nuclear al tarii comuniste.
"O sa vorbesc cu el, nu am nicio problema sa discut cu el", a explicat magnatul cu ambitii prezidentiale. O astfel de atitudine ar reprezenta o intoarcere la 180 de grade in politica externa a Statelor Unite, Coreea de Nord fiind o tara izolata pe plan extern, relateaza BBC.
Contracandidata lui Trump din tabara democratilor, Hillary Clinton, a decretat deja ca acesta are "o bizara atractie pentru oamenii politici puternici din strainatate".
Un asistent de campanie al fostei prime doamne a Americii a afirmat ca politica externa a lui Donald Trump "nu are niciun sens". De altfel, chiar si candidatul republican a fost nevoit sa admita ca de-a lungul campaniei de 9 luni a facut greseli pe care le regreta.
Printre acestea se numara si declaratia despre Vladimir Putin, un lider despre care Trump a spus ca il respecta. Intre timp, pozitia lui s-a modificat radical, criticand politica Moscovei in privinta crizei din Ucraina.
Trump se pregateste si sa efectueze o vizita in Marea Britanie imediat dupa nominalizarea sa pe post de candidat al Partidului Republican pentru cea mai inalta functie in stat.
In acelasi timp insa, miliardarul a declarat ca nu se asteapta sa aiba o relatie buna cu premierul britanic David Cameron, dupa ce acesta a criticat aspru propunerea sa de a interzice accesul musulmanilor in SUA.... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:43